cucciolo 14.07.05, 09:34 jeszcze nie zdazylam dokladnie przeczytać, ale polecam w wolnej chwili - www.wspolnota.waw.pl w dziale porady mozna znalezc duzo informacji na temat wspolnot mieszkaniowych, mysle, ze warto sie zapoznac. pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artivii Re: wspólnota 14.07.05, 09:59 Dzięki za link. Warto się z tematem zapoznać i przeanalizować, jak i czy wchodzić w ten temat. Myślę, że lepiej samemu dojść do tego, jakie są koszty (finansowe i organizacyjne) związane z eksploatacją osiedla niż obrzucać błotem TBS Millenium - bo póki co większość wypowiedzi w kwestii wysokości czynszu opiera się na domysłach i porównaniach, a nie konkretach. A co do TBS Millenium - to dobrze by było, gdyby ujawnili mieszkańcom koszty utrzymania osiedla podparte wyjaśnieniami co i jak. Bez tego nie mogą liczyć na zrozumienie, jeśli czynsz w Horowej będzie wyższy niż na porównywalnych osiedlach. pozdr., Odpowiedz Link
cucciolo Re: wspólnota 14.07.05, 10:56 no wiec z konkretow - ten link dala mi kolezanka, ktora jest w zarzadzie wspolnoty bloku (podkreslam bloku) w ktorym obecnie mieszkam. Ostatnio zmienilismy administratora - ponoc bylo ciezko znalezc dobra oferte bo to tylko jeden blok, czyli malo mieszkan i wtedy koszt utrzymania administratora jest wyzszy na metr niz przy wiekszej ilosci mieszkan - no ale sie udalo. WIdzialam ich plany finansowe - i wiesz co ? 2,61 od metra - w to wchodzilo mniej wiecej to samo co MIllenium wymienilo w swojej ofercie (oprocz ochrony, bo nie mamy ale za to z 1 winda) a do tego UWAGA: zryczaltowana woda i centralne ogrzewanie. Nie pamietam, czy u nas jest woda wymieniona ale centralne z oczywistych powodow raczej nie.... No i kolezanka ma racje - nie ma co wieszac psow tylko trzeba bedzie szybciutko zrobic zebranie i poprosic zarzad o przedstwaienie swoich planow finansowych na najblizszy okres - byc moze okaze sie, ze te 5 zl. po prostu musi byc i tyle... A zarzadca ma obowiazek takie zestawinei zrobic - nie martwcie sie wiec nie bedziemy placic za nic, bo jesli uznamy, ze te ceny sa mocno zawyzone to ich odowlamy i powolamy swoj zarzad ) (tyle juz wiem, bo wyczytalam z poradnika )) Odpowiedz Link
cucciolo Re: wspólnota 14.07.05, 10:59 ups, w sumie to nie wiem, dlaczego napisalam "kolezanka", bo moze "kolega - jakby co , przepraszam a tutaj obowiazki zarzadu z ustawy o wlasnosci lokali Art. 30. 1. Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, jest obowiązany: 1) dokonywać rozliczeń przez rachunek bankowy, 2) składać właścicielom lokali roczne sprawozdanie ze swojej działalności, 3) zwoływać zebranie ogółu właścicieli co najmniej raz w roku, nie później niż w pierwszym kwartale każdego roku. 1a. W wypadku gdy zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, nie zwoła zebrania ogółu właścicieli lokali w terminie, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, zebranie coroczne może zwołać każdy z właścicieli. 2. Przedmiotem zebrania, o którym mowa w ust. 1, powinny być w szczególności: 1) uchwalenie rocznego planu gospodarczego zarządu nieruchomością wspólną i opłat na pokrycie kosztów zarządu, 2) ocena pracy zarządu lub zarządcy, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, 3) sprawozdanie zarządu i podjęcie uchwały w przedmiocie udzielenia mu absolutorium. Odpowiedz Link
artivii Re: wspólnota 14.07.05, 12:50 trafna refleksja - jestem "pci" męskiej Byłbym daleki od wieszania psów na TBS Millenium, bo chociaż do profesjonalizmu im jeszcze trochę brakuje, to - all in all - zrobili i robią kawał dobrej roboty. Przynajmniej (jak dotąd )) udało im się nie zbankrutować, a to wcale nie takie trudne... Myślę, że trzeba poczekać, gdy sytuacja się ustabilizuje i będzie już coś wiadomo. Może być tak, że TBS MIlllenium samo nie wie, jakie będą koszty utrzymania osiedla (bo nie mają jeszcze doświadczenia), wyliczyli więc stawkę z nadwyżką. Słowem: poczekajmy, nie tracąc zapału - gdy przyjmie czas i będzie jeszcze taka wola ogółu (chyba trzeba poczekać na III etap) - weźmiemy sprawy w swoje ręce... pozdr., Odpowiedz Link
conradob Re: wspólnota 14.07.05, 13:36 Witam, Mam znajomych na os. "Derby" (tak jak "Horowa" też na odludziu z ochroną itp.), rozmawiałem z nimi na k-c 2004 roku i mówili o czynszu 3,5 zł za m2 przy administrowaniu Dom Development i powiedzieli że po założeniu wspólnoty, liczą na jego zmniejszenie (wymiana ochrony, koszty zarządu). Także nie przejmujmy się i cierpliwie poczekajmy na oficjalną informację z TBS. Pzdr Odpowiedz Link