Dodaj do ulubionych

czas noszenia aparatu

09.03.05, 21:13
Na jakiej podstawie ustalany jest czas noszenia aparatu??Ortodontka mówi że 2
lata..ale co się stanie jeżeli będę nosiła aparat np.1rok i 9 miesiecy?Czxy
wada powróci do poprzedniego stanu?Można jakoś sprawdzić kiedy zęby sa juz
ustabilizowane na tyle żeby zdjąć aparat?
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: czas noszenia aparatu 10.03.05, 12:58
      czas leczenia nie ma takiego znaczenia na retencję jak jego efekt. Praktycznie
      każdą wadę można wyleczyć w 1,5 roku. Jeśli jest trafny plan leczenia i jego
      wykonanie, to efekt końcowy w postaci zgryzu idealnego zapewni stabilność.
      Zostawienie niedoleczonej wady, choćby aparat był noszony 10 lat, nie
      gwarantuje retencji.
      • olka_000 Re: czas noszenia aparatu 10.03.05, 14:59
        Dziękuje za odpowiedź...Rozumiem że jeśli będę nosiła 1,5 roku przy dobrej
        współpracy z lekarzem to wszystko będzie w porządku.Proszę tylko wyjaśnienie
        pojęcia retencji i dlaczego niektórzy mówią o 2,3 latach obowiązkowego noszenia
        aparatu stałego.
        • ortodonta Re: czas noszenia aparatu 11.03.05, 09:48
          leczenia składa się z dwóch głównych faz. Faza aktywna, to okres podczs którego
          nosisz zamki. Faza retencyjna, to okres noszenia aparatów retencyjnych
          (retainer,płyta retencyjna i inne). Po to jest faza druga, żeby nie było
          konieczności męczyć się z aparatem 4 lata. Po ustawieniu zębów w zgryzie
          idealnym, można jeszcze odczekać 2/3mce, ale po tym czasie powinno się załozyc
          aparaty retencyjne. Długie noszenie zamków i pierścieni to większe próchnicy i
          powikłań periodontologicznych.
          • olka_000 Re: czas noszenia aparatu 11.03.05, 14:05
            Ehhh więc wciąż nie rozumiem dlaczego moja ortodontka upiera się przy tych 2
            latach uncertainDobrze,że pacjent sam moze podjąć decyzję o zdjęciu aparatu big_grin
            Uspokoił mnie Pan że po 1,5 roku noszenia nic mi się nie stanie (oczywiście
            przy sumiennym noszeniu aparatu retencyjnego),bo jakoś łatwiej zaakceptować mi
            krótszy okres noszenia aparaciku.Mam jeszcze pytanie co do aparatów
            retencyjnych.Które z nich są najskuteczniejsze i na jakiej zasadzie się je
            dobiera?
    • olka_000 Re: czas noszenia aparatu 15.03.05, 17:12
      ????
      • ortodonta Re: czas noszenia aparatu 15.03.05, 17:39
        aparat retencyjny jest wtedy skuteczny, kiedy osiągnięto wysoką skuteczność
        leczenia. Nie ma wtedy znaczenia jaki on jest, ważne,żeby łuki zębowe nawzajem
        się stabilizowały. ''niedoleczona'' wada wróci mimo aparatów ret.
        • olka_000 Re: czas noszenia aparatu 15.03.05, 20:16
          W takim razie po czym poznać że wada jest już całkowicie wyleczona i można
          przejść do leczenia aparatem retencyjnym?Ten czas noszenia aparatu ciągle nie
          daje mi spokoju...ehhh uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka