Dodaj do ulubionych

Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać.

25.09.10, 10:30

Diabeł ubiera się u Prady.
Film USA z roku 2006, z Meryl Streep.
POLSAT, dzisiaj, godzina 20,oo
Wieczór zapada już dosyć szybko, a jeszcze komary
tną bez litości, to może zasiąść w fotelu z filiżanką
dobrej herbaty. :
---
adamsmith.files.wordpress.com/2010/01/meryl-streep-1001-05.jpg
Obserwuj wątek
    • filip505 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 25.09.10, 19:13
      ....moze znasz angielski tytul,albo napisz o czym
      jest moze ogladalem,jak nie to znajde,jak zarekomedujesz ze
      warto ,obejze.
      ...tytuly czesto nie sa wiernym tlumaczeniem,
      raczej idiomami.
      • super222 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 25.09.10, 20:48
        www.youtube.com/watch?v=S3iNBzHma8U
        Tytuł filmu: The Devil Wears Prada.

Oglądam z dużymi przerwami na reklamy.
        Fatalny odbiór tłumaczenia...zgroza.
        • filip505 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 26.09.10, 05:37
          ...co,warto szukac?????
          • super222 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 26.09.10, 07:55
            Nie!! Nie warto szukać .
            Udział doskonałej artystki Meryl Streep nie wpłynął na
            podniesienie walorów tego filmu. Podobny był do *Brzyduli*
            w naszej telewizji, której tytułu nawet nie mogłam znieść.
            Ulubiona moja amerykańska artystka była tak nienaturalna,
            że aż wzbudzała litość. Jest w tym filmie: dobra muzyka
            i przepiękne zdjęcia N.Jorku i Paryża oraz kilka scen z udziałem
            nóg i toalet, oraz odkrytych piersi głównych bohaterek.
            Fatalny głos tłumacza, który słychać było jak ze studni - czyli
            z takim pogłosem...Możliwe, że dialogi były na poziomie, ale
            ja - niestety - tego ocenić nie mogłam.
            Powiem tak: w obliczu miernoty, którą serwują nam wszystkie
            staje telewizyjne w postaci seriali, ten film był jednym z atrakcyjniejszych
            i jeśli się go oglądało bez wychodzenia z domu, w swoim wygodnym
            fotelu, nie płaciło za bilety wstępu - to z pewnymi oporami, ale
            jednak dobrnęłam do końca. Przesłaniem filmu było: nie wszystko
            złoto, co się świeci*,
            szczęście można zdobyć w warunkach
            skromnych lecz dających efekty pracy i jeszcze nie suknie zdobią
            kobietę,
            z czym superka się nie zgadza. Taki moment np. dziewczyna
            oddaje koleżance z pracy (i antagonistce) wszystkie sukienki, które
            miała służbowo oddane na wizytę w Paryżu, bo jak powiedziała:
            *nie będą jej już potrzebne*. Wyobrazić sobie po prostu trudno big_grin
            taką wspaniałomyślność. Widzisz Filipie, że jednak coś zostało w moim
            umyśle po obejrzeniu filmu. Udanych połowów życzę. big_grin
            • sagittarius954 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 26.09.10, 09:57
              Jak raz wczoraj tego filmu nie oglądałem , chyba z rok wcześniej , jednak grać role w których powinny się czuć jak ryba w wodzie , nie jest dla tych aktorek zbyt trudne . Aż trudno zwykłemu śmiertelnikowi sobie wyobrazić , że można mieć kilka szaf ubiorów ,że można zakładać na swoje stopy tylko raz parę butów , że można kupić coś dla zwykłego kaprysu bez zamiaru włożenia czegokolwiek na siebie . Jestem zupełnie bezmodnym facetem, chodzę w jednej parze butów póki się nie rozkleją ( a tak, nie napotkałem takich które wytrzymają więcej niż jeden rok i nic im nie będzie , dlatego mógłbym testować buty ), niemal przyklejam się do koszuli zlewam się z nią dając jej czas na wytchnienie w praniu i szybkim suszeniu nocą , żadnych dodatków nie używam zbędne ,ale rozumiem kobiety są tak urocze że torebka ( a nie torba z zakupami) klipsy w uszach, coś na szyi i palce u rąk wyposażone w dodatkowe atrybuty dodają im smaku .smile kolor włosów też ma swoje znaczenie w takim układzie i wręcz odwiedzenie raz w tygodniu fryzjera to norma dla normalnej pracującej kobiety . I to zarówno dla tej kobiety co sprząta jak i dla tej co zdobywszy wiedzę nie zawsze używa swego intelektu w jednoznacznym celu .
              I takich kobiet jak Meryl Streep grająca w tym filmie jest całe mnóstwo . Kto jak kto ,ale to właśnie kobieta zdolna jest do intryg w każdej sytuacji i momencie , do prowadzenia nie tylko mężczyzn za rękę, wpływie na ich los , majątek , uczucia . I zupełnie nie rozumieją takich dzierlatek któe własnie dla miłości potrafia oddać nieraz i swój los . I tak w szerszym znaczeniu tego filmu jest on o wpływie kobiety na wszystko , na ten świat i że są one łezką w oku każdego mężczyzny . Ale mężczyźni nie tylko nie płaczą ,ale i nie przyznają się do tego . O czym zawiadamiam odwiedzających to forum wbijając się w swoje już przytarte buty mam zamiar przyjrzeć się kobiecym stylom , wdziękom i powabom przechadzając się wśród pasaży nie wykwintnych ,ale chętnie odwiedzanych przez kobiety wszystkich miejsc, gdzie króluje moda połączona z przyziemnymi zakupami .
              Warto zobaczyć i uzmysłowić sobie , sytuując siebie wśród cząstki przemysłu mody .
    • globerr Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 26.09.10, 11:33
      Polecam dvd Piaska i seweryna Krajewskiego pt. "Na przekór nowym czasom trwać - live".
      Słucham po raz kolejny........ wspomnienia starych hitów z nowa aranżacją to niezły mix. Poza tym te teksty, których wiele każdy z nas zna i towarzyszyły nam w życiu nie jeden raz.
      Swoją drogą Piasek i Seweryn mają coś wspólnego. Wywołują podobny klimat, kiedy się ich słucha.
      Polecam......................................
      • dorota-s2 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 26.09.10, 19:29
        A mnie w ubiegłym tygodniu najbardziej podobał się film Efekt Motyla.Diabeł ubiera się u Prady też może być ale to nie moje klimaty,ani nie interesuje mnie moda ani zmiany wyglądu i systemu wartości u "Emilek"napatrzyłam sie na wyścig szczurów w paru korporacjach.
        • super222 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 29.09.10, 14:54
          Przeczytać big_grin big_grin big_grin

Pani Maria Czubaszek
          wymienia trzy najbrzydsze słowa, których
          nie lubi i nie używa: wnusia, zajebisty i pieniążki.
          ---

Zupełnie mam podobnie. Gdy usłysze np. *wnusiu, tatulek
          poszedł do pracy, żeby zarabiać na pieniążki* - to po prostu
          zaciskaja mi się pięści.
          Zajebisty natomiast...nie, nie mogę big_grin big_grinbig_grinbig_grin

Od siebie dodam jeszcze, że nie znoszę:
          ...rączki całuję, oraz *dokładnie* (jako akceptację, potwierdzenie).
          • sagittarius954 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 29.09.10, 15:59

Dokładnie tak big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin:big_grin
            • misia007 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 29.09.10, 19:57
              Nie znoszę jak ktoś mówi super, superowo co drugie słowo a znam takich(super to bez żadnego podtekstu) i jak moja koleżanka mówi na miśka "jerzyczku"!!!
              • super222 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 29.09.10, 20:05
                Na Twoim miejscu Misiu pilnie bym obserwowała
                koleżankę, która do miśka mówi "jerzyczku". big_grin
                • sagittarius954 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 30.09.10, 04:34
                  O masz ci los , następna podjudzaczka big_grin A ona może do każdego tak czka i czku big_grin
                  • polnaro Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 30.09.10, 08:30
                    M. Czubaszek wiele spostrzeżeń potrafiła świetnie wyartykułować humorystycznie, ale
                    co ją tak "bodzie" w słówku "wnusia" tom ciekawa niezmiernie, szczególnie kiedy o maleństwie mówimy.
                    "Córunia", "synuś", tu już bardziej bym się "czepiła".
                    Za to "zaje......." i obojętnie jaka końcówka, powala rzeczywiście.
                    Misi się nie dziwię, ale może ta pani nieco infantylna już?
              • sagittarius954 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 30.09.10, 04:32
                Misia zazdrośnica big_grinbig_grin ??
                Mój Ci on jest -zakrzyknęła big_grin
                • super222 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 02.10.10, 08:39
                  ...zobaczyć, posłuchać ...

Konkurs Chopinowski. Koncert. Odcinek 1.

Dzisiaj, program II TVP. godzina 20-ta.
                  Zapowiada się w formie serialu, ale i to mnie cieszy.
                  ---
                  https://www.bloblo.pl/image/58919/default/Misiek+z+roza.gifMISIEK.
                  • sagittarius954 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 02.10.10, 09:02
                    Jak dożyjemy - posłuchamy big_grinbig_grin
                    • filip505 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 03.10.10, 05:45
                      ....typowy optymista.
                      • super222 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 05.10.10, 10:12
                        ...przeczytać... big_grin big_grin

wyborcza.pl/1,75475,8464610,Dwuznaczna_wielkosc_Iwaszkiewicza.html
                        • super222 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 05.10.10, 12:10
                          Nie będę starała się przekonywać, że pisarz jest *kryształowo czysty*.
                          Nic mnie nie obchodzi, że był nagradzany, wynoszony ponad przeciętność
                          również w życiu politycznym. Napisał bowiem powieść pt. "Sława i chwała".
                          I Chwała mu za to. Był pisarzem i poetą niezwykle pracowitym. Wydawał
                          więcej niż inni, może też i dlatego, że takie możliwości miał. Nie lubię czytać
                          opowiadań i nowel, a ten pisarz wydawał ich bez liku. Unikałam długo tej
                          twórczości, aż do momentu, gdy w moich rękach znalazła się powieść - saga.
                          Od pierwszych rozdziałów zawładnęła mną zupełnie.
                          Mam ją w mojej domowej biblioteczce i kiedy mam iść do szpitala, albo
                          wybierałam się w podróż, to zabierałam jeden z tomów. Obojętnie który
                          I, II czy III. Mogę więc czytać od środka, od początku lub od końca...
                          i zawsze znajduję coś, czego nie zauważyłam podczas wcześniejszej lektury.
                          To wspaniała proza, pisana w latach 1956 - 1962, jakiej nie pozostawił
                          nam żaden pisarz tego okresu.
                          • polnaro Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 05.10.10, 16:34
                            Dwuznaczna wielkość?
                            Znamy jednoznacznych więcej niż palców u jednej ręki?
                            Jego proza, dzienniki i opowiadania właśnie, mnie bardzo się podobają i myślę, że obronią się same.
                            • super222 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 05.10.10, 22:19
                              ...posłuchać...

Trzy z dziesięciu piosenek, których słuchanie wywołuje łzy u mężczyzn:

- Everybody Hurts - grupa REM

- Tears in Heaven - Eric Clapton

- Hallelujah - Leonarda Cohena

Odsłuchalam na jutubeku. Świetne nagrania. Warto tam zajrzeć.
                              Nie wklejam...trudno. big_grin

• sagittarius954 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 05.10.10, 22:55
                                Jeśli któraś z was ma hbo comedy niech przyczai się na film " kobiety w opałach " . O kobietach , oczywiście robiony dla mężczyzn big_grin Ale warto obejrzeć .... hmm , jak już tutaj piszę to warto a refleksje ogarną was miłe big_grin
                                • super222 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 09.10.10, 10:17
                                  ...przeczytać ...big_grinfilm.onet.pl/0,0,1627472,1,596,artykul.html big_grin

Nie wiem...nie widziałam, ale uwielbiałam gdy pojawiał się na ekranie
                                  telewizora. Jakże brak teraz takich osobowości. I jeszcze to porwanie
                                  mu żony...kurcze ... to były czasy.
                                  • filip505 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 10.10.10, 04:00
                                    ...to ktos chcial miec dwie????,przewaznie
                                    z jedna trudno wytrzymac.
                                    • super222 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 12.10.10, 08:04
                                      ...przeczytać ...smile

wyborcza.pl/1,75480,8475182,Zostalam_z_podloscia_ludzka.html
                                      • super222 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 12.10.10, 08:11
                                        ...posłuchać...smile

www.youtube.com/watch?v=fb0vR7J2P84&p=8F6772D477D2B8BA&playnext=1&index=1
                                      • sagittarius954 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 12.10.10, 08:21
                                        Przykład kobiety , którą palec Boga dotknął aż nadto . I dla wielu możliwość oplucia zadeptania osoby i jej historii . Ale widać skoro są osoby dla których staje się treścią książki z jej osobowością nie jest tak źle . widziałem reportaż w tv . Zrobił na mnie wielkie wrażenie . To tylko oznacza dla mnie osobiście , że nie powinniśmy osądzać ani jednej osoby skoro już nie żyja a wiedza o nich staje się nie tylko przestrogą, ale i światełkiem . Są ludzie w których czarne i białe charaktery mienią się niczym skóra węża . Nie wszystkie węże są jadowite . Jest wiele udających i często walimy w nie kijem zabijamy, tylko ze strachu .
                                        • super222 Re: Warto zobaczyć, przeczytać, posłuchać. 12.10.10, 09:34
                                          Wkleiłam jedynie linki. Powstrzymałam się od komentarzy nad jednym i drugim.
                                          Przeglądając dzisiejszą e-prasę, trafiłam na ten artykuł i ... pewnie cały dzień
                                          będę pod wrażeniem tego, co przeczytałam. Nie znałam piosenek bohaterki,
                                          ba...nawet nazwisko nic mi nie mówiło. Dzięki jurkowi.pin - mogłam wysłuchać
                                          na jutebeku i nadziwić się nie mogę, że tyle razy słuchałam tych piosenek
                                          w wykonaniu naszych świetnych wykonawców i nikt nawet nie zająknął się
                                          żeby wspomnieć nazwisko pierwszej wykonawczyni.

Napisałeś: Widziałem reportaż w TV. Zrobił na mnie wielkie wrażenie.
                                          Dziękuję Ci za te słowa...Ja także jestem pod wrażeniem...big_grin
    • sagittarius954 Nie kładź się dziewczyno na zielonej łące... 17.10.10, 23:02
      Odwiedźcie proszę scenę /Teatru Narodowego im Bogusławskiego i obejrzyjcie sztukę Księżniczka na opak wywrócona w reżyserii Jana Englerta i z rolami Ewy Bułhak , Moniki Dryl , Kingi Ilgner,Marka Barbasiewicza, Arkadiusza Janiczka Małgorzaty Kożuchowskiej , Piotra Adamczyka, Henryka Talara .
      Bilety w cenie 110 złotych, ale nie pożałujecie , komedia przeplecie się z tragedią , a życie dalej snem się wam będzie wydawało .
      Teksty bardzo sympatycznie przełożone z baroku chyba, Pedro Calderona tętnią swojskościa ocierającą się o naszą zaściankowość . Jeszcze niosę w sobie tę sztuke dlatego resztę napiszę jutro , Ewa Bułhak rewelacyjna w roli gilety , Flora grana przez Kingę Ilgner dźwięczy na każdym skrawku sceny ,Małgorzata Kożuchowska zawsze na scenie niebo lepsza od ról w serialach, śmiech miesza się z łzami , a radość dwóch godzin murowana i wewnątrz człowieka pozostaje nuta nostalgii którą trzeba teraz pieczołowicie otulić do następnego spotkania ze sceną tetralnąbig_grin Dobrej nocki big_grin
      • super222 Re: sztuka dla bogaczy 18.10.10, 08:30
        ...tętni swojskością ocierającą się
        o zaściankwość naszą...

Policzyłam:
        - bilety wstępu 110,- x 2 = 220,
        - dojazd (koleją, później taksówką - bo nie znam W-wy) = 200,
        - nocleg w hotelu, bo nie będę zasuwać nocą pociągiem do
        miejsca zamieszkania = [i][nie wiem ile to może kosztować
        /i] Boję się podać sumę tych wydatków i muszę sobie odmówić
        podziwiania aktorki Małgorzaty Kożuchowskiej lepszej niż w serialach.

Sagi zazdroszczę Ci pięknego przeżycia, niech Cię tuli ono
        wraz z nostalgią, do następnego spotkania ze sceną teatralną.

• sagittarius954 Re: sztuka dla bogaczy 18.10.10, 11:15
          Nie codziennie chodzimy do teatru super big_grin

Codziennie kupuję jedną bułkę firmową za 1,20 . Razy 30 daje 36 złotych . Niby też drogo ,ale bułka nie przemówi do mnie . Najwyżej zaspokoi głód . W człowieku są też inne potrzeby do zaspokojenia . Co też uczyniłem i nie żałuję . Nocleg jest w cenie biletu big_grin tak tylko Cię informuję żebyś pogderała o pogodzie dla bogaczy big_grin
          Wiesz że są droższe bilety na przedstawienia teatralne w stolicy? Można poprosić o zniżkę dla emerytów . Cena spadnie do 70 złociszy . Taniej ? Może byc ?
          • super222 Re: sztuka dla bogaczy 19.10.10, 08:54
            www.fakt.pl/Patrzcie-Unia-daje-emerytom-na-jacuzzi-,artykuly,85467,1.html
            To nie jest sen, to się dzieje na jawie big_grin big_grin
            • eurytka Re: sztuka dla bogaczy 19.10.10, 11:23
              Ja nie mogę, jaka ciasnota w tej wannie.
              Z facetami bym się nie rozłożyła tamsmile
              Sztuka i teatr jak najbardziej, ale to nic nowego!
              W każdej normalnej wsi, był od zawsze Dom Ludowy a w nim scena i się wystawiało
              różne rzeczy, a to uczniowie z podstawówki a to kobiety z koła gospodyń.
              Potem były wyświetlane filmy....
              Wyucyłam się, poszłam do miasta, a tu nic,
              najwyżej biżuteria z filcu w domu kulturysmile
              • ditta12 Re: sztuka dla bogaczy 19.10.10, 11:34
                Ja mam taką biżuterię z filcu bo to bilet na wystawę-koszt 5 zeta big_grin
                • eurytka Re: sztuka dla bogaczy 19.10.10, 11:54
                  Ditto, co tak chodzisz za mną?smile
                  Z filcu to ja uznaję tylko kapelusze,
                  a sfilcowany sweter, to tylko wyrzucić lub na lalkę włożyćsmile
                  Ostatecznie można parkiet polerować jak się prawdziwy parkiet ma,
                  a nie jakieś trele morele, panele.smile
                  • super222 Re: sztuka dla bogaczy 19.10.10, 12:33
                    Euryciu !!!! sad sad

Załóż sobie wątek jakiś na temat filcu, kapeluszy, i takich innych
                    treli moreli. W tym wątku (jestem jego właścicielką) dyskutujemy
                    na tematy wyszukane i ważne, nad którymi warto pomyśłeć. Kurcze...Eurytko, nigdy nie nauczysz się szacunku dla forumowiczów.
                    Oczekuję wypowiedzi nt. wklejonego artukułu, m.in. czy wiadomo
                    Wam było, że można starać się o dotacje z UE, jak to się załatwia,
                    gdzie zasięgnąć informacji, czy taki projekt jest jeszcze aktualny.
                    Jak Wam się wydaje, czy był to jednorazowy gest, czy może jakiś
                    punkcik w tunelu...
                    • eurytka Re: sztuka dla bogaczy 19.10.10, 12:52

Jestem eurytka, a nie eurycia!smile
                      Może jest dofinansowanie dla twórczości na emeryturze?
                      Różne rzeczy ludzie robią, nawet torby z plandek i inne rzeczy z recyklingu,
                      coś tam robić powinni,więc się tak nie podniecaj tu super222smile
                      Może to ty powinnaś sobie założyć własne forum i kasować userów, którzy ci nie pasują?
                      zastanów się, tak na poważnie.
                      • ditta12 Re: sztuka dla bogaczy 19.10.10, 13:20
                        Mifredko,nie wkurwiaj się tak od razu bo bomy jakieś polecą na Ciebie z forum Schizofrenia big_grin
                        Sama je wyślę ;Dbig_grinbig_grin
                        • ditta12 Re: sztuka dla bogaczy 19.10.10, 13:22
                          Już teren zaminowany,przejdziesz?big_grin
                    • euro-walonki jacuzzi 20.10.10, 17:18
                      Jak mawiała moja babcia, piekąc ciasto, czy gotując zupę: dobre włożysz - dobre wyjmiesz. Mieli dobry pomysł, potrafili przekonać decydentów, że są w stanie go zrealizować i nie pozostanie on tylko na papierze - to dostali na to kasę.
                      Najbardziej przerażające są niektóre komentarze pod tym artykułem. Takie polskie piekiełko: narzekać - zazdrościć - wypomnieć - wyszydzić - upolitycznić - zgeneralizować.
                      Tak, zdaję sobie sprawę, że to m.in. z mojej kasy te "luksusy", bo jako unijny podatnik dorzucam się również do dotacji. Ale nie żałuję im ani jednego bąbelka w tym jacuzzi, jeśli dzięki temu robią coś fajnego zamiast zawodzić pod krzyżem, podglądać sąsiadki zza firanki, czy wiecznie narzekać w autobusach, sklepach i poczekalniach u lekarza.
                      @ Super - O wszelkie dotacje można się starać w odpowiednich komórkach urzędów miejskich i gminnych.
                      • super222 Re: przeczytać i...posłuchać 22.10.10, 11:41

wyborcza.pl/1,75968,8551120,Chopin_pekalby_z_dumy.html
                        • filip505 Re: przeczytać i...posłuchać 22.10.10, 21:17
                          ....dobrze ze juz nie zyje,pekniety moglby tyle
                          nie tworzyc,
                          ....to dobrze ze nie wszyscy nazekaja,jak to ze
                          sztuka,ilu odbiorcow tyle zdan,gdzie mozna znalesc
                          jej wykonanie?
                          • super222 Re: przeczytać i...posłuchać 23.10.10, 07:16
                            ...gdzie można znaleźć jej wykonanie?

www.youtube.com/results?search_query=Yulianna+avdeeva&aq=

Malutki fragment finałowego koncertu
                            w naszym wątku chopinowskim, przyszpilonym na pierwszym
                            miejscu forum. Urzekający, spróbuj wysłuchać.
                            Pozdrowienia.
                            • super222 Re: przeczytać i...posłuchać 25.10.10, 06:34
                              ...przeczytać...

wyborcza.pl/1,75475,8555362,Dwojka_czterdziestolatka.html

Bardzo potrzebny był ten wywiad, dla mnie wyjaśnienie i uspokojenie
                              dlaczego w *dwójce* wciąż lecą kabarety w wykonaniu ciągle tych
                              samych kabareciarzy, natomiast nie było koncertu finałowego FCh.
                              Ale ... czy ja się znam na ekonomii? Skądże... sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka