Dodaj do ulubionych

KURS KOMPUTEROWY

16.06.05, 11:11
Myślę, że osobny wątek nam wszystkim się przyda, a szczególnie mnie smile))))
Jak spotkacie na wątkach jakieś informacje które się tu nadają, to proszę
przekopiujcie je tu. Bedzie wszystko "w kupie".
Wczoraj wysiadła mi mysz. Wiem, że madrzy ludzie potrafią się w ogóle obyc
bez myszy. Zaczęłam więc próbować , bo przecież nie mogłam sie wieczorem
dostać na forum......katastrofa wink))))))
Wyszło mo, że np.drugi klawisz od lewej str. na samym dole otwiera start
i potem można strzałkami wejsć we wszystkie opcje. Doszłam do neostrady, ale
już nie potrafiłam jej otworzyc.......
Na pulpicie nie potrafiłam otworzyc żadnej ikony.....no i tak to wygląda
beznadziejnie..wink)
Obserwuj wątek
    • regine Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 12:24
      Wczoraj po burzy,chyba z 5 razy włączano i wyłączano światło.GG-padło,nowa
      instalacja, nowy numer.Skype mi się wogóle nie otwiera.Nie widzę,żadnych
      adresów gazetowych ,więc nic nie mogę przesłać i skopiować,no chyba, że cały
      artykuł.Mysz piszczy i chodzi jak cię mogę, a jest kupiona 2 miesiące
      temu ,czyszczę nic ..Piszczy nadal...Nie wiem wogóle od czego zacząćsad(((
      Czarna rozpacz mnie ogarnia...No i gdzie niby na ten kurs mam iść, do kogo????
      • wiktoria53 Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 12:33
        Reniu, może to nie myszy wina tylko komp się zawiesza. U mnie tak się dzieje,
        gdy przy poruszaniu myszy skrzeczy to nie mogę nic zrobic jedynie zresetować
        komputer, no i wtedy wszystko gra na nowo.
      • takanietaka Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 12:33
        Ja sobie chwale kursy ,bo lubie sie uczyc .Mój był w Wojewódzkim Osrodku
        Metodycznym(WOM-dla nauczycieli ale mogł iśc kazdy) U was w miescie pewnie tez
        cos jest -bo nauczyciele teraz MUSZA sie dokształacac .Ale rózne miejsca
        oraganizuja -mój był tani (podobno)240 zł -i to rozłozone na raty.Ale
        niezaleznie od kursu i tak potem człowiek w znoju i pocie sie męczy ,bo nie
        naucza cie nigdy wszystkiego -to ogromna dziedzina .Ale sie przynajmniej nie
        boisz juz tej maszyny!Nie tak bardzo!!!
        <<nigdy nic nie wiadomosmile)>>
        • regine Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 12:47
          Właśnie,że przestałam się tej maszyny bać ,kursy nie uczą wszystkiego,
          a z komputerem radzę sobie jako tako.Ale po wczorajszym dniu to horror..
          Najlepiej uczyć się samemu ,posiadając mądrego "podpowiadacza",bo np. jestem
          wzrokowcem,zapamiętuję wszystko ,co i jak po kolei robiłam.Komputer też mi się
          zawiesza,a mysz niezależnie sobie piszczy.Komputer zrestartuję, a co z myszą???
          Naoliwićsmile))
          • maladanka Re: KURS KOMPUTEROWY dobry link 16.06.05, 14:14
            Polecam serdecznie stronkę jak niżej:
            dużo z niej skorzystałam,, wszystko bardzo przystępnie opisane
            www.czterdziestolatki.pl/content/blogsection/13/42/
            nie musi się wszystkiego od razu przerobić, ale warto...
      • rysryt Re: KURS KOMPUTEROWY 15.10.06, 10:06
        Zaopatrz się w UPS(Urządzenie podtrzymujące napięcie podczas zaniku)Zaniki prądu mogą uszkodzić komputer.
    • maladanka Re: KURS KOMPUTEROWY-lekcja Augusta 16.06.05, 14:22
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23923&w=21094503&wv.x=2&a=21094503
      to jest o dołaczaniu zdjęc do listów
      • natla Re: KURS KOMPUTEROWY-lekcja Augusta 16.06.05, 17:46
        Maleństwo, właśnie o to mi chodziło. Nie trzeba będzie latać i szukać po
        wątkach wskazówek już wcześniej napisanych.
    • bercikhq Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 21:15
      Jestem studentem informatyki. Od 93' bawie sie komputerami. Rozumiem niektore
      Wasze problemy.
      Po 1. Co do myszek. Polecam optyczne, nawet najtansze, ja mam od 3 lat i nigdy
      nie zawiodła, nie trzeba jej czyścić i są precyzyjne, dodatkowo nie "piszczą" wink
      Po 2. Co do zawieszania się komputera. Przypomnijcie sobie, kiedy robiliście w
      nim porządek, jeżeli bardzo dawno temu. Lekiem będzie "format c:". Postawienie
      od poczatku systemu i ładne skonfigurowanie go.
      Po 3. Polecam zasięgnąć rady u znajomego, który lubi komputery, na pewno
      podpowie co zorbić z niektórymi drobnymi problemami. Ja też mogę pomóc, ale
      przez net to cieżko.
      Pozdrawiam Robert.
      • vogino55 Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 21:28
        bercikhq napisał:

> Jestem studentem informatyki. Od 93' bawie sie komputerami. Rozumiem niektore
        > Wasze problemy.

> )
        > Po 2. Co do zawieszania się komputera. Przypomnijcie sobie, kiedy robiliście w
        > nim porządek, jeżeli bardzo dawno temu. Lekiem będzie "format c:". Postawienie
        > od poczatku systemu i ładne skonfigurowanie go.
        >
        > Pozdrawiam Robert.
        Robercie z całym szacunkiem, jeśli ktos w pierwszych słowach daje propozycję
        'format C'to ja gratuluję ,,,,,b/o
        stary lamer Wojciech

• bercikhq Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 21:33
          Przeciez wiesz ze to nie jest tak. Chodzi tutaj o to, zeby zrobic porzadek z
          kompem. Niekiedy nie da sie tego uniknać i dobrze o tym wiesz. Nawet ludzie,
          ktorzy nie "grzebią" ani nie kombinują z kompami nierzadko kiedy mają problemy.
          NO przecież można wyczyścić rejestry. Odinstalować i zainstalować wszystko od
          początku. Zdefragmentować dyski. Pokatalogować pliki. Mam przecież te
          wiadomości. Nie napisalem, że zawsze, a może źle się wyraziłem w poście.
          Oczywiście, nie konieczny jest format c:. Ale niekiedy zaoszczędzi wiele pracy,
          która nie zawsze będzie na tyle skuteczna na ile chcemy. Musisz to przyznać.
          P.S. Nie jestem obrażalski. Wszyscy się uczymy.
          • tesunia Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 21:44
            wlasnie z pomoca na necie....
            ja np.jestem nietechnicza,nol znajomosci jezyka komputerowego,
            nawet nie zrozumialam z tym "c" co napisales,
            dobrze,ze mam zawsze kogos kto mi pomoze po moim dluzszym sztubackim
            wytlumaczeniu,
            lub gdy przeczytam podana rade tu i przetumacze .
          • vogino55 Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 21:45
            no i widzisz Berciku mozna i tak, a poczytaj to moze pomyslisz ciut inaczej o
            Nas
            Pozdrawiam Wojciech
            • bercikhq Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 21:50
              Wcale o "Was", jak to nazwałeś, źle nie myśle. Może zrobimy jakiś kącik z pomocą
              w dziedzinie komputerów razem vogino55?? Co ty na to??
              • vogino55 Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 21:58
                bercikhq napisał:

> Wcale o "Was", jak to nazwałeś, źle nie myśle. Może zrobimy jakiś kącik z
                pomoc
                > ą
                > w dziedzinie komputerów razem vogino55?? Co ty na to??
                Wybacz ale wybieram Gawiarenkę i drewutnię(wink))))
                Wojciech
        • bercikhq Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 21:41
          Chyba faqtycznie jak to czytam, troche się wyglupiłem z tym formatem. Ale potem
          wyjaśnilem. Jak ktoś został urażony to przepraszam.
          • tesunia Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 21:48
            ja wiem sama po sobie,ze mi trzeba lopatologicznie tlumaczyc techniczne sprawy
            kompa...
            mysle ze inne panie rowniez maja podobny problem jak ja.
          • natla Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 22:00
            Berciku, jesteś wspanały. Z góry dziekujemy za pomoc.......tylko pamiętaj
            o jednym.....tu są na ogół samouki, mniej lub bardziej zdolne, mniej lub
            bardziej osłuchane itd. Z nami "musisz" rozmawiać trochę jak z dziećmi (mało
            zdolnymi, bo jak wiadomo dzieci świetnie łapią kompasmile). Najtrudniej jest
            z terminologią.
            Jak będziesz miał do nas cierpliwość i będziesz tu zaglądał, możesz być bardzo
            dla nas pomocny. Wczytuj sie w nasze problemy i próbuj wink)))
            Pozdrawiam i liczę na pomoc. smile
            • bercikhq Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 22:03
              Jasne ze pomoge. Postaram sie przynajmniej. Myśle, że i vogino55 też pomoże,
              kiedy jest "stary lamer" wink. Pozdrowionka.
              • maladanka Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 22:09
                a co zrobić z mężem,który ciągle montuje i wymontowuje gry?udusić? kupuje
                świnkę-sakrbonkę i będe tam składać i może naskładam na cos takiego,żeby tylko
                internet odbierało i parę zdjęc zapisało i odtworzyło CD.I ani jednej gry tam
                nie będzie!!!!!!! Ciekawe za ile bym takie cos kupiła? Dziś znowu wpadł na
                pomysł,że poprzenosi z jednego dysku na drugi metodą wytnij wklej, no i do
                outluka sie nie dostane! jakiejs biblioteki brak - ale co ja z tego wiem? gadu
                mi zjadło- jakos znalazłam i mam,na inteligo wejdę ale na poszczególne operacje
                nie bo coś z java popieprzył i co mam zrobić ? A ja mu placki piekę,oj dolo!
                • bercikhq Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 22:24
                  Współczucia maladanka, na prawde szczere.
                  -Co do komputera, to teraz rynku używanego nie znam. Znam tylko ceny nowych
                  części. Myślę, ze bez oprogramowania możesz nowy komputer, spełniający Twoje
                  wymagania kupić za 1000 zł. Nie iwem czy to dużo dla Ciebie czy mało. Ale
                  wystarczy Ci do wszystkiego tego do czego go będziesz chciała mieć.
                  -Co do bibliotek OutLooka, to myślę, że odinstalowanie i zainstalowanie go od
                  nowa powinno pomóc. Inaczej, ściągnij bibliotekę, którą on chce z internetu.
                  Chyba będzie, ale nie jestem pewnien.
                  -Wirtualna Maszyna Javy, nie wiem co z nią się może dziać, że Inteligo nie
                  działa. Hmmm... co do tego na prawde nie wiem... Musiałbym chyba pokombinować.
                  Też można ją doinstalować np. Ściągnąć z internetu i zainstalować jeszcze raz,
                  myślę, że teżpowinno pomóc, może znajde link, zaraz dodam:
                  www.java.com/en/download/windows_xpi.jsp i DOWNLOAD ten na dole - 15 MB.
                  To jest dla Windowasa XP
                  Mam nadzije, ze pomoże. Jak nie moze pokombinujemy cos jeszcze wink

• maladanka Re: KURS KOMPUTEROWY 16.06.05, 22:39
                    Berciku - dzięki, ale się musze przespac z tematem, a pewno jednak 20 zł w zęby
                    i do znajomego świtem ok.7.oo pobiegnę.Co do inteligo to się zaloguje, ale
                    potem z boku np,jest historia rachunku albo przelewy to tylko kropeczki sie
                    robią jak najade na to o javie na dole cos pisze.
                    1000 zł to więcej jak moja emerytura ale jestem tego warta! Już skarboneczka
                    naszykowana - taki domek zakopiański i plum---pierwsze 5 zł jest.
                    • axsa Czasem pomaga 17.06.05, 13:25
                      Czasem jak sie coś niechcący lub chcący narozrabia można się uratować tak:
                      Start
                      Pomoc i obsługa techniczna
                      pod wybierz zadanie -
                      Cofnij zmiany dokonane na tym komputerze przez Przywracanie systemu

pokazuje sie kalendarz z cienkimi i wytłuszczonymi datami, określam w
                      przybliżeniu , kiedy komputer jakoś znośnie działał i "zadaję" przywracanie do
                      takiej wytłuszczonej daty.
                      Niczym sie nie ryzykuje, bo proces jest całkowicie odwracalny i w żadnej fazie
                      nie gubi zapisanych plików.

• bubliczka Re: problem pewnie na poziomie przedszkola 17.06.05, 17:39
                        a ja sobie z nim ani, ani rady dac nie moge. No wiec dziekuje za adres gdzie
                        doszkolilam sie w kopiowaniu i wklejaniu - nareszcie pojelam i nawet
                        funkcjonuje. Ale drugi etap - jesli wklejam link jak go uaktywnic - zeby
                        pojawil sie na czerwono i byl natychmiast do wykorzystania? Wdziecznosc moja
                        dozgonna za podpowiedz.
                        • vogino55 Re: problem pewnie na poziomie przedszkola 17.06.05, 17:55
                          Bubliczko ja tak robie w pasku Adres klikam lewym myszki i zaznacza na
                          niebiesko teraz klik prawym i otwiera sie okienko i tam klik na KOPIUJ,,,teraz
                          w otwartym posćie mruga mi kursor klik prawym i w okienku klik na WKLEJ

forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?
                          f=23923&w=25279693&a=25347444&rep=1

TO JEST LINK W CZASIE PISANIA TEGO POSTU
                          Wojciech
                          • natla Re: problem pewnie na poziomie przedszkola 17.06.05, 18:06
                            Jezeli to robisz z paska, jak Wojtek napisał to tak, ale jeżeli chcesz np
                            aktywny link przenieść, to BEZPŚREDNIO przed nim, bez żadnych spacji piszesz
                            MAŁYMI literami HTTP://iwklejaszlink. Czyli jeżeli chceszz uaktwnić (na
                            czerwono) link, to przed nim koniecznie te 4 litery (wink)):// Bez usmieszku
                            oczywiscie.
                            • pia.ed Re: problem pewnie na poziomie przedszkola 17.06.05, 19:53
                              Natla, nie rozumiem co piszesz... Jaki "aktywny link"???
                              Czy sa tez "nieaktywne linki"?
                              • natla Re: problem pewnie na poziomie przedszkola 17.06.05, 20:01
                                Myślę, że są, choć nie jestem pewna jak to wygląda od strony językowej tzn. np.
                                godzina czasu.
                                Widzisz, że nie raz podajemy nieaktywne linki, czyli czarne bo coś z htpp;//
                                nie wyszło, jak 3 słowa wstecz.
                                • pia.ed Re: problem pewnie na poziomie przedszkola 17.06.05, 20:52
                                  Chodzi Ci o to, ze jesli link PISZE SIE SAMEMU, a nie kopiuje, to nie wolno
                                  zapominac o tych czterech literkach, http? Teraz juz rozumiem.
                                  Choc ja mam zwyczaj pisac tylko www. a te cztery literki same sie wstawiaja.
                                  • natla Re: problem pewnie na poziomie przedszkola 17.06.05, 21:14
                                    No widzisz? I znowu sie czegoś nauczyłam wink))))
                                    • bubliczka Re: problem pewnie na poziomie przedszkola 17.06.05, 21:55
                                      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23923
                                      Wkleilam ale niestety brak aktywacji i tutaj utknelam. Moze sie doucze z Wasza
                                      pomoca. Dzieki za reakcje na moj problem.
                                      • natla Re: problem pewnie na poziomie przedszkola 17.06.05, 21:58
                                        No jak to, przecież jest aktywny....uaktywnia sie po wsłaniu. Brawo!
                                      • bubliczka Re: problem pewnie na poziomie przedszkola 17.06.05, 21:58
                                        No nie - wszystko jest ok jak sie okazalo - ale to dopiero w trakcie cyber-lotu
                                        sie zmienia z czarnego w czerwone. Dzieki wszystkim za uwage - masz racje
                                        Natla - zawsze czegos nowego mozna sie nauczyc.
                                      • vogino55 Re: problem pewnie na poziomie przedszkola 17.06.05, 21:59
                                        bubliczka napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23923
                                        > Wkleilam ale niestety brak aktywacji i tutaj utknelam. Moze sie doucze z
                                        Wasza
                                        > pomoca. Dzieki za reakcje na moj problem.

Przeciez jest aktywny,,,przeczytaj swój post
                                        • regine Re: problem pewnie na poziomie przedszkola 18.06.05, 15:39
                                          Większość z nas ma problemy,prawie jak w przedszkolusmile))
                                          A ja mam dziś o 17.00,gratisowy serwis !!!
                                          Dostanę najpierw mamto...A później zostaną uaktualnione rzeczy,które "niechcący"
                                          sama sobie poprzestawiałamsad(( Po prostu,za szybko klikak nie przeczytawszy,
                                          najpierw co pisze...A uzbierało się tego,oj uzbierało!!!
                                          Mnie się też zbierze....
                                          • natla Re: problem pewnie na poziomie przedszkola 18.06.05, 15:59
                                            To już za godzinę, trzymam kciuki wink)))))))))))) A nie daj się i przypomnij jak
                                            to uczyłaś chodzić dziecię i ile razy musiałam się schylać, aby je podnieść .smile)
                                            • marylka9 Co to za znaczki? 19.06.05, 14:53
                                              Może mam glupie pytanie, bo wygląda na to że tylko ja nie wiem co znaczą te
                                              różne znaczki które wplatane są w wypowiedzi. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć.
                                              Jakiś slowniczek gdzies jest?
                                              • takanietaka Re: Co to za znaczki? 19.06.05, 15:12
                                                słoneczko ty nasze -nic nie jest tak głupie żebym ja tego przedtem juz nie
                                                zrobiła!! smile)))))) -to jest usmiech -duży ,albo moze byc smile))))resztę nich ci
                                                tłumacza inni!
                                                • marylka9 Re: Co to za znaczki? 19.06.05, 16:16
                                                  smile)))))) duży uśmiech
                                                  smile)))) może być

Czy dobrze rozumiem znaczki? Jaki jest do tego klucz? Czy ilość nawiasów jest
                                                  znacząca?
                                                  smile))))))
                                                  • natla Re: Co to za znaczki? 19.06.05, 16:28
                                                    Axsa się ciągle śmieje, wiec nie zna innych znaczków smile)))))
                                                    wink)))) z przymróżeniem oka
                                                    big_grinD kpiący (chyba)
                                                    sad małe niezadowolenie
                                                    sad((((( duze niezadowolenie

Ilośc nawiasów nie jest ważna, tak pi razy oko. wink)))
                                                    Te znaczki czyli emotki (chyba) "dopieszczają wypowiedź i pokazują nastrój.
                                                    Lepiej je używać, aby niewinna wypowiedź nie wydała się komóś złośliwa np.
                                                    Kiedyś trafiłam na str. z tymi emotkami, czy jak im tam......pooglądałam
                                                    i zamknęłam, tyle ich było.
                                                  • pia.ed Re: Co to za znaczki? 19.06.05, 16:32

smile to usmiech,
                                                    sad to skrzywienie sie, smutek
                                                    wink ironia
                                                    big_grin duzy usmiech

O dodatkowych nawiasach nigdy nie slyszalam!
                                                  • natla Re: Co to za znaczki? 19.06.05, 16:41
                                                    No to zrobiłyśmy małą sieczkę z usmiechów, fakt, big_grin to może być szeroki
                                                    uśmiech.....ja sobie to interpretowałam jako taki złosliwy, wymuszony
                                                    uśmiech.....takie DDDDDD przy wypuszczaniu powietrza. Ale pewnie Ty masz rację,
                                                    bo ja tylko kombinowałam. wink))
                                                    sprawdziłam właśnie na gg i big_grin to szeroki uśmiech a tongue_out pokazanie jezyka.
                                                  • takanietaka Re: Co to za znaczki? 19.06.05, 17:13
                                                    big_grinD -podobno -rycze ze smiechu!!walam sie ze smiechu!
                                            • regine Re: problem pewnie na poziomie przedszkola- Natli 19.06.05, 16:39
                                              Natalio!!!No to się dowiedziałam,po "serwisie",mojej córki,komentarza:
                                              "Mamuś dzięki,ci za to,że nie pracujesz w elektrowni atomowej,dzięki temu,
                                              Wszyscy żyją i mają się dobrzesmile)).To chyba wystarczy,nie będę komentować...
                                              Tego czego się dowiedziała odemnie,o upadaniu,podnoszeniu i "wymądrzaniu się
                                              też".Było po równo.Wszysko jest oksmile)))
                                              • bubliczka Re: Sciaga dla Marylki9 19.06.05, 16:50
                                                www.gaypl.pl/home/smile.phtml
                                                i pozdrowienia
                                                • marylka9 Re: Sciaga dla Marylki9 19.06.05, 17:06
                                                  Bardzo dziękuję. Poczytałam, ale nauczyć się nie łatwo. Muszę wydrukować tą
                                                  ściągę w powiększeniu. Już się coś nauczyłam.
                                                  smile
                                                • natla Re: Sciaga dla Marylki9 ...i nie tylko ;) 19.06.05, 17:27
                                                  Super, ale mogę am dużo powiedzieć samymi znaczkami........
                                                  Wy (big_grin, Kto tu jest C=smile?, ja 8Bsmile, a w ogóle to jestem osmile))))))))
                                                  • bubliczka Re: Sciaga dla Marylki9 ...i nie tylko ;) 19.06.05, 17:49
                                                    Slicznie, zdolna bestyjka z Ciebie. Musze tez postudiowac.
                                                  • takanietaka Re: Sciaga dla Marylki9 ...i nie tylko ;) 19.06.05, 18:01
                                                    O! przypomniałao mi sie :o -dziwie sie!
                                              • natla Re: problem pewnie na poziomie przedszkola-Renia 19.06.05, 17:17
                                                big_grinDDDDDDDD - Tez się czegoś nauczyłam big_grinD
                                                • takanietaka Re: problem pewnie na poziomie przedszkola-Renia 19.06.05, 18:31
                                                  Jest słowniczek
                                                  humor.bajo.pl/emotikony.php
                                                • axsa Re: problem pewnie na poziomie przedszkola-Renia 19.06.05, 18:33
                                                  Generalnie to tego ..... jest od groma.

No, no, a ja myślałam, że się uśmiecham - tak właśnie smile))

albo firmowo, tak od ucha do ucha i jeszcze trochę z tyłu głowy -
                                                  smile)) smile)) smile))
    • axsa Re: KURS KOMPUTEROWY 19.06.05, 18:42
      troszke powklejam.

smile Uśmiech...
      smile
      wink Żart...
      wink
      sad Smutek...
      sad
      indifferent Powaga...
      :^/ No... nie wiem...
      suspicious He, he...
      kiss Całus...
      :-] Filutek...
      :-[ Smutny filutek...
      • natla Re: KURS pomniejszanie zdjęć. 05.07.05, 17:13
        Czy ktoś pamieta, gdzie August nas o tym uczył? August, może Ty skopiujesz
        tamto tu.
        • regine Re: KURS pomniejszanie zdjęć. 05.07.05, 17:42
          Zaraz Ci znajdę, nie płacz tylkosmile))
          • regine Re: KURS pomniejszanie zdjęć. 05.07.05, 17:50
            • Re: Czasem nienawidzę mojego komputera sad(
            maladanka 16.04.2005 10:04 + odpowiedz

Ja tez korzystałam z porad na stronce
            www.czterdziestolatki.pl/
            Nauczyłam sie stamtąd o programie Irfan View - i o pomniejszaniu zdjęc do
            wysyłki. Ten program jest po polsku i bardzo pomaga w poprawianiu jakości
            zdjęc, a także w ich zmniejszaniu do wysyłki. Moge np. zobaczyc jak będzie
            gotowe zdjęcie wyglądało w formacie takim jak od fotografa, mogę zdjęcie
            podostrzyć.
            Komputer to cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość.
            A o tym błędzie krytycznym to słyszałam,że tak komputer reaguje,jak mu sie
            nudzi praca z nami!
            A robaki tępię tym Adaware - ściągnełam z internetu ale spolszczenie juz mi
            młody sąsiad zrobił i wiecie co - gdzie był wirus? Na głownej stronie onet.pl!

Ty z tym "bólem",zasięgnij rady u Maleństwa,bniegła jest dziewczyna w tym
            wszystkim ,że szoksmile))
            Masz do niej nr GG ??? Jak nie to Ci podam ,ty ,nasza biedna Adminkosmile)

• natla Re: KURS pomniejszanie zdjęć. 05.07.05, 17:55
              Dzięki moja opatrznosciowa Reginko....chyba mi o ten link chodziło. I nikogo
              już po raz 100 nie będę pytać, bo mi głupio. Spróbuję poczytać ze zrozumieniem.
              A swoją drogą, jak tak latasz po naszym forum, to spróbuj przkopiować pod
              właściwymi podtytułami, lekcje Augusta i innych na różnych wątkach. smile
      • natla Jak dołączyć zdjęcia do e-maila 05.07.05, 18:20

Jak dolaczyc zdjecia do e-maila Lekcja nr1
        Autor: august2
        Data: 27.02.2005 21:52 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------

Doszly mnie sluchy ze niektorzy
        maja problemy z dolaczaniem zdjec.
        Zaczynamy wiec Lekcje nr1

a. najpierw trzeba otworzyc swa skrzynke
        b. na gorze jest "icon" napisz na ktora "kliknij"
        c. przy nazwie zalaczniki jest czerwony text DODAJ
        ktory trzeba "kliknac"
        d. po otworzeniu sie "pop-up window" kliknij BROWSE
        otworzy sie nastepne "window" i wtedy musisz znlezc lokacje
        zdjecia, ktore chcesz poslac.
        e. po znalezieniu, kliknij OPEN
        f. nastepny krok to naciscnij DODAJ DO LISTY, trzeba poczekac az dane zdjecie
        pojawi sie na liscie ponizej, zobaczysz nazwe zdjecia i wielkosc
        g. jezeli chcesz dolaczyc wiecej zdjec, operacje trzeba powtorzyc
        h. po zakonzceniu selekcji kliknij POTWIERDZ
        i. The End to juz koniec, mozesz teraz wyslac list z zalcznikiem (uwaga
        wielkosc zalacznika z listem 20 MB)

August

• axsa Re: KURS KOMPUTEROWY 19.06.05, 18:43
      :-7 Ouupsss...
      indifferentK- Jestem oficjalny.
      smile}<////> Mam krawat!
      :-# Usta mam zasznurowane.
      :-o> Czasem jednak krzyczę...
      surprised ...głośno...
      :-@ ...bardzo głośno...
      :'-| To takie smutne...
      :'-) Uśmiech do łez...
    • axsa Re: KURS KOMPUTEROWY 22.06.05, 09:13
      Rada praktyczna.

Jak zapisać w swoim komputerze prezentację PPS
      W poczcie gazetowej trzeba

Na załączniku, w którym są trzy literki –PPS – kliknąć prawa myszką i z
      rozwiniętego menu wybrać – ZAPISZ ELEMENT DOCELOWY JAKO

1. Otworzy się okienko – POBIERANIE PLIKU, a za moment - ZAPISYWANIE JAKO
      2. Tutaj trzeba wybrać rozwijając możliwości lub wpisać w paski:

- ZAPISZ W:
      wybrać miejsce w swoim komputerze, gdzie się chce zapisać dany plik,

- NAZWA PLIKU:
      zostawić nazwę pod jaką plik dostaliśmy lub nadać własną, ale też sprawdzić
      czy nie wskoczyła jakaś nazwa innego pliku zapisanego kiedyś /bo tak się zdarza
      jeśli w trakcie przesuwania myszki nieopatrznie zatrzymamy się przy jakiejs
      nazwie zapisanego już pliku/, jeśli wskoczyła to skasować i wpisać swoją.

- ZAPISZ JAKO TYP:
      Tutaj K O N I E C Z N I E ! ! ! zmienić na WSZYSTKIE PLIKI /
      jeśli się tego nie dopilnuje to np. zapisze się jako PREZENTACJA i mamy wersję
      roboczą – z takiej też można obejrzeć, ale o tym innym razem. i kliknąc ZAPISZ.

3. Po zapisaniu się mamy znowu małe okienko, z którego można wybrać np.:
      Otwórz…. i obejrzeć to co zapisaliśmy

W innej poczcie
      przystąpić do zapisywania tak jak to się tam robi i koniecznie dopilnować tego
      o czym piszę w 2 punkcie.
      • pia.ed Dlaczego wychodz mi hieroglify? 22.06.05, 14:09

Wróć do Twoja skrzynka

pomoc

następny >>

dodaj adres do książki | dodaj adres do reguł
        Od:

axsa@gazeta.pl
        Data:

2005-06-22 08:53
        Do:

pia.ed@gazeta.pl
        CC:

pluskat@gazeta.pl
        CC:

poduszeczka@gazeta.pl
        CC:

poloninka@gazeta.pl
        CC:

regine@gazeta.pl
        CC:

takanietaka@gazeta.pl
        CC:

tesunia@gazeta.pl
        CC:

toskania8@gazeta.pl
        CC:

vogino55@gazeta.pl
        CC:

w5w7@gazeta.pl
        Temat:

rozwiń nagłówek

Dzisiaj prezentacja z instrukcją, bo widzę, że niektórzy mają
        problemy z obejrzeniem i ewentualnym zapisaniem w swoim komputerze.

"W poczcie gazetowej trzeba

Na załączniku, w którym są trzy literki –PPS – kliknąć prawa
        myszką i z rozwiniętego menu wybrać – ZAPISZ ELEMENT DOCELOWY JAKO

1. Otworzy się okienko – POBIERANIE PLIKU, a za moment -
        ZAPISYWANIE JAKO
        2. Tutaj trzeba wybrać rozwijając możliwości lub wpisać w
        paski:..."
        • pia.ed Re: Dlaczego wychodz mi hieroglify? 22.06.05, 14:11
          Teraz nie wyszly, ale kiedy odbieram poczte to TAK!!!
          Wlasnie te dziwne znaki zniechecily mnie do dalszych prob!
          • pia.ed Re: Dlaczego wychodz mi hieroglify? 22.06.05, 14:20
            Niestety, nie moge otworzyc mimo wszystko, prawdopodobnie dlatego ze nie
            rozumiem polskich wskazowek internetowych!
            U mnie wszystko jest po szwedzku i tylko takie terminy znam.
            • august2 Re: zdjecia 05.07.05, 17:35
              Nie wiem jak jest z waszymi aparatami
              ale np. z moim przyszlo software
              ktore uzywam do zmiejszania i robienia
              roznych trikow.

Mozna taki program sciagnac z internetu. Znajdzcie
              strone z waszym aparatem i tam maja rozne informacje.

• natla Re: zdjecia 05.07.05, 17:48
                Jak już pisałam, do aparatu dostałam księgę (76 str) instrukcji. Nie wspomne o
                jezyku, ale całość napisana nieco byle jak, a o pomniejszaniu zdjeć ani du du.
                Kasowanie też mi nie wychodzi.....niby mi sie kasuje, ale na komputer wchodzą
                wszystkie które zrobiłam. Pojdę do sklepu , w którym kupowałam, niechaj mi tam
                to wytłumaczą.
    • maladanka ZMNIEJSZANIE ZDJĘĆ 05.07.05, 22:00
      tu podaje link wg którego sie uczyłam,polecam serdecznie
      www.czterdziestolatki.pl/content/view/153/42/
      • maladanka Re: ZMNIEJSZANIE ZDJĘĆ- c.d... 05.07.05, 22:10
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22749082
        a tu jest link do innych sposobów opisany swoimi słowami przez koleżanki z
        forum galeria potraw - może sie przyda, ale mnie najbardziej odpowiada ten co
        podałam niżej
        • august2 Re: ZMNIEJSZANIE ZDJĘĆ-Maladanka 05.07.05, 22:23
          "Maladanka to the rescue"! ( na ratunek)

Jak zwykle niezawodna...

Maladanka, czy robisz zdjecia na "kopiarce"? ( czy jakos tam po polsku)
          Np ja mam HP Photosmart 8450, robi znakomite zdjecia i mozna
          na nim rowniez robic triki jak powiekszanie, likwidowanie "czerwonych zrenic"
          itp...
          • maladanka Re: ZMNIEJSZANIE ZDJĘĆ-do augusta 05.07.05, 22:39
            Ja mam minoltę Dimage g400 - i pozwalam aparatowi myslec za mnie smile
            tzn.przewaznie nastawiam na auto i niech szaleje. Jest tam funkcja zapobiegania
            powstawania efektu czerw.oczu.Poniewaz instrukcje do aparatu mam po angielsku -
            nie mogę sobie poradzic z tłumaczeniem i zdaję sobie sprawę,że nie wyciskam z
            aparatu tego co potrafi.Poniewaz mogę zrobić 280 zdjęć więc się nie przejmuję -
            robię czasem po kilka ujęc i potem ściągam do komputera i dopiero wtedy je
            opracowuję.Czasem korzystam z IrfanView,czasem z programu,który mam przy
            drukarce i skanerze HP1210.No i wywalam te co nie są udane z komputera,a te
            które chcę zachować nagrywam na CD.Gdy zdjęcia z danego dnia są juz w
            komputerze dopiero wtedy usuwam je z aparatu.
            A zupełne cuda można robić w programie PhotoShop -ale to Axa jest w tym
            mistrzem,ja dopiero raczkuje.
            Najwięcej mnie cieszy,gdy zdjęcie z aparatu jest dokładnie takie jak je
            chciałam zrobić - bez żadnej obróbki.Mam poczucie,ze jest naprawdę "moje"
            • vogino55 Re: Instrukcje 06.07.05, 00:21
              Mala zajrzyj tu

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=127&w=26060601
              może sie przyda
            • fleur1 Re: ZMNIEJSZANIE ZDJĘĆ 14.09.05, 11:35
              Jeszcze raz na temat zmniejszania zdjęć
              Czasem mamy sporo zdjęć i powtarzanie zmniejszania każdego osobno jest bardzo
              pracochłonne. Irfan jest ciekawym programem i pomaga nam w zmniejszaniu
              dowolnej ilości zdjęć za jednym zamachem.
              Jeżeli będziecie zainteresowane to opracuję w jak najbardziej przystępny sposób
              tę procedurę i wpiszę na nasze forum w temacie fotografowiania.
          • natla Re: ZMNIEJSZANIE ZDJĘĆ-Maladanka 05.07.05, 22:49
            Danuska, już zainstalowałam InterView, pomniejszam, ale zdjęcia jakościowo złe.
            Muszę poczytać porządnie instrukcję z aparatu........wink))Dzięki wszystkim za
            rady....a szczególnie pogotowiu ratunkowemu, temu maciuciupeńkiemu smile)))))))))
            • maladanka Re: ZMNIEJSZANIE ZDJĘĆ-Maladanka 05.07.05, 23:24
              Natlu- duzo zalezy od pory robienia zdjęć - cyfrówka ma swoje humory. Nie
              wychodzą dobrze w południe, najlepsze rano lub po południu -gdy sa
              cienie.Czasem w powietrzu jest taka jakby mgiełka i to też powoduje,ze zdjęcia
              są jakby wyblakłe. Najlepiej upatrz sobie cos i zrób to samo w róznych
              okolicznościach - zobaczysz jaka różnica.A po zmniejszeniu w Irfanie trzeba
              zdjęcie wyostrzyć - klikasz na pasku Obraz i potem zwiększ ostrośc. A w ogóle
              to sobie tego irfana spokojnie pooglądaj - tam wiele można zrobić.
              Cyfrówka kocha niebieskie niebo z chmurkami oraz zielenie.
              • pia.ed Przenosny "twardy dysk"? 07.07.05, 10:54
                • pia.ed Re: Przenosny "twardy dysk"? 07.07.05, 11:00
                  Jest niewielki, niedrogi aparat gdzie mozna przechowywac zdjecia cyfrowe.
                  Jest praktyczny, kiedy sie jedzie do znajomych
                  i nie chce sie brac ze soba calego komputera (!),
                  albo nie chce sie
                  miec zdjec tam, gdzie ma dostep cala rodzina...

To jest taki zastepczy twardy dysk.
                  Jak sie taki aparat nazywa?
                  • zlapalamoddech Re: Przenosny "twardy dysk"? 07.07.05, 11:17
                    Pamięć dyskowa w postaci klucza USB
                    - chyba o to chodzi???
                    • pia.ed Pamiec dyskowa w postaci klucza USB 07.07.05, 11:29
                      Tak, dokladnie o to mi chodzilo, szczegolnie o te trzy literki,
                      bo bez tego nie potrafilabym zapytac w sklepie, a na glupia nie chce wygladac!
                      • zlapalamoddech Re: Pamiec dyskowa w postaci klucza USB 07.07.05, 11:43
                        jak chcesz wypaść na bardzo oblataną spytaj o Pendrive USB
                        • zlapalamoddech Re: Pamiec dyskowa w postaci klucza USB 07.07.05, 11:44
                          Do zdjęć to kup od razu 500 MB
                          Mam taki i zdjęcia tylko przenoszę, bo od razu pełny.
                          • pia.ed Re: Pamiec dyskowa w postaci klucza USB 07.07.05, 13:35
                            A skad wiesz, ze mam tak duzo zdjec??? smile
                            Faktycznie prawie przestalam fotografowac...

Ta pamiec chce kupic tylko dlatego, ze potrzebuje umiescic tam zdjecia
                            ktorych nie chce miec na moim komputerze, poniewaz uzywam go do spolki z synem

Poza tym mam niesamowity balagan jesli chodzi o zdjecia na dysku.
                            Moze umieszczajac je w innym miejscu bede miala latwiejszy dostepnep do nich?

A czy zdjecia ktore dostaje od kogos np w majlu moge tez umiescic w tej "pamieci"
                            czy tylko zdjecia przenoszone bezposrednio z aparatu cyfrowego?
                            • zlapalamoddech Re: Pamiec dyskowa w postaci klucza USB 07.07.05, 20:19
                              Skąd wiem? Bo już wszyscy mamy pełno zdjęć.
                              Pamięć przenośna to tak jak kiedyś dyskietka. Tylko malutkie toto, ale bardzo
                              pojemne. Można nagrywać i mazać co się chce. Ale do archiwizowania zdjęć lepiej
                              je nagrać na płytkę. Tak mi się zdaje.
                              Nie mam doświadczenia i nie wiem czy można prosto z aparatu cyfrowego przenosić
                              zdjęcia na USB. Na pewno można wgrywać wszystko z komputera, także zdjęcia
                              otrzymane majlem.
                              USB jest bardzo wygodne. Można z komputera na komputer przenosić bardzo duże
                              pliki. Ja to noszę w kosmetyczce.
                              • regine Re: Pamiec dyskowa w postaci klucza USB 07.07.05, 20:51
                                A nie nazywacie tego USB - Kangurkiem ???
                                • zlapalamoddech Re: Pamiec dyskowa w postaci klucza USB 07.07.05, 20:55
                                  dlaczeko kangurkiem? nie znam takiej nazwy
                                  • pia.ed Re: Pamiec dyskowa w postaci klucza USB 08.07.05, 01:09
                                    Ja tez nie slyszalam o kangurku!
                                    • zlapalamoddech Re: Pamiec dyskowa w postaci klucza USB 08.07.05, 07:07
                                      Może ktoś wie czy można z aparatu cyfrowego ściągać zdjęcia wprost na pamięć
                                      przenośną USB ?????????????
                                      • natla Re: Pamiec dyskowa w postaci klucza USB 08.07.05, 08:18
                                        Znowu jakąs chińszczyzną gadacie???
                                        USB to dla mnie tylko końcówka, dzięki której wrzucam zdjecia do komputera.....
                                        a tu o przenosnym dysku mówicie???
                                        Kurcze, jak ja ciągle mało wiem.
                                        Pia, od wczoraj siedzę i porządkuje zdjecia. W pierwszym amoku fotografowałam
                                        wszystko co sie dało, no i nie opisywałam zdjęć. Juz prawie mam porzadek
                                        i teraz będę wszystko na bieżąco robić. smile)))
                                        Doczytałam, a właściwie Yoanna mi powiedziała, że wielkosć zdjeć w aparacie to
                                        rozdzielczosć. Dobrze zrozumiałam? Jeżeli tak, to ile mam nastawić pikseli, aby
                                        wychodziły zdjęcia 640x480. Ja robiłam wszystkie na 6,1 pik i wychodziły
                                        olbrzymy, stąd to moje wcześniejszejsze labiedzenie o pomniejszanie.
                                        Dzieki temu nauczyłam sie pomniejszać w kompie, ale jeszcze poproszę
                                        o wskazówki do aparatu.smile)
                                        • pia.ed Re: Pamiec dyskowa w postaci klucza USB 08.07.05, 09:10
                                          Zgadza sie, w kompie jest gniazdko USB, ktore sluzy wielu celom...
                                        • maladanka Re: Pamiec dyskowa w postaci klucza USBdo Natli 08.07.05, 15:17
                                          Natlus, w aparacie sobie miej 6.1 bo za to zapłaciłas,żeby miec porządną
                                          jakośc, a właśnie potem dopiero sobie zmniejszasz i wtedy mniej traca na
                                          jakości.
                                      • vogino55 Re: Pamiec dyskowa w postaci klucza USB 08.07.05, 21:48
                                        Proszę na temat poczytaj

www.fotoexpert.pl/katalog.php?act=produkt&id=727
                                        i jeszcze

www.qart.com.pl/cennik.php?SZUKAJ=USB2.0+OTG
                                        jest wiele urządzonek które dużo potrafią,jeszcze jedno są adaptery na kilka
                                        rodzaji kart.To narazie tyle

Wojciech

• natla Re: Pamiec dyskowa w postaci klucza USB 08.07.05, 23:15
                                          Kurcze, ale tego jest, ale o aparcie mało, tylko jego wygląd.
                                          Dzięki Wojtek.
                                          • vogino55 Re: Pamiec ,,,,, 09.07.05, 00:01
                                            Natla podaj moze dokładnie nazwę aparatu z tymi numerkami np "MNMN 67/123" CÓŚ
                                            SIE POSZUKA(smile))
                                            • wiktoria53 FLEUR-ZMNIEJSZANIE ZDJĘĆ program 14.09.05, 18:00
                                              Oczywiście ja poproszę o szczegółowe wyjaśnienia na wyżej wymieniony temat smile
                                              • natla Re: FLEUR-ZMNIEJSZANIE ZDJĘĆ program 05.10.05, 12:19
                                                Podrzucam do góry, a może też całkiem na góre pierwszej strony? Co o tym
                                                myślicie?
                                                • pia.ed A jak znalezc zdjecia na twardym dysku? 11.10.05, 11:19
                                                  • pia.ed Re: A jak znalezc zdjecia na twardym dysku? 11.10.05, 11:24
                                                    Mloda znajoma z netu ktora goscilam u siebie 3 dni, przegrala mi zdjecia
                                                    z cyfrowki i umiescila na dysku.

Problem w tym, ze zapomnialam gdzie.
                                                    Przeszukalam wszystko i znajduje tylko stare zdjecia na swoich dawnych miejscach.

A wiem na 100 % ze te nowe zdjecia sa, bo kiedys ktos podal mi na czacie
                                                    jak je znalezc i znalazlam!
                                                    Niestety nie zapisalam sobie tego i znow nie moge znalezc, a wlasnie potrzebuje.
                                                  • fleur1 Re: A jak znalezc zdjecia na twardym dysku? 11.10.05, 11:48
                                                    Jak wejdziesz w "Start" w dolnym lewym rogu,
                                                    jest tam funkcja "Wyszukaj" w WIN XP po prawej stronie,
                                                    wejdz tam i potem w menu w "Pliki i foldery"
                                                    i dalej "Kiedy zmodyfikowano",
                                                    podaj date i komputer wyświetli pliki,
                                                    ktore były uzywane w tym dniu,
                                                    może być bardzo duzo ale wsród nich będą Twoje zdjecia,
                                                    zapamiętaj katalog i wejdź tam.
                                • goskaa.l Pendrive USB 14.02.06, 11:01
                                  W pracy nazywamy to (chyba trafnie) gwizdkiem. Mój np. mozna nosić faktycznie
                                  jak gwizdek - na szyji.
                                  • natla Re: Pendrive USB 14.02.06, 11:05
                                    Czy to jest ta "walizka" do przenoszenia plików? Jak tak, to super sprawa.
                                    Żałuje, ze miałam tego kilka lat wcześniej. Targałam papiery i dyskietki do
                                    domu sad
    • axsa Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 15:45
      /Natla pytała o to na dzieńdoberkach.
      Np. takiego

img443.imageshack.us/img443/3951/brawo4xp.gif
      Przyszło mi wczoraj do głowy, żeby sprawdzić czy ggadowe animowane gify dadzą
      się przerobić na linki tak jak zdjęcia.
      Wyszło na to że tak.

Otwieram "imaga" jak do robienia linków do zdjęć.
      Z 'przegladaj' szukam czegoś w moich gifach podczepionych do gg.

Jak nie macie takiej opcji to mozna poszukać gify w googlach /np. na stronie
      www.jogolek.. albo www.gifownik.pl/
      i zrobić sobie zbiór
      /- klik prawą myszą na obrazek i wybrać 'zapisz obraz jako'/ w osobnym folderku.

Zrobić tamto 'host..' i skopiować na forum ostatni link - ten pod 'Show ..cos
      tam.
      Można kopiować te linki do jakiegoś osobnego folderu i opsywać co zawierają,
      żeby były na zaś. Jak się je próbuje otwierać z np. wordowej kartki to pokazują
      się jako nieanimowane, dopiero na forum, albo w poczcie 'ożywają'.
      • natla Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 15:50
        Coraz gorzej ze mną, nie dawniej jak 9.10. robiłam taki link wink))
        Tylko nie mam takich ślicznych np. dzoeńdoberków. wink))
        • axsa Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 15:54
          Poprzeglądaj strony z gifami - tam są cudeńka.
          • fleur1 Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 16:33
            Działa, działa ...

img360.imageshack.us/my.php?image=biedronka7ea.gif
            img364.imageshack.us/my.php?image=aniolek8bx.gif
            • krista57 Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 16:55
              ...ale jestescie zdolne dziewczynki
              tylko pozazdrościć.
            • fleur1 Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 17:11
              Na glownej stronie:

imageshack.us/
              podane jest do jakich typów zbiorów można tworzyc linki:

jpeg, jpg, png, gif, bmp, tif, tiff, swf

• natla Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 17:23
                Fajnie....otoczki się pozbyłam, ale czy nie da sie tego umieścić w środku?
                img437.imageshack.us/img437/7819/akotek9bd.gif
                • natla Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 17:25
                  W tym przypadku obrazu nie trzeba powiekszać.....no......i mam w środku wink
                  • axsa Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 19:34
                    O czym tu piszesz / no... że masz w środku?/
                    • maladanka Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 22:56
                      Uwaga - ćwiczę!
                      img432.imageshack.us/my.php?image=komputwali5tc.gif
                      • maladanka Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 23:01
                        teraz kombinuję bez otoczki,uwaga..
                        img409.imageshack.us/img409/6876/mioczkopuszcza5km.gif
                        • maladanka Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 23:05
                          Ha ha ...no to ripley!
                          img413.imageshack.us/img413/2676/duchzeciany8of.gif
                          • natla Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 23:06
                            img60.imageshack.us/img60/1939/04rb.jpg
                            • natla Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 23:07
                              img60.imageshack.us/img60/3435/dobranoc9ec.jpg
                            • dankarol Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 23:51
                              ciekawa jestem czy mnie się też uda
                              img442.imageshack.us/img442/5729/komppisz6fc.gif
                              • dankarol Re: Jak zrobić dźwięk do animowanego obrazka 14.10.05, 00:12
                                Umiem już wysyłać maile z gifami i tłem, ale gdzie mogę znaleźć jakieś
                                dziwięki, które mogłabym dołączyć?
                    • natla Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 23:02
                      Axsa, link otwiera sie w pomniejszonym okienku i wtedy jest na środku tego
                      okienka wink)
                      • natla Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 23:04
                        img60.imageshack.us/img60/4192/gruszkapica5ky.gif
                        • natla Re: Jak zrobić link do animowanego obrazka 12.10.05, 23:05
                          img60.imageshack.us/img60/353/cacek4fy.gif
      • axsa Informacja o IMAGE....... 12.10.05, 15:53
        Program został jakoś ulepszony, dzięki temu
        kopiując i wklejając na forum ostatni - piąty link, ten pod 'Show....'
        otrzymujemy tylko zdjęcie, bez tej całaj otoczki.
        img405.imageshack.us/img405/1107/tusknowy400prezydencikrynicki3.jpg
        • axsa do Danutki 15.10.05, 09:42
          Napiszę o Outlocku - niebawem.
    • axsa Tło do mejla 15.10.05, 11:04
      Tło do mejla.

Możliwości Outlock express

1. „Firmowe”

Otworzyć
      swoją pocztę i z górnego menu wybrać
      >wiadomość> nowa używając > wybrać papeterię z dostępnej listy.

2. Można też z tego menu z listą kliknąć

>wybierz papeterię > kliknąć na dole po prawej stronie>utwórz nową.
      Pojawi się kreator tworzenia papeterii
      >Dalej> przeglądaj> z górnego Szukaj w..
      dotrzeć do swoich zbiorów, wybrać „obrazek”/ mogą to być własne zdjęcia lub coś
      co akurat pasuje nam do treści listu lub jest jakieś osobiste/, pojawi się on w
      okienku, wtedy zadysponować Położenie i Sąsiadująco /ustawianiem koloru,
      czcionki się nie przejmować, bo to łatwiej zadysponować z menu otwartej „kartki
      listowej”/.
      Kliknąć >Dalej i w Marginesy ustawić gdzie ma się pojawić to co będziemy pisać
      w stosunku do „obrazka”
      Zawsze można kliknąć Wstecz i poprawić położenie „obrazka” i tekstu.
    • axsa Dżwię do mejla 15.10.05, 11:04
      Dźwięk do mejla

Możliwości w Outlock Express.

1. Dźwięk „firmowy” /- windowsowy/

Otworzyć „kartkę listową”.
      Wybrać
      Format> Tło> Dźwięk>Przeglądaj
      i tu można wybrać coś z dzwięków windowsowych, ustawić ilość powtórzeń, albo na
      dole rozwinąć
      Pliki typu > MIdi
      i tam jest kilka melodii.

2. Ze swoich zbiorów.

Początek tak samo do
      Przeglądaj,
      jak się otworzy
      Podkład dźwiękowy
      to z
      Szukaj w
      dotrzeć do swoich zbiorów muzycznych i coś wybrać.

U adresatów, którzy korzystają z Outlocka dźwięki odtwarzają się gdy list jest
      otwarty, tak jak zadysponowaliśmy ilość powtórzen, melodie odtwarzają się w
      sposób ciągły.

W innych konfiguracjach / nie wiem czy we wszystkich/ „przychodzą” jako
      załącznik.

• dankarol Re: Dżwię do mejla 15.10.05, 13:17
        Dzięki zaraz wypróbuję.
        • natla Zaginęły wątki? 20.10.05, 08:21
          Na forach nie mam wątków. Jedynie widać i są aktywne linki na górze stron
          głównych. Mam nadzieję, że Wy też to macie i że to spraka gazety....
          • maladanka Re: Zaginęły wątki? 20.10.05, 08:27
            a mnie jak burza na razie chodzi! - czy Ci jakis ptasi wirusek nie wlazł?
            • natla Re: Zaginęły wątki? 20.10.05, 08:31
              DANUŚKA, CZYLI MASZ NORMALNIE WĄTKI?
              To ki diabeł? Mogę się komunikować tylko za pomocą linków na górze. sad(
              Dobra, zesetuję gnojka.....
              • yoanna Re: Zaginęły wątki? 20.10.05, 10:57
                I co z gnojkiem Natuś?
      • pia.ed Program Jawa i WORLD 22.10.05, 02:34
        Ktos napisal ze jest potrzebny tylko do takich "glupot" jak czat.
        A to nieprawda!
        Czasem nie moge z czegos skorzystac, bo nie mam Jawy!
        Czy to jest program bezplatny?
        Istnieje po polsku?
        Latwo go sie instaluje?

Poprosze w takim razie link do niego.

Czy zeby zainstalowac sobie WORLD to trzeba taki program kupic, czy jest
        jakas inna mozliwosc???
        • takanietaka Re: Program Jawa i WORLD 22.10.05, 07:30
          Pia,jest jakas "okrojona " wersja która jest za darmo (słyszałam ..jestem
          prawie pewna ,na 90!) no i mozna to dostac ....od kogos smile)))).
          Dobrze to miec bo niektóre pliki bez tego sie nie otwieraja (doc) ale w
          zasadzie to czego ci brakuje to jest program Office,w którrym jest cały zestaw
          programów miedzy innymi Word i Power Point ,w których często sa robione
          załaczniki do listów. Ale twój syn przeciez to ma na pewno ..nie?
          Jawa jest do sciągniecia z Sieci....trzeba by poszukac..
          • tofika Re: Program Jawa i WORLD 22.10.05, 12:24
            www.java.com
            PIA ,
            To jest link do sciagniecia z sieci Jawy
            -powodzonka
          • pia.ed Re: Program Jawa i Office 22.10.05, 12:51
            Moje dwie kolezanki z sieci, nie wymieniam ktore (!) maja synow,
            dla ktorych komputer jest calym swiatem.

Moj syn nalezy do tych, (wcale nie tak nielicznych jakby sie wydawalo),
            ktorzy komputer uzywaja tylko kiedy musza...
            w jego wypadku wylacznie czat, bo szuka dziewczyny smile

Zaden z jego kolegow nie ma komputera, choc maja wlasne mieszkania,
            samochody i jezdza na wycieczki zagraniczne!

Ze strony Patrika nie mam wiec co oczekiwac...
            Pomoc mi moze jesli chodzi o sprawy jezykowe i zrozumienie zawilych instrukcji,
            choc on tez nie zna terminologii fachowej.

Dziekuje za rady.
            Ten program "Office" bede musiala jednak kupic. Nie wiem dlaczego nie zalozyl
            mi tego od poczatku syn znajomej, bo to on mi wszystkie programy instalowal ...
            • takanietaka Re: Program Jawa i Office 22.10.05, 13:17
              nie kupuj !!!Jednak mysle że dostaniesz..............smile)) (ale pod
              warunkiem !!,ze zaakceptujesz ten usmiech z mojej strony!!! smile))))))
              Cos za coś!!!Jak to w zyciu !nic za darmo!!!
              • wiktoria53 Wyświetlana strona......... 07.11.05, 08:32
                Co zrobić, aby strona od razu była wyświetlona na całym ekranie, abym nie
                musiała za każdym razem klikać w :maksymalizuj.Od wczoraj coś mi się tu
                pokićkało, a jestem sama i nie chcę z ta sprawą kontaktować się telef. i
                zawracać głowy potomkom.Kto mi w tym pomoże? No liczę na Was.Może Axsa jeżeli
                już wróciła z tymi bułeczkami coś mi tu poradzi (na pewno poradzi smile )
                • takanietaka Re: Wyświetlana strona......... 07.11.05, 09:01
                  rozciągnij strzałkami okienko ...(z tego co ci sie pojawia ) i potem zostanie
                  tak jak go ustawiłaś.
                  • wiktoria53 Re: Wyświetlana strona......... 07.11.05, 09:10
                    Dla Ciebie Takanietaka za szybką pomoc, dzieki.

img113.imageshack.us/img113/7285/czerwra4sj.gif
                    • wiktoria53 Re: Wyświetlana strona......... 07.11.05, 11:25
                      Jednak ze strzałkami nie wychodzi przynajmniej u mnie.Renia podała stronkę i
                      cóż znowu po nacisnięciu mam miniatukową stronkę, ktorą znowu muszę powiększać
                      i tak jest za każdym razem. Moze ktoś coś mi doradzi, poradzi na to? Zaczynam
                      się denerwować .
                      • takanietaka Re: Wyświetlana strona......... 07.11.05, 11:31
                        a może powiększysz z tego rogu prawego dolnego ,rozciągając go ?Ale oczywiscie
                        powinns mieć ustawione na maksimum .A moze odwrotnie ...jak ustawisz na
                        maksimum to zmieniejsz troszeczke ...i tak zostaw .wypróbuj obydwa warianty
                        • axsa Re: Wyświetlana strona......... 07.11.05, 12:15
                          Jak rozciągniesz stronę do własciwego rozmiaru to w
                          WIDOK
                          rozwiń
                          PASKI NARZĘDZi
                          kliknij
                          ZABLOKUJ PASKI NARZĘDZI.
                          To nie na wszystko pomaga, ale nie pamietam na co nie.
                          • wiktoria53 Re: Wyświetlana strona.........Axso 07.11.05, 12:30
                            Zrobiłam jak radziłaś i jest na razie OK. Cieszę się,że mi pomogłaś. Pozdrawiam.
                            • wiktoria53 Re: Wyświetlana strona.........Axso 07.11.05, 12:34
                              Zapomniałam. I dla Ciebie kwiatek smile))))

img204.imageshack.us/img204/7130/bukietkwiat4iw.gif
                              A teraz idę z ciachem do sąsiadeczki.
                            • pia.ed Re: Wyświetlana strona........ 07.11.05, 12:39
                              A MOJA rada nie pomogla?
                              • wiktoria53 Re: Wyświetlana strona........pia 07.11.05, 14:29
                                Pia, ja przepraszam Cię, tyle trudu sobie zadałaś, a ja nawet nie
                                podziękowałam.Korzystając z Twojej rady pewnie i bym w końcu wiedziała co w
                                tym :widok mam nacisnąć albo próbowałabym do skutku, a Axsa podała wszystko jak
                                na tacy więc już z Twojej nie korzystałąm. Jednak serdecznie Ci dziękuję za
                                zainteresowanie problemem i poradą. Dzięki pia .
                                A to dla Ciebie.

img21.imageshack.us/img21/6041/claudemonetsunflowers18812bd.jpg
                                • wiktoria53 Re: Wyświetlana strona........pia 21.11.05, 21:43

• fleur1 Ciekawa pomyłka 21.11.05, 22:13
                                    Jak się mylę pisząc adres www Gazety i za szybko klikam w klawiaturkę
                                    to trafiam na stronkę:
                                    www.gaeta.pl/
                                    Niezłe co???
                                    • takanietaka ULUBIONE 22.11.05, 00:16
                                      a dodałas tego do "Ulubionych" ?Wtedy nie trzeba wypisywac ....
                      • pia.ed Re: Wyświetlana strona......... do wictoria 07.11.05, 11:37
                        Mialam taki sam problem dawno temu.
                        Okazalo sie ze na dole poczty niechcacy nacisnelam w jakiejs rubryce i
                        zmniejszylam sobie wszystko!

Ale mnie LISTY tez przychodzily w miniaturze...
                        Napisalám do suportera i poradzil mi to sprawdzic.

Radze Ci poszukac forum KOMPUTERY, tam w mgnieniu oka poradza Ci na ten
                        problem.