Dodaj do ulubionych

piękny posprzątany las

22.04.07, 08:42
Miałem sen: idę przez las i nie mogę znaleźć śmieci.
Wczoraj było bardzo miło i było naprawdę warto, sąsiadom z HG i organizatorom
przyznajemy plus dodatni.
Obserwuj wątek
    • artivii Re: piękny posprzątany las 22.04.07, 11:54
      Dziękuję za wspaniałą robotę, szczególnie że w tym roku nie było mi dane
      dołączyć do Sąsiadów. Aż miło popatrzeć na nasz lasek.
      pozdr.
      • maniekt5 Re: piękny posprzątany las 22.04.07, 13:30
        Było supersmile szkoda tylko, ze nie byliśmy w stanie wszystkich części
        samochodowych pozbierać!!!
        Teraz może jakiegoś grilla trza zorganizować?
        pozdr
    • neuron8 Re: piękny posprzątany las 22.04.07, 18:50
      Dopiero dziś, ale i ja sie przyłączam do podziękowań za wspólne sprzątanie.

Fajnie, że było nas tylu sąsiadów i co miłe tylu młodych i bardzo młodych
      sąsiadów. Mnijmy nadzieje, że wyrośnie nam pokolenie które będzie wiedziało do
      czego jest las.

Na naszej stronie jest juz fotgaleria
      www.horowa.pl/sprzatanie/2007/index.html
      Pozdrawiam
      • piotrps Re: piękny posprzątany las 23.04.07, 08:56
        niestety już wczoraj na początku lasu leżąła foliowa torebka, za 2 tygodnie
        będzie tego zapewne sporo więcej.

może powtarzajmy takie akcje co 2 - 3 miesiące, bo inaczej latem znowu będziemy
        spacerować po "śmietniku"

Dzięki dla neurona8 za organizację. Swoją drogą może warto takie sprzątanie
        przedstawić na sesji rady miasta i zaproponować je innym mieszkańcom, jeżdżąc
        po okolicznych lasach rowerem czuję się jakbym jeździł po wysypiskach śmieci. sad
        • neuron8 Re: piękny posprzątany las 23.04.07, 12:30

Już na ostatnim posiedzeniu Kom. Zdrowia..... i Ochrony Środowiska poprosiłem by
          wprowadzić do porządku pkt. dotyczący właśnie śmieci w Markach (nie tylko w
          lasach). Był zaproszony kierownik wydziału Ochrony Środowiska. Niestety nie było
          go na posiedzeniu, temat przenieśliśmy.

Dla mnie osobiście jest to duży problem - juz kilkakrotnie zasygnalizowałam
          potrzebę poszukania rozwiązania. Ale przyznam szczerze temat jakoś jest mało
          chwytliwy - nie wiedzieć czemu. Czekam na szerszą debatę na ten temat właśnie z
          przedstawicielem Ochrony środowiska , Burmistrzem i oczywiście z Radnymi. A
          temat jest szeroki, śmieci w lasach, śmieci dużo gabarytowe, zaśmiecane prywatne
          działki (które stają się powoli małymi wysypiskami śmieci), egzekwowanie od
          mieszkańców podpisania umowy z firmami wywożącymi śmieci ... itp. Ponoć wszytko
          jest OK - pozostawiam to ocenie smile

Pozdrawiam
          Jacek Orych
        • marekkolod Re: piękny posprzątany las 23.04.07, 17:48
          Drogi Neuronie masz Nasze plenipotencje do gnębienia w Naszym imieniu Rady
          Miasta a zwłaszcza opieszałych urzędników w sprawach dotyczących czystości
          miasta Marki. Marki mogą wyglądać biednie , siermiężnie ale utrzymanie czystości
          wokół siebie jest obowiązkiem. To na pewno przysporzy Ci jako radnemu dalszych
          głosów wyborców. Jeśli chodzi o cukrzenie to na tyle za słodko by było.
          Mam pytanie co z głównianą ulicą bo o boczne nie śmiem pytać? Od dwóch lat przy
          krawężnikach grubo piachu już trawa w niektórych miejscach kiełkuje. O adresie
          Duża 5 nie wspomnę bo Pan Jurek z ADM się pogniewa. Choć bardzo prosiłem o
          posprzątanie tego odcinak przed świętami. Szkoda.
          • maniekt5 Re: piękny posprzątany las 24.04.07, 21:53
            Ufff. Mnie już dzisiaj przestały plecy boleć. (Miałem po sprzataniu przygode z
            układem pokarmowym za sprawą śledzików po wiejsku zakupionych w Realu, które to
            radykalnie te bóle wzmocniły i wydłużyły, ale to nie na temat) Nie żebym był
            przodownikiem pracy, ale na co dzień do aktywności ruchowej moge zaliczyć
            niewiele więcej niż podróż do i z samochodu. Niestety.
            Akcja bardzo mi się podoba. Tym razem traktuję to jako rozruszanie się po
            totalnym zastoju ale zbieram już na trampki i w przyszłym roku (czy też po
            prostu następnym razem bo wszystkiego nie daliśmy rady - więc może jesień?) to
            bym wolał rozłożyć swój wysiłek również na inne partie ciała np: truchtając
            sobie swawolnie po lesie bez uczucia, że śmieci mnie gonią. W sumie to las
            możmy sprzątać, myślę, że znajdzie się jeszcze przez kilka najbliższych lat
            taka grupa entuzjastów co ten las posprzata, jednak wg mnie w tym przypadku
            powinno być zupełnie inaczej niż w innych tzn. tu wcale nie chodzi o gonienie
            zajączka tylko o złapanie go raz a dobrze. Każdą pracę można lubić, ale żeby
            ona nie była syzyfowa!
            Wg moich obserwacji w części lasu, którą zajmowaliśmy się całą rodziną
            odpowiedzialność za śmieci powinna ponieść któraś z lokalnych dziupli
            samochodowych i jakiś straszliwy pożeracz chrupków Flips.
            Ludzie nie wywożą śmieci bo to kosztuje. Może dać im jakąś szansę i zabrać im z
            podwórek to co sobie naskładali i wywieźć raz za friko pod warunkiem, że za
            wywóz następnych (tych już na bieżąco) zapłacą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka