Dodaj do ulubionych

APEL MIESZKAŃCÓW DO ZARZĄDU OSIEDLA

27.04.07, 13:48

Z informacji jakie uzyskałem w Administracji, wynika że czekamy na Państwa
decyzję w sprawie podłączenia naszego osiedla do sieci TPSA.

Co leży na przeszkodzie, że decyzja NIE ZOSTAŁA JESZCZE PODJĘTA?
Czemu trwa to tak długo?

Z kontaktu jaki mam z Panem Zbigniewem Gołębieckim - dyrektorem regionalnym
TPSA (oraz jego podwładnymi pracownikami - odpowiedzialnymi za podłączenie
naszego osiedla)wiem, że już dawno można było temat podłączenia osiedla do
TPSA zakończyć. Ostatnie próby ustaleń były na poziomie technicznym - czyli
sprawy już nabrały konkretnego toku.

Przypomnę że już ponad rok temu (tydzień poprzedzający zeszłoroczne święta
Wielkanocne) ówczesny Zarząd (TBS Millenium) wydął pisemną ZGODĘ na
podłączenie naszego osiedla. Osobiście woziłem to pismo do TPSA i kopię
potwierdzającą przyjęcie przekazałem do TBS.

Co się stało? Czemu jest to blokowane?

W imieniu Mieszkańców (w szczególności zainteresowanych podłączeniem się do
sieci TPSA), proszę o wydanie decyzji, która W KOŃCU przyśpieszy i zamknie
temat, który ciągnie się od tak długiego czasu.

Jacek Orych
Obserwuj wątek
    • pou1 Re: APEL MIESZKAŃCÓW DO ZARZĄDU OSIEDLA 27.04.07, 14:10
      Popieram apel, pomijając sposób w jaki zostaliście wybrani.
      Pokażcie, że jesteście Naszym Zarządem a nie ......... w dużym samochodzie.
      Do roboty !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • marekkolod Re: APEL MIESZKAŃCÓW DO ZARZĄDU OSIEDLA 27.04.07, 15:25

Przewodnik po wspólnocie mieszkaniowej

1. Wspólnota?
      Wspólnota to swoiste zrzeszenie właścicieli lokali w danej nieruchomości,
      które funkcjonuje zgodnie z Ustawą o własności lokali. Zadaniem Wspólnoty jest
      zawiadywanie blokiem - czynności związane z płatnościami i utrzymaniem części
      wspólnej nieruchomości. Wspólnota Mieszkaniowa powstaje z mocy prawa, nie można
      jej powołać odrębnym aktem prawnym jak spółki z o.o. Początkiem wspólnoty
      mieszkaniowej jest sprzedaż pierwszego lokalu - mieszkalnego lub użytkowego -
      przez dewelopera. Zasady, jakimi rządzą się wspólnoty mieszkaniowe są określone
      w ustawie o własności lokali.

2. Udział, czyli co z tego mam?
      Stając się członkiem wspólnoty mieszkaniowej, poprzez nabycie lokalu,
      jesteśmy reprezentantem wspólnoty posiadając udział w nieruchomości części
      wspólnej. Udział taki określamy stosunkiem powierzchni naszego lokalu wraz z
      pomieszczeniami przynależnymi (garaż lub schowek, komórka), jeżeli takowe
      posiadamy do całej powierzchni nieruchomości z powierzchniami garażowymi,
      schowkami i powierzchniami przynależnymi. Udział wyrażamy w ułamkach
      dziesiętnych - tylko i wyłącznie. Inna interpretacja może wywołać liczne
      kontrowersje i nieporozumienia. Wszystkie udziału powinny dać sumę równą 1.

3. Zebranie właścicieli - poznajemy sąsiadów.
      Pierwsze zebranie właścicieli zwołuje deweloper lub inny podmiot władający
      nieruchomością. Jeśli w aktach notarialnych nie określono sposobu zarządu
      nieruchomością na pierwszym zebraniu wspólnoty mieszkaniowej właściciele mogą
      sami określić jak będą sprawowali zarząd ich własnością. Zebrania wspólnoty
      zwołuje zarząd wspólnoty określając datę, miejsce i porządek obrad. Zebrania
      zwyczajowo zwołuje się raz na rok, w sytuacjach nadzwyczajnych zebrania są
      zwoływane na wniosek 1/10 właścicieli, również przez zarząd wspólnoty.

4. Mam głos, co dalej?
      Uchwały podejmowane na zebraniu wspólnoty zapadają większością głosów
      wszystkich członków wspólnoty mieszkaniowej liczoną według udziałów.
      Niekoniecznie jest zawsze tak, że na zebraniu uchwały zostają podjęte. Zdarza
      się, iż głosy są zbierane w trybie indywidualnym. Mają taką samą moc jak głosy
      osób będących na zebraniu wspólnoty. Każdy właściciel ma inny udział, który jest
      zależny od wielkości jego mieszkania. I tu obowiązuje zasada - duży może więcej.
      W szczególnych przypadkach opisanych w Ustawie o własności lokali, można zgłosić
      wniosek 20% właścicieli, lub uchwałę o głosowaniu "jeden do jednego", każdy
      właściciel ma jeden głos bez znaczenia jakie są jego udziały.

5. Rządy we wspólnocie
      Zgodnie z Ustawą o własno�ci lokali wszyscy właściciele (razem) są zdolni do
      zarządzania we wspólnocie. Niemniej jednak z praktycznego punktu oraz z tego, co
      nakazuje praktyka, nie jest to właściwe. Z doświadczenia wynika, iż na pierwszym
      zebraniu wspólnoty właściciele decydują, jaką metodę zarządzania wybrać. Ze
      względu na wielkość wspólnoty są możliwe różne rozwiązania. W małych wspólnotach
      (do 7 lokali) sami właściciele współdecydują o losach wspólnoty. W dużych
      wspólnotach (powyżej 7 lokali) właściciele wybierają spośród siebie zarząd,
      który bierze na siebie obowiązki zarządcy ( w rozumieniu dosłownym) lub zarząd
      wybrany na zebraniu zleci takie obowiązki firmom zewnętrznym. Kolejnym
      rozwiązaniem jest przekazania nieruchomości w zarząd, czyli przekazanie
      możliwości decydowania o nieruchomości osobie prawnej lub fizycznej. Ostatnie
      dwa rozwiązania są płatne ze względu na przekazanie obowiązków firmom.

6. Zarząd, czyli, do czego jesteśmy zdolni
      Zarząd Wspólnoty, lub firma administrująca na zlecenie Zarządu, lub
      zatrudniony Zarządca nieruchomości, zarządza finansami wspólnoty w zakresie
      poboru opłat od właścicieli na utrzymanie części wspólnej nieruchomości,
      reguluje opłaty za dostawy mediów, ubezpieczenie nieruchomości oraz usługi
      realizowane na rzecz nieruchomości. Aby realizować w pełni te zadania należy
      założyć rachunek bankowy dla wspólnoty mieszkaniowej (odrębny dla opłat
      eksploatacyjnych odrębny dla funduszu remontowego) oraz należy prowadzić
      ewidencję wpłat właścicieli oraz wydatków związanych z utrzymaniem nieruchomości
      części wspólnej. Reprezentacja wspólnoty na zewnątrz wiąże się z rejestracją NIP
      i Regon oraz z podpisywaniem umów na dostawy mediów, usługi a także z obecnością
      w sądzie w razie konieczności. Wszystkie te czynności, jak i wiele innych, można
      zlecić firmie administrującej posiadającej odpowiednie zaplecze techniczne do
      pełnej realizacji zadań związanych z nieruchomością. W przypadku zatrudnienia
      zarządcy nieruchomości, należałoby powołać radę właścicieli, która
      kontrolowałaby czynności wykonywane przez jednoosobowego zarządcę nieruchomości.

7. Właściciele, najważniejsze osoby we wspólnocie
      Decyzje właścicieli są kluczowe dla funkcjonowania nieruchomości. Z reguły
      najważniejsze decyzje, jak ocena pracy zarządu wspólnoty, ustalenia stawek na
      utrzymanie części wspólnej nieruchomości, zmiana przeznaczenia części wspólnej,
      uchwalenie rocznego planu gospodarczego, decyzja o podaniu właściciela do sądu,
      scalenie działki lub połączenia lokali, są podejmowane na zebraniu wspólnoty
      mieszkaniowej. Jest to najlepsza okoliczność do wyrażenia swoich poglądów, ze
      względu na obecność większości właścicieli.

8. Osobne konto funduszu remontowego
      Nieruchomości, w których mieszkamy zużywają się (nawet nowe). Na każdy remont
      są potrzebne określone sumy pieniędzy. Z uwagi na niekomfortową sytuację
      zbierania pieniędzy na każdy remont osobno, wspólnoty mieszkaniowe zakładają w
      banku osobne konto na wyodrębniony fundusz remontowy. Pieniądze z tych wpłat
      właścicieli są przeznaczone na określone cele, które muszą być zaakceptowane
      przez większość właścicieli, jak remont dachu, czy ocieplenie budynku. W
      zależności od wiekowości budynku, w którym mieszkamy różne są opłaty na fundusz
      remontowy. Fundusz remontowy jest potrzebny i warto go mieć, ponieważ remonty,
      które będziemy chcieli przeprowadzić są bardzo kosztowne i po pieniądze na ich
      wykonanie sięgamy bezpośrednio. Dotyczy to niepodziewanych wydarzeń.

9. Wybór zarządcy
      Warto rozpoznać środowisko niedaleko miejsca gdzie mieszkamy. Na pewno jest w
      pobliżu wspólnota mieszkaniowa, która już ma za sobą wybór zarządu i firmy
      administrującej. Najlepiej jest umówić się na spotkanie z takimi osobami. Można
      również skorzystać z zasobów Internetu, oraz wykorzystując skrzynkę
      elektroniczną, wysłać zapytania do firm zajmujących się interesującą nas
      działalnością - sprzątanie, administrowanie, ochrona, konserwacje. Wybór firmy
      administrującej, jako podmiotu któremu zlecamy usługi jest najwygodniejszą
      formą, ponieważ nie zabiera czasu właścicielom, którzy maja inne problemy na
      głowie niż remonty budynku oraz brak pieniędzy. Z innej strony ważne jest
      przygotowanie merytoryczne - znajomość prawa i posiadanie doświadczenia w
      zakresie zarządzania nieruchomościami.

pkt 4 20% właścicieli składa wniosek i po bólu
      • neuron8 Re: APEL MIESZKAŃCÓW DO ZARZĄDU OSIEDLA 27.04.07, 17:35

A tak własnymi słowami - jak byś przeniósł to na nasze podwórko?

Co ta litania wnosi? Teoria jest piękna - praktyka na Osiedlu "Horowa Góra" już
        nie koniecznie.

Nie chce mi się odnosić do wszystkich punktów - ale np pkt.3 Owszem było
        zebranie właścicieli - 5 (słownie pięciu) którzy podpisali swoje akty notarialne
        prze oficjalnym terminem podanym do publicznej wiadomości (Termin ten to 10
        października 2006 roku - zarząd został powołany 6 października ) - teoria Ok /
        praktyka...

No dobra odbyło sie zebranie - to fakt - 5 właścicieli + właściciel reszty na
        tamtą chwilę lokali czyli TBS. Zapewne zapadły tam jakieś decyzje co do
        sprawowania zarządu, administracji itp - JAKIE? kto przedstawił je do publicznej
        wiadomości i kiedy - jak nawet mało kto zdaje sobie sprawę ze jest zarząd?

Pkt.5
        Wiemy, że mamy zarząd - i co dalej. Pół roku mija i nawet nie wiemy kto to jest,
        jakie podjął decyzje, uchwały, ustalenia - za nas.

Zarząd przejął wg tego co napisane w pkt5 nieruchomość - ale w jakim zakresie.
        Czy osiedle jest już skończone. Przykład: zagospodarowanie terenu PRZED osiedlem
        - w urzędzie widziałem jak ma to wyglądać - kiedy to nastąpi, jeśli w ogóle
        skoro już mieszkańcy przejęli osiedle? Tego nie wiem - chętnie się dowiem.

Tyle - i żeby było jasne. Nie mam osobiście PERSONALNIE do nikogo pretensji, że
        jest w Zarządie - wręcz przeciwnie - skoro jest naszym sąsiadem, miał chce
        podjąć tka ciężką prace jaka jest właśnie bycie członkiem zarządu takiej małej
        fabryki (osiedla) to chwała mu. Ale jeśli już się podejmuje tak odpowiedzialnej
        roli to z epłnymi konsekwencjami. Wiem coś o tym.

Dla mnie najważniejsza jest INFORMACJA, INFORMACJA i jeszcze raz INFORMACJA - po
        to miedzy innymi powstało to forum. Zawsze o to walczyłem. Wszytko trzeba sie
        dopytywać, wyrywać pewne fakty, potajemnie coś ustalać jak byśmy tu coś kradli.

Załatwmy w końcu to jak cywilizowani ludzie. Wszyscy za ciężko zarobione
        pieniądze kupiliśmy tu mieszkania, niektórym te mieszkania na razie kupił bank -
        ale wszyscy chcemy wiedzieć na czym stoimy. Płacimy czynsz - chcemy wiedzieć za
        co, zakres obowiązków, ochrony itp.

Niestety sytuacja taka sama nakręca wir, podejrzeń, pomówień, niepotrzebnych
        złości, czasem nawet zawiści - PO CO?

Skoro jest już zarząd - to niech będzie tak jak w tej litanii - my to
        zweryfikujemy jako mieszkańcy - niestety zarazie ta weryfikacja słabo wypada. A
        to że w pkt.4 jest mowa o 20% - to dobrze o tym wiemy - i nie po bólu, tylko
        wręcz przeciwnie - znów potrzeba by organizować tajne komplety w lesie, zbierać
        podpisy, "Bunt na Banty" - nie tedy droga.

Przemyślcie (zwracam się do Zarządu) temat - zwołajcie zebranie - niestety nie
        będzie ono łatwe - ale wcale się temu nie dziwie - i przedstawcie sie,
        powiedźcie na czym stoimy, jak wielu możecie pomóc w rozwiązaniu problemów -
        choćby wentylacja i mieszkajmy spokojnie jak cywilizowani ludzie.

Zachęcam do szybkiego działania

Jacek Orych
        • marekkolod Re: APEL MIESZKAŃCÓW DO ZARZĄDU OSIEDLA 27.04.07, 18:09
          Drogi Neuronie czemu jakaś grupa ludzi X, Y ,czy N lub nawet ci co założyli z
          deweloperem wspólnotę ma podejmować decyzje dotyczące finansów za większość
          właścicieli, ja nie mogę zrozumieć czemu nie poczekamy na resztę właścicieli z
          trzeciego etapu i wspólnie podczas walnego zebrania zgodnie z zasadami będziemy
          ważkie decyzje inwestycyjne lub finansowe rozstrzygać poprzez uchwały większości
          właścicieli. To grozi tym ze wkrótce jakiś zarząd dostanie do rąk władzę, a
          właściciele będą tylko płacić czynsz a jakiś prezes ze świtą będzie rządził i
          dzielił. Do tego to ja ręki nie przyłożę. Poczekajmy na resztę by mieć
          większościowy pakiet, bo deweloper ma duży pakiet i jak nie będzie kworum na
          zebraniu to dopiero będziemy płakać. Co was tak przypiliło, jeszcze kilka
          miesięcy i to ruszy, żadnych finansowych zmian nie poczyniono to co ustalił
          deweloper funkcjonuje, a zmieniać oby na lepsze będziemy już wkrótce
          • neuron8 Re: APEL MIESZKAŃCÓW DO ZARZĄDU OSIEDLA 27.04.07, 19:26
            Parafrazując Twoje pytanie - czemu jakaś grupa ludzi B,K,C,M,B założyła ten zarząd?

W takim razie po co jest Ten zarząd?
            Czemu był powołany w tak wielkiej tajemnicy?

Kolejne zebranie wspólnoty kto będzie zwoływał - Zarząd czy deweloper? Zapewne
            Zarząd bo deweloper unika jak widać konfrontacji ze swoimi klientami - mieszkańcami.

Po co ta farsa? - bo ja osobiście tak to odbieram. Podaj mi jeden racjonalny
            powód takiego ruchu?

A jeśli już jest Zarząd - to kiedy podejmie decyzje dotycząca TPSA - zresztą już
            raz wydana na tak przez poprzedni zarząd? To to ciał na chwile obecna jest
            władne by wpuścić tego operatora na nasze osiedle.

