Dodaj do ulubionych

WARSZAWIACY.....

15.10.13, 18:36
.....to jak po referendum,zadowoleni??????,
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: WARSZAWIACY..... 15.10.13, 18:42
      Takiego wyniku się spodziewałam po zagrywkach prezesa ale HGW chyba liczyła na większy sukces.Euforii .....brak.
      • natla Re: WARSZAWIACY..... 15.10.13, 23:15
        A w Waszej ocenie, to rzeczywiście najlepszy prezydent W-wy po 89? Patrząc z daleka, wydaje się, że tak, ale Wy wiecie lepiej.
        • dwa-filary Re: WARSZAWIACY..... 16.10.13, 21:47
          Frekwencję zapewnili zwolennicy PIS-u/ 25% poparcia dla PISu i tyle było % frekwencji/, więc ma się z czego ciszyć, ale myslę, ze dobrze ze doszło do referendum, bo HGW zdała sobie sprawę, ze bez współpracy ze społeczeństwem długo nie zagrzeje stołka.
          • pierogi_z_jagodami Re: WARSZAWIACY..... 17.10.13, 08:12
            nie tylko PiS, takich znam i to sporo, konsekwentni przeciwko PiSowi, ale i przeciwko HGW smile

mnie osobiście ten wynik nie zdziwił, czekam na wybory i naprawdę nie mam pomysłu na kogo głosować, chciałoby się mieć w zarządzie miasta fachowców, a nie polityków uncertain ale co ja biedny mały robaczek mogę, ludzkość ma ostro zaniżone standardy
            • misia007 A po referendum.... 18.10.13, 09:56
              Pasmo nieszczęść - tak można podsumować pierwszy tydzień po referendum, które Hanna Gronkiewicz-Waltz przegrała i wygrała zarazem. Awaria schodów w metrze, wyłączone światła na nowootwartej Nowolazurowej, a potem falstart prac na Trasie A
              Do tego doszły informacje o nagrodach dla urzędników(850 tys.), których miało już nie być, niepokojące wyniki ekspertyzy na temat mostu Północnego i wątpliwości wokół finansowania budowy II linii metra. I to wystarczyło, by warszawiacy zaczęli sobie zadawać pytanie, gdzie podziała się Hanna Gronkiewicz-Waltz z ostatnich tygodni przed referendum - skuteczna, rzeczy niemożliwe załatwiająca od ręki.
              • filip505 Re: A po referendum.... 18.10.13, 17:21
                .....ale to wielka przesada obwiniac prezydeta miasta za awarie
                schodow czy swiatla w miescie,juz bardziej ze ryby w wisle nie biora,
                zawsze moga zalozyc hodowle I zarybiac,beda braly lepiej jak bedzie
                ich wiecej,
                --ciekawe czy gdyby odeszla ekspertyzy mostu polnocnego bylyby
                lepsze??????,
                • izis52 Re: A po referendum.... 18.10.13, 19:17
                  Myślę podobnie jak Filip. Dobra jakość prac w dużej mierze zależy od pracowników, a z tym u nas ciągle nie najlepiej inie jest to wina HGW. Przesadzacie, ale przekonacie się o tym za niedługo.
                  • misia007 Re: A po referendum.... 18.10.13, 19:50
                    Się domyślam,że się przekonamy.Już dziś coś zaczynają robić na Grota-Roweckiego a od 8 listopada
                    zapowiada się dalszy remontowy ....armagedon.
                    • dwa-filary Re: A po referendum.... 18.10.13, 19:56
                      Misiu, zamiast narzekac trzeba sie cieszyć. Zanim coś się zbuduje trzeba zburzyć cos. Jestes na emeryturze i narzekasz na remonty dróg !, ja jeszcze pracuję, dojeżdzam i nie ma większych problemów - nie narzekam, a wręcz się cieszę, ze nasze miasto pieknieje...ale to moje zdanie .
                      • misia007 Re: A po referendum.... 18.10.13, 20:01
                        Jestem na rencie ale jeżdżę dużo bo muszę i w korkach stoję.
                        • dwa-filary Re: A po referendum.... 18.10.13, 21:10
                          Jak skończą to będziesz jeździla migiem smile
                          • pierogi_z_jagodami Re: A po referendum.... 18.10.13, 22:04
                            pierogi sprzedały brykę i nie stoją w korkach, tramwaje i metro są bardzo skuteczne, w ogóle komunikacja w mieście jest w porządku, naprawdę, i pierogi się cieszą, że w mieście jest dużo inwestycji .. za wyjątkiem zdewastowanego parku Krasickich, tego nie wybaczę
                            • pierogi_z_jagodami Re: wow 18.10.13, 22:05
                              pierogi już zasypiają.. oczywiście chodzi o ogród Krasińskich, dobranoc
                              • misia007 Re: wow 19.10.13, 09:25
                                cytując dwa-filary:

"Jak skończą to będziesz jeździła migiem".

Jak nowe drzewa wyrosną.....to będziemy jej dziękować.A poważnie to chyba już wie,że nie można ot tak wyciąć 300 starych,pięknych drzew.Tylko,ze już po szkodzie.
                                • pierogi_z_jagodami Re: wow 19.10.13, 09:56
                                  Słuchałam wywiadu z panią Kaznowską, niestety, to jest osoba z innych czasów. Po sposobie w jaki się wrażała (broniła swojej koncepcji po trupach wręcz - a właściwie po swoim trupie) i po zastosowanym kodzie językowym domniemywam, że jest to osoba nomenklaturowa, nie licząca się z ludźmi i działająca mentalnie w sferze mocno odległej zwykłym ludziom i obecnym czasom. Niewybaczalny błąd. Myślę że ten zarzut można postawić wielu politykom i pracownikom, w tym prezydent. Oni uważają nas za debili i mają gdzieś nasze potrzeby i wnioski. Oni wiedzą wszystko lepiej. Myślę, że to jest powód referendum i myślę że tylko nowe wybory mogą coś zmienić, bo ew. komisarz byłby z tej samej opcji. Guziała nie lubię osobiście, nie mój typ, ale on jest bardziej duchem w naszych czasach, więcej rozumie na temat który sobie odpuściła jej wysokość.
                                  Tu jest fajna relacja: adalyons.blox.pl/2013/01/ogrod-Krasinskich-1.html

Mam podobne problemy z moją administracją. I nie ma na nich sposobu, bo część spółdzielców jest głucha i ślepa, mają mocno zaniżone standardy. Czekaja na wpadkę, która jednak będzie nas sporo kosztować.
                                  • misia007 Re: wow 19.10.13, 10:16
                                    Dobrze to ujęłaś pierogi.Arogancja władzy to był główny powód referendum....przynajmniej dla mnie.Na szczeblu dzielnicy łatwiej się dogadać.Nasza administracja ostatnio jest podejrzanie ugodowa.Co do parku Krasińskich to mieliśmy przed laty zakusy władz na tereny po działkach jeszcze przedwojennych pomiędzy naszymi osiedlami.Chcieli wszystko wyciąć i zrobić tu korty ,boiska i kto wie co jeszcze.Strasznie za tym agitowała Alina Janowska.Opór mieszkańców był wprost niesamowity i dzięki temu teren ten zyskał status parku,jest bardzo zadbany ,stare drzewa( głównie owocowe) wycina się stopniowo zastępując nowymi.Pojęcia nie mam kto wtedy w Wawie rządził ale jeszcze głos ludu się liczył.Teraz tylko.....kij.
                                    • pierogi_z_jagodami Re: wow 19.10.13, 13:42
                                      Cieszy, że ludzie widzą więcej i walczą o swoje miasto, odpowiedzialność za swoje miasto, otoczenie, referendum dowodem... a tu jest ciekawa rzecz. Warto by to wesprzeć
                                      • pierogi_z_jagodami Re: wow 19.10.13, 13:43
                                        zjadłam kawałek - "chcą brać odpowiedzialność za swoje miasto" ma być
                                        • misia007 Re: wow 19.10.13, 16:04
                                          I oto chodzi.Nic o nas ....bez nas!
                                          • amityr Re: wow 19.10.13, 20:04
                                            Uf! Przeczytałem wszystko . Jak zwykle chciałyby i chciałyby mieć. Ale musi być kapitalizm albo komuno wróć. Alternatywy ,którą niektóre Panie proponują nie da się zastosować i musi być albo.
                                            • pierogi_z_jagodami Re: wow 20.10.13, 15:35
                                              Masz mocno zaniżone standardy amityr. W cywilizowanych społecznościach każda decyzja dotycząca wspólnej przestrzenni publicznej jest dyskutowana wspólnie i nic nie dzieje się za plecami ludzi, nad każdą krzewiną i gniazdkiem ludzie się pochylają z troską bo wiedzą jak to jest ważne. Po podwarszawskim rezerwacie ptaków (gniazdujących nad Wisłą na piasku) nowobogaccy kretyni rozbijają bezkarnie się kładami. To co ty nazywasz kapitalizmem jest paranoją chciwych na władzę/kasę i niedowartościowanych pseudo-kulturalnych ludzi o specyficznej bardzo prowincjonalnej mentalności (prowincjonalizm i zaściankowość nie są związane z położeniem geograficznym)
                                              • amityr Re: wow 20.10.13, 19:46
                                                Twoje standardy są wysokie ale ustrój jest na miarę Amber Gold. I to ty i tobie podobni doprowadzili do tego ,że jest tak a nie inaczej. Nie zauważyłaś ,że im większa kultura tym chamom się lepiej powodzi.W końcu ci kulturalni chcąc nie chcąc staja się chamami i jedzą z ręki nowej klasie.Gdzie Grecja a gdzie byli Galowie.
                                                • filip505 Re: wow 21.10.13, 02:31
                                                  ....pierogi,skoro wiesz najlepiej co jest najlepsze dla
                                                  wiekszosci warszawiakow czemu nie jestes prezydentem,
                                                  rada miasta,ekspertem w tych dziedzinach,tak jak kiedys
                                                  pierwsi sekretarze wiodacej,wszystko wiedzacej sily,
                                                  --wiesz co to demokracja???????,wybraliscie jakies wladze,
                                                  placicie im i oni cos tam robia,trzeba byc utopista zeby
                                                  myslec ze zadowoli sie wszystkich,ale ty madra baba wiec
                                                  dziwi mnie twoje podejscie,kladowcy tacy sami ludzie jak ty
                                                  i tez musza miec miejsce na swoje pasje,"wladza"czyli
                                                  sluzba ma to jakos wyposrodkowac wiedzac ze wszystkich sie
                                                  nigdy nie zadowoli,wszyscy chca miec pod oknem park,a stacje
                                                  bezynowa na nasrepnej ulicy,---prawda misiu,ale to sie nieda
                                                  zrobic,
                                                  • misia007 Re: wow 21.10.13, 09:26
                                                    I tu się Filipie mocno mylisz bo w społeczeństwie obywatelskim inicjatywy oddolne powinny być brane pod uwagę.Władze miasta mają służyć mieszkańcom a nie tylko rządzić.I nie zawsze one wiedzą najlepiej co jest dla miasta dobre.Twoje podejście "wybraliście to siedźcie spokojnie na 4 literach i płaćcie" jest dość delikatnie mówiąc niefrasobliwie.Władzy trzeba cały czas na ręce patrzeć bo to nawet zdrowiej dla samej władzy gdyż można ja w porę uchronić.....przed nią samą.I chwała tym,którym się chce !!!!
                                                  • pierogi_z_jagodami Re: wow 21.10.13, 12:48
                                                    to jest kwestia wypracowania odpowiednich rozwiązań organizacyjnych, tak aby był odpowiedni przepływ informacji w obie strony, i aby sensownei skutkował, wszystko jest do przepracowania... to o czym pisze filip trąci Koreą Północną, že se nevrátí smile
                                                    už nikdy smile
                                                  • filip505 Re: wow 21.10.13, 18:06
                                                    ....tak misiu masz racje,spoleczenstwa obywatelskie powinny
                                                    inicjowac potrzebne lokalne I nie tylko inicjatywy,nie jest jednak
                                                    tajemnica ze na wszystko nikomu nie starcza kasy,wiec musi byc
                                                    jakas wladza,opierajaca sie na zdaniu ekspertow zeby wylonic
                                                    te najwazniejsze,na ktore w danej chwili miasto stac,pozostawiajac
                                                    bardzo wielu niezadowolonych,
    • amityr Re: WARSZAWIACY..... 21.10.13, 10:27
      UTOPIA.
      Tylko takich nie ma ,a jak są to pchają się dla dobra swojej kieszeni. Era ideowców już dawno się skończył.Kasa.
      • pierogi_z_jagodami Re: amityr 21.10.13, 12:45
        podejrzewam że nigdy nie byłeś ideowcem, a jeśli to dawno i już nie pamiętasz,otóż era ideowców się nie skończyła, po prostu tego nie widzisz, bo jesteś skażony cynizmem
        • filip505 Re: amityr 21.10.13, 18:15
          .....ideowcy to bardzo niebezpieczni ludzie,rozum
          zastepuje im idea,
          --jak sie ma dobre pomysly idzie sie po wladze i je
          realizuje,madrzenie sie z "tylnego" siedzenia nic
          pozytywnego nie wnosi,a o wypadek latwo,
          --tylko co dobre twoim zdaniem nie zawsze jest
          dobre dla innych,
          • amityr Re: amityr 21.10.13, 19:53
            Weźmy taka czekoladę.Jest smaczna ale... nie każdemu szkodzi itd.itp.
          • pierogi_z_jagodami Re: filip 22.10.13, 10:29
            Przeciętny większościowy człowiek nie jest ideowcem, a i tak z jego oczu bije głęboka tęsknota za rozumem. Poza tym widuję ideowców pozbawionych tej cennej funkcji jaką dają aktywne szare big_grin. To fanatycy i faktycznie są niebezpiecznym narzędziem w rękach cwaniaków. To niebezpieczna broń i powinna być zabroniona big_grin. Ale jest i to niejeden, co oświadczyłam wątpiącemu amityrowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka