06.11.13, 01:17
.....sie robi w gorach,drzewa gole,w poniedzialek
rano - 5C bylo na termometrze,to chyba prawda
ze tam jest tylko zima I lato,choc krotki okres zlotej
jesieni tez jest,pieknej ale cieplej I suchej,i pomyslec
ze jeszcze miesiac temu mozna sie bylo kapac w
jeziorach,a za ok miesiac bedzie lod,
Obserwuj wątek
    • natla Re: zima..... 06.11.13, 14:33
      Od dwóch dni moje sandałkowe buty i do tego bez pończoch już nawet u mnie powodują marznięcie stópek, więc rzeczywiście zima sie zbliża dużymi krokami. Jednak obiecują, że jeszcze nie natychmiast. Chciałabym, bo jeżdżę 20 km do tej komory hiperbarycznej i wolałabym jeszcze się nie ślizgać.
      • filip505 Re: zima..... 06.11.13, 15:58
        .....w miescie mamy nawet jeszcze zielono,choc ze starych
        drzew liscie leca juz dosc mocno,temperatura juz ok 10 am
        jest 15 C,od dwuch czy trzech tyg jednak dlugie spodnie
        nosze,choc czasami na pare godzin w ciagu dnia przydaloby
        sie je zdiac,
        • tamaryszek44 Re: zima..... 06.11.13, 16:05
          Nie lubię zimy, a jak już to zeby była sucha i mroźna. Smutno mi że nadchodzą krótkie i pochmurne dni.
          • filip505 Re: zima..... 12.11.13, 15:46
            .....no I snieg w miescie mamy,nie taki zeby cos lezalo
            ale jakies platki w powietrzu lataja,temperatura + kilka,
            .....toma....,musisz poprosic kosmitow zeby ci suchy
            snieg robili,moze mamme??????,
            • izis52 Re: zima..... 12.11.13, 19:19
              U mnie dziś mocno się ochłodziło. Miałam dość ładną pogodę przez dwa tygodnie w Krynicy. Chwalę niebiosa za cudne spacery w pięknym, jesiennym otoczeniu.
              Hej Natla, jak tam postępy w leczeniu nóżki ? mam nadzieję, że kuracja skutkuje.
              • natla Re: zima..... 12.11.13, 22:15
                Jesień w Krynicy jest cudna, a w tym roku, to już musiała być fantastyczna.
                Komora chyba działa. Raz w tygodniu robię za fotomodelkę, a zdjęcia są porównywane. Ewidentnie coś przezroczystego od brzegów pcha się do środka. Za to jestem wyrwana z życia, bo jazdy i pobyt trwają ok. 4 h w środku dnia. Ale zabawa coraz fajniejsza, bo stali współtowarzysze niedoli w kabinie wink Jedną osobę nawet dowożę, zbierając ją po drodze.
                • izis52 Re: zima..... 13.11.13, 10:35
                  To cóś przezroczystego - to pewnie tkanka zasklepiająca. Dobrze mają z tobą - ci "towarzysze" doli, niedoli, bo z pewnością rozładowujesz ich stresy smile, a jeszcze dowozisz ? Mam nadzieję, że przystojniaka jakiegoś ?
                  Pozdrawiam z mglistego, chłodnego Krakowa.
                  • tamaryszek44 Re: zima..... 13.11.13, 16:26
                    U nas też bardzo zimni, mgliście i wilgotno. Wolałabym mróz i słoneczko, ale nie ma. Dzień krótki i już ciemno za oknami.
                    • filip505 Re: zima..... 17.11.13, 02:28
                      .....chyba sie pospieszylem,dzisiaj w podkoszulce po posesji
                      lazilem,sorry troche pracowalem,na jeziorach ponoc w czwartek
                      nawet troche lodu bylo ale dzisiaj nie widzialem,ach ta zima??????,
                      • natla Re: zima..... 17.11.13, 08:31
                        Zimy jeszcze na szczęście nie ma, ale "0" nad ranem już jest, a w górach śnieg. Wczoraj polatałam trochę po Krakowie, ale ciągle jeszcze w cienkiej kurtce i letnich butach. Niektórych wprawdzie mój widok zatykało, ale co tam big_grin
                        • filip505 Re: zima..... 19.11.13, 19:44
                          .....znaczy sie w sandalach na gole nogi???????,podziwiam,
                          • natla Re: zima..... 19.11.13, 23:19
                            Prawie sandałach. Po prostu ze względu na nogę staram się jak najdłużej unikać "ściśnięcia" w kostce, a założenie czegokolwiek na ranę jest niemożliwe. Choć mam nadzieję, że już niedługo to sie zmieni. Na razie od 2 tyg. nie zżarłam ani jednej tabletki przeciwbólowej.
                            No i oczywiście nie czuję chłodu, ale tak było zawsze.
                            • filip505 Re: zima..... 20.11.13, 15:45
                              ....ale istnieja jakies buty co do kostek nie siegaja I nie sa sandalami,
                              przynajmiej meskie,co to znaczy nie czuje chlodu????,biegasz na
                              bosaka po sniegu I goraco??????,jak tak to wedkarzem lodowym
                              powinnas zostac,zaoszczedzisz na butach,drogich do tego sportu,
                              • filip505 Re: zima..... 28.11.13, 02:57
                                .....chyba sie wreszcie zaczela w gorach,stoki oswietlone,
                                nasnizaja,tylko przez wiatr jeziora nie zamarzaja,wieje
                                jak w kieleckim,tak sie kiedys u nas mowilo,halny czy co???,
                                • natla Re: zima..... 28.11.13, 08:18
                                  Jak ciepły, to halny smile
                                  U nas ciągle spoko, poza górami, gdzie już metr śniegu. Bardzo niebezpiecznie, bo śnieg jeszcze nie jest związany z podłożem i łatwo o wypadek.
                                  • tamaryszek44 Re: zima..... 28.11.13, 17:54
                                    U nas to tylko raz poprószyło tylko. Nie mam śniegu ale przymrozki już są. Podobno na święta mamy mieć białosmile
                                    • natla Re: zima..... 28.11.13, 19:47
                                      Śniegu nawet na ząb, ale o mało nie wywinęłam orła na oblodzonym chodniku, co w aktualnym moim stanie, mogłoby sie skończyć tragicznie.
                                      • filip505 Re: zima..... 29.11.13, 03:58
                                        .....to halne zima nie wieja??,
                                        • filip505 Re: zima..... 01.12.13, 06:17
                                          .....jutro otwarcie sezonu lodowego robimy,dzisiaj sprawdzalismy lod,
                                          jest ponad 12 cm wiec stabilny i bezpieczny,na czterech z pieciu jezior,
                                          na jednym musi jeszcze troche dorosnac wiec tam nie pojdziemy,
                                          trzeba odlowic troche ryb zeby innym bylo luzniej,zabierac bedziemy
                                          tylko duze zeby nie zjadly za duzo malych,ktore musza rosnac abysmy
                                          w nastepnych latach mieli co lowic,zgodnie z wytycznymi stanowego
                                          wydzialu ochrony srodowiska,to tak na marginesie zeby sie pierogi
                                          nie zalamaly,
                                          • tamaryszek44 Re: zima..... 01.12.13, 18:24
                                            No to pięknie. Zazdroszczę późniejszej konsumpcji, ale łowienia już nie bo zmarzluch ze mnie.
                                            • tamaryszek44 Re: zima..... 01.12.13, 18:24
                                              Oj, miałam dodać.....
                                              Uważaj na siebie Filipku! cobyś wrócił do nas.
                                              • filip505 Re: zima..... 02.12.13, 02:07
                                                ....wrocilem,jak i wszyscy pozostali, razem pieciu wedkarzy,
                                                otwarcie sezonu bardzo udane,w sesie towarzyskim,w wedkarskim
                                                srednie,tylko dwuch bralo jakes ryby do domu,wszyscy maja pelne
                                                zamrazalki lososi,troci i pstragow wiec z 80% ryb wrocio do wody,
                                                padl jeden rekord,okon 34 cm,rekord na naszych jeziorach,on tez
                                                wrocil do wody,moze geny "wielkoluda" rozsieje,
                                                • tamaryszek44 Re: zima..... 02.12.13, 19:40
                                                  Zazdroszczę wam tych rybek. Oj zazdroszczęsmile
                                                  • kla-ra Re: zima..... 15.12.13, 11:11
                                                    A ja rybek nie zazdroszcze smile
                                                    A zime mamy piekna i ciepla i niech nam Inni zazdroszcza !!! I aby byla taaaaaaaaka az do marca smile
                                                  • filip505 Re: zima..... 22.12.13, 17:47
                                                    .....nie wiem czy powinienem pisac to w watku o zimie ale kalendazowa
                                                    juz chyba jest,w gorach mamy 15 C ciepla w miescie ponoc dochodzi
                                                    do 20,plany wedkarskie nam pogoda pokrzyzowala,na lodzie ok 15
                                                    centymetrowym stoi woda,w ostatnich 2 tyg spadlo 60 cm sniegu i
                                                    caly sie rozpuscil,od swiat znowu ma mrozic,na szczescie dla ryb uzupelnilo
                                                    to wode w najnizszym osiedlowym jeziorze bo brakowalo ok metra
                                                    pozdrawiam ale chyba nie zimowo,
                                                    ...tak przy okazji,karpie kupione??????,pamietajcie ze te co trafia do sklepu
                                                    juz nigdy nie trafia do wody,najwyzej na smietnik,to dla "obroncow",
                                                  • kla-ra Re: zima..... 23.12.13, 09:40
                                                    U nas wiosna i jak milo.7 stopni i slonce.
                                                    Karpiowi zycie darowane.Jak zwykle losos na stole:
                                                    1.Zdrowsza to ryba niz karp
                                                    2.Jemy bez obaw zadlawienia,bez okularow prowadzac konwersacje na temat wyzszosci lososia nad karpiem.
                                                    Powiedz mi Filipie jak mozesz patrzec karpiowi w oczy i walic go mlotkiem w leb ??
                                                  • filip505 Re: zima..... 23.12.13, 14:02
                                                    .....tez od paru lat jemy lososiowate,w tym roku bedzie
                                                    to troc brazowa,ale zywych nie jemy wiec wiec trzeba ja
                                                    bylo usmietcic,a ty????????,
                                                  • izis52 Re: zima..... 23.12.13, 17:10
                                                    Karp musi być, tak uchwaliła rodzina. Dla tradycji. Osobiście nie przepadam, ale dla magii świąt poświęcę się i postaram nie udławić smile. Czy łosoś zdrowszy ? W sprzedaży w zasadzie wszystkie z hodowli, więc niewiele mają wspólnego z tymi, co wyłowi Filip.
                                                  • tamaryszek44 Re: zima..... 23.12.13, 19:10
                                                    Jeśli miałabym mieć na stole karpia tylko dla tradycji, to darowałabym sobie. Karp jest bo go uwielbiamy.
                                                    10 stopni miałam w dzień, lodówka się nie domyka bo za ciepło by zapasy trzymać w garażu!
                                                  • filip505 Re: zima..... 24.12.13, 02:28
                                                    .....izis,wydaje mi sie ze losos jednak "zdrowszy",to ryba oceaniczna
                                                    wiec posiada omega 3,ponoc nawet te lowione w Ontario,
                                                    .....oj toma....,przeciez wiele rzeczy robimy dla tradycji,np
                                                    spimy z wieloletnimi zonami,wy z mezami,miedy innymi,
                                                  • natla Re: zima..... 24.12.13, 08:29
                                                    big_grin grunt to tradycja.
                                                  • misia007 Re: zima..... 24.12.13, 13:44
                                                    A u nas będą pstrągi tęczowe , pieczone z masłem koperkowym i cytryną ,karpik niech sobie pływa.Takie smaczne odstępstwo od tradycji.

pieczone z masłem koperkowym i cytryną ,karpik niech sobie pływa
                                                  • filip505 Re: zima..... 24.12.13, 14:40
                                                    .....wydaje mi sie ze to ryba jest tradycja,a ze karp
                                                    to dlatego ze zima jest najlatwiej dostepny,bo chodowlany,
                                                    kiedys sie praktycznie innych ryb nie chodowalo,zreszto
                                                    jest najmniej wymagajacy w hodowli,nie potrzebuje
                                                    czystej wody,zywi sie glonami I ma duze przyrosty
                                                    wagi,choc moim zdaniem nie jest to najsmaczniejsza
                                                    ryba stal sie krolem naszych stolow,a lososiowate np
                                                    pstragi to jedne z najsmaczniejszych ryb moim zdaniem,
                                                    ale to sprawa indywidualna,smaku I chyba przyzwyczajenia,
                                                    moj kolega np bardziej lubi brzany I karpie jak lososiowate,
                                                  • filip505 Re: zima..... 27.12.13, 15:53
                                                    .....to jak natla z tym halnym jest,byl w\g telewizorni
                                                    w zakopcu a cieply nie byl,choc nie mrozny,
                                                  • kla-ra Re: zima..... 05.01.14, 10:47
                                                    Nie wiem jak u Natli,ale u nas zapowiadaja halny.Wiej ale slabo i nie cieplym ale zimnym wiaterkiem.+5 pochmurno.Kiedy patrze na biskie memu sercu Chicago to powiem NIE ZAZDROSZCZE !!!
                                                    Dzisiaj uslyszalam w radiu iz Krakow przeznaczyl na akcje zima 42 miliony zlotych.Wydal 1,5.O tej samej porze rok temu wydal 4,5 miliona.Nie tylko kasa miejska liczy oszczednosci.Kazdy z nas moze powiedziec ze na TAKIEJ zimie zaoszczedzi.Nie tesknie za sniegiem,mrozem i slizgawkami.To jak jest bardzo mi odpowiada i aby TAK do wiosny!!!
                                                  • misia007 Re: zima..... 05.01.14, 11:27
                                                    Ja tęsknię za śniegiem ,mrozem i słońcem.W Chicago mam przyjaciółkę i codzienne relacje pogodowe na Skype i....zazdroszczę.Teraz jest ten czas,ta pora ,żeby było biało,żeby z wnuczką można było poszaleć na sankach i łyżwach,bałwana ulepić.I nie łudźmy się zima przyjdzie,nic nas nie minie tylko to już nie będzie ten czas.
                                                  • filip505 Re: zima..... 05.01.14, 16:49
                                                    .....przyjezdzaj misiu do nas,sniegu ci u nas dostatek,
                                                    --w miescie w tej chwili mamy dziwna sytuacje,mamy
                                                    0 C I malenka mrzawke,po paru dniach mrozu,tam gdzie
                                                    chodniki byly bardziej nasolone jest mokro,gdzie mniej
                                                    rosnie lod,na jezdniach jest ok,.....aby do wiosny,
                                                  • misia007 Re: zima..... 05.01.14, 17:13
                                                    No aż takiej zimy to nie pragnę i w sumie to może dobrze,że u nas ciągle jesień ....dla zwierzaków dobrze.
                                                  • kla-ra Re: zima..... 06.01.14, 11:23
                                                    Stare porzekadlo mowi:
                                                    "jaki do Trzech Kroli nie ma zimy to juz jej nie zobaczymy "
                                                    U nas dzisiaj slonecznie i + 5 .Na trawnikach stokrotki.
                                                    A czy porzekadlo sie sprawdzi - ZOBACZYMY !!!
                                                  • misia007 Re: zima..... 06.01.14, 12:04
                                                    W Wawie ponuro, wyjść się nie chce.
                                                  • filip505 Re: zima..... 06.01.14, 18:35
                                                    .....wczoraj wieczorem sie mocno ocieplilo,10 C I zaczal
                                                    padac deszcz tak ze po sniegu juz tylko wspomnienie
                                                    I jakies jego niedobitki,az trudno sobie wyobrazic ze za
                                                    12 godz ma byc ponad -10 C,ach ta Zima,
    • pampkina Re: zima..... 19.01.14, 20:25
      Jak jest snieg to się cieszę, ale jak są roztopy i później lód to już nie za bardzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka