wenecka 15.05.05, 09:48 moim zdaniem jest jeszcze gorszy od egoizmu. egoizm pozwala widzieć inne osoby, żeby wiedzieć kogo zlewać. w narcyźmie się ich zwyczajnie nie zauważa. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
losiek75 Re: narcyzm 15.05.05, 09:53 najgorszy jest narcyzm egoistyczny nie chcesz sie dzielic swoim pieknem z nikim... Odpowiedz Link
wenecka Re: narcyzm 15.05.05, 09:55 tak, takie osoby to łukiem omijać. niech sobie ze swoim pieknem siedzą przed lustrem. bo przecież wszyscy ludzie, których znają są po to, by się w nich odbiajć. a kiepsko mieć w życiu rolę lustra. Odpowiedz Link
wenecka Re: narcyzm 15.05.05, 09:57 ktoś bardzo dużo stracił w moich oczach, gdy zauważyłam, że to zwykły narcyz, nic więcej. wielu artystom się to zdarza. Odpowiedz Link
anula001 Re: narcyzm 15.05.05, 12:41 wlasnie czytam ksiazke pt. Psychopatia. Jest dowiedzione naukowo, ze narcyzm czesto jest przyczyna wlasnie psychopatii czy jak sie obecnia nazywa to zjawisko - socjopatii. Moim zdaniem narcyzm roche laczy sie z egoizmem, te dwie cechy jakby sie przeplataja w czlowieku, kieruja jego myslami i czynami. Odpowiedz Link
jumar1 Re: narcyzm 15.05.05, 14:57 Anula cos mi sie wydaje ze ciężko Ci to czytanie idzie... ...dobre 2 miesiace już ja męczysz... w czyms pomóc? pzdr. Odpowiedz Link
anula001 Re: narcyzm 15.05.05, 15:10 2 miesiace? nic nie wiem o tym,zaczelam czytac 4 maja, ale nie martw sie - jak skoncze to Ci pozycze Odpowiedz Link
15a38 Re: narcyzm 15.05.05, 16:27 anula001 napisała: > wlasnie czytam ksiazke pt. Psychopatia. Jest dowiedzione naukowo, ze narcyzm > czesto jest przyczyna wlasnie psychopatii czy jak sie obecnia nazywa to zjawisk > o > - socjopatii. A socjo- i psychopatia to nie sa dwa różne zjawiska? Odpowiedz Link
anula001 Re: narcyzm 15.05.05, 16:31 wydawac by sie moglo ze dwa rozne, ale obecnie w psychiatrii odchodzi sie od terminu psychopatia wlasnie na rzecz socjopatia. Piszac obecnie mam na mysli wiek XX i dalej, bo badania wnikliwe nad psychopatia zaczely sie w latach 60 w USA, co nie znaczy ze nie znano tego zjawiska oczywiscie wczesniej, ale wlasnie wtwdy zaczeto sie temu baczniej przygladac, badac pewne cechy, przyczyny itd. Odpowiedz Link
khadroma Re: narcyzm 15.05.05, 16:33 w terminologii klinicznej występują raczej terminy : antysocjalne lub dyssocjalne zaburzenia osobowości... Odpowiedz Link
anula001 Re: narcyzm 15.05.05, 16:36 dokladnie tak lecz psychopatia badz socjopatia sa bardziej znane, osluchaly sie w spoleczenstwie. Odpowiedz Link
zapalniczka Re: narcyzm 15.05.05, 14:17 a mi sie wydaje ze takich osob nie ma... a moze po prostu nie jestem w stanie pojace ze takie osoby zyja obok nas... jak ktos moze byc slepy na innych i beznadziejnie zapatrzony tylko w siebie... Odpowiedz Link
jumar1 Re: narcyzm 15.05.05, 14:59 Jak to nie ma??? niedalej jak w piatek siedze na parkingu w samochodzie i przeglądam gazete, podchodzi pijaczek i bełkocze czy mógłbym go poczestowac papierosem! a więc ja na to : "NIE!!!" ... ...to to nie był przykład zapatrzenia w siebie? Odpowiedz Link
jumar1 Re: narcyzm 15.05.05, 15:03 gdyby lakier pekał od jego wyziewów jutro pewnie odbierałbym samochod od lakiernika ...nawet szyby nie popalcował pzdr. Odpowiedz Link
zapalniczka Re: narcyzm 15.05.05, 15:01 a moze nie miales? a moze nie palisz? a tak w ogole to go tylko a moze az poratowales od chorob serca i nowotworow a widzisz jakis Ty dobry i przydatny do spoleczenstwa... Odpowiedz Link
maraiss Re: narcyzm 15.05.05, 15:04 jumar1 napisał: > Jak to nie ma??? > niedalej jak w piatek siedze na parkingu w samochodzie i przeglądam gazete, > podchodzi pijaczek i bełkocze > czy mógłbym go poczestowac papierosem! > a więc ja na to : "NIE!!!" > ... > ...to to nie był przykład zapatrzenia w siebie? NIE, to się nazywa asertywność Odpowiedz Link
jumar1 Re: narcyzm 15.05.05, 15:06 no patrz ..a juz mi prawie wmówiliscie ze wszystko co robie to chamstwo,narcyzm i egoizm pzdr. Odpowiedz Link
anula001 Re: narcyzm 15.05.05, 15:46 kto Ci prawie wmowil? daj spokoj, nikt Ci nic nie wmowil, przeciez i tak najwazniejsze jest to co czlowiek sam o sobie mysli, prawda? Odpowiedz Link
el_colquistador Re: narcyzm 15.05.05, 16:04 Moim zdaniem narcyzm wywodzi się z kompleksów, to chęc udowodnienia innym, że jest się lepszym niż w rzeczywistości. Odpowiedz Link
rori Re: narcyzm 15.05.05, 17:27 CZyli wszyscy jestesmy narcystyczni,bo raczej nie znam osoby ,ktora by ich nie miała.Jedni tylko się nimi nie przejmują lub trochę mniej,inni zaś bardziej. Odpowiedz Link
rori Re: narcyzm 15.05.05, 17:42 ekhm,to bylo do mnie?Bo wcale nie pytalam ,tak jak teraz to czynie. Odpowiedz Link
prawdziwyja Re: narcyzm 15.05.05, 17:36 Człowiek nie ma potrzeby bycia lepszym, niż jest. Wystarczy być lepszym od innych osób z najbliższego otoczenia. Też "naukowo udowodnione" (uwielbiam ten zwrot, zazwyczaj stosuje się go na poparcie dość wątpliwych tez). Odpowiedz Link
wenecka Re: narcyzm 15.05.05, 22:18 hm, moim zdaniem to by by lo całkiem na opak niż jest. ale może jest w tym jakaś racja Odpowiedz Link