Dodaj do ulubionych

koszyk na drobiazgi - POMOCY

02.01.15, 14:37
Od nie dawna zaczynam zabawę z szydełkiem. Wynalazłam fajne koszyki na drobiazgi tylko nie potrafie odczytywać instrukcji szydełkowych. w opisie wzoru jest napisane aby :

"Przerabiać wzorem podsawowym w kolejności kolorów z następującą liczbą o.: 1 okr.: 8 oc. 2. okr:16o 3 okr.:24 o 4 okr: 32 o. 5 okr:38 o. "itd itd.
W pierwszym okrążeniu te oczka wiem jak zrobić. Nie wem co dalej. Jak mam później zrobić 16 o. w następnym okr. 24. Namotałam strasznie ale jestem samoukiem i próbuje to jakoś ogarnąć.
Obserwuj wątek
    • vichta Re: koszyk na drobiazgi - POMOCY 02.01.15, 15:30
      W 1 okr. masz 8 o
      w 2. musisz dodac jeszcze 8, wiec masz 16
      w 3. dodajesz 8, masz 24
      w 4. dodajesz 8, masz 32
      w 5. dodajesz 6, masz 38
      Co to za rodzaj oczek "oc"? Mozesz podac link do tego opisu? Domyslam sie, ze jesli to koszyk, to moga byc oczka lancuszka (o.ł.), wiec w kazdym okrazeniu robilabys ich wiecej na kazdym luczku, ale jesli to np. polslupki (p.), to musisz robic dwa z jednego w poprzednim rzedzie. Jesli pokazesz wzor, to bedzie latwiej cos doradzic.
      • maykaf Re: koszyk na drobiazgi - POMOCY 02.01.15, 16:31
        Dzieki już doszłam o co w tym wszystkim chodzi. Koszyki te są z gazetki Sabrina Robótki 5/2014. Przeczytałam opis na spokojnie jeszcze z 300 razy (bo wzoru tam nie ma) i rozrysowałam sobie wszystko na kartce. Jest ok. Dzieki. Pozdrawiam
        )
    • graba58 Re: koszyk na drobiazgi - POMOCY 14.01.15, 17:48
      witam maykaf pierwsze okrążenie 8 polslupkow drugie okr.16 czyli robisz po 2polslupki w jednym półsłupku czyli to da nam16 ,3 okr. to 1 pół. nastepnie 2pół.w jednym półs. i tak powtarzac do konca okrążenia.4 okr.to 2 pół i w nastepnym pół.2 pół. w jednym pół.i to da nam 32 półsłupki 5te okr.3 półsł.i w 4tym półs.2 półs. to bedzie 38 6te okr.4 półs. i w 5 półs.2 półsł.itd tak powiększamy koło.Mam nadzieje ze pomogłam i zrozumiesz jak to sie robi,pozdrawiam i życze powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka