Dodaj do ulubionych

Dania jednogarnkowe

28.08.24, 13:21
Zrobiłam leczo, pyszne.
Obserwuj wątek
    • e-zybi Re: Dania jednogarnkowe 29.08.24, 15:55
      Jak napiszesz, że do tego było jeszcze zimne piwo z lodóweczki, a może i dwa...potrafisz głodnego zdenerwować! A co dzisiaj upitrasiłaś, nic się nie chwalisz? wink
    • hrasier_2 Re: Dania jednogarnkowe 01.09.24, 23:59
      Nowy film ,,Bulion i inne namiętności" Akurat pasuje do tego wątku. Wczoraj miałem tatar. Dzisiaj rosół i karkówka.
      • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 02.09.24, 11:06
        Wczoraj gotowałam kalafiorową. Dziś może zrobię cukinię faszerowaną, bo mam ich pełno.
    • stasi1 Re: Dania jednogarnkowe 07.09.24, 09:37
      Każdy by zjadł. A ja dzisiej krokiety, z carrfura
      • hrasier_2 Re: Dania jednogarnkowe 08.09.24, 16:01
        Ja wczoraj na grillu u syna. Zrobił fajne zapiekanki z ziemniaków warzyw i boczku. Pychota. Teść jego robi pyszne wędliny. Była też kiełbasa z rożna i kaszanka. Jakże inna niż te sklepowe.
        • stasi1 Re: Dania jednogarnkowe 12.09.24, 18:35
          Ja wolę ognisko, pewnie takie będzie za 10 dni. Muszę tylko jeszcze zasilacz załatwić
          • hrasier_2 Re: Dania jednogarnkowe 12.09.24, 18:50
            Jak pogoda dopisze. Nagle zrobiło się zimno i śnieg w górach. A jutro i pojutrze fala deszczu. We Wrocławiu i Czechach alert. Mam u siebie trzy grille. Ale nie robiłem w tym roku. Syn do podpałki kupił wiórki fajnie. Zamiast tych śmierdzących olejów.
            • stasi1 Re: Dania jednogarnkowe 13.09.24, 13:51
              Ma być bez deszczu. Chociaż deszcz ze dwa dni wcześniej przydałby się. Po sąsiedzku jest pole kukurydzy, głupio było by je spalić. Ale innego miejsca na ognisko nie ma. Trzeba byłoby orzech wykopać
    • hrasier_2 Re: Dania jednogarnkowe 10.09.24, 06:20
      Spaghetti z mięsem kurczaka.
      • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 10.09.24, 06:48
        Dawno nie robiłam spaghetti.
        • e-zybi Re: Dania jednogarnkowe 10.09.24, 07:50
          Pora na spaghetti bolognese, to wspaniały pomysł na pyszny i jednocześnie wykwintny obiad.
        • maszkaroni Re: Dania jednogarnkowe 10.09.24, 08:59
          Spaghetti tuczy!
          • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 11.09.24, 16:57
            Niemniej smaczne danie.
            • maszkaroni Re: Dania jednogarnkowe 11.09.24, 20:18
              Jak ktoś lubi makaron wink
              • e-zybi Re: Dania jednogarnkowe 12.09.24, 19:13
                Od czasu do czasu makaron w mojej kuchni gości, ale za nim nie przepadam, tuczy wink Jeśli już to al dente.
    • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 10.09.24, 19:00
      Zrobiłam placki ziemniaczane z bellarosy.Wyszly pyszne chrupiace. Miłego wieczoru!
      • hrasier_2 Re: Dania jednogarnkowe 10.09.24, 20:32
        Ja też placki miałem. Są ładne ziemniaki w Biedronie 1,49 zł. Kupiłem dwa worki po 5 kg i jeden wrzuciłem do piwnicy. Do tego zupa pomidorowa z makaronem. Tradycja we wtorek po rosole.
        • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 10.09.24, 21:44
          Ja miałam też pomidorowa, ale z ryżem. Sobie ugotowałam ryż ciemny.
        • e-zybi Re: Dania jednogarnkowe 11.09.24, 04:27
          Może dania tradycyjne są dobre, rosół w niedzielę i pomidorowa w kolejne dni by go nie zmarnować, wszystko zależy od zasobności portfela, ale ja lubię eksperymentować w kuchni...dania mięsne są u mnie podstawą. Wczoraj schab pieczony z jabłkami, pieczone ziemniaki, surówka z pekinki. Jedyną wadą takich dań jest czas przyrządzania, ale to piekarnik walczy, nie ja. Dzisiaj obiad na szybko w podróży, z karty dań coś wybiorę.
          • e-zybi Re: Dania jednogarnkowe 11.09.24, 14:52
            Jak to w podróży bywa, gdzie koła poniosą tam żywić się trzeba. Nie ma co narzekać, jadło wyśmienite, Pani schrupała pierogi z kaczki otulone szlachetnym borowikiem, ja mięsożerca skonsumowałem comber z dziczyzny, a na deser szarlotka z sandomierskich jabłek do kawy. Dzień zaliczony do udanych...miłym widokiem ubarwiony wink
    • hrasier_2 Re: Dania jednogarnkowe 27.09.24, 09:15
      Bigos mi się zamarzył. Kapusta i mięso kupione. Będzie na parę dni.
      • e-zybi Re: Dania jednogarnkowe 27.09.24, 14:02
        U mnie dzisiaj polędwiczki wieprzowe w sosie z whiskey. Wadą tego dania jest czas przyrządzania, już wczoraj zamarynowałem mięso, a dzisiaj finito i podniebienie podłechtane.
      • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 27.09.24, 15:04
        U mnie wysyp kań, zrobiłam w panierce, pyszna, chrupiąca wyszła. To moje pierwsze grzyby w tym roku.
        • hrasier_2 Re: Dania jednogarnkowe 27.09.24, 18:20
          Kumpel mi podrzucił ostatnio. Ale zrobiłem duszonkę. Miałem trochę tynkowania na ranczo. Jutro wyskoczę do lasu.
    • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 01.10.24, 18:08
      Dziś zrobiłam barszcz, ale w drugim garnku ziemniaki, a w 3 jajeczkasmile
      • maszkaroni Re: Dania jednogarnkowe 07.10.24, 09:31
        Miały być dania jednogarnkowe a tu są trzy gary. To się nie liczy.
        • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 07.10.24, 17:35
          Dziś sos grzybowy, jednogarnkowysmile Ziemniaki z wczoraj smile
    • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 12.11.24, 17:21
      Dziś byłam u mamusi, robiła... kacapoly z mięsem.
      • irsila Re: Dania jednogarnkowe 12.11.24, 18:59
        Do tej pory znałam tylko kocopoły, a to zasadnicza różnicasmile
        I mam pomysł na jutrzejszy obiad, tyle, że z serem zrobię.
        Dzięki.
        • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 12.11.24, 19:37
          Z serem też są dobre.
          • e-zybi Re: Dania jednogarnkowe 14.11.24, 08:56
            Czyżby chodziło o pyzy? Bo nazwy kacapoły nie znam.
            • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 14.11.24, 11:45
              Chyba tak
              • hrasier_2 Re: Dania jednogarnkowe 14.11.24, 15:37
                No nie do końca. W "guglach mówią inaczej. Kocopoły to prawdopodobnie zniekształcona forma słowa kacapoły, będącego nazwą tradycyjnego dania z okolic Kolbuszowej. Są to gotowane ziemniaczane kulki o średnicy od trzech do pięciu centymetrów, przygotowywane albo z serowym nadzieniem, albo bez farszu.
    • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 19.11.24, 18:59
      U mnie bigos na jutro.
      • hrasier_2 Re: Dania jednogarnkowe 19.11.24, 20:57
        Ooo skąd wiedziałaś ja też. Kiełbasę już wyciągnęłem z zamrażalnika. A kapustę kupiłem w Netto 3 kg we wiaderku. Te 3 kg to z wodą chyba. Jutro mam mam wizytę u lekarza, bo chce sobie zrobić badania krwi i całej reszty. Do 15 zdążę uwarzyć. W czwartek ma wypaść syn, bo kupiłem dzisiaj sofę a mają mi przywieźć w ten czwartek to mi pomoże przemeblować pokój.
        • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 20.11.24, 06:47
          Nie zapomnij o grzybach suszonych do bigosu. My daliśmy jeszcze boczek i filet z domowego kurczaka.
          • hrasier_2 Re: Dania jednogarnkowe 20.11.24, 11:02
            xstefciax napisała:

> Nie zapomnij o grzybach suszonych do bigosu. My daliśmy jeszcze boczek i filet
            > z domowego kurczaka.
            Dzięki mam dwa duże słoje suszonych prawdziwków i dwie torebki mieszanych.
        • e-zybi Re: Dania jednogarnkowe 20.11.24, 07:52
          Kapusta z lekarzem, doprawiona sofą to niezły bigos wink
    • engine8t Re: Dania jednogarnkowe 21.11.24, 20:48
      My nie jestesmy az tacy biedni i mamy 2 a nawet garnki wiec nie musimy gotowac wszytkiego w jednym...
      • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 22.11.24, 12:01
        To fajnie, że nie jesteście biedni.
        • hrasier_2 Re: Dania jednogarnkowe 22.11.24, 20:30
          USA to piękny kraj. Murzynów już chyba nie biją. Ale zdecydowanie wolę Polskę. Acha bigos jeszcze mam na jutro, a resztę zamorożę 😁
          • e-zybi Re: Dania jednogarnkowe 22.11.24, 22:07
            USA to nie kraj dla nierobów, w Polsce łatwiej przeżyć na zasiłku, stąd tylu amatorów piękna 🤣 Taki zamorożony bigos i odgrzany smakuje lepiej, ale ile można się nim delektować? 😉
          • engine8t Re: Dania jednogarnkowe 23.11.24, 00:07
            hrasier_2 napisał:

> USA to piękny kraj. Murzynów już chyba nie biją. Ale zdecydowanie wolę Polskę.
            > Acha bigos jeszcze mam na jutro, a resztę zamorożę 😁

USA to duzy kraj i mozna tu znalezc i peikno i brzydote...najwazniejsze ze jest w czym wybierac.
            Murzynow nigdy nie bili - mieszkam tu ponad 40 lat i ani jednego nie zbilem chciaz nieraz niejeden zasluzyl.

A dlaczego tak zdecydowanie wolisz Polske?

Aha i prosze nie porownywac USA z Polska bo Polska to kraj czy jedno i w miare jednolite panstwo a USA to Unia 50 bardzo roznych stanow z duza niezlaleznoscia.
            A wiec mozesz porwnywac Polske do jakiegos tam Stanu albo USA do EU.

A j juz to ktos sprobowal i roznie to wychodzi
            wiedzologia.pl/odkrywamy-ameryke-na-nowo-ktory-stan-usa-krajobrazem-i-klimatem-najbardziej-przypomina-polske/
            obserwatorgospodarczy.pl/2024/03/07/porownanie-stanow-usa-do-panstw-7-najwiekszych-znalazloby-sie-w-g20/
            I np pomimo ze Polske mozna porownac do Kaliforni pod wzgledem powierzchni i liczby ludnosci to juz PKB Polski to chyba 1/4 Kalifornijskiego?

Juz ja tam wole steki czy sushi od bigosu.
            • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 23.11.24, 15:47
              Mam przyjaciół z dzieciństwa, którzy wiele lat byli w Ameryce. Mam też tam bliska rodzinę. Już nie upiększaj tak tej Ameryki.
              • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 23.11.24, 15:48
                U mnie piękna drożdżowa rośniesmile
              • engine8t Re: Dania jednogarnkowe 24.11.24, 01:20
                xstefciax napisała:

> Mam przyjaciół z dzieciństwa, którzy wiele lat byli w Ameryce. Mam też tam bli
                > ska rodzinę. Już nie upiększaj tak tej Ameryki.

Znow to samo.
                Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
                A Ameryki ni emzna porwnywac do Polski poniewaz Ameryka to nie jeden kraj a 50 roznych i znajomi to nie ci sami dla wszytkich a jedni z milionow co byli.
                Jak sie ktos wlasciwie ustawil to tu moze byc Raj na Ziemi.
                • hrasier_2 Re: Dania jednogarnkowe 24.11.24, 06:41
                  Jak w tej piosence Endzin. "Nie pytajcie mnie jak było w Ameryce
                  Jedno stwierdzić mogę ze to wielki kraj
                  Lecz nie starczy miesiąc żeby poznać życie
                  I odróżnić co jest dno a co jest naj
                  Nie opowiem wam o palmach i owocach
                  O zarobkach które wcale nie są złe
                  A dlaczego nasi płaczą tam po nocach
                  Tego nie wiem i kto ich tam wie.
                • xstefciax Re: Dania jednogarnkowe 24.11.24, 09:34
                  Może masz rację? Pewnie to zależy od wielu czynników, ale ostatnio słyszę tylko to, że to już nie ta sama Ameryka i że zrobiło się tam dziadostwo. Słowa ludzi, którzy stamtąd wracają. Ponoć jest tam teraz bardzo trudno o pracę- tak twierdzi koleżanka ze szkolnej ławki, która była w Ameryce 20 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka