Dodaj do ulubionych

Kazimierz Dolny

23.05.06, 14:23
Czy ktoś z Was wybiera się w niedzielę? Oczywiście, jeśli pogoda będzie
pozytywnie odgórnie ustawiona.
Obserwuj wątek
    • wiktoria53 Re: Kazimierz Dolny 23.05.06, 14:50
      Banitko, Kazimierz Dolny to ostatnio moje marzenie. Zawsze chciałam zajrzeć do
      tego renesansowego miasta chociaż na kilka dni.Kazimierska fara i koncert
      organowy,rynek i baszta Esterki, zamek kazimierski (ponoć Kazimierz Wielki
      polecił połączyć zamek z zamkiem w Bachotnicy odległym o 3,5 km podziemnym
      korytarzem - dla pięknej Esterki). No, a lessowe wąwozy? Tak się złożyło, że
      wyprawę odkładam na potem smile
      • banitka51 Re: Kazimierz Dolny 23.05.06, 16:26
        a ja tam z marzeniami nie czekam, tylko duszę mniemanego, żeby inaczej jak przed
        tv spędzał chociaż niedzielę... Byłam tam w 69/70, ciekawe, czy poznam...
        Zabierz się z nami! Nie odkładaj marzeń na potem, bo "potem" może nie istnieć.
        • natla Re: Kazimierz Dolny 23.05.06, 18:47
          Jedż Banitko, kocham to miasteczko i jego obrzeża. Przjedź się pod wieczór
          wałem nad wisłą albo jeszcze lepiej przejedź się rowerem. Tylko niedziela to
          niestety tłumy......
          A jakbyś jeszcze zaliczyła muzeum przyrodnicze, to juz byłoby wspaniale. Pokłoń
          się ode mnie Olbrychskiemu, jak go spotkasz wink))
          • banitka51 Re:natlo 23.05.06, 22:25
            ze względu na wizytę zwaną pielgrzymką mam nadzieję, że tłumów nie będzie!
            wysoko mnie cenisz (rower!), mam nadzieję się bezboleśnie przeczołgać. Jak
            namówię mniemanego - praca nad tym trwa. Nie ukrywam, że umówienie się w
            Kazimierzu bardzo by mi tę namowę ułatwiło.
            • wiktoria53 Fotki z Kazimierza :))))))) 25.05.06, 16:28
              www.ga.com.pl/kazimspi.htm
              • wirella Re: Fotki z Kazimierza :))))))) 25.05.06, 22:26
                Dziękuję za fotki.Właśnie się tam wybierami prawdopodobnie będę tam w
                niedzielę.Wyjeżdżam jutro na objazdową wycieczkę z Amazonkami i przewodnik ma
                zdecydować o kolejności zwiedzania.
                • natla Re: Fotki z Kazimierza :))))))) 25.05.06, 23:35
                  Wirello, skontaktuj się z Banitką. Może uda sie Wam wypić wspólenie choć małą
                  kawę na rynku. smile
    • banitka51 Kazimierz - 4. czerwca 25.05.06, 23:55
      zostałam "przesunięta" na następny tydzień. Pogoda nieciekawa, objazdy w zw. z
      pielgrzymką i goście (jednak) zapowiedziani na sobotę.
      Jeśli uda mi się JEDNAK, to szykuje się wyprawa, że hoho! w piątek Kraków,
      sobota do południa takoż, potem Sandomierz i niedziela - Kaimierz. Mój mniemany
      musi poowoolii się na to nastawić, poza tym - jako syn księgowych - przeliczył,
      że to się "bardziej się opłaca"...
      Ale Was zasypać zdjęciami nie będę mogła, bo ich na forum nie umiem wkleić.
      • ogon_trolla Re: Kazimierz - 4. czerwca 26.05.06, 22:59
        A kogutka mi przywieziecie?
      • maladanka Re: Kazimierz - 4. czerwca 27.05.06, 09:41
        Rety,Banitko - będziesz w Krakowie? a u nas w domu akurat rodzinna uroczystość -
        już popędziłabym autobusem na spotkanie .A do Kazimierza planujemy spływ
        kajakami - jednak widze to na 1%.
        Gdyby jednak cos z uroczystociami sie przesunęło, to do środy będę wiedziała i
        natychmiast do Ciebie pisze.
        • wiktoria53 Co z tym Kazimierzem nad Wisłą? 29.07.06, 13:52
          Banitko, byłaś tam? A fotki gdzie?
          • wiktoria53 Tak mi sie marzy Kazimierz, ze w tym roku wpadne 20.04.07, 07:11
            chociaż na 2 dni. Na razie szukam osoby chętnej do wspólnego wyjazdu.
            • wiktoria53 Właśnie dziś wróciłam.Kazimierz jest przepiękny:)) 12.06.07, 23:36
              Nogi bolą od chodzenia, oczy bolą od patrzenia, ale serce i dusza się raduje.
              Napiszę kilka słów w wątku o wakacjach, ale teraz chociaż zdjątko wkleję, a
              może 2 smile

Wjazd do miasta od strony Puław.

img131.imageshack.us/img131/3462/ulpuawskaiy6.jpg
              Widok od strony Krakowskiej

img145.imageshack.us/img145/2761/odstronyulkrakowskiejcc4.jpg
              • malwina52 Re: Właśnie dziś wróciłam.Kazimierz jest przepięk 13.06.07, 08:31
                znam tylko z widokowek i zdjec,
                to ciagle moje marzenie
                zeby zajechac tam na pare dni
                • zielona56 Kazimierz ........... 13.06.07, 09:37
                  Zdjęcia cudne . W Kazimierzu byłam bardzo , bardzo dawno temu bo jeszcze w
                  czasach szkolnych na wycieczce. Jakoś mi teraz nie po drodze . Muszę jednak
                  wygospodarować czas i pojechać bo widzę ogromne zmiany.
                  • dankarol Re: Kazimierz ........... 13.06.07, 10:05
                    Czekam z niecierpliwością, na opowieści z Kazimierza, ja też byłam tam dawno
                    temu ze 20 lat, a właściwie nie wiem dlaczego nie pojadę, bo to przecież nie
                    jest tak daleko.
                    • del.wa.57 Re: Kazimierz ........... 14.06.07, 16:06
                      Opowiadaj Wiktorio,opowiadaj,nigdy tam nie byłam i jestem bardzo ciekawa Twoich
                      wrazeń.
                      • wiktoria53 Kazimierz Dolny 14.06.07, 22:40
                        Kazimierz Dolny otoczony jest wzgórzami, wąwozami i jarami. Wjeżdżając do
                        miasta od strony Puław, pokaże się nam niesamowity widok: wśród soczystej
                        zieleni po lewej stronie, na samym szczycie ujrzymy najstarszy zabytek
                        Kazimierza- basztę z XIII wieku. Ma ona 19 m. wysokości i żeby podziwiać
                        panoramę miasta z jej szczytu należy przejść ponad 80 schodków ( chyba 85 ).
                        Wejście do baszty znajduje się na wysokości 6 m nad ziemią, prowadzą do niego
                        zewnętrzne schody. Z tarasu widokowego ostatniej kondygnacji baszty rozpościera
                        sie niesamowita panorama Wisły, z zamkiem w Janowcu. Baszta przylegała od
                        strony zachodniej do zamku. Zamek zburzyli Szwedzi w XVII w. W latach 70, - 80
                        XX w mury zamkowe zostały zabezpieczone jako trwała ruina. Obok Góry Zamkowej
                        znajduje się Góra Trzech Krzyży. Ustawione na jej szczycie krzyże upamiętniają
                        ofiary cholery, jaka dotknęła mieszkańców miasta w 1708 roku.

Rynek

Na rynku skupia się życie miasteczka.Tłumy turystów rozsiadają się w ogródkach
                        kawiarnianych i pubach. W Boże Ciało dosłownie wszystkie miejsca w ogródkach
                        były zajęte. Cały rynek i wiele uliczek wybrukowanych jest kostką. We wtorki i
                        piątki od rana do 12 odbywa się tu handel warzywami, miodem, owocami. A już od
                        godz.12 plac udostępniony jest turysytom.W weekend wystawiono do sprzedaży masę
                        obrazów ( ja tylko mogłam sobie pooglądać sad )
                        Jedno mi sie tu nie podobało. Mianowicie sporo cyganek z kartami w ręku.
                        Podchodziły bezczelnie do konsumujacych, spacerujących lub siedzących.Trzeba
                        było kategorycznie,ostro spławiać te panie, bo jeśli wyczuły w głosie
                        niezdecydowanie, to gość przepadł, a właściwie przepadły jego banknoty.
                        Rynek jest najczęściej utrwalany na obrazach i zdjęciach. Ja zakupiłam sobie
                        reprodukcję akwarelki Mariusza Aab'a.
                        Na środku rynku stoi drewniana studnia z daszkiem i kołem zamachowym
                        zaprojektowana przez Jana Koszczyca-Witkiewicza (w 1905 r), który zajmował sie
                        restauracją najznamienitszych zabytków, ale też wznosił nowe obiekty. W rynku
                        stoja dwie wspaniałe kamienice Przybyłów z 1615 roku bogato zdobione. Dekoracje
                        pokrywaja każdy centymetr fasady.
                        Nad rynkiem, na wzgórzu wznosi się kościół farny.
                        Z rynku przechodzi sie do drugiego, małego rynku, gdzie handluje sie
                        codziennie, ale są to ubrania, kapelusze, rękodzieło.Na małym rynku zachowały
                        sie drewniane budynki, jedynej pamiatki po dawnej dzielnicy żydowskiej. Żydzi w
                        XIX w. stanowili ponad połowę ludności miasta.
                        Przy ulicy Senatorskiej stoją piękne kamienice: Celejowska i Biała.
                        Zdjęcia do obejrzenia dla chętnych, na razie wgrałam 30 zdjęć. Będą nastepne,
                        może jutro.

saga-m.fotosik.pl/albumy/208655.html
    • maladanka Re: Kazimierz Dolny 20.08.07, 19:45
      może w sobotę.../odpukuję we wszystkie drewniane rzeczy w domu!!!/-
      musi sie udać!
      • wiktoria53 Re: Kazimierz Dolny- Maladanko, czekam na relacje 25.08.07, 16:53
        tego uroczego zakatka kraju. Och, jak tam pięknie( z wyjatkiem
        nachalnych cyganów chcących powróżyć sad(( a pętajacych sie po rynku,
        który jest wizytówka Kazimierza.
        • del.wa.57 Re: Kazimierz Dolny- Maladanko, czekam na relacje 25.08.07, 17:18
          Wiktorio,nasza Mała napewno dzisiaj szaleje,własnie w Kazimierzu i
          jeszcze nie wróciła,napewno sie odezwie i pokaże co ciekawego
          ujrzały Jej oczy.Ja tez czekam wiosenko!!!
          smile)
          • maladanka Re: Kazimierz Dolny- smutek.. 26.08.07, 10:09
            Otwarłam oko przed chwilką i szybko Wam tylko napisze,że z
            Kazimierza zrobli Krupówki! ja się pytam czy tam nie ma nikogo,kto
            czuje,że obrzydliwe są ceratowe szmaty-reklamy wiszące wszędzie? W
            ogóle reklamy i reklamiska zasłaniają wszystko!
            Ale pojadę jeszcze do Kazimierza, gdy będzie brzydko,deszczowo,gdy
            zamkną ten chińsko-pseudoludowy jarmark i zostanie ATMOSFERA.
            Troszkę ochłonę - miałam 2 dni pod rząd wycieczki - jedna na
            Słowację druga do Kazimierza i Czarnolasu.A upał wiadomo jaki był -
            jednak co tam! Co widzę i czuję to moje,prawda?He,he i jak wsiadłam
            na prom to z wrażenia przestał płynąć i pół godziny na środku Wisły
            tkwilismy!

• fleur1 Re: Kazimierz Dolny- smutek.. 26.08.07, 10:12
              Maluszku ja bardzo chcę pojechać do Kazimierza, ode mnie daleko, ale
              jak się bardzo chce to wszystko jest możliwe, nieprawdaż.
            • natla Re: Kazimierz Dolny- smutek.. 26.08.07, 10:33
              Już naście lat temu do szału doprowadzały mnie parasole "Żywca",
              które zasłaniały 1/3 kamieniczek. Piszesz, ze wszędzie juz są
              reklamy.......przepraszam, ale głupota władców miasta nie ma chyba
              granic. Przyjeżdżają tłumy, które pewnie w większości bezmyślnie
              potratują rynek, wypiją piwo i tyle z tego mają.
              Wtedy raniutko parasole reklamowe były schowane i można było
              przelecieć się po centrum bez tłumów i w owej niezastąpionej
              atmosferze. a potem "chodu" do sławnych, roślinnych tuneli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka