maxi37 04.02.08, 20:02 Dziewczyny pomózcie mi wytłumaczyć jak się robi słupek ukośny,szukałam i nigdzie tego nie znalazłam.Pomóżcie proszę i jak możecie wytłumaczcie mi jak laikowi ,dopiero zaczełam przygodę z szydełkiem .Pozdrawiam . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mylum Re: słupek ukośny 04.02.08, 21:20 nie znam... może napisz, gdzie to ma być zastowane, pokaż schemat, to się coś wymyśli bo u Maranty też nie słyszeli o ukośnym słupku maranta.livenet.pl/podstawy_szydelko.htm Odpowiedz Link
maxi37 Re: słupek ukośny 04.02.08, 21:36 Mylum chcę zrobić kurczaka-korpus ,w schemacie pokazane to jest jako słupek ale w opisie pisze ,,zrobić słupek ukośny'' dodane ,,brać tylko tylną nitkę z o.poprzedniego rzędu''. Ja tego nie rozumiem a na schemacie jak pisałam pokazane jest jako słupek. Odpowiedz Link
mylum Re: słupek ukośny 04.02.08, 23:42 no to pewnie chodzi o ten sposób przyczepiania słupka do poprzedniego rzędu - normalnie wbijasz szydełko w poprzedni rząd obejmując dwie nitki; tutaj proponują łapać tylko tą tylną nitkę; moim zdaniem zły pomysł - tak robiony słupek wyciąga nieładnie to oczko z poprzedniego rzędu; najlepiej zrób próbkę - tak jak proponują i zwyczajnie,a potem wybierz ładniejszy wariant; chyba autor chciał być bardzo oryginalny i wymyślił ten słupek ukośny więc się tym nie przejmuj! powodzenia w kurczakowaniu Odpowiedz Link
maxi37 Re: słupek ukośny 05.02.08, 01:44 Dokładnie ,zrobię sobię próbkę ,w sumie już próbowałam i też mi się to niepodobało ,ale myślałm że to dlatego że cos źle robię i stąd takie jakieś dziwactwo mi wychodzi.Dzięki wielkie za podpowiedź. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ania1022 Re: słupek ukośny 05.02.08, 15:18 Moze chodzi tutaj o slupek brany od tylu.. tak jakbys obwiazywala nizej przerobiony slupek .....( zazwyczaj wkluwasz w oczko nad slupkiem lub miedzy dwoma slupkami. Po przerobieniu kilku rzedow wychodzi tak jakby te slupki byly pod spodem......nie wiem czy to dobrze tlumacze Odpowiedz Link
maxi37 Re: słupek ukośny 06.02.08, 19:28 Dziewczyny przetestowałam słupek ukośny, więc bierze się tylną nitkę jednak ale nie pojedyńczo ,koniecznie załapac trzeba dwie inaczej fatalnie to wyglądaa.W efekcie daje to ciekawy wzór szczególnie dla korpusu kurczaka ,wygląda to jakby nakładaly się rządki i wychodzi jakby grubiej.. Dzięki wielkie za podpowiedź .Pozdrawiam ciepło i miłego wieczorku z szydełkiem życzę. Odpowiedz Link