Dodaj do ulubionych

Co e-matka by zrobiła

30.08.24, 11:22
Znalazłam u mojego 17letniego dziecka epapieros. Koty mi w tym pomogły, zrzucając pudełko ze szpargałami.

Epapieros ukryty przed moimi oczami. Dziecko niedługo już pełnoletnie.

Co robić?
a. nic nie robić
b. skonfrontować znalezisko z dzieckiem i porozmawiać na ten temat. Tyle, że gdy powie, że pali bo lubi to nie mam na to kontrargumentów.
Obserwuj wątek
    • wicehrabia_julian Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 11:29
      izabela1976 napisała:

> Tyle, że gd
      > y powie, że pali bo lubi to nie mam na to kontrargumentów.

bardzo smutne, jest to, że nie potrafisz uświadomić swojemu dziecku jakim jest idiotą
      • izabela1976 Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 11:41
        Wiesz, bardzo wiele rzeczy robimy, które są złe dla nas. Robimy, bo to lubimy. Tak jak ja, nie powinnam robić długich wędrówek, bo cierpi na tym moje kolano. Ale ja lubię łażenie po 20-30 km, ale potem muszę to niestety odcierpieć.

A poza tym nie odniosłeś się do mojego pytania?
        • wicehrabia_julian Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 11:46
          izabela1976 napisała:

> A poza tym nie odniosłeś się do mojego pytania?

do czego się tu odnosić? nie istnieje żaden argument wspierający nikotynizm, za to istnieje wiele przeciwko temu zjawisku, dlatego rozmowę z synem powinnaś zacząć od "jesteś idiotą..."
          • srebrnarybka Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:42
            Wtedy syn z pewnością ochoczo zaakceptuje pozostałe argumenty.
      • eagle.eagle Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:13
        Jak to się ma do tylu dorosłych, mądrych ludzi, często i lekarzy którzy palą ?
        Im też wystarczy odpowiednio powiedzieć że są idiotami ?
        • wicehrabia_julian Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:21
          eagle.eagle napisała:

> Im też wystarczy odpowiednio powiedzieć że są idiotami ?

oni doskonale o tym wiedzą, dodatkowo są w szponach nałogu, a to już zupełnie inna sytuacja
          • eagle.eagle Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:27
            wicehrabia_julian napisał:

> eagle.eagle napisała:
            >
            > > Im też wystarczy odpowiednio powiedzieć że są idiotami ?
            >
            > oni doskonale o tym wiedzą, dodatkowo są w szponach nałogu, a to już zupełnie i
            > nna sytuacja

Mnóstwo ludzi wyszło z nałogu. Nie wychodzą Ci którzy tego nie chcą.
            • wicehrabia_julian Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:30
              eagle.eagle napisała:

> Mnóstwo ludzi wyszło z nałogu. Nie wychodzą Ci którzy tego nie chcą.

niektórzy mają taką konstrukcję psychiczną, że nie dają rady,, a nikotyna jest jednym z silniejszych uzależniaczy
              • eagle.eagle Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:33
                Więc Ci nie są idiotami ?
                • wicehrabia_julian Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:39
                  niewolnikami nałogu z psychą zbyt słabą by się od niego uwolnić
                  • eagle.eagle Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:39
                    Niewolnikami ale już nie idiotami ?
                    • wicehrabia_julian Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:41
                      każdy palacz wie, że paląc jest idiotą, to nie ma tu nic do rzeczy jeśli już jest uzależniony
                    • mallard Re: Co e-matka by zrobiła 01.09.24, 18:26
                      eagle.eagle napisała:

> Niewolnikami ale już nie idiotami ?

łorzeł.łorzeł ty rżniesz głupa, czy taka jesteś?
                  • helka.na.zakrecie Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 13:10
                    Jakieś - nowe, incelskie- teorie nt mechanizmów nałogu?
                    Takie proste, by nie rzec- prymitywne...
            • stasi1 Re: Co e-matka by zrobiła 31.08.24, 15:06
              Różnie bywa, znajomy pali chociaż jego starszy brat zmarł na raka płuc. Niedługo osiągnie jego wiek. I w zasadzie zaczął po jego śmierci. Duża różnica wieku między nimi była
        • fogito Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 13:30
          A nie są?
          • eagle.eagle Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 13:39
            Idąc tym tropem to są tylko o tym nie wiedzą. Ale wystarczy że zjawi się wicehrabia Julian i im to powie i oni wtedy rzucą palenie.
          • iwles Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 15:32
            fogito napisała:

> A nie są?

Jak idziesz do lekarza, to pytasz najpierw, czy pali?
            Jak tak, to rezygnujesz z wizyty, przeciez nie będziesz się leczyć u idioty?

• furiatka_wariatka Re: Co e-matka by zrobiła 31.08.24, 09:11
          eagle.eagle napisała:

> Jak to się ma do tylu dorosłych, mądrych ludzi, często i lekarzy którzy palą ?
          > Im też wystarczy odpowiednio powiedzieć że są idiotami ?

To, że ktoś jest lekarzem nie oznacza, że jest mądry z definicji. Większość lekarzy to zadufane dupki. Postawie nawet tezę, że jak ktoś jest mądry, to nie pali. Może inaczej rozumiemy słowo mądry.
      • helka.na.zakrecie Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:20

>
        > bardzo smutne, jest to, że nie potrafisz uświadomić swojemu dziecku jakim jest
        > idiotą

To dopiero idiotyczne, myślenie, że na wszystko ma sie wpływ i ze jak sie dziecko " uświadomi", to ono będzie pokornie słuchać.
        Widać, żeś teoretyk.- fantasta..
        • wicehrabia_julian Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:23
          helka.na.zakrecie napisała:

> To dopiero idiotyczne, myślenie, że na wszystko ma sie wpływ i ze jak sie dziec
          > ko " uświadomi", to ono będzie pokornie słuchać.

najlepiej nic nie robić smile
          • helka.na.zakrecie Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:31
            Zrównujesz nicnierobienie z magicznym myśleniem, ze jak sie dziecku / mlodzianowi wytłumaczy, to ono to przyjmie i zastosuje? I, ze ja komukolwiek powiesz, ze jest idiotą, to on chętnie bedzie współpracował?
            Aha...
            Naprawdę jesteś bedzietnym teoretykiem..
            • wicehrabia_julian Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:36
              helka.na.zakrecie napisała:

> Zrównujesz nicnierobienie z magicznym myśleniem, ze jak sie dziecku / mlodziano
              > wi wytłumaczy, to ono to przyjmie i zastosuje? I, ze ja komukolwiek powiesz, z
              > e jest idiotą, to on chętnie bedzie współpracował?

rolą rodzica jest działać zanim nastąpi uzależnienie, uświadomienie dziecku, że jest idiotą może mieć efekt trzeźwiący - ja wiem, że uświadomienie sobie, że moje dziecko jest przygłupem jest wielkim rozczarowaniem, ale takie jest życie
              • eagle.eagle Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:38
                A jak my Ci tu powiemy że jesteś idiotą myśląc że taka gadka przemówi do nastolatka to podziała ?
                • wicehrabia_julian Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:40
                  eagle.eagle napisała:

> A jak my Ci tu powiemy że jesteś idiotą myśląc że taka gadka przemówi do nastol
                  > atka to podziała ?

podziała, zawsze kieruję się opiniami i poradami z tego forum
                  • iwles Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:48

> podziała, zawsze kieruję się opiniami i poradami z tego forum

No to dobrze- jesteś idiotą.
                    Jakie dalsze kroki poczynisz?

• wicehrabia_julian Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:56
                      iwles napisała:

> Jakie dalsze kroki poczynisz?

jest pora lunchu, więc idę coś zjeść
                      • iwles Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 13:26

Aha.
                        Ale masz więcej lat niż 17, czy nie?
        • hanusinamama Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:24
          On proponuje zaczynać rozmowę z dzieciakiem od "jesteś idotą"...tu nawet nie ma z czym dyskutować
      • furiatka_wariatka Re: Co e-matka by zrobiła 31.08.24, 09:15
        Argumentów na nie palenie jest wiele: szkodzi sobie, ale też truje innych. Papierosy śmierdzą, te elektroniczne też. Wiele osób ten smród wprost obrzydza. https://pagowski.pl/userdata/public/gfx/66d5dadfb7a46c8d593f087ba06c0806.jpg
      • biala_ladecka Re: Co e-matka by zrobiła 31.08.24, 10:26
        wicehrabia_julian napisała
        > bardzo smutne, jest to, że nie potrafisz uświadomić swojemu dziecku jakim jest
        > idiotą

Ty chyba nie masz nastoletnich dzieci, co nie?
    • mikams75 Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 11:49
      No i co u tego, że lubi? Ja też wiele rzeczy lubię i ich nie robię z rozsądku. Tak to jest w życiu.
      • wicehrabia_julian Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 11:51
        mikams75 napisała:

> No i co u tego, że lubi? Ja też wiele rzeczy lubię i ich nie robię z rozsądku.
        > Tak to jest w życiu.

to już nawet nie o to chodzi, bo "palenie" nie niesie żadnych korzyści a jedynie negatywne skutki, stąd prosty wniosek o idiotyźmie w/w
        • bene_gesserit Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 11:58
          To, oczywiście, nieprawda. Palenie ma zalety towarzyskie. Palenie dorosłych, zwłaszcza w firmie, sprzyja komunikacji. Palacze są niestety zazwyczaj lepiej poinformowani, niż ci, którzy nie palą.
          • paola.brunetti Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:24
            To ja już raczej wolę być niepoinformowana.
          • kamin Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 19:12
            Potwierdzam. W dawnych palących czasach dużo łatwiej było nawiązać kontakt z obiektem zainteresowania. Moją wielką licealną miłość poznałam wychodząc na fajkę na przerwie. Później wszelkie konferencje, szkolenia - bardzo szybko można było poznać ludzi na przerwie papierosowej.
    • bene_gesserit Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 11:51
      Zaczelabymnod nagrodzenia kotów.

Z dzieckiem oczywiście porozmawiać, dostosowując informacje do wieku, l i wrażliwości (raczej nie podziałają informacje o raku, ale o tym, że będzie mu śmierdzieć z paszczy może tak itd). Oraz zadbalabym, żeby nie finansować papierochow. Jak będzie chciał palić, to będzie palił i nic z tym nie zrobisz, ale niech pali za swoje.
    • ewaewa2002 Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:12
      miałam podobną sytuację, teraz syn jest pełnoletni. Nic nie powiedziałam, ale po kilku tygodniach w jakiejś rozmowie spytałam czy dużo osób w jego klasie pali i czy on próbował. Przyznał, że próbował ale mu nie smakuje. Ten epapieros jest nadal tam gdzie był.... i chyba jest nieużywany.
    • paola.brunetti Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:18
      U nas po takim znalezisku dziecko 17-letnie musiało przygotować "referat" o szkodliwości vape'ów. Mam świadomość tego, że jak będzie chciało dalej tego świństwa używać, to nie jestem w stanie dopilnowac, aby tak się nie działo, ale przynajmniej wiem, że dzieciak ma świadomość konsekwencji.
      Swoją drogą, warto też uświadomić dziecko, że ten rynek w ogóle nie podlega kontroli i to, co znajduje się w tanich jednorazówkach, to naprawdę może być cholernie szkodliwe.
      Mam wrażenie, że moje dziecko załapało o co chodzi i oby tak zostało.
      • gorzka.gorycz Re: Co e-matka by zrobiła 31.08.24, 09:56
        Już widzę, jak prawie 18-latek ochoczo przygotowuje referat, bo mama kazała. Jak nie zrozumie argumentów w trakcie rozmowy, to żaden referat nie pomoże.
        • arthwen Re: Co e-matka by zrobiła 31.08.24, 10:34
          Ale w "referacie" nie chodzi o to, żeby przekonać w rozmowie nastolatka, tylko żeby sam poszukał informacji o szkodliwości.
          • iwles Re: Co e-matka by zrobiła 31.08.24, 11:17
            arthwen napisał(a):

> Ale w "referacie" nie chodzi o to, żeby przekonać w rozmowie nastolatka, tylko
            > żeby sam poszukał informacji o szkodliwości.
            >

Chyba ze, w opozycji do papierosów zwykłych, znajdzie artykuły wychwalające elektroniki. I referat będzie sie składał z samych plusów 😝
          • gorzka.gorycz Re: Co e-matka by zrobiła 31.08.24, 11:32
            I karnie będzie szukał?
            • izabela1976 Re: Co e-matka by zrobiła 31.08.24, 14:55
              Zlecilam tenże referat o szkodliwości mojemu dziecku. Jest na etapie szukania informacji. Potem ma mi to ładnie zreferować ustnie, to co pisemnie napisze przeczytam sobie sama.

Zapytane dlaczego pali? Z ciekawości. Papierosa oddałam, wylądował potem w śmieciach.
    • hanusinamama Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:27
      Miałam chłopaka w LO, który kiedys zostawił u mnie papierosy. Tak sobie leżały w szafce. U mnie nie palił, przy mnie nie palił...mama znalazła. Zapytała normalnie czy palę. Powiedziałam, ze nie ze to Adam. Odłożyła na miejsce.
      Zapytała normalnie, ja odpowiedziałam normalnie.
      Masa rzeczy w moim pokoju była czyjaś, Bo ktoś pożyczył, bo zostawił przypadkiem
    • iwles Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:31

Na pewno nie udawać, że się nie wie, skoro się wie.
      Najnormalniej w świecie porozmawiać.
      Czy pali, bo lubi, czy pali dla towarzystwa, bo koledzy, jaką moc pali, bo są "zerówki".
      I wyrazić swoje zdanie- że tobie to sie nie podoba.
      Że w najbliższym otoczeniu nikt nie pali itp.
      A co dalej - to zobaczysz od jego odpowiedzi.
    • cranberries1983 Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:35
      OPR!
      twoj dom twoje zasady
      e papieros to trucizna poza tym

nie ma znaczenia wiek dziecka, nawet jakby miało 20 lat mozesz je ob%$dolić
      • hanusinamama Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:43
        Ale on nie musi palić w domu...
        • iwles Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 12:50
          Podejrzewam, że nawet nie pali w domu. Tylko z kolegami, gdzieś na mieście. Albo na przerwie w szkole.
          • hanusinamama Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 14:58
            Albo kupił, spróbował i mu nie pasuje
            Albo kupił bo chciał poszpanować (tak w tym wieku sie ma sieczkę w głowie, normalne) i nawet nie używał
            Albo kolega zostawił u niego...milion możliwości.
            Mozna zapytać spokojnie, pogadać.
      • helka.na.zakrecie Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 13:08
        No i?

• ender_celebi Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 13:38
      Miałam taka sytuację w maju tego roku. Z 15-latką. Wybrałam opcje b. Owszem od razu był argument, że to koleżanki. Ale znam ją na tyle, że to nie przeszło smile
      Opcja nic nie robić byłaby dla mnie przyzwoleniem, a ja się nie zgadzam na efajki w tym wieku
    • pytajacakinga Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 14:41
      Uwierz mi że Twoje gadanie i tak już nie da bedzie chcial to będzie palił a czym bardziej zabronisz tym będzie więcej palił.
      Powiedz xe znalazłaś i że jesteś rozczarowana jego zachowaniem i tyle.
    • bei Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 19:23
      Mów o konsekwencjach, że to nie są zdrowe przyjemności. Poproś, by syn podarował Ci swoje niepalenie.
      • bei Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 19:24
        Tzn obietnicę, że nie będzie palić.
      • beneficia Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 19:29
        > Poproś, by syn podarowa
        > ł Ci swoje niepalenie.

Tak jest, a wcześniej by się rozeznał w swoim sercu. 👍
    • asia_i_p Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 19:30
      Dlaczego nie masz kontrargumentów? Jest całkiem sporo badań wskazujących, że palenie e-papierosów nie jest obojętne dla zdrowia. Jasne, że niemal pełnoletniemu dziecku raczej w tej sytuacji nie zrobisz szlabanu ani nie utniesz kieszonkowego, ale apel do zdrowego rozsądku jak najbardziej na miejscu.

Gdzieś właśnie w okolicy 17-tki -18-tki u mojego dziecka nastąpiło przegięcie i zdanie rodziców nagle zaczęło się liczyć, z tendencją wzrastającą. Powiedz mu, że koty wywlekły i powiedz, co o tym sądzisz z przyczyn zdrowotnych.
      • izabela1976 Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 19:36
        Nie mam kontrargumentów na "palę, bo lubię". Bo niby co można powiedzieć.
        • login.na.raz Re: Co e-matka by zrobiła 31.08.24, 08:03
          Zapytaj go, czy zawsze powinno się robić to, co się lubi. Czy gdybyś ty lubiła sobie wypić codziennie pół litra z rana, to by było dla niego ok? Bo przecież lubisz. Albo czy gdybyś lubiła podrywać młodych chłopców i przymilałabys się do jego kolegów, to czy syn by to zaakceptował? Bo to w lubisz, argument nie do podważenia.
    • andaba Re: Co e-matka by zrobiła 30.08.24, 19:55
      Skonfrontować, palnąć kazanie, przy świadomości, że i tak palił zapewne będzie.
    • swinka-morska Re: Co e-matka by zrobiła 31.08.24, 08:59
      izabela1976 napisała:

> b. skonfrontować znalezisko z dzieckiem i porozmawiać na ten temat. Tyle, że gd
      > y powie, że pali bo lubi to nie mam na to kontrargumentów.

Palę bo lubię?
      Cóż za piękny slogan z rakotwórczych fajek - pamiętam taką debilną kampanię pewnej marki papierosów.
      Z dzieckiem bym pogadała, przygotuj się wcześniej, wyciągnij trochę informacji o cukrzycy typu 1 wiązanej z epapierosami u młodych ludzi, jakieś urocze zdjęcia stopy cukrzycowej, utraty wzroku, udaru i chorego z zaawansowanym rakiem.
      • majenkirr Re: Co e-matka by zrobiła 01.09.24, 17:02
        swinka-morska napisała:
        wyciągnij trochę informacji o cukrzycy typu 1 wiązanej z epapierosami u młodych ludzi, jakieś urocze zdjęci
        > a stopy cukrzycowej, utraty wzroku, udaru i chorego z zaawansowanym rakiem.

Co ty pieprzysz?🙄
    • igge Re: Co e-matka by zrobiła 31.08.24, 09:03
      Ja w takiej sytuacji SPONTANICZNIE i bez namysłu zrobiłam dżihad do kwadratu.

Ale niestety nie pomogłosad(((((
    • izabela1976 Re: Co e-matka by zrobiła 31.08.24, 15:00
      Już po rozmowie... Było krótko. Uważam, że długie ględzenie nastolatkom nie ma sensu.

Zapytane dlaczego pali epapierosa odparło, że kupilo z ciekawości.

Papierosa oddałam. Potem tenże papieros wylądował w koszu.

Zlecilamnapisanie referatu o szkodliwości palenia epapierosów - tak jak jedna z forumek.
      Jest na etapie szukania informacji. Ma czas do jutra wieczór. Potem ma mi to ładnie zreferować ustnie, to co pisemnie napisze przeczytam sobie sama.

Zapytane dlaczego pali? Z ciekawości. Papierosa oddałam, wylądował potem w śmieciach.
    • anorektycznazdzira Re: Co e-matka by zrobiła 01.09.24, 17:10
      ja uważam, że w takich wypadkach się reaguje- w sensie rozmawia, przecież go nie będziesz zastraszać ani szaleć
      co z tym zrobi prawie dorosłe dziecko- to już zaczyna być właściwie jego prywatna decyzja, ale rodzic powinien zająć stanowisko w istotnej sprawie, a nie udawać, że sprawy nie ma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka