Dodaj do ulubionych

Demolka aut przed osiedlem

17.02.11, 18:12
Witam,

Czy ktoś coś słyszał o demolce aut jaka podobno miała miejsce dzisiaj przed naszym osiedlem?

Może warto poruszyć ten temat na następnym zebraniu wspólnoty? Może udałoby się nakłonić UM Marki do zainstalowania kamery przy/ przed naszym osiedlem jak również ograniczyć działalność monopolowego czynnego 24h?

Pozdro
Obserwuj wątek
    • neuron8 Re: Demolka aut przed osiedlem 17.02.11, 19:40
      Jak pamiętam, na ostatnim zebraniu była chyba podjęta uchwała o rozbudowie naszego systemu monitoringu. Właśnie kamery miały być skierowane na parking przed osiedlem.

Czy mnie pamięć myli, czy coś się stało, że nie został on rozbudowany?
      Osobiście uważam, ze mając własny system monitoringu, to my powinniśmy sami zadbać o swoje mienie, szczególnie to przed osiedlem. Temat był już nie raz poruszany.

Jacek Orych
      • mikka13 Re: Demolka aut przed osiedlem 18.02.11, 09:32
        Panie Jacku może jako radny zainteresuje Pan władze miasta problemen. W sumie to jest teren miasta.
    • maciejkr Re: Demolka aut przed osiedlem 18.02.11, 10:42
      Witam! W ubiegłym roku próbowałem się dowiedzieć w UM czegoś więcej w temacie monitoringu wizyjnego Marek. Niestety - jak zwykle ignorancja urzędników sięga zenitu, tak więc nie mamy na co liczyć. moja korespondencja poniżej:

Pytanie: (kategoria: Inwestycje) 1572
      Witam! Mam pytanie dotyczące "cudownego" systemu monitoringu wizyjnego Marek. Dlaczego jest mowa o tym, że rejon ulicy Dużej został objęty monitoringiem, skoro kamera na tej ulicy wisi tylko w rejonie pętli autobusowej? Drugim bardzo newralgicznym miejscem tej ulicy jest rejon bramy wjazdowej na osiedle Horowa Góra, gdzie m.in. znajduje się sklep "Alkohole 24" w rejonie którego spożywa się alkohol, często też wieczorami klienci tego sklepu zachowują się głośno i wulgarnie. Ustawicznie też łamane są przepisy dotyczące parkowania pojazdów w tym rejonie, a Policyjne patrole po pierwsze nie reagują na te zdarzenia, a po drugie jest ich zdecydowanie za mało. Poza tym pod naszymi oknami klienci sklepu i dwóch barów urządzili sobie szalet publiczny, a chyba przepisy sanitarne wymagają od właścicieli barów zapewnienia odpowiednich sanitariatów. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
      (Maciej, 25.11.2010 r.)

Odpowiedź:
      Szanowny Panie,
      Kamera przy ul. Dużej zainstalowana jest przy pętli autobusowej i obejmuje zasięgiem przystanek, skrzyżowanie z al. Piłsudskiego oraz ul. Dużą aż do ul. Batorego. Obserwacja wjazdu na osiedle "Horowa Góra" i jego okolic nie była przewidziana w ramach realizacji pierwszego etapu systemu monitoringu miejskiego w Markach. Zakładana jest jednak możliwość poszerzania zaplanowanego monitoringu o kolejne kamery w ramach drugiego etapu, którego projektowanie rozpocznie się w 2011 roku. Obecnie więc, fakty zakłócania porządku publicznego oraz nieprzestrzegania przepisów o ruchu drogowym w rejonie osiedla należy zgłaszać bezpośrednio dyżurnemu komendy policji w Markach.
      Z poważaniem,
      M. Grykałowski
      Wydział Monitoringu, Zarządzania Kryzysowego i Obronności

Reasumując - nie mamy co liczyć na pomoc UM w Markach i musimy radzić sobie sami, bo raczej policja wygrzewająca się w swoim nowym komisariacie nam nie pomoże.
      • beryllus Re: Demolka aut przed osiedlem 19.02.11, 22:32
        Panie Macieju ,

to bardzo uproszczone rozumowanie , po to wybieramy radnych a Oni zabiegaja o nasze poparcie aby wlasnie w takich sytuacjach konkretnie dzialali. Jeszcze niedawno na co drugim plakacie wyborczym byla obietnica zmian , wszyscy chcieli zmieniac , zmieniac , dbac o bezpieczenstwo itd. A teraz co - taka odpowiedz urzednika tak naprawde powinna sklonic naszego radnego do postawienia wniosku o zwolnienie albo przeniesienie czlowieka do grabienia lisci. Gdzie sa nasi przedstawiciele ktorzy kilka miesiecy temu skomlali o glosy poparcia. Niech Pan nie zwala na Policje bo to nie ona wydala pozwolenie na dzialanie sklepu nocnego i barow bez zezwolen w inwestycji bez odbioru. To jest dzialanie naszej lokalnej wladzy i tzw. naszego radnego . Z naszych podatkow maja placone pensje i diety na zebraniach. W trybie natychmiastowym radni powinni spowodowac aby burmistrz wylal na zbity pysk kolesia Grykalowsksiego i zrobic porzadek z nielegalnie dzialajacymi budami i metą na Duzej.
        Na nastepne wybory niech nasz kandydat da tylko jedna konkretna obietnice - zlikwiduje ten syf i zaloze kamere przed osiedlem . Starczy . A nie ze pragne zmian i ble , ble ble.
        • kaju1234 Re: Demolka aut przed osiedlem 20.02.11, 06:08
          popieram przedmówce. odkąd powstał tu sklep nocny i salon gier zaczęło się tu zbierać całe mendziarstwo, żulostwo, degeneracja, itp. najwyższy czas coś z tym zrobić. Panie Neuron może się pan wykazać i zbudować zaufanie przed przyszłymi wyborami, chyba że obawia się pan spadku poparcia wśród wymienionych powyżej klientów sklepu.
    • duza05 Re: Demolka aut przed osiedlem 20.02.11, 21:30
      kudlaty_z_marek napisał:

> Witam,
      >
      > Czy ktoś coś słyszał o demolce aut jaka podobno miała miejsce dzisiaj przed nas
      > zym osiedlem?
      >
      > Może warto poruszyć ten temat na następnym zebraniu wspólnoty? Może udałoby się
      > nakłonić UM Marki do zainstalowania kamery przy/ przed naszym osiedlem jak rów
      > nież ograniczyć działalność monopolowego czynnego 24h?
      >
      > Pozdro

Pytanie tylko dlaczego UM Marki miałby wydawać publiczne pieniądze na zainstalowanie kamer przed strzeżonym osiedlem? Inne pytanie... gdzie znajduje sie parking przed osiedlem HR? W planach takiego nie ma. To, że stawiane są tam samochody (większość niezgodnie z prawem) nie stanowi jeszcze, że jest tam parking. Czy pan kudłaty nigdy nie skorzystał ze sklepu po 22?
      • mikka13 Re: Demolka aut przed osiedlem 21.02.11, 14:05
        Płacąc podatki stanowiące dochód miasta chyba możemy oczekiwać od władz zapewnienia bezpieczeństwa nam i naszemu mieniu poza strzeżonym osiedlem.
      • kudlaty_z_marek Re: Demolka aut przed osiedlem 21.02.11, 20:03
        Te kamery nie mają strzec osiedla, ale porządku na ulicy przed osiedlem a porządek ten odkąd powstał tutaj sklep i bar został mocno zachwiany.
        Przed powstaniem w/w lokali nie spotykało się podpitych jegomości załatwiających swoje potrzeby pod balkonami, nie było imprez do późna w nocy oraz nikt nie niszczył cudzego mienia w postaci samochodów parkujących przy ogrodzeniu.
        Równie dobrze mogę zadać pytanie po co aż 3 kamery na ul. Wspólnej?

PS1. To czy parkowanie samochodów przed osiedlem jest zgodne czy niezgodne z prawem to temat na inną dyskusję.
        PS2. Nigdy po 22 nie robiłem zakupów w tym sklepie bo się obawiam o swoje zdrowie wink
        • duza05 Re: Demolka aut przed osiedlem 21.02.11, 20:56
          ...czy te kamery sprawią, że będzie Pan czuł się bezpiecznie, czy sprawia, że skończą się wspomniane sytuacje (demolka, imprezowanie, załatwianie potrzeb pijaczków)?
          • mikka13 Re: Demolka aut przed osiedlem 22.02.11, 08:43
            Dość częstym widokiem na naszej naszej pętli w Pustelniku była przewrócona Toy Toyka.
            Z chwilą zainstalowania monitoringu problem przestał istnieć.
        • aleks128 Re: Demolka aut przed osiedlem 08.03.11, 21:48
          kudlaty_z_marek napisał:

> Równie dobrze mogę zadać pytanie po co aż 3 kamery na ul. Wspólnej?

Jeżeli pan nie wie to ulica wspólna jest jedną z paru ulic gdzie mieszka największa degeneracja w Markach i najczęściej to od nich są problemy i nie zdziwiłbym się gdyby to ktoś to zrobił z tamtych rejonów,więc po to są trzy kamerywink

Pozdrawiam
      • psa1976 Re: Demolka aut przed osiedlem 23.02.11, 16:10
        Prawda jest taka, ze miasto zanim dokona stosownych działań to potrzeba czaaaaaaaasu. Tak jest wszędzie, więc jechanie po ambicji radnym nic nie da smile
        Jedyne rozwiązanie to zamontowanie 2-3 kamer na naszym osiedlu i poinformowanie właścicieli naszego pobliskiego centrum handlowego o tym, że od dzisiaj nagrywamy to, co się dzieje na ulicy w prawo, w lewo i do przodu - dla ich i naszego bezpieczeństwa oczywiście smile
        Wydatek dla naszej wspólnoty to znikomy a bezpieczeństwo zarówno samochodów, dzieciaków jak i nas samych bezcenne!!!. Myślę, ze takie oficjalne podejście i oficjalna wiedza sąsiedzka natychmiast dadzą wymierne efekty.
        Jednego się boję,…że zebranie podpisów naszej wspólnocie pod taką uchwałą zajmie więcej czasu niż potrzebuje miasto na uchwałę, przetarg i wykonawstwo… tongue_out
    • marian_xx Re: Demolka aut przed osiedlem 22.02.11, 14:06
      kudlaty_z_marek napisał:

> Witam,
      >
      > Czy ktoś coś słyszał o demolce aut jaka podobno miała miejsce dzisiaj przed nas
      > zym osiedlem?
      >
      > Może warto poruszyć ten temat na następnym zebraniu wspólnoty? Może udałoby się
      > nakłonić UM Marki do zainstalowania kamery przy/ przed naszym osiedlem jak rów
      > nież ograniczyć działalność monopolowego czynnego 24h?
      >
      > Pozdro

"Podobno" to chłop w szpitalu na oko umarł.
      Masz jakieś pewne wieści? Z policji? Własne doświadczenie (czego nie życzę)? Widziałeś te samochody? Ile ich było i w jakim stanie?
      • kaju1234 Re: Demolka aut przed osiedlem 22.02.11, 16:12
        wyjdź marian czasami poza osiedle... samochodów było kilka i każdy miał powybijane szyby a to był nie pierwszy raz.
    • neuron8 Demolka aut przed osiedlem - spraw kilka 25.02.11, 14:47
      Szanowni Państwo,
      Chciałbym się odnieść w kilku kwestiach zwartych w tym wątku.
      Sklep i bar.
      Jak zasugerował „beryllus” powstanie sklepu i baru „Niech Pan nie zwala na Policje bo to nie ona wydala pozwolenie na dzialanie sklepu nocnego i barow bez zezwolen w inwestycji bez odbioru. To jest dzialanie naszej lokalnej wladzy i tzw. naszego radnego .”
      Pozwoli sąsiad, że nie będę tego szeroko komentował. Sugestia jest co najmniej krzywdząca i w żadnym stopniu nieprawdziwa. Wpływ na powstanie jakiegokolwiek punku usługowego, czy to baru czy sklepu – nawet z alkoholem radny ma zerowy. Nawet urząd ma mały wpływ. Niech przykładem będą powstałe punkty z dopalaczami. Osoba chcąca otworzyć działalność gospodarczą. ZGŁASZA takową do UM a pozwolenia – wspomniane budowlane (odbiór), sanitarne i inne wydają odpowiednie organy. Inna sprawa jest koncesja na sprzedaż alkoholu, i tu ustalana jest ilość punktów w jakich może być sprzedawany lub podawany alkohol. I to ustala rada, ale powtarzam – ilość punktów. Nawet „Biedronka” chwilę czekała na możliwość sprzedaży bo musiało się coś „zwolnić”. Ale nie o tym mowa. Kończąc, jeśli sąsiad ma potwierdzoną wiedzę o której napisał (brak zezwoleń – w tym odbiór budynku) – proszę oficjalnie to zgłosić.
      Natomiast urząd – burmistrz, może i powinien reagować (poprzez odpowiednie służby) jeśli taki punkt wpływa na m.in. pogorszenie bezpieczeństwa, bo tu jest najważniejszy temat. I nam tym się skupmy.
      Zdemolowane samochody.
      W dniu wczorajszym miałem spotkanie z Komandem Mareckiej Policji właśnie w tym temacie. I na wstępie kilka faktów.
      Faktycznie do takiego zdarzenia doszło, ucierpiało 7 samochodów ale, co wydaje się najważniejsze, sprawcy zostali ZŁAPANI na gorącym uczynku. Policja o fakcie demolki dowiedziała się od NASZEJ ochrony, która sprawę zauważyła na monitoringu osiedla. Jest tam jedna kamera która ma właśnie zasięg na parking przed osiedlem. Tu Komendant poprosił by podziękować ochronie, bo w tej sytuacji wykazali się profesjonalizmem w sposobie załatwienia sprawy. Tyle w sprawie faktów w związku z tą sprawą.
      Na pytanie, czy sam bar i sklep powoduje wzrost interwencji Policji w tamtym rejonie usłyszałem, że nie. I od razu zaznaczam – nie bronie ani baru ani sklepu, przedstawiam opnie policji. Co innego skargi i roszczenia wielu osób, w tym mieszkańców okolicznych domów na sam fakt istnienia tych lokali.
      Bezdyskusyjny jest fakt, co było tu poruszane, że powstanie takich lokali na pewno nie podnosi bezpieczeństwa, pytanie co można zrobić.
      Rozmawiamy o monitoringu. W naszym przypadku mamy dwie możliwości. Jak pisałem w wątku wcześniej, że najprostszą sprawą jest rozbudowa naszego monitoringu o kamery zewnętrzne, które zasięgiem obejma właśnie parking przed osiedlem. W zeszłym roku była podjęta uchwała o rozbudowie naszego monitoringu. Co i gdzie zostało zrobione – nie wiem, ale zebranie niedługo wink i nie generalizujemy wszystkiego li tylko do baru i sklepu – sam fakt stojących samochodów na zewnątrz powoduje zwiększeni zagrożenia czy to kradzieżą, czy wandalizmem czy kolizjami drogowymi. Sama byłem świadkiem, jak kierowca lawety, przerysował po całej długości (nie pomijając lusterka) stojący samochód (pomijam fakty czy prawidłowo czy nie prawidłowo zaparkowany – o tym napiszę dalej) i nic sobie z tego nie robiąc odjechał. Zapisałem nr rejestracyjny lawety, wsadziłem kartkę z informacją za wycieraczkę samochodu – czy właściciel z tego skorzystał, nie wiem. Kontakt podałem, nie było odzewu.
      Inna sprawą jest monitoring miejski – i tu też na początek kilka faktów.
      Efektywnie monitoring w Markach działa od grudnia 2010 roku. Wcześniej dość długo był on budowany. Wiec tak naprawdę są to początki rozruchu. Przedwczoraj byłem w centrum monitoringu i rozmawiałem z naczelnikiem tegoż wydziału. Rozmowa dotyczyła ogólnie systemu i oczywiście naszej sytuacji. I tu muszę potwierdzić, to co naczelnik napisał na stanie WWW urzędu Miasta, w tym roku na monitoring jest przeznaczone 50.000 zł. I te środki raczej zostaną przeznaczone na poprawki modernizacje (korekty lokalizacji, parametry sprzętu itp). Raczej w tym roku nie zapowiada się by z budżetu miasta było więcej środków. Koszt założenia jednej kamery wraz z położeniem światłowodu to około 20-25 tys. zł.
      W najbliższych dniach ma być uruchomiona możliwość zgłaszania przez mieszkańców propozycji ewentualnych lokalizacji kamer, przy budowie II etapu. Już dziś zachęcam do wzięcia udziału. Więcej chyba nie musze pisać.
      Ale do rzeczy, szansa na ewentualne postawienie kamery monitoringu miejskiego w tym roku, uwzględniając budżet na to przeznaczony raczej są niskie. Oczywiście są pewne inne możliwości które można rozpatrzeć (chociażby jakaś forma mieszana, czy formy finansowania), ale forum nie jest tym miejscem by o tym pisać i przedstawiać szczegóły – i zaznaczam, że nie będę tego robił. Rozmowy się toczą. Policja o lokalizacji wyraziła się jako sensowna, jednak rzeczony sklep i bar nie jest tu głównym powodem, ale sam fakt tak dużego skupiska jakim jest osiedle. W naszym przypadku szkoła też jest argumentem za, gdyż sensowne ustawienie kamery również teren przy szkole może monitorować. Albo odwrotnie wink
      Należy jednak pamiętać, że powstanie monitoringu – i tu przyznam szczerze, nie wiem jak to napisać, nazwijmy to dyplomatycznie. Mowa o nieprawidłowo parkowanych samochodach przed osiedlem. Kamera monitoringu, a co za tym idzie operator, który widzi nieprawidłowo zaparkowany samochód – a jak jest przed naszym osiedlem – wszyscy wiemy – ma obowiązek o tym poinformować Policję. Jedni mogą powiedzieć – to dobrze, bo ten problem zniknie – z drugiej strony, ilość miejsc gdzie można parkować samochody jest ograniczona. Ale rozmawiamy tu o bezpieczeństwie, w tym w ruchu drogowym, wiec sprawa wydaje się bezdyskusyjna. Chciałem o tym napisać, by wszystko było jasne.
      Reasumując – zapewne przydługi wpis.
      W mojej oceni, jeśli chcemy by powstał monitoring, zapewne szybszym jest rozwiązanie z zastosowaniem własnych kamer. Jak pokazuje sytuacja z przed kilku dni – działa. Czy lepszym jest to rozwiązanie, czy nie – nie chce oceniać. Na pewno wpłynie to na bezpieczeństwo. Zapewne to też jest temat na najbliższe spotkanie wspólnoty. Monitoring miejski, jeśli zaistnieje taka możliwość, na pewno byłoby super rozwiązaniem. Pozostaje decyzja i zgoda na instalacje kamery i oczywiście najważniejsza sprawa – finanse, których w tym roku na ten cel brak. Jednak jak mówiłem są pewne możliwości, które mogą w tej sprawie pomóc. Proszę tego nie odebrać jako obietnice, jedynie jako informację o hipotetycznych możliwościach. O ewentualnych efektach poinformuję.
      I chyba tyle, co do tej pory udało się ustalić.

Na koniec prośba, informacja, apel (niepotrzebne skreślić) do sąsiadów z nickiem „beryllus” i „mikka13”. Wiem, że nie jesteście, nazwijmy to, sympatykami moich działań na polu społecznym i samorządowym. Wielokrotnie miałem okazje to przeczytać na tym forum. I wszystko jak najbardziej OK. Macie do tego prawo. Krytyka też jest potrzebna, ale konstruktywna (za tą dziękuję). Insynuacje, czy obraźliwe aluzje nic nie wnoszą do sprawy – jeśli zakładamy ze chcemy ją rozwiązać – bo jeśli celem jest atak na osobę – proszę uwierzyć, średnio mnie to rusza. Chętnie zapoznam się z uwagami (w tym na temat mojego działania – po to starałem się o mandat radnego), pomysłami, może czymś co spotkaliście w innych miejscowościach, co można próbować wprowadzić w Markach.
      Naprawdę zachęcam Was i oczywiście wszystkich sąsiadów do bezpośredniego kontaktu, czy mailowego (radny.orych(małpka)marki.pl), czy telefonicznego (601-861-021), czy osobistego. Forum nie jest dobrym miejscem na zgłaszanie, problemów, uwag czy pomysłów. Oczywiście może być uzupełnieniem, bo
      • beryllus Re: Demolka aut przed osiedlem - spraw kilka 28.02.11, 23:03
        Panie Jacku ,
        obszernie omowil Pan poruszane tematy i przyznam ze jestem przekonany . Serdecznie przepraszam, jesli poczul sie Pan urazony moimi uwagami - nie bylo to moja intencja . Staralem sie raczej zdopingowac do efektywnego dzialania , rozumiem ze wszystko wymaga czasu.
        Mam jednak dwie uwagi. Forum uwazam za odpowiednie miejsce do dyskusji na kazdy temat , przynajmniej informacyjnie a druga sprawa , nikt nie mowil ze funkcja radnego to bedzie bulka z maslem.
        Prosze przyjac moje przeprosiny ze zrozumieniem i pozdrawiam po sasiedzku.
        Dziekuje za wyjasnienia.
        • neuron8 Re: Demolka aut przed osiedlem - spraw kilka 28.02.11, 23:29

No i klops, jednak forum gazety obcina za długie wpisy wink

Sąsiedzie Beryllus` zgoda w 100% że forum to dobre miejsce. Po to je przecież założyłem lat temu 6 (prawie - jak to szybko minęło) - ale obcięło mi końcówkę poprzedniego wpisu.

Napisałem tam, że forum jest znakomitym uzupełnieniem wymienionych kontaktów, bo jest to miejsce gdzie można podzielić się spostrzeżeniami, pomysłami, uwagami itp. Tylko zaznaczyłem, ze czasem samo forum może stwarzać zagorzenie, ze jakiś temat - ważny - jak ten - może umknąć. O sprawie demolki dowiedziałem się z forum - to prawda - i gdyby nie ono pewnie bym nic nie wiedział lub bym usłyszał za jakiś czas. Rozmawiałem z wieloma sąsiadami, nawet z dwoma którzy parkują na zewnątrz i tylko jeden coś tam słyszał, bez szczegółów.
          Reasumując forum to jest to miejsce, ale jeśli coś ma związek z ważnymi sprawami (czy to ochrony, administracji, zarządu, pracy radnego) niech będzie uzupełnieniem do osobistego kontaktu, na pewno ułatwi to wiele spraw. Taka moja uwaga.

Co do drugiej kwestii - "nikt nie mowil ze funkcja
          > radnego to bedzie bulka z masłem" - nikt nawet tak nie myślał wink - a teraz, po manionych 4 latach mogę to skwitować jednym słowem - WIEM, a doping zawsze się przyda.

A wracając do tematu, to co pisałem w tym obszernym wątku, zapraszam pod ten link: www.marki.pl/portal/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=1526

Również pozdrawiam po sąsiedzku

Jacek Orych
    • alkohole24 Re: Demolka aut przed osiedlem 04.02.12, 15:12
      Witam,
      Z przykrością przeczytałam Państwa komentarze dotyczące sklepu Alkohole 24h.
      Nie rozumiem dlaczego obwiniacie sklep o miejsce w którym wszyscy się zatrzymaliśmy. Państwo macie tu mieszkania,a ja sklep. Wybierając to miejsce nie miałam pojęcia,że w pobliżu znajduje się niefajny zakątek Marek. Nie zawsze osoby próbujące łamać prawo są klientami sklepu. Nie stoję obojętnie i nie przyglądam się ludzkiej głupocie. Nie zgadzam się z opinią, że sklep nie przestrzega przepisów dotyczących spożywania alkoholu. Personel współpracujący ze mną jest przeszkolony i potrafi zając stanowisko. Jednak nie zawsze młodzież jest przychylnie nastawiona. Moim zamiarem było stworzenie przyjaznego sklepu w którym mozna zrobić zakupy o każdej porze dnia i nocy. Prowadzimy sieć takich sklepów i pierwszy raz spotkałam się z tak czasami trudną młodzieżą. Z mojej strony zadbałam o bezpieczeństwo w sklepie i przed sklepem. Monitoring,kamery,przeszkolony personel,ochrona,współpraca z policją, to wszystko dla naszego wspólnego bezpieczeństwa. Nie możecie Państwo wymagać,że będę wychowywała młodzież, ale staram się zrobić naprawdę wszystko aby było miło i spokojnie. Jestem obwiniana przez Państwa za wszystko,co się dzieje na ulicy. Również mam dzieci i wiem, że wszystkim nam powinno zależeć na ich bezpieczeństwie. Zapewniam,że będę dbała w dalszym ciągu o dobro nasze wspólne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka