14.01.24, 19:37
Negatywny bohater Gladiatora. Chciał wielkości i władzy i sam zbudował na siebie pułapkę, oślepiony swoim narcyzmem. Jeśli dostajemy od życia to na co nie zasłużyliśmy cierpimy okrutnie, bardziej niż gdy nie dostaniemy tego na co zasłużyliśmy. W zasadzie najlepiej jest zasługiwać i nic nie dostawać.

Światło własnej wielkości oślepia. Żeby widzieć dobrze trzeba odwrotnie chcieć być nikim.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Kommodus 14.01.24, 19:44
      Chcieć więcej siły jest zdrowe. Chcieć więcej władzy odwrotnie. Polityka w demokracji ma coś z drugiego. Robią ja ludzie chcący władzy , nie mający siły.
      • dotera Re: Kommodus 14.01.24, 20:10
        Myślę że joga jest o tym by mieć tylko siłę i żadnej władzy w sposób radykalnie źródłowy.
    • dotera Re: Kommodus 14.01.24, 20:44
      Ciekawym motywem filmu są rzeźby. Realistyczne klasyczne rzeźby i związany z nim kult przodków. Nie wiem czy to nie jeden z istotniejszych elementów kultury europejskiej . Czy gdzieś indziej stawiano pomniki ludziom? Grobowce królom. Rzeźby bogów. Wydaje mi się że ma to coś wspólnego z indywidualnym rozwojem jednostek w klasie panującej. Silny kult przodków tworzący rody tworzy silne jednostki, które muszą przynajmniej dorównac wcześniejszym. Nie tylko zbawienie ale i tu na ziemi rozwój.
      • dotera Re: Kommodus 14.01.24, 20:47
        Kult przodków sam jest wszędzie. Ale ma on charakter sakralny i chyba bardziej grupowy. A tu kult bezpośrednich przodków własnej rodziny. Coś co odróżnia szlachtę od ludu który historii pokoleniowej nie ma.
        • dotera Re: Kommodus 14.01.24, 21:04
          Myślę że w kulturze starożytnej było wszystko przedstawione co było do zrozumienia w zakresie władzy i cywilizacji, dlatego niegdyś ja pilnie studiowano. Współcześnie zaś są tendencje by wiedzę istotną chować przed ludźmi podsuwając ogłupiające pseudonauki.
          • dotera Re: Kommodus 14.01.24, 21:09
            Postęp nie powinien polegać na tym że lud dostał nieustanne igrzyska w mediach i odrobinę chleba na codzien, tylko na tym że każdy chce zrobić krok w kierunku tej wyższej klasycznej kultury. Nie chcę zwycięskich powstań niewolników które są kłamstwem i iluzja, tylko by wartości górnej części rozszerzały się na lud
    • dotera Re: Kommodus 15.01.24, 05:20
      Kultura zachodu za wartość sobie postawiła racjonalny realizm . Nie dlatego że chciała się do niego ograniczyć w źródłowych intencjach, ale dlatego że to najpierw trzeba rozwijać. Od czasów Romantyzmu zaczęto to jak sądzę świadomie podmywać manipulacyjne w imię prawd głębszych, nie po to żeby więcej pokazać tylko żeby ludziom odebrać rozwój i wykorzystać ich do swoich celów, podporządkować . Romantyzm to epoka która subiektywnie uwielbiam, ale poznawczo nie znoszę. Myślę że to było cynicznie wymyślone przez cynicznych macherów na poziomie biurka oficera wywiadu. W filmie o młodym Piłsudskim była dyskusja o malarstwie Piłsudskiego i Dmowskiego. Ten pierwszy był po stronie impresjonizmu a ten drugi realizmu Matejki. Ten drugi miał rację . Rację ma zawsze realizm i racjonalizm. Racja irracjonalna jest zaś , ale o niej się nie mówi tylko milczy. Wtedy się objawi sama.
      • dotera Re: Kommodus 15.01.24, 05:35
        Manipulacja ta zaczyna się od prawd głębszych, później w czasach modernizmu zostaje dekadencka sztuka, a w czasach postmodernizmu już tylko nihilizm. Tyle bowiem z tej prawdy rozpisywanej przez agenturę zostaje. Pustka całkowita. Myślę że marksizm i postmodernizm to filozofia czy raczej ideologia udająca filozofię wprost pisana przez regularnych agentów na etatach. Symboliczny jest u nich schemat że niemiecki filozof coś powie i po nich pojawiają się następcy wywracający to do góry nogami z aspiracjami władzy . Pojawiają się ludzie, którzy dobrze rozumieją czym jest ideologia i lunatykowania w podążaniu za nią. Zaś kultura klasyczna jest chęcią z niej wyjścia zgodnie z cnotami jakie Marek Aureliusz cenił. Zaś cnoty które cenił Kodomus były mu obce. Współczesność chce cenić cnoty Kodomusa . My żyjemy w czasach Kodomusa. Czasach chleba i igrzysk. Kultury pogardy i śmierci . Zadłużania się polityków. Dlatego zachód się kończy. Odzywa tylko gdy zaczyna choć cząstkowo i nie do końca świadomie powracać do kultury klasycznej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka