kryzar 31.12.05, 20:37 stary ale warto poczytać co ma do powiedzenia mądry, a właściwie bardzo mądry człowiek www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=wywiad&name=133 przyjemnej lektury w tym lub już w następnym roku Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fleur1 Kryzar przeczytałam wywiad w dniu publikacji... 02.01.06, 12:41 Nie zgadzam się z wieloma poglądami tego mądrego człowieka, on żyje w innym świecie i wiele jego stwierdzeń nie podoba mi się, przydałaby sie polemika innego mądrego człowieka. Ale każdy może mówić co chce, przecież zyjemy w demokracji!!! Odpowiedz Link
kesaira Re: Kryzar przeczytałam wywiad w dniu publikacji. 02.01.06, 19:50 fleur1 napisała: > Nie zgadzam się z wieloma poglądami tego mądrego człowieka, > on żyje w innym świecie i wiele jego stwierdzeń nie podoba mi się, > przydałaby sie polemika innego mądrego człowieka. =================== Tak, ten wywiad to chyba wszyscy przeczytali w dniu publikacji) I nawet komentowali. Ja sie zgadzam z Lemem, że obecny świat wali prosto na katastrofę, ponieważ za dużo broni nuklearnej, a za mało wyobraźni. W USA wystarczyłby koń na stanowisku prezydenta, bo decyzje i tak podejmują giganci finansowi i rady nadzorcze globalnych korporacji. A one czasem chca wojenki, bo szybciej wtedy wchodza na rynki atakowanego kraju. Teraz prą na Iran, bo stamtąd ich, jakiś czas temu, wysiudali. Państwo jako twór społeczny może odejść w przeszłość, jeśli ludzie będą migrować za pracą. Może byc tak, że ktoś urodzony w Białymstoku, lata pracy spędzi w Berlinie, a na emeryturze /i do końca swoich dni/ wyjedzie na Bermudy. /miasta całkiem przypadkowo podane/. Powinna powstać nowa koncepcja "państwa", bo stara nie przystaje już do rzeczywistości, skutkiem otwarcia granic i rynków pracy. Odpowiedz Link
wiktoria53 Stanisław Lem nie żyje [*] 27.03.06, 16:48 W wieku 85 lat zmarł w Krakowie Stanisław Lem, jeden z najpopularniejszych i najbardziej cenionych polskich pisarzy, autor książek science-fiction. O śmierci Lema poinformował asystent prasowy pisarza; PAP potwierdziła tę informację w Klinice Kardiologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Stanisław Lem urodził się w 1921 r. we Lwowie. Debiutował w 1946 r. nowelą "Człowiek z Marsa". Pięć lat później ukazała się jego pierwsza powieść fantastyczno-naukowa "Astronauci". Kolejne dzieła Lema: "Powrót z gwiazd", "Solaris", "Opowieści o pilocie Pirxie", "Dzienniki Gwiazdowe", "Cyberiada", weszły do kanonu najsłynniejszych dzieł science- fiction XX wieku. Łączny nakład jego książek, tłumaczonych na 41 języków, przekroczył 27 mln egz. serwisy.gazeta.pl/kraj/0,71898,0.html Odpowiedz Link
wiktoria53 Księga kondolencyjna Lem :((( [*] 27.03.06, 16:53 wiadomosci.onet.pl/4,50,13,2106174,0,0,ksiega.html Odpowiedz Link
natla Stanisław Lem nie żyje [*] 27.03.06, 17:12 Jest mi okropnie przykro ..... był dla mnie wzorem myśli, filozofii, twórcy. Zawsze Go podziwiałam. [*] Odpowiedz Link
takanietaka Re: wywiad z Lemem 02.01.06, 13:17 Dla mnie Lem jest niewątpliwym autorytetem intelektualnym.Mówi niestety rzeczy niemiłe i niestety mówi to co mysli a umysł ma zimny ,nie poddajacy sie emocjom.Dla mnie te "wady" sa duzymi zaletami!!!Emocji własnych mam z nadwyżka ..a mówienia tego co bym chciała usłyszec ,żeby mi było miło i bezpiecznie ,mam juz dosyc od dawna ! _______________________________________________________ ** nigdy nic nie wiadomo ** Odpowiedz Link
natla Re: wywiad z Lemem 02.01.06, 15:52 Ja wprost kocham tego człowieka za wszystko.....madrosć, erudycję, trafność w ocenach, analityczny umysł, choć nie zimny.....pamietam wywiady z nim z prezd lat, był wtedy zapaleńcem, choć nieco to ukrywał. Obecnie wiek....ma swoje prawa, pewna obojętnosć starszych ludzi cechuje. Zgadzam sie ze wszystkim co mówi. Parę razy w życiu otworzył mi oczy. Jest przy tym taki naturalny, nie kryje swoich mysli, nawet tych najmniej wygodnych. Wyszło mi, że widzi pewien bezsens w życiu, ale nie do końca. Ten błysk pyłku naszej swiadomosci we wszechświecie juz ma jakiś sens, a dla nas przeżycia tu i teraz, przemyslenia i poszukiwania..... Odpowiedz Link