philo_sophia 07.02.05, 20:13 Zastanawiam sie nad kursem wysylkowym np. ESKK. Co sadzicie o takim sposobie nauki hiszpanskiego? Czy moze lepiej kupic kasety i podreczniki w Empiku badz jakiejs ksiegarni jezykowej? Co radzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
titush Re: Kurs wysyłkowy 08.02.05, 07:03 polecam stronę http:www.donquijote.org - możesz mieć "wysyłkowy" kurs hiszpańskiego na swoją pocztę elektroniczną... za darmo :)). portal jest naprawdę świetny, a szkoła dQ ma kilkunastoletnią tradycję. salu2 Odpowiedz Link
malwi_nieves Re: Kurs wysyłkowy 08.02.05, 11:49 Raczej bym nie polecała. W sumie taki kurs nie jest tani. Na Twoim miejscu kupiłabym jakąś książkę z płytą lub program multimedialny do nauki, tak żeby wydać mniej i jednorazowo. Słyszałam, że dobry jest "Espańol para ti" na jednej płycie. Lub po prostu kup na początku kurs z kasetą i zobacz, czy Ci w ogóle ten jęzuk pasuje (na pewno tak , heheh, ale zawsze warto sprawdzić). Kiedyś nie było tyle książek do nauki języka. teraz jest trochę więcej. Może sprawdzisz na allegro, pewnie coś mają. Ja za niedługo też zamierzam coś sprzedać, ale to jest raczej dla bardzo początkujących, taka nauka "Talk now!" już tego nie używam, więc sprzedam, bo szkoda żeby leżało :P Ale jak chcesz jakieś bardziej szczegółowe rady dotyczące nauki języka to napisz na jakim jesteś poziomie nauki (mniej więcej). Salu2 Odpowiedz Link
philo_sophia Re: Kurs wysyłkowy 08.02.05, 16:03 Zaczelam uczyc sie hiszpanskiego od wrzesnia, robie to nieregularnie z powodu niewystarczajacej ilosci wolnego czasu, wiec sama widzisz ze jeszcze duzo nie czaje;) ale bardzo zalezy mi na nauce. Jakie podreczniki/kasety polecasz? Odpowiedz Link
malwi_nieves Re: Kurs wysyłkowy 08.02.05, 17:34 Wydaje mi się, że już o to pytałaś: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23863&w=16820827&a=16820827 i ja ci odpowiedziałam. Nie wiedziałam chyba wtedy, że dopiero zaczynasz samodzielnie naukę, bo bym Ci powiedziała coś innego. Te książki które wymieniałam wcześniej (no może oprócz Vena 1 y Espańola) to podr. dla ludzi, którzy już z hiszp. mieli troche do czynienia. Ven 1 i Espańol może mniej , ale one są po hiszpańsku i są raczej dla osób których ktoś uczy, a nie dla samouków. Bueno, mogę Ci powiedzieć z czego ja korzystałam. Też się sama uczyłam (przez jakiś rok, ale bardzo nieregularnie, co mnie wkurzało (!) Miałam kilkanaście pierwszych części Easy Espańol, słownik tematyczny, Ucz się sam-Język hiszpański dla początkujących (taką małą książeczkę) i programik do nauki podstawowych słówek i zwrotów z różnych dziedzin na płytce cd. No i poza tym oczywiście chęć zgłębienia tajemnic językowych (hehehe). To mi wystarczyło. Przerobiłam cały "Ucz się sam" (nie ma wielu stron), cały programik na Cd i cały Easy espańol(te numery, ktore posiadałam) czyli wszystko co miałam. Pojechałam do Hiszpanii na 2 tygodnie i nie powiem, nawet się dogadałam z ludźmi , co prawda tylko w czasie teraźniejszym...... :/ ale to zawsze coś. Później zaczęła się prawdziwa przygoda z językiem jak się zapisałam na kurs w Empiku, ale to już inna historia. Teraz jestem na poziomie , mówią "doskonalenia językowego", więc używam zupełnie innych książek, wolę te hiszpańskich wydawnictw. Jednak dla Ciebie poleciłabym właśnie taki programik jak miałam ja na cd i coś do ręki, książkę czy samouczek, tak żeby jak najbardziej się oswoić. Może na cd wybierzasz coś droższego, np. Espańol para ti (jakieś 90 zł), nie miałam go ale słyszałam , że jest dobry. Albo Euro+ ale ten jest chyba grubo ponad 200 zł. Rada dla Ciebie, jeśli naprawdę jesteś początkująca, to nie szalej z gramatyką czasami, subjuntivo y mową zależną! To Cię jeszcze czeka, nie pędź tak. :P Chodzi o to by na początku jak najlepiej opanować słownictwo (raczej to podstawowe i średnio zaawansowane) i sprawnie poruszać się w czasie teraźniejszym (hehehe, pamiętam jak nie mogłam pojąć los verbos reflexivos, teraz mam z tego (a raczej z siebie) zbicie :P. Potem dobiero kiedy to opanujesz przyjdzie czas na inne spawy. No chyba, że juz to umiesz ? :D:D:D Mam nadzieję, że coś pomogłam. Jeśli chcesz, to pisz na forum lub na maila: malwi_nieves@yahoo.es Gdybyś miała jakieś pytania czy coś........ ale uprzedzam, ja nie jestem ningun profesor :) Salu2 para ti Odpowiedz Link