Dodaj do ulubionych

koronka do obrusa

21.03.07, 17:56
Witam serdecznie.
Przymierzam się do zrobienia obrusa ozdobionego własnoręczną koronką, mam już
ogólną wizję i wybraną koronkę ("piaskowa róża" z Diany-robótki extra -
Koronki), ale jest pewien problem. Nigdy takiego nie robiłam, więc nie wiem,
od czego zacząć.

Czy robi się osobno koronkę, a później przyszywa się ją do obrusa (jak?), czy
też od razu robi się to "na obrusie"?

Jaki materiał polecacie - aby był to obrus świąteczny, a jednocześnie żeby
pasowała do niego koronka?

Będę wdzięczna za wszelkie rady.
Marta
Obserwuj wątek
    • bietas Re: koronka do obrusa 22.03.07, 09:28
      bardzo dobrą tkaniną na obrus, jest adamaszek, wygląda odświętnie, najcześćiej
      ma w swojej strukturze jakiś wzór.
      Może też być jakieś dobre gatunkowo, grube płótno lniane lub bawełniane.
      Zdecydowanie polecam naturalne tkaniny.
      A co do łączenia koronki z obrusem, to oba sposoby są dobre, w zależności co
      wolisz smile
      Czy w gazecie którą masz, nie ma opisu łączenia tej koronki z tkaniną?
      • slonko12345 Re: koronka do obrusa 26.03.07, 12:46
        Serdecznie dziękuję za odpowiedź! bardzo mi pomogłaś, niedługo wybieram się na
        zakupy. Z adamaszkiem mam trochę niemiłe doświadczenia, bo pamiętam, że się
        strasznie źle prasował. Poszukam więc lnu albo bawełny, tak jak radzisz.

Wolałabym robić koronkę oddzielnie, bo wygodniej i można wszędzie ze sobą
        zabrać. Ale trochę się obawiam, że nie wpasuję się dobrze w rozmiary obrusa i
        wyjdzie mi za duża albo za mała. Zaczęłam już robić próbkę, chyba musi być dość
        duża.
        Niestety w opisie koronki nie ma sposobu łączenia, choć być może ukazuje to
        zdjęcie, tyle że ja nie potrafię z niego wywnioskować, jak to jest zrobione...

Pozdrawiam,
        marta
        • bietas Re: koronka do obrusa 26.03.07, 19:57
          co do prasowania - to wszystkie tkaniny bawełniane i lniane ( a więc adamaszek
          tez ) prasuje sie hmmm... raczej ciężko.... żeby poszło lepiej należy prasować
          je lekko wilgotne (pilnuj żeby po praniu nie przesuszyć!), można tez używać
          sprayu do prasowania.
          Mam takie zasłony z lnu, których inaczej nie uprasuję jak tylko zużywając pół
          opakowania tego szuwaksu do prasowania - ale warto! zasłony niezniennie od kilku
          lat mi się podobają smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka