jimg 30.06.05, 14:41 Cześć czy dostałyście ze szpitala jakąś liste produktów których nie wolno jeść przy karmieniu piersią? ja dostałam tylko jakieś ogólnikowe informacje..... a co z ogórkami małosolnymi na przykład? może macie jakiś spis ?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guleranda Re: co jeść a czego nie? 30.06.05, 15:03 juz raz o tym pisałampisałam,ale ciagle przybywa nam mamus,więc: To "dane" z SHAPE mama: produkty zbozowe: tak-pełne ziarna np.: kasze, gruboziarniste płatki, razowe pieczywo nie-oczyszczone ziarna czyli biały ryż, produkty z białej maki (pieczywo białe, ciasta, pyzy, pierogi),ale jak nie zawieraja sztucznych dodatków to nic (prócz pustych kalorii)nie powinno sie stac warzywa: tak-ciemnozielone warzywa lisciaste:sałata, szpinak, brokuły i brukselka w małych ilosciach; pomarańczowe i czerwone:pomidory,papryka,marchew,dynia; czerwonofiloletowe: buraki, czerwona kapusta, a także seler, natka, fasola szparagowa,szparagi nie-czosnek,ostra cebula i ostra papryka (moga podrazniac), rośliny straczkowe i kapustne (groch,fasola,soja,soczewica,kapusta,kalafior, bruksela i brokuły w duzych ilosiach-moga powodowac kolki i wzdecia owoce: tak-prawie wszystkie pestkowe,jagodowe i egzotyczne np.:jabłka,gruszki,czeresnie,wisnie, morele,brzoskwinie, śliwki,porzeczki,jagody,agrest,winogrona,banany,mango,,arbuzy,melony (w postaci całych owoców,soków,musów,galaretek i kisieli) nie-truskawki,maliny,kiwi i cytrusy (moga uczulac)orzechy mleko i nabiał: tak-chude (1-2% tłuszczu)mleko,naturalny jogurt,kefir,maslanka,mleko zsiadłe nie-tłuste i pikantne sery, plesniowe, jajka w surowej postaci ryby: tak-duszone i pieczone ryby słodkowodne, oraz tłuste morskie (łosoś, sledz, makrela)ograniczyc do 300g tygodniowo ilość ryb wedzonych-tuńczyka w puszce i swieżego łososia nie-surowe ryby w postaci sushi,tatara, unikaj duzych ryb morskich (0tuńczyka,miecznika,rekinamakreli królewskiej),zrezygnuj z ryb smazonych mięso: tak-duszone,pieczone chude cześci drobiu, polęgwica,szynka nie-tłuste częsci czerwonego miesa, ostre(salami,kiełbasa).Bezwarunkowo zrezygnuj z surowego miesa(tatar,metka) tłuszcze: tak-roslinne nie-zwierzece przyprawy: tak-łagodne ziołaperek,majeranek,tymianek,kminek,natka nie-ostre przyprawy soki: tak-świerzo wyciskane nie-dosładzane i chemicznie doprawiane ufff...to tyle. Oczywiscie oprócz takich rzeczy jak groch czy woda mineralna gazowana to mozna ze wszystkim eksperymentowac, po trochu właczajac do diety małe ilosci (bo czy moze zaszkodzić masło na kromce chleba, czy kilka plasterków zóltego sera, albo smazona na oliwie z oliwek piers z kurczaka?-moja połozna powiedziała,że raczej nie) Zyczwę powodzenia)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś