Dodaj do ulubionych

koronka filetowa

14.08.13, 16:39
Wiem, że to forum szydełkujących, ale mam problem.

Jest do kupienia zestaw zatytulowany "igly do koronki filetowej". W tle zdjęcie - fajny kawalek koronki. Bardzo mi sie to spodobalo, ale:

Pozyczylam w bibliotece "Zręczne ręce" skserowalam strony poswiecone robieniu siatek, znalazlam w necie tez pewne instrukcje, jak sie taka igla poslugiwac. Ale wszedzie sa przyklady i wzory na robienie siatek w stylu "siatka na ryby", "siatka na piłkę", "siatka na zakupy", "siatkowa poszewka na poduszke" itd.

A ja chcialabym firanke do kuchni sobie zrobic. Mialby to byc filet, ale nie szydelkowy tylko koronka filetowa wlasnie, takie cos jak jest na fotografii dolaczonej do zestawu tych igiel.

Nie wiem pod jakim linkiem szukac instrukcji i wzorow.
Obserwuj wątek
    • margarytka1155 Re: koronka filetowa 14.08.13, 17:41
      Zajrzyj tutaj, pozdrawiam
      www.arachneart.pl/szydelkowanie/szydelkujemy-4-koronka-filetowa/
      • margarytka1155 Re: koronka filetowa 14.08.13, 17:50
        I tu
        picasaweb.google.com/olaolcia01
        picasaweb.google.com/zosia32
        crochet.pl/2013/01/27/nauka-szydelkowania-sciegiem-siatkowym-technika-filet/
        chomikuj.pl/ksiezniczka0102/Rob*c3*b3tki+r*c4*99czne+-+haft*2c+rysowanie*2c+druty*2c+szyde*c5*82ko/firany+na+szydelku+ze+schematami+-+paczka+2
    • plater-2 Re: koronka filetowa 14.08.13, 20:43
      Dzieki, widzę że znasz sie dobrze na szydełkowaniu.

Ale to sa linki do filetow szydelkowych.

Juz zrozumialam, ze filet szydelkowy jest nasladownictwem filetu siatkowego, ktory robi sie iglicami wiazac siatke. Po prostu sa iglice, na ktore nawija sie nic i linijki, takie tekturki, ktore ulatwiaja wiazanie oczek tej sieci, żeby były jednakowej wielkosci. I to juz rozumiem, umialabym zrobic.

Ale nie ma nigdzie instrukcji w jaki spsosb przkladac te nici, zeby uzyskac wzory. jedne oczka musza byc puste, inne zapelnione. I wlasnie tego nie moge znależć.
      • zajbel Re: koronka filetowa 14.08.13, 20:57
        Igłami robisz a raczej wiążesz siatkę a na niej igłą cerujesz wzory, zaraz znajdę coś i podam link
        • zajbel Re: koronka filetowa 14.08.13, 21:13
          maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=1644&postdays=0&postorder=asc&start=25
          Tu masz rosyjskie strony z koronka siatkową.
          • zajbel Re: koronka filetowa 14.08.13, 21:18
            www.fotosik.pl/u/batinta/zdjecia/1
            • plater-2 Re: koronka filetowa 14.08.13, 23:44
              To wszystko są wzory, ja sama umiem taki wzor sobie wymyslic. Umiem zaprojektowac zakard robiony na drutach, albo zrobic hafcik krzyzykowy, to jest to samo. Tylko nie wiem, jak sie te pola zapelnia. Szydelkiem wiem, trzeba wiecej slupkow zrobic, ale jak nitka ???
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: koronka filetowa 15.08.13, 00:09
      może tu coś znajdziesz
      • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: koronka filetowa 15.08.13, 00:13
        po francusku, ale z obrazkami
        dość wolno się ładuje, bo to pdf
      • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: koronka filetowa 15.08.13, 00:14
        po angielsku, też pdf
      • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: koronka filetowa 15.08.13, 00:16
        więcej zdjęć
      • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: koronka filetowa 15.08.13, 00:36
        i coś jeszcze - str 13 i 14 tego pdf
      • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: koronka filetowa 15.08.13, 00:38
        a tak w ogóle, to o ile pamiętam, a czytałam o siatkowych filetach lata temu, to oczka siatki zapełniasz po prostu poprzez zgrabne cerowanie - tak jak kiedyś skarpetki się cerowało
        nitkę wzoru przeplata się w poziomie i w pionie po oczkach siatki, rozpinając ją na zewnętrznych nitkach danego obszaru haftu
      • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: koronka filetowa 15.08.13, 00:51
        i książka Wery Tuszyńskiej - jest na allegro, jak widać
        • zajbel Re: koronka filetowa 15.08.13, 11:56
          W linkach które podałam do "klubochek" jak byk widać sposób cerowania, naprawdę prosze przejrzyj a wszystkiego sie dowiesz
          • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: koronka filetowa 15.08.13, 12:20
            ja jeszcze wczoraj przejrzałam dokładnie wszystko na maranciakach, z tego linka co załączyła zajbel - tam też bardzo dużo można się dowiedzieć
            oczywiscie po odsianiu paplania zachwyconych koleżaneczek wink
    • ewa.zenkowa Re: koronka filetowa 15.08.13, 13:33
      Poszukaj książki "Koronki siatkowe" Iva Proskova, Eva Vozkova, była wydana chyba w 2005 r.

https://www.gandalf.com.pl/o/koronki-siatkowe,pd,18148.jpg
      • plater-2 Re: koronka filetowa 16.08.13, 09:31
        Dzieki wszystkim, ale czy koronka siatkowa, to to samo co koronka filetowa?
        • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: koronka filetowa 16.08.13, 11:12
          czy ty w ogóle zaglądasz do tych linków, które tak pracowicie wyszukałyśmy?
          tam są wszelkie odpowiedzi
          • plater-2 Re: koronka filetowa 16.08.13, 20:15
            Okladka tej ksiazki mnie zmylila. Czegos innego szukam.
            • ewa.zenkowa Re: koronka filetowa 17.08.13, 10:50
              Niesłusznie Cię zmyliła ta okładka. W książce znajdziesz opisy wykonania siatek i różnych ściegów do wyszywania na siatce. Jest w niej też sporo wzorów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka