Dodaj do ulubionych

Skarpety dla dorosłych

22.09.06, 16:41
Dziewczyny macie może namiary na schemat lub instruktaż wykonania skarpet
szydełkiem dla osoby dorosłej?
Obserwuj wątek
    • truscaveczka Re: Skarpety dla dorosłych 24.09.06, 12:38
      www.crochetpatterncentral.com/directory/socks.php
      Jeśli potrzebujesz tłumaczenia, pisz na priv smile
      • bobotek Skarpety dla dorosłych 02.11.06, 13:17
        Witaj,
        czy mogłabyś mi pomóc w tłumaczeniu następującej "skarpetki"?
        www.crochetandknitting.com/socks.htm
        Dziękuję
        (machanie 5-ma drutami już mnie wykańcza, chyba wolę szydełko)
        wink
    • podkoweczka5 Re: Skarpety dla dorosłych 03.11.06, 22:56
      czar-drutow-i-wloczki.w.interia.pl/str_inne/skarpetki.html pozdrawiam maria
    • podkoweczka5 Re: Skarpety dla dorosłych 03.11.06, 23:01
      helenaaa napisała:

> Dziewczyny macie może namiary na schemat lub instruktaż wykonania skarpet
      > szydełkiem dla osoby dorosłej?
      Przepraszam że nie doczytałam do końca iwysłałam opis wykonania skarpet na
      drutach.Może sie komus przyda.maria
    • truscaveczka Helenko? Jesteś już w domu? 05.11.06, 07:56
      Tu skarpetki tłumaczone dla Bobotka, może Ci się przydadzą smile
      Rozmiar: dziecięcy, męski, damski
      Włóczka akryl 86%+wełna10%+4% sztucznego jedwabiu, 57m/100 g
      szydełko nr 13
      Próbka:
      6 oczekx4 rzędy - 10 cm
      Uwaga:
      Na rozmiar dorosły zużywa się cały motek głównego koloru. Jeśli stopa mierzy
      więcej, niż 27,5 cm (od 42 wzwyż), dorób dodatkowe rzędy kolorem kontrastowym
      lub głównym - jak Ci się spodoba. Wykonaj obie skarpetki aż do palców, by
      zorientować się, czy będziesz potrzebować dodatkowej włóczki.
      Skarpetki
      Kolorem głównym wykonaj 4 oczka łańcuszka.
      1 rząd: półsłupek w drugie oczko od szydełka i w każdym następnym o.ł. (3
      płsł.), 1 o.ł., odwrócić robotę.
      Następny rząd: półsłupek w każdą pętelkę każdeko półsłupka poprzedniego rzędu. 1
      o.ł., odwrócić robotę. Powtarzać ostatni rząd dopóki robótka nie osiągnie 20
      (25, 30 cm) po lekkim naciągnięciu. Połączyć krótsze końce oczkami ścisłymi, by
      utworzyć tubę.
      Następne okrążenie: 1 o.ł., półsłupek w każdym z 12 (15,18) kolejnych półsłupków
      dookoła.
      *Następne okrążenie: 1. o.ł., 1 półsłupek w pętelkę każdego z półsłupków z
      poprzedniego okrążenia. Dowiązać drugi kolor, nie odcinać koloru podstawowego.
      Następne okrążenie: półsłupek nawijany wrobiony w wolną pętelkę każdego półsłupka.
      Następne okrążenie: półsłupek nawijany w każdym oczku. Zamocować kdrugi kolor,
      dalej przerabiać kolorem głównym.
      Następne okrążenie: Przerabiając przez dwa rzędy - ostatni rząd półsłupków
      nawijanych i ostatni rząd koloru podstawowego, wykonaj jedno okrążenie półsłupków.*
      Powtarzaj od * do *. Zamocuj drugi kolor w ostatnim oczku. Odetnij kolor główny.

Klapka pięty (wykonywana tam i z powrotem)
      Kolorem głównym zrób wzdłuż 6 (8,9) półsłupków. 1. o.ł., odwrócić robotę.
      Następny rząd: półsłupek wkażdym oczku poprzedniego rzędu. Powtórz ostatni rząd
      2(3,3) razy.
      Zaokrąglenie pięty. Drugim kolorem wykonaj kolejne 2 rzędy, gubiąc na początku i
      końcu po jednym półsłupku tak, by otrzymać 2(4,5) oczka. Dowiąż kolor podstawowy.
      Następne okrążenie (od teraz pracujesz w okrążeniach) Wykonaj 9 (4,5) półsłupki
      w poprzek klapki pięty, 4(6,6) półsłupków wzdłuż boku klapki (klin) , 6(7,9)
      półsłupków w poprzek podbicia, 4(6,6) półsłupków wzdłuż brzegu pięty (klin),
      zaznaczając markerami początek okrążenia, oraz oczka przed początkiem podbicia i
      po jego końcu. Da to w sumie 16 (23,26) oczek. Wykonuj dookoła półsłupki, gubiąć
      po jednym z obu markerów wyznaczających początek i koniec podbicia (na każdym
      klinie) do otrzymania 12(15,18) oczek. (Uwaga-aby skarpetka była dopasowana,
      zrób jeszcze jedno okrążenie z gubieniem oczek.) Pozbądź się znaczników
      wyznaczających podbicie, zostawiając ten oznaczający początek okrążenia.
      Kontynuuj aż do osiągnięcia długości mniejeszej o 5 (6,5;6,5) cm niż pożądana
      długość stopy. Odetnij kolor podstawowy i dowiąż drugi.

Palce
      Umieść drugi marker 6(7,9) oczek od markera początkowego. Przerób jedno
      okrążenie półsłupków.
      Gubienie oczek
      Wykonując półsłupki, zgub 1 półsłupek po każdym markerze. Powtórz gubienie
      2(3,4) razy. Przerób bez gubienia 1 (0,1) rząd. Przewróć skarpetkę na lewą
      stronę i zamknij skarpetę oczkiem ścisłym. Za pomocą igły do dzianin przeszyj
      wszystkie oczka dwukrotnie dla ich zabezpieczenia. Mocno ściągnij nitkę i wpleć
      ją po wewnętrznej stronie skarpetki. Wpleć tak samo pozostałe końce nitek. Drugą
      skarpetkę wykonaj tak samo.
      • magdakaz2 Re: Helenko? Jesteś już w domu? 17.11.06, 12:12
        Próbowałam zrobić skarpetki według tego opisu ale coś mi nie wychodzą. Może ktoś już je robił i pomoże mi troszeczkę. Pogubiłam sie robiąc piętę. A może ktoś ma inny opis skarpetek na szydełku? Proszę pomóżcie!
    • helenaaa Re: Skarpety dla dorosłych 16.12.06, 21:06
      Cześć dziewczyny
      Truskaveczko dzieki za tłumaczenie.
      Niestety mój mały szkrab jest tak absorbujący, że wykonanie jednaj gwiazdki na
      choinke zajmuje mi pół dnia smile)
      Ale tłumaczenie sobie zapisałam i w WOLNEJ chwili popróbuję.
      • truscaveczka Re: Skarpety dla dorosłych 18.12.06, 16:47
        Nie martw się, szkrab bywa mniej absorbujący tongue_out Jak śpi. A jak ma 14 miesiecy,
        to umie wejść na parapet, wiesz? Ja nie wiedziałam uncertain
        • helenaaa Re: Skarpety dla dorosłych 21.12.06, 22:58
          O kurde! Na parapet?!
          A ja na parterze mieszkam i łóżko postawione przy oknie.
          Chyba zaraz założe wątek: Poprosze o wzór na szydełkowe kajdanki. Hi hi.
          • truscaveczka Re: Skarpety dla dorosłych 25.12.06, 08:50
            Nie kajdanki tongue_out Polecam smycz i szelki. Serio-serio smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka