Dodaj do ulubionych

Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie

11.12.08, 10:26
Byłam w poradni psychologiczno - pedagigicznej i tam Pani, która
badała mojego Wiktora powiedziała, że obniżone napięcie mięsniowe ma
się do kóńca życia.
Co o tym sądzicie? I co za tym idzie?
Obserwuj wątek
    • iwpal Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 11.12.08, 19:43
      >>>obniżone napięcie mięsniowe ma się do kóńca życia.
      > Co o tym sądzicie? <<<

Zwłaszcza, gdy sie nic z tym nie robi.
      Ale dzieci, które mają własciwą terapię uzyskują znaczną poprawę w
      tym zakresie
      • martamarta_2008 Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 12.12.08, 07:33
        To oczywiśte, że osiąga się poprawę poprzez terapię i rehabilitację,
        ale nigdy nie zniweluje się tego do końca, tylko poprawi się stan,
        ale zawsze już do końca będą jakieś ślady obniżonego napięcia
        mięśniowego. Bo jeżeli chodzi o wzmozone napięcie mięśniowe, to je
        się zlikwiduje do końca.
        Nie wiem czy to rzeczywiście prawda.
    • aaga8 Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 12.12.08, 09:57
      Nie łudzę, że ze da zniwelować ONM. Ani przez chwile. Zakładam, że różne rzeczy
      mogą się pojawiać na różnych etapach rozwoju (tak zresztą jest) i szukam
      terapii, specjalistów, którzy mi pomogę jak najłagodniej przezwyciężać problemy.
      Szukam zajęć, które wspomogą rozwój mojego synka. Zakładam, że dzięki temu
      będzie uznawany za mniej sprawnego, chwilami ślamazarnego, ale że będzie tak jak
      rówieśnicy uprawiał sporty (wybrane) i wyrównywał wszędzie tam gdzie to możliwe.
      • zuziakasi Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 12.12.08, 21:34
        oczywiście, ze obniżone napięcie mięsniowe można wyleczyć (przez rehabilitację) kiedyś, kiedy nie znano różnych metod rehabilitacji był problem, ale teraz? nie wiem czy ta Pani się orientuje, jeżeli nie to powinna się poduczyć, w tej chwili mozna cłkowicie wyleczyć nawet Mpdz.. jezeli cozywiście zacznię się szybko usprawnianie dziecka i niewelowanie odruchów porażennych
        • m8rii zuziakasi 15.12.08, 20:52
          podaj mi proszę namiary na poradnię i specjalistę, który pomoże
          mojemu dziecku - obniżone napięcie mięśniowe przez jednego
          specjalistę nazywane porażenie mózgowe postać wiotka

na mejla gazetowego: m8rii@gazeta.pl

bardzo serdecznie dziękuję
          • pumka3 Re: zuziakasi 17.12.08, 14:16
            Mój syn też ma MPD i jestem ogromnie ciekawa jak można wyleczyc z
            MPD??
            • zuziakasi Re: zuziakasi 18.12.08, 12:37
              jak można wyleczyć?? rehabilitacją.. naprawdę znam osobiście dziewczynkę Krainkę..po wylewie IV i II stopnia, według lekarzy miała być roślinką.. całkowcie poraznona.. na tą chwile nie ma już żadnych odruchów porażennych, jest super..jak ktoś ma wątpliwości, ze mozna wyleczyć MPDz, to chetnie dam namiary na mamę Karinki..ona potwierdzi jak było i jak jest teraz
              prosze
            • zuziakasi m8rii 18.12.08, 12:39
              moge prosić meila?? wyśle namiary , a skąd jesteś? bo nie wiem gdzie będziesz miała bliżej..my mamy 2 rehabilitantki, obie boskie, współpracują razem ze sobą.. jedna jest w Poznaniu druga w Krobii koło Leszna
    • maagda224 Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 14.02.09, 11:37
      Witam.
      Mojej córce tez zdiagnozowano ONM - a ma 10,5 miesiaca...
      Proszę, jeśli ktoś ma namiary na dobrego, sprawdzonego rehabilitanta w Krakowie,
      to będę wdzięczna (na priv - mail gazetowy lub tutaj - na formum)
      • mama_pa Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 16.02.09, 21:57
        Przede wszystkim to ONM nie diagnozuje się i nie ocenia szans rehabilitacji w
        poradni psychologiczno-pedagogicznej tylko u neurologa. Są tysiące postaci ONM i
        każdy przypadek jest inny i inaczej rokuje. Poza tym odpowiedzialny lekarz nie
        używa określeń "nigdy" i "na pewno". Z mojego doświadczenia widzę, że najgorsze
        są rady i opinie lekką ręką serwowane przez tzw. "specjalistów", którzy mają
        pewne doświadczenie w dane kwestii, ale jednak nie jest to wiedza uporządkowana
        i specjalistyczna.
        • 0.gaba1 Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 23.02.09, 09:43
          Moj syn ma ONM,ma 2,5 roku.rehabilitowany,jest
          poprawa,chodzi,biega,skacze,ale jednak jest taki"miękki",potwierdzil
          to lekarz neurolog bez zadnego stpnia profesorskiego,natomiast jak
          bylismy u pani Profesor to nawet nie zauważyła obniżonego
          napięcia.Ortopeda tez stwierdzil,że ma ONM,bo wystarczy,że rece
          bardziej wyginaja sie na rozne strony.nazywa sie to tzw,wiotkosc
          wiązadłowa.Z napiecia raczej sie nie wyrasta,ale przez cwiczenia
          można bardzo usprawnic dziecko.
          • nullik Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 15.03.09, 12:28
            Mój synek ma 23 miesiace. Równiez ma ONM. Nasz pediatra nie zauwazył
            niczego. Ze synek ma najprawdopodobniej ONM, powiedziała nam pani ze
            żłobka. Trafilismy do neurologa, ktory to potwierdzil. Od kilku
            tygodni chodzimy na zajęcia rehabilitacyjne. Synek nigdy nie
            raczkowal. NIe umie klęczec na kolankach. Co najważniejsze - nie
            umie sam wstawac.
            Kiedys chodzilismy z malym na basen. Zaniechalismy tego, kiedy maly
            zaczal chodzic do zlobka i zaczal chorowac. To byl blad. Zamierzamy
            znow zaczac chodzic na basen.
            • martamarta_2008 Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 16.03.09, 07:35
              Tak, tak basen to bardzo dobra rzecz.
              Ja z małym też staram się chodzić, chociaż mieliśmy długą przerwę z
              powodu zimy.
              • oleczek555 Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 16.03.09, 14:08
                moja córcia też ma onm i całkiem niedawno też się dowiedziałam,że tego podstawowego napięcia nie da się do końca "wyrehabilitować".ono jest,że tak powiem przypisane do dziecka.ćwiczyć można a newt trzeba, aby poprawić funkcjowanie dziecka, aby nauczyło się wykonywać kolejne umiejętności, których zdobywanie ogranicza onm.
                moja córcia ciągle ćwiczy z rehabilitantem, choć mieliśmy dłuższą(niestety) przerwę, bo wcześniej terapetka i lekarz stwierdzili,ze skoro mała samodzielnie chodzi, to już jest git.a to nie prawda, bo np. nie umie biegać, tzn próbuje, ale wygląda to tak jakby miala się połamć, bo bardzo szeroko rozstawia nogi i tak jakby nie umiała zginać ich w kolanach, ma bardzo duże przeprosty w nóżkach, wystający brzuszek, źle ustawioną miednicę i dziwnie wysunięte barki, kiedy chodzi...i wiele innych dziwactw.ale nie martwię się o te dziwactwa ruchowe, bo to (podobno) wszystko do nadrobienia.tylko niestety praca, praca i jeszcze raz praca.bo jak już jest niby dobrze, to okazuje się,ze kolejne umiejętności są już do nadgonienia. a mam pytano-czy ktoś z was był może z dzieckiem u osteopaty?
                • zuziakasi Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 16.03.09, 21:59
                  "podstawowego napięcia nie da się do końca "wyrehabilitować"

hmm..no nie zgodzę się z tą wypowiedzią do końca, bo gdyby nie dało się złego napięcia "wyreahbilitować" to wogóle rehabilitacja nie miałaby sensu. Mózg 3 miesiace koduje 3 miesiace zapomina.Wiadomo, ze jezeli złe drogi w mózgu są już zakodowane( późne rozpoznanie, widoczne zmiany, brak rehabilitacji) to mózg, będzie już odtwarzał złą drogę, ale w przypadku małych dzieci, da się jeszcze wszytsko naprawić..i życzę Wam wszystkim mamą, by tak się udało żeby wszystko było dobrze:)
                  • oleczek555 Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 17.03.09, 12:09
                    wiesz, to nie jest moja opinia tylko kilku fachowców.my dość szybko zaczęliśmy
                    rehabilitację, bo mała miała niespełna 4 mce.ale to napięcie ciągle powraca,
                    ciągle trzeba kontrolować i ćwiczyć.
                    • zuziakasi Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 17.03.09, 12:57
                      domyslam się, ze to opinia innych rehabilitnatów:))
                      my np. zaczęliśmy ćwiczenia od 2 tygodnia życia małej, ale do 9 miesięcy nie miałam pojęcia, ze rehabilitacja jest źle prowadzona i złe drogi u nas zostały..niesttey
                      • anitat Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 08.11.16, 11:47
                        Całkowicie nie zgadzam się z Tobą. Onm pozostaje na całe życie. Odpowiednia rehabilitacja pozwala dziecko w miarę prawidlowo się rozwijać, baardzo często dziecko jest opóźnione ruchowo. I wiotkie, czasem bardziej czasem mniej.
                        A Ty jesteś jakimś ekspertem w tej dziedzinie? rehabilitantką, masz dziecko z onm powyżej 10-12 r.ż?
                        Minęło 7 lat od Twojego postu, jak rozwija się Twoje dziecko? Przyczyny onm są różne i nie u każdego poprawa jest widoczna i szybka.
          • wika1980 Re: Obniżone napięcie mięśniowe na całe życie 19.07.16, 22:51
            Jak z Pani dzieckiem? Czy udało się wyćwiczyc jakoś to ONM?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka