Dodaj do ulubionych

Gramatyka hiszpańska

11.12.04, 17:49
Czy moglibyście mi polecić jakąś dobrze napisaną, treściwą gramtykę hiszpańską?
Obserwuj wątek
    • zakrencik Re: Gramatyka hiszpańska 11.12.04, 19:49
      ciuta1 napisała:

> Czy moglibyście mi polecić jakąś dobrze napisaną, treściwą gramtykę
      > hiszpańską?

Ja ci mogę jedynie link dać. Nie jest to strasznie treściwe, ale mi jakoś
      wystarcza:D www.ds5.agh.edu.pl/~magnes/ept/index.php
    • tawananna Re: Gramatyka hiszpańska 11.12.04, 21:24
      "Gramatyka języka hiszpańskiego z ćwiczeniami" z PWN. Taka z granatową okładką.

Nie wiem, czy jest dobra, bo tylko przeglądałam ją w księgarni, ale spodobała
      mi się na tyle, że w poniedziałek idę ją sobie sprawić :).

A poza tym korzystam z "Uso de la gramatica espanola", hiszpańsko-hiszpańska,
      są trzy stopnie zaawansowania, dużo ćwiczeń, krótko i przejrzyście wyjaśniana
      teoria.
      • adziunia Re: Gramatyka hiszpańska 12.12.04, 11:24
        > A poza tym korzystam z "Uso de la gramatica espanola", hiszpańsko-hiszpańska,
        > są trzy stopnie zaawansowania, dużo ćwiczeń, krótko i przejrzyście wyjaśniana
        > teoria.

Ale wyjasniona po hiszpansku, tak??:)

A ta wczesniejsza ksiazka to autorstwa Jacka Perlina??
        • inecita Re: Gramatyka hiszpańska 12.12.04, 14:38
          Stanowczo bardziej polecam uso niz Perlina!!!!!! Niegłupie są też takie książki
          granatowe, miałam z tej serii Curso de Perfeccionamiento Concha Moreno
          (zapomniałam jakie to wydawnictwo :( ) i ćwiczenia na różne poziomy
          wydawnictwa SGEL.
        • malwi_nieves Re: Gramatyka hiszpańska 12.12.04, 19:24
          adziunia napisała:
          "Ale wyjasniona po hiszpansku, tak??:)"

Tak, Uso jest hiszpańskiego wydanictwa Edelsa, co za tym idzie gramatyka
          wydłumaczona jest po hiszpańku. Ani słowa po polsku. Są trzy części Uso (chyba
          trzy, ja widziałam tylko 3:)

"A ta wczesniejsza ksiazka to autorstwa Jacka Perlina??"

Osobiście nie polecam książek Perlina. Nie podobają mi się jego
          książki "Hiszpański dla początkujących" czy "Hiszpański dla zaawansowanych".
          Chociaż nie miałam w ręku jego książek do gramatyki (nie, w sumie to miałam w
          księgarni, ale nie zdąrzyła się z nią zapoznać) to po tym , ze tamte dwie mnie
          nie zachwyciły, tej wcale nie chciałam mieć. Najlepsze są książki hiszpańskich
          wydawnicyw. No, pawda, może rzeczywiście dla początkujących, to nie jest dobry
          pomysł, jeśli nie rozumieją jeszcze tego co czytają. No to już nie wiem, nie
          jestem specjalistką od nauczania języka. Najlepiej spytaj jakiegoś
          KOMPETENTNEGO nauczyciela.
          Powodzenia.
          • tawananna Re: Gramatyka hiszpańska 14.12.04, 16:02
            Lubię "Uso" (mam 1 część - tę przerabia się u nas na zajęciach, dla mnie trochę
            łatwa, ale podręcznik dobry). Nie wyobrażam sobie jednak, by zrezygnować z
            polskich gramatyk - chodzi mi np. o przekład niekórych konstrukcji - i z
            niewielkiej oferty tego typu książek zdecydowałam się właśnie na "Gramatykę
            języka hiszpańskiego z ćwiczeniami" Małgorzaty Cybulskiej-Janczew i Jacka
            Perlina. Wczoraj przyniosłam ją z księgarni do domu i na razie mi się podoba :).

Może nie jest to książka idealna - np. podział na morfologię i składnię, choć
            logiczny, powoduje konieczność ciągłego "skakania" z jednej strony na drugą,
            ale w sumie to wada niewielka. To, co spodobało mi się najbardziej to zebranie
            w jednym miejscu mnóstwo istotnych informacji - jest więc lista zwrotów z
            przyimkami, rekcja czasowników, szczegółowe opisy funkcji przyimków itd. -
            wszystko oczywiście z tłumaczeniem na polski. Są wymienione czasowniki z
            poszczególnych modeli odmian, jest mnóstwo informacji o zastosowania czasów
            (jakoś wolę czytać na ten temat po polsku, tzn. widząc, jak dana konstrukcja
            jest tłumaczona w określonym kontekście na polski)... długo by wymieniać. Jest
            też ogrom ćwiczeń, choć z tą częścią nie zapoznawałam się bliżej - nie dla nich
            książkę kupiłam. Jest - rzecz bardzo ważna! - klucz do zadań, którego próżno
            szukać w Uso. No, i cena - zapłaciłam za "Gramatykę..." 35 zł, co uważam za
            sporą okazję :). Jestem zadowolona - ale oczywiście nie musicie się ze mną
            zgadzać :).
            • adziunia Re: Gramatyka hiszpańska 15.12.04, 12:48
              Dla mnie to wazne zeby w ksiazce byl klucz odpowiedzi poniewaz ucze sie sama
              wlasnie z "Hiszpanski dla poczatkujacych" Perlina. Mam zamiar kupic ta
              gramatyke co Tawananna ale dopiero po tym jak kupie "hiszpanski dla
              zaawansowanych" :]
            • z-o-s-i-a Re: Gramatyka hiszpańska 15.12.04, 14:41
              tawananna napisała:
              >....... Jest - rzecz bardzo ważna! - klucz do zadań, którego próżno
              > szukać w Uso.

Ja tez korzystam z "Uso...". Jestem z tych książek (widziałam 3 części - nie
              wiem czy jest więcej?) bardzo zadowolona. "Uso" także posiada klucz do ćwiczeń
              ("Clave"), tylko że jest on oddzielnie wydany. Kosztuje ok. 5 zł.
    • ciuta1 Re: Gramatyka hiszpańska 20.12.04, 17:44
      Dzięki za wszystkie tytuły.Muszę się przejśc po księgarniach. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka