Dodaj do ulubionych

Kaucja za butelki

10.10.24, 12:19
Podobno 90% Polaków jest za wprowadzeniem jej w życie. Jak jest z wami?
Ogólnie ma kosztować 13 miliardów zł na początek a później pewnie też miliard co roku. Więc wychodzi po tysiąc złotych na rodzinę
Obserwuj wątek
    • stasi1 Re: Kaucja za butelki 11.10.24, 09:09
      Szkoda że nikogo to nie interesuje. Ja że raczej będzie to do Dudy. Chociaż osobiście mało tych butelek używam
      • e-zybi Re: Kaucja za butelki 11.10.24, 10:19
        Jak sięgam pamięcią butelki zawsze miały wzięcie. Kiedyś istniały skupy butelek, fakt, że niektórzy mogą tego nie pamiętać, ale był to niezły interes. Plastik wyparł szkło i komu to przeszkadzało?
    • hrasier_2 Re: Kaucja za butelki 11.10.24, 17:51
      stasi1 napisał:

> Podobno 90% Polaków jest za wprowadzeniem jej w życie. Jak jest z wami?
      > Ogólnie ma kosztować 13 miliardów zł na początek a później pewnie też miliard
      > co roku. Więc wychodzi po tysiąc złotych na rodzinę
      Ale o co ci chodzi ze koszt tego przedsięwzięcia. Niemcy już dawno z tym zrobili porządek. Szklane 8 eurocentów, plastiki 25. I tych ostatnich nie spotkasz na ulicy. Porządny gut- Niemiec nie kupi plastiku, tylko szklane opakowanie. Swojego czasu było w niemieckim Lidl piwo w plastikach. Ohyda. Cena atrakcyjna 55 eurocentów za piwo i prawie tyle samo za opakowanie. U nas plastiki wszędzie się poniewierają, choć są specjalne boksy na to. Ogólnie to Polacy nie sortują śmieci. W Niemczech nie do pomyślenia. Nawet odpadki organiczne po jedzeniu. U mnie to chleb zjadają gołębie, tyle tego ludzie wyrzucają. Na każdej kwaterze prywatnej lub hotelu, była instrukcja w paru językach jak sortować śmieci.
      • engine8t Re: Kaucja za butelki 12.10.24, 02:17
        hrasier_2 napisał:

> stasi1 napisał:
        >
        > > Podobno 90% Polaków jest za wprowadzeniem jej w życie. Jak jest z wami?
        > > Ogólnie ma kosztować 13 miliardów zł na początek a później pewnie też mi
        > liard
        > > co roku. Więc wychodzi po tysiąc złotych na rodzinę
        > Ale o co ci chodzi ze koszt tego przedsięwzięcia. Niemcy już dawno z tym zrobil
        > i porządek. Szklane 8 eurocentów, plastiki 25. I tych ostatnich nie spotkasz na
        > ulicy. Porządny gut- Niemiec nie kupi plastiku, tylko szklane opakowanie. Swoj
        > ego czasu było w niemieckim Lidl piwo w plastikach. Ohyda. Cena atrakcyjna 55 e
        > urocentów za piwo i prawie tyle samo za opakowanie. U nas plastiki wszędzie się
        > poniewierają, choć są specjalne boksy na to. Ogólnie to Polacy nie sortują śmi
        > eci. W Niemczech nie do pomyślenia. Nawet odpadki organiczne po jedzeniu. U mni
        > e to chleb zjadają gołębie, tyle tego ludzie wyrzucają. Na każdej kwaterze pryw
        > atnej lub hotelu, była instrukcja w paru językach jak sortować śmieci.
        >

U nas sortuja ale nikt nikogo nie karze jak nie... bo u nas raczej stymulaja zachetami a nie karami.
        Nikt koszy ni esprzwdza co wnicj jest a ja sie staram robic jaak prosza i dali mi 3 rozne kosze ale jak mi w jedym miejsca zabraknie to wrzucam do innego...bo co mam zrobic?
        O i mowia tak - jak bedziecie sortowac to firma co zbiera zarobi i nie bedzie wam podnosic oplat a jak nie bedziecie to my to za was zrobimy a wy zaplacicie... smile Ot co robi rynek kapitalistyczny.
        Ostatnio prosza o odpadki po jedzeniu aby wkladac do specjalnych malych ladnych co moga w kochni staac koszy co nam tez dali i oni je na paliwo do aut odbierajcych smieci przerabiaja .. Wiec im "pomagamy" i to chetnie.. Ale jakby mi kazali i zmuszali i straszyli karami to bym im srodkowego palca pokazal..
        • hrasier_2 Re: Kaucja za butelki 12.10.24, 15:46
          W Niemczech odpady papierowe wyrzucane są do niebieskiego, odpady organiczne do brązowego, plastik i opakowania z tworzywa sztucznego do żółtego pojemnika. Osobno według kolorów sortuje się w Niemczech szkło. A w ramach dualnego systemu odbioru i odzysku opakowań automaty w sklepach przyjmują zwrotne butelki plastikowe i szklane oraz puszki.

Odkąd Niemcy wprowadziły w 1991 r. system recyklingu, uchodzą na świecie za wzór. W międzyczasie również 29 krajów europejskich oraz Izrael i Turcja przejęły ten system. Żadnemu z tych krajów nie udało się jednak osiągnąć wyników choć w części zbliżonych do niemieckich. Kiedy światowe forum gospodarcze mianowało Niemcy mistrzem świata w recyklingu odezwały się głosy ekspertów, że oficjalne dane są mocno zawyżone. Szczególnie, jeśli chodzi o odpady z tworzyw sztucznych.
          • hrasier_2 Re: Kaucja za butelki 12.10.24, 15:47
            Tu jest link. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://amp.dw.com/pl/sortowanie-odpad%25C3%25B3w-narodowym-sportem-niemc%25C3%25B3w-fakty-i-mity/a-45877275&ved=2ahUKEwj75Oqi_YiJAxWxZ_EDHfg1MXEQFnoECBQQBQ&usg=AOvVaw38YKSjzshoYC-k5ZNLzMwR
          • engine8t Re: Kaucja za butelki 13.10.24, 00:02
            hrasier_2 napisał:

> W Niemczech odpady papierowe wyrzucane są do niebieskiego, odpady organiczne do
            > brązowego, plastik i opakowania z tworzywa sztucznego do żółtego pojemnika. Os
            > obno według kolorów sortuje się w Niemczech szkło. A w ramach dualnego systemu
            > odbioru i odzysku opakowań automaty w sklepach przyjmują zwrotne butelki plasti
            > kowe i szklane oraz puszki.
            >
            > Odkąd Niemcy wprowadziły w 1991 r. system recyklingu, uchodzą na świecie za wzó
            > r. W międzyczasie również 29 krajów europejskich oraz Izrael i Turcja przejęły
            > ten system. Żadnemu z tych krajów nie udało się jednak osiągnąć wyników choć w
            > części zbliżonych do niemieckich. Kiedy światowe forum gospodarcze mianowało Ni
            > emcy mistrzem świata w recyklingu odezwały się głosy ekspertów, że oficjalne da
            > ne są mocno zawyżone. Szczególnie, jeśli chodzi o odpady z tworzyw sztucznych.

A to wszytko poniewaz Niemcy to robia bo sa tak zdyscyplinowani czy tez tak mocno karani ?
            • hrasier_2 Re: Kaucja za butelki 13.10.24, 10:21
              Są zdyscyplinowani. Nie to co w Polsce. U nas jeszcze długo trzeba się uczyć by rzeczy sortować, dbać o zieleń. I szanować pracę sprzątaczek.
              • e-zybi Re: Kaucja za butelki 13.10.24, 10:59
                Polacy są tylko mocni w gębie, po czasie wychodzi jacy to chojracy...coś o tym wiem i moge napisać, ale...wink
    • engine8t Re: Kaucja za butelki 12.10.24, 02:10
      U nas to jest tak ze wszedzie sklpey za butelki sobie biora kaucje 5 centow a na butlekach pisze ze ci zwroca jak oddasz je do punktu - tylko ze sprobuj takie punkty znalezc... Sklepy sprzedaja towar i kaucje biora a butelek pustych juz nie i nie ma ani automatow przed skpelep ani nikt nie wie gdzi to mozna oddac wiec idzie do kosza (na szklo) .
      A le podobno sa bo pomimo ze ja nigdy nigdzie ich nie odnosilem i wyrzucam do kosza na szklo a w nocy chodza "zbieracze" i wbrew prawu ktore tego zabrania ... sobie z koszow wybieraja butleki i puszki (bo z nimi podobnie) zeby rano miec znow na piwo.. a wiec ktos to kupuje?
      A wiec tak czy inaczej ktos inny placi a ktos inny na tym zarabia. Ale to Ameryka i tu sie nikt sprawiedliwosci nie domaga - nie chcesz placic kaucji to ni ekupj napjow a jak bedziesz bezdomny to i punkt skupu znajdzieszsmile Ma to sens co nie?
      • stasi1 Re: Kaucja za butelki 14.10.24, 08:29
        Kiedyś puszki aluminiowe ludzie nie wrzucali do koszy tylko stawiali do na kosze. W mieście. Zawsze ktoś się nimi zaopiekował
        • xstefciax Re: Kaucja za butelki 15.10.24, 08:00
          No i dobrze, też sprzątam świat ze śmieci.
          • hrasier_2 Re: Kaucja za butelki 18.10.24, 10:09
            Dalej będzie można palić plastikami. Nie wejdzie system oddawania butelek i kaucji za nie. Co mnie nie dziwi w tym rządzie. www.salon24.pl/newsroom/1406028,system-kaucyjny-przesuniety-butelek-ktore-moglibysmy-oddac-za-kaucje-jeszcze-nie-ma
            • stasi1 Re: Kaucja za butelki 19.10.24, 13:43
              Ale to chyba Kaczyński mówił że można palić wszystkim poza oponami oczywiście?
              • xstefciax Re: Kaucja za butelki 19.10.24, 18:43
                Jeszcze się zdarza, że ludzie na wsi byle czym palą. Ja oczywiście dbam o środowisko i byle czym nie palęsmile
                • stasi1 Re: Kaucja za butelki 20.10.24, 19:57
                  To nie chodzi o byle co. Jeśli drewnem palisz to przy zduszonym powietrzu też czujesz smród. testowałem to u siebie
                  • xstefciax Re: Kaucja za butelki 20.10.24, 20:00
                    Ja pale suchym drewnem.
                    • stasi1 Re: Kaucja za butelki 21.10.24, 10:06
                      Co za różnica? I tak kiedy jest w miarę ciepło popielnika nie otwierasz na cały zyher. To powoduje że drewno się destyluje i różne związki idą w komin.
                      • xstefciax Re: Kaucja za butelki 21.10.24, 10:56
                        Coś trzeba robić z tymi podsuchami w lesie. Nie po to tatuś sadził lasy, by teraz się marnowało.
                        • e-zybi Re: Kaucja za butelki 21.10.24, 14:38
                          Przyjemnie popatrzeć na zadbany las, drewno jest drogie, na rozpałkę podsuchy nadają się znakomicie.
                        • stasi1 Re: Kaucja za butelki 26.10.24, 13:01
                          A ty nie sadziłaś?
                          • xstefciax Re: Kaucja za butelki 26.10.24, 18:37
                            Sadziłam, ale tatuś najwięcej. Był bardzo pracowity.
                            • stasi1 Re: Kaucja za butelki 30.10.24, 08:22
                              Skoro sadził las na swoim znaczy rezygnował z pracy na roli. U mnie kościół miał kilka hektarów ziemi ale proboszczowi nie chciało się gospodarzyć zasadzuił las. Tylko trochę mniej lat ma niż ja, las, nie proboszcz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka