Dodaj do ulubionych

wspólnota

14.07.05, 09:34

jeszcze nie zdazylam dokladnie przeczytać, ale polecam w wolnej chwili -
www.wspolnota.waw.pl
w dziale porady mozna znalezc duzo informacji na temat wspolnot
mieszkaniowych, mysle, ze warto sie zapoznac.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • artivii Re: wspólnota 14.07.05, 09:59
      Dzięki za link. Warto się z tematem zapoznać i przeanalizować, jak i czy
      wchodzić w ten temat.

Myślę, że lepiej samemu dojść do tego, jakie są koszty (finansowe i
      organizacyjne) związane z eksploatacją osiedla niż obrzucać błotem TBS Millenium
      - bo póki co większość wypowiedzi w kwestii wysokości czynszu opiera się na
      domysłach i porównaniach, a nie konkretach.

A co do TBS Millenium - to dobrze by było, gdyby ujawnili mieszkańcom koszty
      utrzymania osiedla podparte wyjaśnieniami co i jak. Bez tego nie mogą liczyć na
      zrozumienie, jeśli czynsz w Horowej będzie wyższy niż na porównywalnych osiedlach.

pozdr.,
      • cucciolo Re: wspólnota 14.07.05, 10:56
        no wiec z konkretow - ten link dala mi kolezanka, ktora jest w zarzadzie
        wspolnoty bloku (podkreslam bloku) w ktorym obecnie mieszkam.
        Ostatnio zmienilismy administratora - ponoc bylo ciezko znalezc dobra oferte
        bo to tylko jeden blok, czyli malo mieszkan i wtedy koszt utrzymania
        administratora jest wyzszy na metr niz przy wiekszej ilosci mieszkan - no ale
        sie udalo.
        WIdzialam ich plany finansowe - i wiesz co ?
        2,61 od metra - w to wchodzilo mniej wiecej to samo co MIllenium wymienilo w
        swojej ofercie (oprocz ochrony, bo nie mamy ale za to z 1 winda) a do tego
        UWAGA: zryczaltowana woda i centralne ogrzewanie. Nie pamietam, czy u nas jest
        woda wymieniona ale centralne z oczywistych powodow raczej nie....

No i kolezanka ma racje - nie ma co wieszac psow tylko trzeba bedzie szybciutko
        zrobic zebranie i poprosic zarzad o przedstwaienie swoich planow finansowych na
        najblizszy okres - byc moze okaze sie, ze te 5 zl. po prostu musi byc i tyle...
        A zarzadca ma obowiazek takie zestawinei zrobic - nie martwcie sie wiec nie
        bedziemy placic za nic, bo jesli uznamy, ze te ceny sa mocno zawyzone to ich
        odowlamy i powolamy swoj zarzad wink) (tyle juz wiem, bo wyczytalam z
        poradnika wink))
      • cucciolo Re: wspólnota 14.07.05, 10:59
        ups, w sumie to nie wiem, dlaczego napisalam "kolezanka", bo moze "kolega -
        jakby co , przepraszam wink

a tutaj obowiazki zarzadu z ustawy o wlasnosci lokali

Art. 30. 1. Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną
        powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, jest obowiązany:
        1) dokonywać rozliczeń przez rachunek bankowy,
        2) składać właścicielom lokali roczne sprawozdanie ze swojej działalności,
        3) zwoływać zebranie ogółu właścicieli co najmniej raz w roku, nie później
        niż w pierwszym kwartale każdego roku.
        1a. W wypadku gdy zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną
        powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, nie zwoła zebrania ogółu
        właścicieli lokali w terminie, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, zebranie coroczne
        może zwołać każdy z właścicieli.
        2. Przedmiotem zebrania, o którym mowa w ust. 1, powinny być w szczególności:
        1) uchwalenie rocznego planu gospodarczego zarządu nieruchomością wspólną i
        opłat na pokrycie kosztów zarządu,
        2) ocena pracy zarządu lub zarządcy, któremu zarząd nieruchomością wspólną
        powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1,
        3) sprawozdanie zarządu i podjęcie uchwały w przedmiocie udzielenia mu
        absolutorium.
        • artivii Re: wspólnota 14.07.05, 12:50
          trafna refleksja - jestem "pci" męskiej wink

Byłbym daleki od wieszania psów na TBS Millenium, bo chociaż do profesjonalizmu
          im jeszcze trochę brakuje, to - all in all - zrobili i robią kawał dobrej
          roboty. Przynajmniej (jak dotąd wink)) udało im się nie zbankrutować, a to wcale
          nie takie trudne...

Myślę, że trzeba poczekać, gdy sytuacja się ustabilizuje i będzie już coś
          wiadomo. Może być tak, że TBS MIlllenium samo nie wie, jakie będą koszty
          utrzymania osiedla (bo nie mają jeszcze doświadczenia), wyliczyli więc stawkę z
          nadwyżką.

Słowem: poczekajmy, nie tracąc zapału - gdy przyjmie czas i będzie jeszcze taka
          wola ogółu (chyba trzeba poczekać na III etap) - weźmiemy sprawy w swoje ręce... wink

pozdr.,
          • neuron8 Re: wspólnota 14.07.05, 13:05
            NA chwile obecna mam podobna opnie
            • conradob Re: wspólnota 14.07.05, 13:36
              Witam,
              Mam znajomych na os. "Derby" (tak jak "Horowa" też na odludziu z ochroną itp.),
              rozmawiałem z nimi na k-c 2004 roku i mówili o czynszu 3,5 zł za m2 przy
              administrowaniu Dom Development i powiedzieli że po założeniu wspólnoty, liczą
              na jego zmniejszenie (wymiana ochrony, koszty zarządu).
              Także nie przejmujmy się i cierpliwie poczekajmy na oficjalną informację z TBS.
              Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka