stasi1 10.10.24, 12:19 Podobno 90% Polaków jest za wprowadzeniem jej w życie. Jak jest z wami? Ogólnie ma kosztować 13 miliardów zł na początek a później pewnie też miliard co roku. Więc wychodzi po tysiąc złotych na rodzinę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stasi1 Re: Kaucja za butelki 11.10.24, 09:09 Szkoda że nikogo to nie interesuje. Ja że raczej będzie to do Dudy. Chociaż osobiście mało tych butelek używam Odpowiedz Link
e-zybi Re: Kaucja za butelki 11.10.24, 10:19 Jak sięgam pamięcią butelki zawsze miały wzięcie. Kiedyś istniały skupy butelek, fakt, że niektórzy mogą tego nie pamiętać, ale był to niezły interes. Plastik wyparł szkło i komu to przeszkadzało? Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Kaucja za butelki 11.10.24, 17:51 stasi1 napisał: > Podobno 90% Polaków jest za wprowadzeniem jej w życie. Jak jest z wami? > Ogólnie ma kosztować 13 miliardów zł na początek a później pewnie też miliard > co roku. Więc wychodzi po tysiąc złotych na rodzinę Ale o co ci chodzi ze koszt tego przedsięwzięcia. Niemcy już dawno z tym zrobili porządek. Szklane 8 eurocentów, plastiki 25. I tych ostatnich nie spotkasz na ulicy. Porządny gut- Niemiec nie kupi plastiku, tylko szklane opakowanie. Swojego czasu było w niemieckim Lidl piwo w plastikach. Ohyda. Cena atrakcyjna 55 eurocentów za piwo i prawie tyle samo za opakowanie. U nas plastiki wszędzie się poniewierają, choć są specjalne boksy na to. Ogólnie to Polacy nie sortują śmieci. W Niemczech nie do pomyślenia. Nawet odpadki organiczne po jedzeniu. U mnie to chleb zjadają gołębie, tyle tego ludzie wyrzucają. Na każdej kwaterze prywatnej lub hotelu, była instrukcja w paru językach jak sortować śmieci. Odpowiedz Link
engine8t Re: Kaucja za butelki 12.10.24, 02:17 hrasier_2 napisał: > stasi1 napisał: > > > Podobno 90% Polaków jest za wprowadzeniem jej w życie. Jak jest z wami? > > Ogólnie ma kosztować 13 miliardów zł na początek a później pewnie też mi > liard > > co roku. Więc wychodzi po tysiąc złotych na rodzinę > Ale o co ci chodzi ze koszt tego przedsięwzięcia. Niemcy już dawno z tym zrobil > i porządek. Szklane 8 eurocentów, plastiki 25. I tych ostatnich nie spotkasz na > ulicy. Porządny gut- Niemiec nie kupi plastiku, tylko szklane opakowanie. Swoj > ego czasu było w niemieckim Lidl piwo w plastikach. Ohyda. Cena atrakcyjna 55 e > urocentów za piwo i prawie tyle samo za opakowanie. U nas plastiki wszędzie się > poniewierają, choć są specjalne boksy na to. Ogólnie to Polacy nie sortują śmi > eci. W Niemczech nie do pomyślenia. Nawet odpadki organiczne po jedzeniu. U mni > e to chleb zjadają gołębie, tyle tego ludzie wyrzucają. Na każdej kwaterze pryw > atnej lub hotelu, była instrukcja w paru językach jak sortować śmieci. > U nas sortuja ale nikt nikogo nie karze jak nie... bo u nas raczej stymulaja zachetami a nie karami. Nikt koszy ni esprzwdza co wnicj jest a ja sie staram robic jaak prosza i dali mi 3 rozne kosze ale jak mi w jedym miejsca zabraknie to wrzucam do innego...bo co mam zrobic? O i mowia tak - jak bedziecie sortowac to firma co zbiera zarobi i nie bedzie wam podnosic oplat a jak nie bedziecie to my to za was zrobimy a wy zaplacicie... Ot co robi rynek kapitalistyczny. Ostatnio prosza o odpadki po jedzeniu aby wkladac do specjalnych malych ladnych co moga w kochni staac koszy co nam tez dali i oni je na paliwo do aut odbierajcych smieci przerabiaja .. Wiec im "pomagamy" i to chetnie.. Ale jakby mi kazali i zmuszali i straszyli karami to bym im srodkowego palca pokazal.. Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Kaucja za butelki 12.10.24, 15:46 W Niemczech odpady papierowe wyrzucane są do niebieskiego, odpady organiczne do brązowego, plastik i opakowania z tworzywa sztucznego do żółtego pojemnika. Osobno według kolorów sortuje się w Niemczech szkło. A w ramach dualnego systemu odbioru i odzysku opakowań automaty w sklepach przyjmują zwrotne butelki plastikowe i szklane oraz puszki. Odkąd Niemcy wprowadziły w 1991 r. system recyklingu, uchodzą na świecie za wzór. W międzyczasie również 29 krajów europejskich oraz Izrael i Turcja przejęły ten system. Żadnemu z tych krajów nie udało się jednak osiągnąć wyników choć w części zbliżonych do niemieckich. Kiedy światowe forum gospodarcze mianowało Niemcy mistrzem świata w recyklingu odezwały się głosy ekspertów, że oficjalne dane są mocno zawyżone. Szczególnie, jeśli chodzi o odpady z tworzyw sztucznych. Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Kaucja za butelki 12.10.24, 15:47 Tu jest link. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://amp.dw.com/pl/sortowanie-odpad%25C3%25B3w-narodowym-sportem-niemc%25C3%25B3w-fakty-i-mity/a-45877275&ved=2ahUKEwj75Oqi_YiJAxWxZ_EDHfg1MXEQFnoECBQQBQ&usg=AOvVaw38YKSjzshoYC-k5ZNLzMwR Odpowiedz Link
engine8t Re: Kaucja za butelki 13.10.24, 00:02 hrasier_2 napisał: > W Niemczech odpady papierowe wyrzucane są do niebieskiego, odpady organiczne do > brązowego, plastik i opakowania z tworzywa sztucznego do żółtego pojemnika. Os > obno według kolorów sortuje się w Niemczech szkło. A w ramach dualnego systemu > odbioru i odzysku opakowań automaty w sklepach przyjmują zwrotne butelki plasti > kowe i szklane oraz puszki. > > Odkąd Niemcy wprowadziły w 1991 r. system recyklingu, uchodzą na świecie za wzó > r. W międzyczasie również 29 krajów europejskich oraz Izrael i Turcja przejęły > ten system. Żadnemu z tych krajów nie udało się jednak osiągnąć wyników choć w > części zbliżonych do niemieckich. Kiedy światowe forum gospodarcze mianowało Ni > emcy mistrzem świata w recyklingu odezwały się głosy ekspertów, że oficjalne da > ne są mocno zawyżone. Szczególnie, jeśli chodzi o odpady z tworzyw sztucznych. A to wszytko poniewaz Niemcy to robia bo sa tak zdyscyplinowani czy tez tak mocno karani ? Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Kaucja za butelki 13.10.24, 10:21 Są zdyscyplinowani. Nie to co w Polsce. U nas jeszcze długo trzeba się uczyć by rzeczy sortować, dbać o zieleń. I szanować pracę sprzątaczek. Odpowiedz Link
e-zybi Re: Kaucja za butelki 13.10.24, 10:59 Polacy są tylko mocni w gębie, po czasie wychodzi jacy to chojracy...coś o tym wiem i moge napisać, ale... Odpowiedz Link
engine8t Re: Kaucja za butelki 12.10.24, 02:10 U nas to jest tak ze wszedzie sklpey za butelki sobie biora kaucje 5 centow a na butlekach pisze ze ci zwroca jak oddasz je do punktu - tylko ze sprobuj takie punkty znalezc... Sklepy sprzedaja towar i kaucje biora a butelek pustych juz nie i nie ma ani automatow przed skpelep ani nikt nie wie gdzi to mozna oddac wiec idzie do kosza (na szklo) . A le podobno sa bo pomimo ze ja nigdy nigdzie ich nie odnosilem i wyrzucam do kosza na szklo a w nocy chodza "zbieracze" i wbrew prawu ktore tego zabrania ... sobie z koszow wybieraja butleki i puszki (bo z nimi podobnie) zeby rano miec znow na piwo.. a wiec ktos to kupuje? A wiec tak czy inaczej ktos inny placi a ktos inny na tym zarabia. Ale to Ameryka i tu sie nikt sprawiedliwosci nie domaga - nie chcesz placic kaucji to ni ekupj napjow a jak bedziesz bezdomny to i punkt skupu znajdziesz Ma to sens co nie? Odpowiedz Link
stasi1 Re: Kaucja za butelki 14.10.24, 08:29 Kiedyś puszki aluminiowe ludzie nie wrzucali do koszy tylko stawiali do na kosze. W mieście. Zawsze ktoś się nimi zaopiekował Odpowiedz Link
xstefciax Re: Kaucja za butelki 15.10.24, 08:00 No i dobrze, też sprzątam świat ze śmieci. Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Kaucja za butelki 18.10.24, 10:09 Dalej będzie można palić plastikami. Nie wejdzie system oddawania butelek i kaucji za nie. Co mnie nie dziwi w tym rządzie. www.salon24.pl/newsroom/1406028,system-kaucyjny-przesuniety-butelek-ktore-moglibysmy-oddac-za-kaucje-jeszcze-nie-ma Odpowiedz Link
stasi1 Re: Kaucja za butelki 19.10.24, 13:43 Ale to chyba Kaczyński mówił że można palić wszystkim poza oponami oczywiście? Odpowiedz Link
xstefciax Re: Kaucja za butelki 19.10.24, 18:43 Jeszcze się zdarza, że ludzie na wsi byle czym palą. Ja oczywiście dbam o środowisko i byle czym nie palę Odpowiedz Link
stasi1 Re: Kaucja za butelki 20.10.24, 19:57 To nie chodzi o byle co. Jeśli drewnem palisz to przy zduszonym powietrzu też czujesz smród. testowałem to u siebie Odpowiedz Link
stasi1 Re: Kaucja za butelki 21.10.24, 10:06 Co za różnica? I tak kiedy jest w miarę ciepło popielnika nie otwierasz na cały zyher. To powoduje że drewno się destyluje i różne związki idą w komin. Odpowiedz Link
xstefciax Re: Kaucja za butelki 21.10.24, 10:56 Coś trzeba robić z tymi podsuchami w lesie. Nie po to tatuś sadził lasy, by teraz się marnowało. Odpowiedz Link
e-zybi Re: Kaucja za butelki 21.10.24, 14:38 Przyjemnie popatrzeć na zadbany las, drewno jest drogie, na rozpałkę podsuchy nadają się znakomicie. Odpowiedz Link
xstefciax Re: Kaucja za butelki 26.10.24, 18:37 Sadziłam, ale tatuś najwięcej. Był bardzo pracowity. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Kaucja za butelki 30.10.24, 08:22 Skoro sadził las na swoim znaczy rezygnował z pracy na roli. U mnie kościół miał kilka hektarów ziemi ale proboszczowi nie chciało się gospodarzyć zasadzuił las. Tylko trochę mniej lat ma niż ja, las, nie proboszcz Odpowiedz Link