Dodaj do ulubionych

Coben- ostatnio czytam

27.04.05, 01:02
Powiedzcie , kto z Was lubi sensacyjne, a scislej mówiąc thrillery?
Obserwuj wątek
    • malwina52 Re: Czytanie po polsku .... 27.07.05, 09:30
      Czytanie po polsku (26-07-2005)
      Statystyczny Polak czyta co miesiąc dwie książki. Najwięcej czytają młodzi -
      ale są to głównie podręczniki. Niepokojąco duża jest grupa ludzi, którzy ani
      nie czytają książek, ani też nie korzystają z innych dóbr kultury
      Połowa Polaków twierdzi, że w ciągu ostatniego miesiąca przeczytała jakąkolwiek
      książkę. Średnia - za którą w dużym stopniu odpowiadają czytający dużo - to 2,1
      przeczytanej książki miesięcznie na jednego Polaka (uwzględniając także tych
      nieczytających).
      Czytamy jednak nie tylko "tradycyjną" literaturę piękną (razem polska i
      zagraniczna stanowią tylko nieco ponad jedną trzecią przeczytanych przez
      Polaków książek) czy nawet wyróżnioną przez nas jako odrębną kategorię
      fantastykę (7 proc.), ale w dużej części różnego rodzaju poradniki i
      podręczniki (razem to ponad jedna czwarta czytanych książek) lub też szeroko
      rozumianą literaturę faktu i popularnonaukową (także prawie jedna czwarta).
      Warto dodać, że książki są aż w 90 proc. polskich domów. To znaczy, że wielu z
      nas je ma, ale ich nie czyta.
      Kobiety więcej
      Kobiety czytają prawie dwa razy więcej niż mężczyźni: średnio 2,7 książki
      miesięcznie, panowie zaś tylko 1,5. Panie czytają więcej każdego rodzaju
      książek za wyjątkiem fantastyki i literatury popularnonaukowej.
      Więcej też czytają młodzi, choć w znacznej mierze są to podręczniki i - w
      przypadku licealistów - literatura polska czytana najwyraźniej w charakterze
      lektur obowiązkowych. Poza tym wśród młodzieży uznaniem cieszy się tylko
      fantastyka. Średnie pokolenie sięga - najwyraźniej samodzielnie - raczej po
      literaturę obcą. Książki popularnonaukowe czytamy do czterdziestki - potem
      raczej biografie i literaturę faktu. Najstarsze pokolenie chętnie za to wraca
      do literatury polskiej. Oczywiście więcej czytają też lepiej wykształceni.

gazeta.pl

• axsa Re: Czytanie po polsku .... 27.07.05, 17:31
        Mogę sie pochwalić - bardzo wystaję ponad "statystycznego Polaka".
        Od 25 czerwca przeczytałam 10 książek Krystyny Nepomuckiej /jakiś czas temu
        Bubliczka założyła wątek o tej autorce/,tzn. 4 tomy serii "Ukłon w stronę
        cienia", 5 tomów z serii "Niedoskonałości i doskonałości" i /po raz
        drugi/ "Kotkę birmańską", a obecnie kończę trzecią część Stenogramów Anny
        Jambor.
        Książek sensacyjnych i thrillerów raczej nie czytam, ale takie filmy czasem
        oglądam.
        • natla Re: Czytanie po polsku .... 28.07.05, 01:30
          Kryminały lubie, zwałaszcza w trudnych chwilach......Cobena nie
          przebrnełam....nie jest to pisarz dla mnie, jak juz gdzieś pisałam, z dużo
          Ameryki. Obecnie czytam Gargantue i Pantagruela Rabelais'a.....czytam powoli,
          bo dużo przemysleń i humoru.....kiedyś nie mogłam przez to przebrnosć, teraz
          sprawia mi wielką przyjemnosć.
    • malwina52 Re: Coben- ostatnio czytam 27.07.05, 09:32

sensacyjne czasami .....
      thrillerów nie czytuje chyba jestem za strachliwa smile)))
      • kla-ra Re: Coben- ostatnio czytam 28.07.05, 07:13
        Jestem ponizej sredniej.
        Kiedy znajdujecie czas na czytanie ksiazek?
        Jedyne co ostatnio czytam to prasa codzienna obowiazkowo,czasopisma od czasu do
        czasu,no i oczywiscie potrzebne informacje z internetu.
        To tyle.
        • maladanka Re:- ostatnio czytam 28.07.05, 08:34
          ..czytam po 2-3 pozycje jednocześnie - teraz "Czułe słówka"/ był film/,"Rok w
          Prowansji"- po raz drugi,zawsze przy łóżku leży tomik wierszy. Zaczęłam ale
          odłożyłam na potem "Carowie i cesarze Rosji" i oczywiście otwierany byle gdzie
          i byle kiedy Kubuś Puchatek albo Muminki
          • wiktoria53 Axso, podziwiam 28.07.05, 15:47
            kiedy Ty to czytasz? Wychodzi średnio książka na 3 dni.Ja o wiele mniej, a
            raczej mało 1 książkę na 2 miesiące jeżeli mnie oczywiście zainteresuje autor.
            • wiktoria53 Malwinko 28.07.05, 15:50
              Gdybyś przeczytała Cobena " Nie mów nikomu" zobaczyłabyś jak interesująco
              pisze. Jego książki to niesamowite zagadki sensacyjne.
              • malwina52 Re: Malwinko 29.07.05, 06:29
                zachecilas mnie, sprobuje smile)))))
            • axsa Wiktorio 28.07.05, 17:13
              Czytam wieczorem po oderwaniu sie od komputera, rano przed wylezieniem z łóżka,
              w trakcie niektórych ćwiczeń rehab. i w tak zwanym miedzyczasie.
              Dodam jeszcze, ze czytam bardzo szybko.
              • danurn Re: Wiktorio 28.07.05, 18:05
                Czy szybkie czytanie ćwiczyłaś specjalnie, czy tak od zawsze i samo z siebie?
                Ja niestety czytam wolno.
                • axsa Czytanie 29.07.05, 06:51
                  Ja studiowałam polonistykę, co okazało się lichym wyborewm. Tam czytać trzeba
                  było szybko, zeby wyrobić się np, ze 140 pozycjiamiw semestrze. Potem nawet
                  trochę pracowałam jako nauczycielka, koncząc zupełnie inne studia, na których
                  umiejętnoiść szybkiego "pożerania" tekstu była bardzo potrzebna.
                  • malwina52 Re: Czytanie 29.07.05, 08:21
                    Ty faktycznie "pozerasz" ksiazki,
                    zawsze chcialam umiec patrzec na tekst szeroko
                    nie tylko na jedna linijke wink)))
                    sa konkursy szybkiego czytania i zapamietywania
                    tekstu, moze wezmiesz udzial,
                    bedziemy Ci kibicowac
                    • axsa Czytanie 29.07.05, 12:46
                      Daleko mi do tych, którzy mogą startować w konkursach.
                      Musiałabym czytac co najmniej 4-5 razy szybciej, bo tacy mistrzowie to potrafią
                      przeczytać 400, 500 a nawet wiecej stron w ciągu godziny - ze zrozumieniem i
                      możliwością zapamietania.
                      • natla Re: Czytanie 29.07.05, 13:07
                        Tak, pokazywali kiedyś ludzi, którzy otwierają książkę, rzut oka na stronę
                        i już potrafią opowiedzieć ze szczegółami. Ja doszłam do rzutu okiem na
                        linijkę, czasem 2 jak jestem wypoczęta. Czasem jednak potrafię linijkę czytać
                        słowo po słowie i wracać do początku, bo nie wiem co w niej napisano smile Wtedy
                        odkładam ksiażkę....Gargantuę czytam słowami.....nie da sie inaczej...i pewnie
                        do tego zacznę robić błędy ortograficzne...wink)))
                        • natla Coben...... 17.08.05, 19:52
                          Wróciłam dzisiaj do Cobena "Bez pożegnania".....teraz mi jakos
                          idzie....odpoczywam od Gargantuy wink)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka