Dodaj do ulubionych

Rozboje przed osiedlem

02.11.14, 19:29
Drodzy Sąsiedzi,
późnym wieczorem w piątek pewna "ekipa" wychodząca z baru który mieści się przed naszym osiedlem szła i demolowała po kolei samochody stojące przed osiedlem na widoku naszej ochrony. Finałem ich wycieczki były pobite szyby, uszkodzone lusterka. (szkody które nie są pierwszy raz)

To jest po prostu skandal!!!!

Kiedyś mieszkańcy mieszkający w bloku A skarżyli się na letnie imprezy przed barem i głośne zachowania.

Drodzy mieszkańcy zróbmy coś!!! Tacy ograniczeni umysłowo wandale zaraz zaczną zagrażać naszemu bezpieczeństwu.
Moją propozycją to
a) cofnięcie koncesji dla baru (bez zysku właściciel może zmieni lokalizację)
b) postawmy kamerę skierowaną na samochody stojące wzdłuż osiedla.
Obserwuj wątek
    • marcepanik80 Re: Rozboje przed osiedlem 03.11.14, 21:58
      Współczuję, przezyłam już kiedys to samo, nie liczyłabym na kamery, są tak słabej jakości że nic nie zobaczysz ew.zarys aut i kolor, a już nie wspomnę o czymś bardziej szczegółowym. Swoją drogą żenada.
      • aabb11 Re: Rozboje przed osiedlem 04.11.14, 15:49
        Ale mamy władze osiedla których członkowie kandyduja do władz miasta Marek. Co to dla mich smile
    • 68darek Re: Rozboje przed osiedlem 04.11.14, 19:11
      Szanowni Sąsiedzi,

sprawa nie wydaje się być jakoś mocno skomplikowana a wymaga "jedynie" zaangażowania osób pokrzywdzonych przez podpitych kolesi przy wsparciu zarządu naszej Horowej wsólnoty

Tematykę wydawania oraz cofania zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży reguluje ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. z 2012 r. poz. 1356 ze zm.).

Jak stanowi art. 18 ust. 10 pkt 3 tej ustawy, organ zezwalający (tj. wójt, burmistrz, prezydent miasta, właściwy ze względu na lokalizację punktu sprzedaży), obligatoryjnie cofa wydane zezwolenie w przypadku powtarzającego się co najmniej dwukrotnie w okresie 6 miesięcy, w miejscu sprzedaży lub najbliższej okolicy, zakłócania porządku publicznego w związku ze sprzedażą napojów alkoholowych przez dany punkt sprzedaży.

W sytuacji nawet najmniejszego naruszenia porządku przez podpite towarzystwo należy zawiadomić policję z prośbą o podjecie interwencji. I nie ma znaczenia czy policję wzywa ochrona osiedla czy któryś z szanownych sąsiadów.
      • markimarki0 Re: Rozboje przed osiedlem 22.11.14, 22:00
        Drodzy Sąsiedzi,
        wiele razy wzywałam policję z powodu zakłócania ciszy nocnej. Interwencje były na pewno częściej niż dwa razy w ciągu 6 miesięcy.
        Ta buda powinna zniknąć nie tylko ze względu na samochody, ale przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo nasze i naszych dzieci. To skandal, żeby alkohol był sprzedawany przy osiedlu, na którym mieszkają rodziny z dziećmi i w pobliżu szkoły. Boczna furtka do szkoły nie załatwia sprawy. Dzieci chodzą na Orlik na Stawową i na angielski do English Club.
        Proponuję poruszyć tę sprawę na zebraniu wspólnoty. Zachęcam wszystkich sąsiadów do wzywania jak najczęściej policji, żeby było jak najwięcej wezwań i śladów zakłóceń porządku publicznego przez klientów tego "lokalu".
        Jest to dla nas bardzo ważne.

• nowaksiegowa Re: Rozboje przed osiedlem 23.11.14, 17:17
          Jestem całkowicie za zamknięciem "lokalu". Może warto byłoby zebrać podpisy mieszkańców osiedla, którzy tak jak my są niezadowoleni z sąsiedztwa i złożyć petycję w Urzędzie Miasta.
          • horowahorowa0 Re: Rozboje przed osiedlem 23.11.14, 18:48
            Szanowni Sąsiedzi,
            proponuję zabrać się do dzieła. Nikt za nas tego nie zrobi. Może jest wśród nas prawnik, który wyjaśni, jakie kroki powinny być podjęte, aby doprowadzić do zamknięcia baru.
            Doceniam inicjatywy, takie jak nowe kamery lub furtka do szkoły, ale to są połowiczne rozwiązania. Bar musi zniknąć.
            Może się spotkajmy, aby ustalić, jak skutecznie działać? Petycja podpisana przez mieszkańców osiedla, to dobry pomysł, ale może powinniśmy najpierw (lub równolegle) napisać oficjalne pismo do zarządu wspólnoty. Przecież nas reprezentuje.
            Mogę zaproponować kontakt na mój adres: horowahorowa0@gmail.com
            Może się razem wybierzemy do zarządu? W takiej sprawie lepiej jest działać w grupie.
            Sąsiadka
    • zlosliwa666 Re: Rozboje przed osiedlem 05.12.14, 11:22
      Kupując mieszkanie w Markach,wiedzielismy na co się piszemy.Mam miejsce na osiedlu i nie mam problemu z samochodem.W kazdej dzielnicy zdarzają sie rozboje.Od tego jest ochrona i kamery i telefon na policje 112 aby interweniowac.Na osiedlu te z są nocne "libacje "pod śmietnikiem ,a ich uczestnikami sa mieszkańcy naszego osiedla.Na klatkach tez zdarza się spotkac osoby spozywające alkohol.
      • horowahorowa0 Re: Rozboje przed osiedlem 06.12.14, 20:04
        Sąsiadko, nie zgadzam się z Tobą. W Markach tak jak w każdym innym miejscu w Polsce obowiązują takie same prawa. Mamy prawo mieć spokój i zapewnione bezpieczeństwo. Na osiedlu powinna działać nasza ochrona, którą opłacamy. Jeżeli nie daje rady, wkracza policja. Poza osiedlem - policja, którą opłacamy z naszych podatków. Alkohol nie może być sprzedawany w miejscu, gdzie w pobliżu jest szkoła i dochodzi do zakłóceń porządku publicznego.
        • horowianka123 Re: Rozboje przed osiedlem 07.12.14, 17:13
          Jak mam byc z Panią szczera,to na naszym osiedlu też sprzedawany jest alkohol i tez posiadamy pizzerie.Poza tym na nasze osiedle też wprowadzają się różni ludzie na wynajem,którzy sprowadzają swoje towarzystwo, jak mamy komuś tego zabroni?Osobiście odzwiedziłam kilka razy pomawiany lokal ,dla mnie wlasciciel bardzo kulturalny.Nigdy nie spotkałam się tam z wyżej wymienionym towarzystwem ,wiec może warto samemu zobaczy a nie z góry oceniac. Spotkałam naszych sąsiadów,którzy też wstępują tam na piwo.Pzdr
    • horowahorowa0 Re: Rozboje przed osiedlem 13.12.14, 09:31
      Nie mam nic przeciwko ludziom pijącym spokojnie piwko w letni dzień, ale są też w tym lokalu wrzaski w nocy, samochody zostały zniszczone przez klientów tego baru. I w tym jest problem, że trudno jest żyć w pobliżu takiego lokalu. Niestety, jest to paskudna speluna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka