wiktoria53 27.04.05, 01:02 Powiedzcie , kto z Was lubi sensacyjne, a scislej mówiąc thrillery? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malwina52 Re: Czytanie po polsku .... 27.07.05, 09:30 Czytanie po polsku (26-07-2005) Statystyczny Polak czyta co miesiąc dwie książki. Najwięcej czytają młodzi - ale są to głównie podręczniki. Niepokojąco duża jest grupa ludzi, którzy ani nie czytają książek, ani też nie korzystają z innych dóbr kultury Połowa Polaków twierdzi, że w ciągu ostatniego miesiąca przeczytała jakąkolwiek książkę. Średnia - za którą w dużym stopniu odpowiadają czytający dużo - to 2,1 przeczytanej książki miesięcznie na jednego Polaka (uwzględniając także tych nieczytających). Czytamy jednak nie tylko "tradycyjną" literaturę piękną (razem polska i zagraniczna stanowią tylko nieco ponad jedną trzecią przeczytanych przez Polaków książek) czy nawet wyróżnioną przez nas jako odrębną kategorię fantastykę (7 proc.), ale w dużej części różnego rodzaju poradniki i podręczniki (razem to ponad jedna czwarta czytanych książek) lub też szeroko rozumianą literaturę faktu i popularnonaukową (także prawie jedna czwarta). Warto dodać, że książki są aż w 90 proc. polskich domów. To znaczy, że wielu z nas je ma, ale ich nie czyta. Kobiety więcej Kobiety czytają prawie dwa razy więcej niż mężczyźni: średnio 2,7 książki miesięcznie, panowie zaś tylko 1,5. Panie czytają więcej każdego rodzaju książek za wyjątkiem fantastyki i literatury popularnonaukowej. Więcej też czytają młodzi, choć w znacznej mierze są to podręczniki i - w przypadku licealistów - literatura polska czytana najwyraźniej w charakterze lektur obowiązkowych. Poza tym wśród młodzieży uznaniem cieszy się tylko fantastyka. Średnie pokolenie sięga - najwyraźniej samodzielnie - raczej po literaturę obcą. Książki popularnonaukowe czytamy do czterdziestki - potem raczej biografie i literaturę faktu. Najstarsze pokolenie chętnie za to wraca do literatury polskiej. Oczywiście więcej czytają też lepiej wykształceni. gazeta.pl Odpowiedz Link
axsa Re: Czytanie po polsku .... 27.07.05, 17:31 Mogę sie pochwalić - bardzo wystaję ponad "statystycznego Polaka". Od 25 czerwca przeczytałam 10 książek Krystyny Nepomuckiej /jakiś czas temu Bubliczka założyła wątek o tej autorce/,tzn. 4 tomy serii "Ukłon w stronę cienia", 5 tomów z serii "Niedoskonałości i doskonałości" i /po raz drugi/ "Kotkę birmańską", a obecnie kończę trzecią część Stenogramów Anny Jambor. Książek sensacyjnych i thrillerów raczej nie czytam, ale takie filmy czasem oglądam. Odpowiedz Link
natla Re: Czytanie po polsku .... 28.07.05, 01:30 Kryminały lubie, zwałaszcza w trudnych chwilach......Cobena nie przebrnełam....nie jest to pisarz dla mnie, jak juz gdzieś pisałam, z dużo Ameryki. Obecnie czytam Gargantue i Pantagruela Rabelais'a.....czytam powoli, bo dużo przemysleń i humoru.....kiedyś nie mogłam przez to przebrnosć, teraz sprawia mi wielką przyjemnosć. Odpowiedz Link
malwina52 Re: Coben- ostatnio czytam 27.07.05, 09:32 sensacyjne czasami ..... thrillerów nie czytuje chyba jestem za strachliwa ))) Odpowiedz Link
kla-ra Re: Coben- ostatnio czytam 28.07.05, 07:13 Jestem ponizej sredniej. Kiedy znajdujecie czas na czytanie ksiazek? Jedyne co ostatnio czytam to prasa codzienna obowiazkowo,czasopisma od czasu do czasu,no i oczywiscie potrzebne informacje z internetu. To tyle. Odpowiedz Link
maladanka Re:- ostatnio czytam 28.07.05, 08:34 ..czytam po 2-3 pozycje jednocześnie - teraz "Czułe słówka"/ był film/,"Rok w Prowansji"- po raz drugi,zawsze przy łóżku leży tomik wierszy. Zaczęłam ale odłożyłam na potem "Carowie i cesarze Rosji" i oczywiście otwierany byle gdzie i byle kiedy Kubuś Puchatek albo Muminki Odpowiedz Link
wiktoria53 Axso, podziwiam 28.07.05, 15:47 kiedy Ty to czytasz? Wychodzi średnio książka na 3 dni.Ja o wiele mniej, a raczej mało 1 książkę na 2 miesiące jeżeli mnie oczywiście zainteresuje autor. Odpowiedz Link
wiktoria53 Malwinko 28.07.05, 15:50 Gdybyś przeczytała Cobena " Nie mów nikomu" zobaczyłabyś jak interesująco pisze. Jego książki to niesamowite zagadki sensacyjne. Odpowiedz Link
axsa Wiktorio 28.07.05, 17:13 Czytam wieczorem po oderwaniu sie od komputera, rano przed wylezieniem z łóżka, w trakcie niektórych ćwiczeń rehab. i w tak zwanym miedzyczasie. Dodam jeszcze, ze czytam bardzo szybko. Odpowiedz Link
danurn Re: Wiktorio 28.07.05, 18:05 Czy szybkie czytanie ćwiczyłaś specjalnie, czy tak od zawsze i samo z siebie? Ja niestety czytam wolno. Odpowiedz Link
axsa Czytanie 29.07.05, 06:51 Ja studiowałam polonistykę, co okazało się lichym wyborewm. Tam czytać trzeba było szybko, zeby wyrobić się np, ze 140 pozycjiamiw semestrze. Potem nawet trochę pracowałam jako nauczycielka, koncząc zupełnie inne studia, na których umiejętnoiść szybkiego "pożerania" tekstu była bardzo potrzebna. Odpowiedz Link
malwina52 Re: Czytanie 29.07.05, 08:21 Ty faktycznie "pozerasz" ksiazki, zawsze chcialam umiec patrzec na tekst szeroko nie tylko na jedna linijke ))) sa konkursy szybkiego czytania i zapamietywania tekstu, moze wezmiesz udzial, bedziemy Ci kibicowac Odpowiedz Link
axsa Czytanie 29.07.05, 12:46 Daleko mi do tych, którzy mogą startować w konkursach. Musiałabym czytac co najmniej 4-5 razy szybciej, bo tacy mistrzowie to potrafią przeczytać 400, 500 a nawet wiecej stron w ciągu godziny - ze zrozumieniem i możliwością zapamietania. Odpowiedz Link
natla Re: Czytanie 29.07.05, 13:07 Tak, pokazywali kiedyś ludzi, którzy otwierają książkę, rzut oka na stronę i już potrafią opowiedzieć ze szczegółami. Ja doszłam do rzutu okiem na linijkę, czasem 2 jak jestem wypoczęta. Czasem jednak potrafię linijkę czytać słowo po słowie i wracać do początku, bo nie wiem co w niej napisano Wtedy odkładam ksiażkę....Gargantuę czytam słowami.....nie da sie inaczej...i pewnie do tego zacznę robić błędy ortograficzne...))) Odpowiedz Link
natla Coben...... 17.08.05, 19:52 Wróciłam dzisiaj do Cobena "Bez pożegnania".....teraz mi jakos idzie....odpoczywam od Gargantuy ) Odpowiedz Link