kryzar 27.01.06, 21:48 może będzie odpowiedź. Ja solę bardzo mało przez całe życie, bo nie lubię serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,3132767.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kesaira Re: solić czy nie solić 27.01.06, 21:59 Ja też soliłam bardzo nieznacznie. Po latach stwierdziłam, że lekarze to banda głupoli, którzy zalecaja mniej solić. Skąd byle jaki lekarz wie ile solilismy przez całe życie ??? Ja zawsze soliłam minimalnie, ale wierzyłam głupkom lekarzom.... i soliłam jeszcze mniej. Nie wyszło mi to na zdrowie! Wolę teraz przypominać sobie zalecenia mojej babci. NHCL jest niezbedne dla życia!!! Odpowiedz Link
regine Re: solić czy nie solić 27.01.06, 22:25 Zawsze solę wszystkie potrawy, nawet szczyptę soli dodaję do pieczonych ciast, czy do biszkoptów. Lubię wiedzieć co jem, trawy nie lubię. Odkąd pamiętam zawsze w domu solono wszystko i nikt w mojej i męża rodzinie nie miał nadciśnienia, czy obrzeków z powodu solonych potraw. Robię to z umiarem, przesolonych potraw nie toleruję. Zawsze próbuje zasolenie zupy np. Natomiast córka nigdy potraw nie smakuje, sól sypie na oko i wszystko jest smaczne. Nie wiem jak to robi, ale nigdy jeszcze niczego nie przesoliła. Odpowiedz Link
krista57 Re: solić czy nie solić 27.01.06, 22:53 Również zawsze wszystko solę i doprawiam pieprzem.To podstawa. Kiedys jak byłam na wczasach dietetycznych w Gołubiu na Kaszubach z przypraw podawano nam tylko;ziola prowansalskie,czosnek i chrzan. Niczego nie solono...moze dlatego warzywa były takie obrzydliwe. Pozostala mi do tej pory niechęć do zjadania gotowanych warzyw brrrrrrrrr. Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: solić czy nie solić 27.01.06, 22:58 Ja też muszę mieć doprawione potrawy solą, a rosołek najbardziej, no i pieprz oczywiście.Powiem tylko, że zamiast soli używam wegety lub warzywka. Tylko ziemniaki solę. Odpowiedz Link
margo.pf Re: solić czy nie solić 27.01.06, 23:03 A ja wiem, ze przy tej samej budowie ciala co moja siostra i matka , ja waze 55-56 kg a one , w moim wieku, wazyly ponad 70.O tum ile teraz waza nawet nie wspomne. Obie ostro sola od zawsze. Ja sole tak, by sol podniosla i ulepszyla smak potraw ale go nie zastapila. Obie maja problemy z nadcisnieniem i obojetnie mi czy sa one spowodowane tusza czy sola. Ja ich nie mam. Biegam, plywam, poruszam sie dokladnie tak samo jak to robilam bedac o 20 lat mlodsza czyli bez zadnego problemu. Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: solić czy nie solić 27.01.06, 23:06 Margo tak trzymaj, tylko pozazdrościć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
regine Re: solić czy nie solić 27.01.06, 23:52 A z kolei pieprz może wogóle nie istnieć, nie używam go, chodzi mi o mielony czarny i biały, w ziarnkach owszem. Ale uwielbiam różne zioła, jeśli jest coś niedosolone nigdy nie dosalam, zjadam takie jakie jest... Tak Margo, też Ci zazdroszczę, ze utrzymujesz kondycję 20 -latki, zresztą na zdjęciach widać, trzymaj tak jak najdłużej....) Odpowiedz Link
natla Re: solić czy nie solić 28.01.06, 00:18 Z tą sola różnie bywało u mnie w domu. Było dobrych kilka lat, kiedy nastała moda niedosalania, bo pokazało sie nadciśnienie u rodziców. Szybko przywykłam choć czasem po kryjomu dosalałam Teraz solę normalnie, a ojciec, dawniej całkowity przeciwnik soli, ciagle narzeka na brak soli. Ale też ciś. mu spadło, wiec może dlatego. W każdym razie sól musi być, bo jest potrzebna, byle nie w nadmiarze. Myśle, ze organizm sobie sam reguluje potrzeby. A poza tym jedzenie zupełnie bez soli....nie da sie zjeść ) Odpowiedz Link
takanietaka solić! 28.01.06, 11:06 Kocham solic i to dużo!Lubie nawet na kanapce jak mi ziarnko soli chrupnie pod zębem(uzywam zawsze tej grubej ,prostackiej)na to oczywiście pieprz,chili,ostre musztardy co znajde w domu.Ostro,bardzo ostro,najbardziej ostro!Nie spotkałam jeszcze kuchni za ostrej dla mnie ..mam to od dziecka ..od wypijania wody z korniszonów i ogórków kiszonych.Ale gdy w dziecinnych latach okazało sie ku zdumieniu lekarzy ,po długich poszukiwaniach z powodu codziennych bólów brzucha po jedzeniu,ze mam niedokwasote ..to dostałam zezwolenie na wszystko co ostre i na co mam ochote !Nic mi nie szkodzi,lubie jak piecze!Ale fakt że całe zycie mam bardzo niskie ciśnienie,i ostatnio nawet przeczytałam ze wtedy jest wskazana sól.A wiec organizm sam wiedział że tego potrzebuje.Jak wyjeżdzam ,poza domem lubie miec przysobie mała solniczke i pieprzniczke ,żeby doprawic i sie nie tłumaczyć ! Odpowiedz Link
annal74 Re: solić! 28.01.06, 21:16 Solić dowcipy , ziemniaki tuż przed końcem gotowania solą dietetyczną , używam soli kamiennej a nie próżniowej ; koniecznie jodowanej. Odpowiedz Link
pia.ed Re: solić! 28.01.06, 21:54 Mozna sie usmiac z takiego badania! Kilkaset ludzi, polowa je tluste rzeczy, a druga polowa warzywa. Ku wielkiemu "zdziwieniu" okazuje sie, ze ci bedacy na diecie warzywnej poczuli sie lepiej!!! ................................................................................ W badaniu przeprowadzonym sześć lat temu wzięło udział 412 osób, którym podawano w diecie trzy różne dzienne dawki soli - 4, 6 i 8 gramów. Dodatkowo wszystkich podzielono na pół i jednym serwowano zwykłą amerykańską dietę, drugim zaś kazano jeść dużo warzyw, owoców i niskotłuszczowego nabiału. Opis badań ukazał się w styczniu 2001 roku w "New England Journal of Medicine" wraz z konkluzją, że łączne działanie dwóch czynników - diety warzywno-owocowo- nabiałowej i dawki soli kuchennej poniżej 6 gramów - doprowadziło w ciągu paru miesięcy do znaczącego obniżenia ciśnienia krwi u badanych. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: solić! 28.01.06, 23:02 Nie bardzo mazna zjeść/nie słone/potrawy,nie przesadzam z soleniem,ale nie wyobrażam sobie wogule jedzenia bez soli.Jak trawa) Odpowiedz Link
pia.ed Re: przyprawy ziolowe 28.01.06, 23:52 Podobno rozne przyprawy ziolowe zpowodzeniem zastepuja sol. Odpowiedz Link
regine Re: przyprawy ziolowe 29.01.06, 00:11 Zioła ziołami, lubię, ale bez soli... ??? Nie bez soli na dłuższą metę, nie umiałabym żyć, choć odrobina... Odpowiedz Link
goskaa.l Re: solić czy nie solić 30.01.06, 07:24 Solę bardzo niewiele; sól zabija mi smak tego co jem. Ziemniaków nie solę, bo uwielbiam gotowane ze skórką, podobnie jarzyny - na sałatkę goruję ze skórką i nie solę. Nie używam żadnych "kucharków" czy Wegett kostek rosołowych itp., bo tam jest glutaminian sodu. Ale zawsze wsypuję szczyptę soli do ciasta, bo ona podkteśla, wydobywa smak. Używam wielu przypraw, które dają smak potrawom - ale unikam tych gotowych zestawów, które mają glutaminian i sól. Ciśnienie mam i zawsze miałam niskie. Kawy nie pijam, a należę do osób bardzo aktywnych. Jak widać niskie ciśnienie nie musi powodować senności i nie trzeba go podnosić kawą ani solą. Chyba że ja jestem wyjątkiem(?) Odpowiedz Link
kryzar Re: solić czy nie solić 30.01.06, 07:59 a ja pamiętam z dzieciństwa czeski film o królu, który miał 3 córki. Chciał wiedzieć która go kocha najbardziej i gdy dowiedział się, że najmłodsza kocha go jak sól, to postanowił wyrzucić itd . Pokazano różne perypetie, ale koniec, że sól jest ważna i córka wróciła do łask. Nie solić ulic i chodników, bo niszczą wszystko. Nawet podczas akcji ratowniczej w Katowicach najbardziej przeszkadzała sól zmieszna ze śniegiem wbijające się w psie pokaleczone łapy. Odpowiedz Link
natla Re: solić czy nie solić 30.01.06, 10:22 Jeżli niskie ciśnienie Gosiu jest Twoją "urodą" od urodzenia, to jest to stan normalny i bdb. "Szlag Cie nie trafi" )) Moja sąsiadka żyje z ciś. 90/60 i nie wiem jak ona to robi, że żyje, ale żyje i to dość intensywnie ) Odpowiedz Link
lili50 Re: solić czy nie solić 06.03.06, 19:46 Ja też lubię potrawy słone, ale mój mąż nie może nadużywać soli z powodu choroby, więc gotujemy mniej słone potrawy. A komu za mało pikantne, to sobie doprawia na talerzu. W chwili obecnej już się przyzwyczaiłam do nie nadużywania soli, chociaż było mi tródno. Potrawy wydawały mi się jakieś jałowe. Odpowiedz Link
czarny.humor Nie solić!!! Piaskiem sypać!!! 30.01.06, 10:51 Ale jak trzeba, można trochę posooolić!! Troszeeeczkę!! )) Odpowiedz Link
dankarol Re: Nie solić!!! Piaskiem sypać!!! albo pieprzem 30.01.06, 11:09 kiedyś moim ulubionym dankiem był pomidor maczany w soli, ale teraz gotuję prawie bez soli, bo tak mi teraz bardziej smakuje, a jak ktoś chce to sobie na talerzu dosypuje soli, ale za to pieprz i inne ostre przyprawy lubię. A zamiast kucharków i innych takich robię sobie własną mieszankę ziół i przypraw, do młynka, a potem dodaję do potraw Odpowiedz Link
mira54 Re: Solić, ale z umiarem 30.01.06, 18:17 Od zawsze malo uzywalam soli i pieprzu. Przeważnie używam wegety. Odpowiedz Link
toskania8 gotować na parze 06.03.06, 22:01 wtedy wszyskie smaki zostają "w środku" i naprade można jeść bez soli albo solić doprawdy minimalnie. Sprawdzone ! Odpowiedz Link
malwina52 Re: gotować na parze 07.03.06, 09:42 to prawda, sol zabija smak od kiedy moja corka jest na diecie niskosodowej nie uzywam soli, domownicy sie przyzwyczaili i sol nam nie jest potrzebna Odpowiedz Link