condziu Re: dla Polaków na emigracji 22.10.07, 23:28 wenecka napisała: > www.wracajdopolski.pl W jakim celu ... jak im może tam być na emigracji bardzo dobrze? Odpowiedz Link
wenecka Re: dla Polaków na emigracji 23.10.07, 11:31 w takim, że może nie wiedzą, że tu może być im tak samo dobrze, przy założeniu, ze wyjechali za kasą. wiesz, że w ciągu ok. 2 lat w niektorych branżach / stanowiskach wynagrodzenia wzrosły dwukrotnie, a ludzie siedzą na stołkach i nawet o tym nie wiedzą, że jakby się ruszykli, to by zyskali? Odpowiedz Link
konrad.80 Re: dla Polaków na emigracji 23.10.07, 20:19 niby w jakich branzach wzrosly wystarczajaco zarobki, zeby zyc na normalnym poziomie i miec jeszcze za co wyjechac na wakacje??? tutaj zyje spokojnie i zarabiam wystarczajaco tyle, zeby po odjeciu kosztow zycia, zostalo mi ponad 6 razy tyle co w Polsce cala pensja, z ktorej musialem jeszcze wyzyc rozmawiam ze znajomymi, ktorzy pracuja w Polsce i wcale nie jest tak ciekawie, jesli chodzi o moja branze, zreszta bylem niedawno, na rozmowie w sprawie pracy w kraju i wcale nie proponowali mi takich swietnych warunkow i to za stanowisko kierownicze... wiec nie wiem gdzie takie dobre warunki proponuja Odpowiedz Link
ta_ann Re: dla Polaków na emigracji 23.10.07, 20:24 ) idzie o to, że tu coraz bardziej brakuje dobrych: lekarzy, stomatologów, pielęgniarek (uciekli z kraju- -raju), ludzi z branży budowniczej, budowlańców po prostu i innych. mnie tam rybka, czy ktoś wróci czy nie. to nie cynizm, sama też chcę wyjechać, zostanę albo i nie. myślę też, że nieporozumieniem jest twierdzić, że nagle się tu tak fajnie zrobiło. nie zrobiło. p.s. wenecka, brałaś udział w tym projekcie? bo tak zachęcasz... Odpowiedz Link
fleshless mów Wenecka! 23.10.07, 20:31 dla kogo pracujesz?! kto Cię wyslal?! kto Cię wynająl?! ;> Odpowiedz Link
puzzle33 Re: mów Wenecka! 26.10.07, 20:28 Masz pozdrowienia z Londynu od Ł. Nawrockiego. Mówił, że nie wie, czy jeszcze go pamiętasz, tak na wszelki wypadek, prosił, żeby przekazć. Odpowiedz Link
konrad.80 Re: dla Polaków na emigracji 24.10.07, 00:37 niby zaczyna brakowac, ale czy cos nasz rzad robi, zeby sciagnac fachowcow do kraju?? zgadzam sie z tym, ze to glupie myslenie, ze zaraz bedzie super... jeszcze daleko do tego, zeby w koncu bylo tak jak powinno byc Odpowiedz Link
puzzle33 Re: dla Polaków na emigracji 26.10.07, 20:19 konrad.80 napisał: > zgadzam sie z tym, ze to glupie myslenie, ze zaraz bedzie super... > jeszcze daleko do tego, zeby w koncu bylo tak jak powinno byc Wystarczą stabilne warunki zatrudnienia i gospodarowania, a wrócą młodzi do kraju. Przenisą zdobyte doświadczenia na ojczysty grunt i - co ważne - kasę. Odpowiedz Link
konrad.80 Re: dla Polaków na emigracji 26.10.07, 20:29 niech zaczna byc normalne zarobki, to wtedy wroca, bo sporo jest tutaj ludzi, ktorzy nie maja szans na konkretna prace w kraju, a tutaj spokojnie pracuja i maja za co normalnie zyc Odpowiedz Link
wenecka Re: dla Polaków na emigracji 25.10.07, 09:10 Konrado, Znając Cię na tyle, na ile Cię znam, sądzę, że raczej możesz być bardziej targetem www.powroty.gov.pl niż wracajdopolski.pl strona MPIPS jest poniekąd jest odpowiedzia na pytanie co robi rząd. nie wiem co prawda, ktory rząd masz na myśli, bo ten świeży za wiele nie miał czasu jeszcze, by cokolwiek zrobic, ale należy się spodziewać, że rozkręci się w tym temacie. Poza tym wczoraj dowiedziałam się jeszcze, że Polskie Stowarzyszenie Zarządzania Kadrami też coś zaczyna robićm ale bardizej dla pracodawców i cos w ramach programu start w kariere, czy jakos tak. Odpowiedz Link
ta_ann Re: dla Polaków na emigracji 26.10.07, 09:27 ) www.itakwypadamydouk.gov.pl ja jestem "targetem" tego ęą projektu wypad na początku grudnia, na początku turystycznie (na szczęście mam do kogo, do kuzynki), jeśli uda się od razu znaleźć pracę ojciec obiecał dosłać ciuchy. czemu nie. Odpowiedz Link
ta_ann gdyby się komuś miało to przydać: 26.10.07, 09:36 * omijać Londyn (jak już powiedziała Anula) * decydować się szybko - będą ograniczenia w liczbie zatrudnionych Polaków, bo jesteśmy tam już trochę jak szarańcza w ciągu roku zdaje się * omijać biura pośrednictwa w Polsce - miałam zamiar skorzystać z takowego tu, ściągnęłam materiały, przydatne słownictwo, linki ważnych stron i na tym mam zakończyć, bo nie będzie mi trudno znaleźć pracę, jakiej szukam (żaden zmywak, żaden zmywak * jako obywatele UE możemy pójść do ichniego Biura Zatrudnienia i ono szuka nam pracy (jakoś zbyt piękne to..) * co tam, spróbować można i taka uwaga na zupełnym marginesie. piszecie o wspinie. tu drogi sport, uprzęże, sprzęt etc. tam Polaków, którzy tu mówią "drogo", tam stać...powiedzmy, że mnie taki argument pomaga. zachęca "spróbuj". Odpowiedz Link
mort_subite Re: gdyby się komuś miało to przydać: 26.10.07, 11:39 Z tym omijaniem Londynu, to lekka przesada. Gdzie, jak gdzie, ale pracę na początek, coś niekoniecznie perspektywicznego, ale co pozwoli zdobyć środki na najważniejsze rachunki, w Londku znaleźć łatwo. Nieśmiertelny catering zawsze będzie potrzebował rąk do pracy Jakieś limity czy kontyngenty przy zatrudnianiu Polaków w UK to bajka. Liczba rodaków na Wyspach się zmniejsza - pomału, bo pomału, ale zawsze. Wprowadzanie jakichś ograniczeń byłoby więc mocno opóźnione, a poza tym Brytole nie mają inklinacji tego typu. My twopenneth Odpowiedz Link
konrad.80 Re: gdyby się komuś miało to przydać: 26.10.07, 20:12 ta_ann napisała: > * omijać Londyn (jak już powiedziała Anula) Anula tak powiedziala?? musze z nia porozmawiac jestem w Londynie, przyjechalem tutaj troche ponad 1,5 roku temu i nigdzie nie mam zamiaru sie wyprowadzac, tutaj jest najwiecej mozliwosci na prace, na jakas rozrywke itp co czlowiekowi potrzebne do zycia, zeby nie bylo ze jest tylko praca i dom... > * decydować się szybko - będą ograniczenia > w liczbie zatrudnionych Polaków, bo jesteśmy tam > już trochę jak szarańcza w ciągu roku zdaje się ze jak??? raczej niedlugo bedzie wieksze zapotrzebowanie na polakow, przynajmniej w budownictwie, ale pewnie nie tylko, bo czesc juz po malu wraca do kraju > * omijać biura pośrednictwa w Polsce - miałam > zamiar skorzystać z takowego tu, ściągnęłam materiały, nie da sie ukryc, ze tak juz jest, ale na polakow, trzeba uwazac wszedzie, nawet tutaj w niektorych agencjach pracuja polacy i wtedy lepiej isc do obcokrajowca, niz do polaka, nawet w bankach (choc nie zawsze, bo bywaja przypadki ze jest to normalna osoba, u ktorej mozna cos zalatwic) > przydatne słownictwo, linki ważnych stron i na tym > mam zakończyć, bo nie będzie mi trudno znaleźć pracę, > jakiej szukam (żaden zmywak, żaden zmywak a mozna wiedziec, jakiej pracy szukasz?? > * jako obywatele UE możemy pójść do ichniego Biura > Zatrudnienia i ono szuka nam pracy (jakoś zbyt piękne > to..) a to dlaczego tak uwazasz?? normalna sprawa, idziesz do jobcentre plus i przegladasz oferty pracy, tak jak w naszym urzedzie pracy > * co tam, spróbować można pewnie Odpowiedz Link
puzzle33 Re: dla Polaków na emigracji 26.10.07, 20:23 Mówi, że z miejsca coś ruszy zarówna dla pracodawców jak i zatrudnionych. Roztacza perspektywy i choć dość ograniczone, to przecież od czegoś zacząć, by ruszyć w stronę rozwoju. Odpowiedz Link
konrad.80 Re: dla Polaków na emigracji 26.10.07, 20:36 to moze niech zaczna od zmniejszenia kosztow zatrudnienia pracownika, a potem zastanowia sie, dlaczego mamy wysoki podatek, a kasy nie widac, kraj nie rozwija sie, a Wielka Brytania ma podatek mniejszy i caly czas rozwija sie, idzie do przodu... wiec jak to jest?? Odpowiedz Link
puzzle33 Re: dla Polaków na emigracji 26.10.07, 21:06 konrad.80 napisał: > Wielka Brytania ma podatek > mniejszy i caly czas rozwija sie, idzie do przodu... wiec jak to > jest?? Niepłacących morderczych podatków stać na konsumpcję i inwestycje. Maleje bezrobocie, poprawia się rynek zbytu. Krótko - naczynia połączone. Odpowiedz Link
konrad.80 Re: dla Polaków na emigracji 28.10.07, 23:18 tego, dlaczego mialbym byc targetem tamtej drugiej strony?? Odpowiedz Link