Mniemam, że znasz odpowiedź na te pytania.

PS - sprostowanie "Drogi Neuronie czemu jakaś grupa ludzi X, Y ,czy N lub nawet
            ci co założyli z deweloperem wspólnotę" - nie wspólnotę. Wspólnota się sama z
            mocy prawa zawiązuje przy pisywaniu aktów notarialnych.
            • marekkolod Re: APEL MIESZKAŃCÓW DO ZARZĄDU OSIEDLA 27.04.07, 23:07
              Nawet osiedle się samo wybudowało, rozmawiamy o dwóch różnych sprawach wojuj
              sobie z kim chcesz ja mówię pas, dobranoc, ja tu tylko mieszkam i cenię święty
              spokój, do zobaczenia na przełożonym z 30 marca na bliżej nie określony termin
              walnym zebraniu (dementuję nie przez mnie przełożonym)po twoich komentarzach
              bardzo źle się stało że nie powołano zarządu w terminie marcowym, nie kandyduję
              i życzę trafnych wyborów 10% właścicieli może zwołać zebranie, to wynika z tych
              moich popierdułek wcześniejszych jak to nazwałeś, piłeczka po twojej stronie ja
              się wylogowuję na stałe.
              • neuron8 Re: APEL MIESZKAŃCÓW DO ZARZĄDU OSIEDLA 27.04.07, 23:59

Masz racje. Prowadzimy dyskusję, która nie ma w zasadzie znaczenia i zeszła
                zupełnie na inny tor.

Rozmawiając wczoraj z Administratorem dowiedziałem się, że tylko Zarząd może
                wydać decyzję co do TPSA - i o to poprosiłem, żeby podjął ją - bo już na to
                czekamy ponad rok czasu.

Nie wiem czemu się obrażasz. Spotkajmy się, chętnie porozmawiam w realu.
                • webadmin3 Re: APEL MIESZKAŃCÓW DO ZARZĄDU OSIEDLA 28.04.07, 00:59
                  Wiele osób czeka na wejście TPSA na nasze osiedle. Każdy miesiąc zwłoki
                  powoduje, że tych osób jest coraz mniej. Niecierpliwi "łamią się" i podpisują
                  umowy z SM. Jeżeli dokumentacja (w tym również zgoda TBS Millenium) na
                  podłączenie osiedla do sieci TPSA jest w posiadaniu naszego Zarządu, to dalsze
                  niepodejmowanie działań w tej sprawie jest blokowaniem tej sprawy. Nasuwa się
                  pytanie: kto na tym zyskuje? Odpowiedź jest prosta: monopolista, który
                  dostarcza media na nasze osiedle.
                  Bez względu na to, czy Zarząd naszego osiedla jest tymczasowy, czy docelowy,
                  jeżeli został legalnie powołany (wybrany), to w sprawie TPSA musi się
                  wypowiedzieć i uruchomić niezwłocznie stosowną procedurę. Zaniechanie działań
                  będzie odczytane przez mieszkańców Horowej Góry jednoznacznie. Nie chcemy
                  zrywać umów z dotychczasowym dostawcą mediów. Chcemy tylko, aby miał on
                  konkurencję na naszym osiedlu. Działalność gospodarcza, w szczególności
                  usługowa, która nie ma konkurencji, z upływem czasu obniża jakość swoich usług.
                  Rodzą się również w takiej sytuacji podejrzenia innego rodzaju...(ostatnio
                  bardzo modne).
                  Osobiście jestem daleki od wszelkich podejrzeń. Moim zdaniem Zarząd nie wie jak
                  załatwić tą sprawę lub po prostu chce mieć święty spokój (patrz poprzedni post
                  autorstwa marekkold). Mimo wszystko apelujemy do naszego Zarządu, bo przecież
                  innego nie mamy: PROSIMY O DECYZJĘ I PODJĘCIE DZIAŁAŃ W SPRAWIE PODŁĄCZENIA
                  NASZEGO OSIEDLA DO SIECI TPSA. Dla wielu z nas jest to sprawa bardzo ważna,
                  ponieważ dotyczy narzędzia pracy (internetu).
                  Pozdrawiam.
                  admin www.horowa.pl
                  Zbigniew Bochenek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka