Dodaj do ulubionych

Puste półki w Rosji

29.11.24, 07:00
wiadomosci.wp.pl/czy-wystarcza-ziemniaki-wodka-herbata-z-samowaru-zaczyna-sie-upadek-gospodarczy-rosji-7097572368759360a
Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: Puste półki w Rosji 29.11.24, 10:44
      Jeszcze długo wytrzymają, póki Putin nie odejdzie. Brakuje ludzi do pracy, bo wszyscy na froncie lub zagranicą. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/w-rosji-brakuje-rak-do-pracy-wszyscy-na-froncie/m2j4rnp&ved=2ahUKEwjV-P7hn4GKAxVGQvEDHcyZDUwQFnoECBUQBQ&usg=AOvVaw2PRERIAt2w3pDRaWu_6gU9
    • maszkaroni Re: Puste półki w Rosji 29.11.24, 15:03
      Martwisz się o nich?
      • xstefciax Re: Puste półki w Rosji 01.12.24, 09:19
        Tak, nigdy nie byłeś głodny?
        • hana2 Re: Puste półki w Rosji 01.12.24, 11:17
          Jeżeli nie żyje się na nieurodzajnej glebie Afryki, jeśli upraw nie niszczą bomby to można poradzić sobie z głodem. Ty Danusiu byłaś kiedyś głodna? W sensie, że przez kilka dni nie miałaś co jeść?
          • xstefciax Re: Puste półki w Rosji 01.12.24, 13:19
            Byłam glodna, cały dzień nic nie jadłam. Byłam daleko od domu, nie miałam pieniędzy, nawet wody. Wstydziłam się poprosić o jedzenie.
            • hana2 Re: Puste półki w Rosji 01.12.24, 14:45
              Chyba czytałam artykuł, że wielu z nich przechodzi na samowystarczalność. Uprawiają ogrodki, pewnie hodują zwierzęta. Nasi dziadkowie i pradziadowie też sobie jakoś radzili. U mnie w domu rodzinnym były momenty, że bylo krucho w portfelu a jedzenie jednak zawsze było. Oprócz zaradności rodziców, ktoś przywiózł ryb, bo dużo złowił, ktoś inny grzybów nazbierał nie do przerobienia. Moi rodzice też się dzielili plonami. Zresztą wszyscy pewnie to znacie, tak tylko przypominam.

Jest mnóstwo jadalnych chwastów, które nasze prababcie potrafiły rozpoznać i wykorzystać w kuchni.
              Ale wiadomo na takie życie nie przechodzi się z dnia na dzień.
              • xstefciax Re: Puste półki w Rosji 01.12.24, 18:37
                Znamy, znamy.
                • hrasier_2 Re: Puste półki w Rosji 05.12.24, 12:36
                  Ojciec sam pracował na nasze utrzymanie. W domu się nie przelewało. Nawet wapno wydłubowaliśmy ze ścian. Dlatego chciałem jak najszybciej iść do pracy, by pomóc ojcu, kosztem nauki. Najbardziej to brakowało matki siostrze, bo ona bez nie zupełnie sobie nie radziła. Weszła w nieudany związek. Później zmarła.
    • stasi1 Re: Puste półki w Rosji 30.11.24, 10:14
      Chyba jednak za wcześnie na taką diagnozę
    • hana2 Re: Puste półki w Rosji 01.12.24, 11:23
      Mnie bardziej martwi spadające w wyniku biedy morale społeczeństwa. Najbardziej cierpią wtedy jednostki potrzebujące zaopiekowania.
      • irsila Re: Puste półki w Rosji 01.12.24, 13:09
        Głodny lud, może się wreszcie zbuntuje, przeciw choremu tyranowi,
        jakąś rewolucje zrobi, na szafot wywlecze, jak ongiś we Francji przeciw królowi i monarchii absolutnej.
        Bieda i głód uczy.
      • stasi1 Re: Puste półki w Rosji 02.12.24, 17:47
        Ale te jednostki potrzebujące zaopiekowania w całej rozciągłości popierają tą wojnę
        • hrasier_2 Re: Puste półki w Rosji 02.12.24, 21:24
          Rubel niski jak nigdy. Ale Putin ciągle naród pociesza. Ukraińcy już gotowi do podzielenia Ukrainy, pod warunkiem dostania się do NATO. W styczniu 20 zaprzysiężenie Trumpa. Czy coś zmieni co obiecał przed wyborczym obietnicom, czas pokaże.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka