Dodaj do ulubionych

Dobry i zdrowy sen

29.07.09, 15:31
Dzisiaj spałam 10 godzin. Zwykle śpię krócej, ale wtedy rano mam zaspane oczy, ziewam i nie ma we mnie energii.

"Dobry i zdrowy sen wpływa korzystnie nie tylko na nasze samopoczucie i urodę. Naukowcy udowodnili, że wzmacnia także pamięć, co odgrywa dużą rolę w procesach zapamiętywania i uczenia się. Zatem nie zarywaj nocy, wyłącz wcześniej telewizor. Po prostu śpij.
A czy wiecie, że delfiny podczas snu mają jedne oko otwarte?"
Obserwuj wątek
    • sagittarius954 Re: Dobry i zdrowy sen 29.07.09, 15:45
      Delfiny nie chcą być zjedzone w czasie snu smile
      Sen do momentu kiedy nie pocimy się jest zdrowy , ale gdy zaczynamy wtedy już
      szukaj w sobie choroby smile Mam tak w sobie smile Ostatnio śpię dobrze , wczoraj
      nawet za dobrze bo zanim cosik załatwiłem zasnąłem nim zdążyłem się rozpakować smile
      • bogatka1 Re: Dobry i zdrowy sen 29.07.09, 16:05
        Zaciekawiłeś mnie tym związkiem snu i pocenia.
        Bywało, że bardzo pociłam się we śnie, nie zawsze z powodu większej gorączki.
        Dzieci zmęczone też się pocą we śnie, krótko po zaśnięciu.
        • sagittarius954 Re: Dobry i zdrowy sen 29.07.09, 16:10
          Bogatko - każdy lekarz powinien spytać się Ciebie czy w czasie snu pani się poci .
          W każdym razie ja tak miałem , i od tego momentu lekarz po potwierdzeniu,
          założył słuchawki i już wiedział smile
          Zdrowy sen jest bez pocenia się , ale częstego dzień w dzień , czyli noc w noc .
          Jeden raz na jakiś czas nie bierze się pod uwagę z racji przegrzania ciała nawet
          pod kołdrą .
        • wadera1953 Re: Dobry i zdrowy sen 29.07.09, 16:13
          Ja śpię przeważnie 9-ć godzin.Od 23-8.00.Pocenie się w czasie snu bez
          przeziębienia ,jest na bank powodem, bardzo poważnej choroby. Wiem co mówię.
          • bogatka1 Re: Dobry i zdrowy sen 29.07.09, 16:20
            Coraz bardziej jestem zaciekawiona. Jakiej choroby?
            • sagittarius954 Re: Dobry i zdrowy sen 29.07.09, 16:26
              n.p.serca
              • bogatka1 Re: Dobry i zdrowy sen 29.07.09, 17:17
                W Googlach wyczytałam, ale nie było w tym związku ze snem:
                "U niektórych ludzi (np. żyjących w pośpiechu czy stresie, bardzo aktywnych) często występuje nadmierne wydzielanie potu (hyperhidrosis).
                Nasila je wysiłek fizyczny, wysoka temperatura powietrza, ból, niepokój, lęk oraz noszenie ubrania i obuwia ze sztucznych materiałów.

Nadmierne pocenie uogólnione może być spowodowane zaburzeniami termoregulacji albo czynnikami emocjonalnymi.
                Występuje też podczas gorączki, np. u osób chorujących na gruźlicę czy malarię. Dolegliwość towarzyszy zatruciom (np. alkoholem), występuje przy cukrzycy, nowotworach złośliwych.

Obfite pocenie się może towarzyszyć nadczynności tarczycy, otyłości, menopauzie. Nadczynności gruczołów ekrynowych sprzyja niewłaściwa dieta, nadmierne picie, palenie tytoniu, zaburzenia hormonalne.

Nadmierne pocenie to także jeden z objawów dojrzewania. Gdy „szaleje” burza hormonalna, u wielu młodych ludzi zwiększa się wrażliwość układu nerwowego (autonomicznego) odpowiedzialnego za wydzielanie potu."
                • super222 Re: Dobry i zdrowy sen 29.07.09, 17:21
                  ...o dobry, zdrowy sen.
                  • anoagata Re: Dobry i zdrowy sen 29.07.09, 20:02
                    Interesujący wątek!!zastanowiłam się jak to u mnie jest bo kłade sie natychmiast
                    spię budzę sie rano i wstaję nic nie wiem co bylo w nocy czy burza czy poty,czy
                    jeszcze coś innego to chyba też jakaś choroba.
                    • wadera1953 Re: Dobry i zdrowy sen 29.07.09, 20:06
                      He,he,he kłamie jak nic!
                      • misia007 Re: Dobry i zdrowy sen 30.07.09, 11:14
                        Uwielbiam spać.Zasypiam przeważnie na filmie wieczornym więc zakończeń raczej
                        nie znam.Lubię za to wcześnie wstać.Nie pocę się ale to żadna moja zasługa.Śpimy
                        w istnym wygwizdowie.Mąż, co uchylne uchyla, co osiatkowane otwiera, tak ma!!!
                        • wadera1953 Re: Dobry i zdrowy sen 30.07.09, 20:34
                          misia007 napisała:
                          .Mąż, co uchylne uchyla, co osiatkowane otwiera, tak ma!!!

No,no!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka