Dodaj do ulubionych

demonstracja

29.08.08, 11:08
hmm czy zdarzylo sie wam uczestniczyc w jakiejs demonstracji?
niewazny za czyms czy przeciwko czemus
dzis wielki strajk w wawie, ciekawe jak bedzie wygladalo te 30k
jakbym mial strzelac kto uczestniczyl w jakims strajku to wybralbym
kontika:)
Obserwuj wątek
    • milleniusz Re: demonstracja 29.08.08, 11:10

> dzis wielki strajk w wawie, ciekawe jak bedzie wygladalo te 30k

Dzisiaj w Warszawie leje, tak że psa szkoda by wystawić na dwór. Ale rozumiem,
      jak demonstracja ma jakiś wyższy cel, to może deszczu się nie przestraszy, aż
      włączę TVN24, żeby sprawdzić, czy palą jakieś kukły, albo coś. :)
    • bertrada Re: demonstracja 29.08.08, 11:13
      A przeciw czemu będą demonstrować, bo chyba nie jestem na bieżąco. ;D
      • jaceks20 Re: demonstracja 29.08.08, 11:16
        przeciwko Kaczynskim;)
        a przeciw czemuzby innemu
    • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:18
      Owszem.
      Tygodniami kładłam się na trasie budowy zapory w Czorsztynie w ramach "Tamy
      tamie" i lądowałam na dołku oraz przed kolegium ds. wykroczeń, a następnie w sądzie.
      Pikietowałam też i "pomieszkiwałam" przed sejmem w proteście przeciwko budowie
      elektrowni w Żarnowcu.
      To z tych bardziej spektakularnych "demonstracji", hiehie.
      • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:19
        Oo to miedzy innymi dzieki Tobie Polska jest energetyczna Afryka :(
        • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:22
          Yhy, a dzięki Tobie krajem, w którym w sztucznym morzu w górach toną dzieci
          zaplątane w niewykarczowany las.
          • milleniusz Re: demonstracja 29.08.08, 11:24
            Akurat od energetyki atomowej nie uciekniemy. Choć akurat chyba dobrze, się
            stało, że nie zafundowaliśmy sobie elektrowni z reaktorem modelu czernobylskiego.
            • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:26
              Fakt, typ czernoobylski to nie byl dobry pomysl.. Problem jest taki,
              ze niektorzy ludzie zasadniczo nie chca energii atomowej.. a to juz
              jest krotkowzroczne...
              • milleniusz Re: demonstracja 29.08.08, 11:31

> a to juz jest krotkowzroczne...

No ale wkrótce będą się musieli zdecydować, czy chcą mieć w domu jasno i ciepło,
                czy nie. Ewentualnie czy chcą za ten sam prąd z tego samego atomu płacić po 50gr
                za KWh (dwa razy więcej), żeby go sprowadzić z Litwy, Czech, czy Niemiec.

I może to się stanie wcześniej, niż zadymimy smogiem z węgla pół Europy.
                • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:32
                  Kazdy protestujacy wraca kiedys do domu i co robi jako pierwsze??
                  Zapala swiatlu i idzie sie umyc.. pewnie im sie wydaje, ze u nich to
                  prad w scianie mieszka i tak sie mnozy.. :P
            • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 11:30
              milleniusz napisał:

> Akurat od energetyki atomowej nie uciekniemy. Choć akurat chyba dobrze, się
              > stało, że nie zafundowaliśmy sobie elektrowni z reaktorem modelu czernobylskieg
              > o.

To jest powielany mit. Tam wcale nie miało być tak starego reaktora. Wręcz
              przeciwnie - planowany był jeden z najnowocześniejszych na świecie.
              A Niemcy na ten przykład pozbywają się tego najtańszego i najczystszego (póki
              co) źródła energii. Bo fanatyczni zieloni potrzebowali jakiegokolwiek programu i
              wymyślili likwidację elektrowni atomowych do 2025 roku. A teraz kombinują, jak
              się z tego wycofać.
          • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:27
            > Yhy, a dzięki Tobie krajem, w którym w sztucznym morzu w górach
            toną dzieci
            > zaplątane w niewykarczowany las.

Eee.. mozesz mi dokladniej wytlumaczyc o co chodzi :)?
            • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:32
              O zbiornik czorsztyński.
              • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:33
                Prosze dokladniej bo nie wiem o czym mowisz.. pamietaj, ze ja od lat
                nie mieszkam w Polsce.. Co ten zbiornik szkodzi?
                • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:36
                  Masz jakieś 2-3 godzinki wolnego czasu? I nie na czytanie, bo to by zajęło więcej?
                  Tylko na rozmowę.
                  • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:37
                    Poprosze o streszczenie :)
                    • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:40
                      Dobrze, ale tylko tego jednego aspektu, do którego się odniosłam. pamiętaj, że
                      to nie jedyny minus tego zbiornika, ok? :)
                      Kiedy przygotowywano tereny pod zalanie strasznie się spieszono, bo wokół zapory
                      powstawało coraz więcej znaków zapytania, problemów, niepewności. Las wycięto za
                      szybko byle jak i nie wykarczowano go. Teren zalano, las zdążył poodrastać,
                      korzenie zostały odsłonięte przez wodę. Tam sie topi mnóstwo ludzi przez ten las :(
                      Tak, tak, na pewno las jest winny, tak samo jak przydrożne drzewa są winne
                      wypadkom na drodze.
                      • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:41
                        No nieee.. wiec powinnismy tez osuczyc rzeki bo prad wody porywa
                        ludzi..
                        • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:48
                          ???
                          Ironia, czy co i do czego się konkretnie odnosisz?
                          Ja napisałam, że las i drzewa są winne ironicznie.
                          • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:49
                            Powiedz mi co o CZorsztynie co faktycznie jest zle.. a nie, ze
                            ludziska sie tam topia.. w kazdym wiekszym zbiorniku wodnym ktos sie
                            kiedys utopil.. z wanna wlacznie
                            • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:57
                              Chciałeś streszczenie, to masz.
                              Nie chcesz zrozumieć, Twoja sprawa. Nie da się wytłumaczyć czegoś komuś, kto nie
                              chce zrozumieć, tylko się kopać.
                              Nie zbiornik jest winien, a jego beznadziejne przygotowanie, o którym było
                              wiadomo, że będzie beznadziejne.
                              • puszysta_gimnazjalistka Re: demonstracja 29.08.08, 12:13
                                Nie chcę wkładać kija w mrowisko, ale w tamtej dolinie chyba nigdy nie było
                                lasu, krzaki tak, ale lasu tam nie pamiętam, kiedyś często tam bywałem, w
                                trakcie napełniania zbiornika również. Samo dno doliny było pokryte żwirem i
                                większymi kamieniami, co najwyżej trawa mogła tam wyrosnąć.
                                • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:18
                                  Ja również tam bywałam i las tam był. Nie total gęstwina, ale był.
                                  Dno zostało później "posypane" żwirem i kamieniami, co nie przeszkodziło
                                  roślinności przypomnieć, ze tam jest.
                                  Naprawdę nie słyszeliście o utonięciach w czorsztyńskim zbiorniku? O tych z
                                  udziałem konarów i korzeni???
                                  Głośny temat w wakacje zeszłe, lub sprzed dwóch lat.
                                  • puszysta_gimnazjalistka Re: demonstracja 29.08.08, 12:25
                                    Musisz pamiętać, że jest to zbiornik sztuczny i pełni również rolę zbiornika
                                    retencyjnego co może oznaczać duże wahania poziomu lustra wody a zatem zanim się
                                    do takiej wody wejdzie trzeba pomyśleć, jeżeli stan jest wysoki to możliwe, że
                                    pod wodą są rośliny, które na co dzień są wysoko ponad linią brzegową.
                                    Jeżeli ktoś się topi to w 99,9% przypadków sam jest sobie winien.
                                    • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:29
                                      Zgadzam się z tym.
                                      Co nie zmienia faktu, iż jest to inwestycja pełna niedoróbek i niebezpieczna.
                                      Nie powiedziane też, że spełni swoją rolę przez czas wystarczająco długi, by się
                                      opłaciła.
                                      Betonowe zastrzyki, którymi zabezpieczono wapienne skały podatne na drążenie
                                      przez wodę, wypłynęły w studzienkach w Czechach i na Słowacji.
                                      Heh, "wiatr wieje tam gdzie chce" i Dunajec płynie tam, gdzie chce...
                                      • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 12:32
                                        Od kiedy beton ma dodatnia plywalnosc?
                                        • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:38
                                          Może odkąd jest wstrzykiwany pod ciśnieniem?
                                          • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 12:42
                                            Hmmm w betonie nie ma ani jednego skladnika, ktory ma dodatnia
                                            plywalnosc.. wiec to wyplywanie betonu na Slowacji to bajka.. sorry
                                            • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:45
                                              Rozumiem, że jeśli przedstawię Ci dane, wkleję linka, to dopóki nie ogłosi tego
                                              telewizja, nie uwierzysz?
                                              • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 12:46
                                                Daj linka.. i nie obrazaj mnie prosze
                                                • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:49
                                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64121&w=83987348&a=83992763
                                                  Ja Ciebie obrażam?
                                                  Nie masz sobie nic do zarzucenia?

Szukam linka.
                                                  Sam też możesz poszukać, wiesz? ;P
                                                  • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 12:53
                                                    Tak, ja chlapnalem o TV a Ty wycoagasz z tego wnioski, ze nic poza
                                                    TV dla mnie nie istnieje :( A, ze linkow nie posiadam to przez to, e
                                                    mnie ten temat az tak nie zajmuje aby posiadac kazdy dostepny
                                                    skrawek informacji.. Ale to moze przez to, ze w promieniu ok 30km
                                                    mam dwie atomowki..
                                                  • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:56
                                                    Przepraszam, jeśli chlapnęłam coś nie tak, nie powinnam :)
                                                    Szukam nadal, ale chęć "pyskowania" mi w tym przeszkadza :D
                                            • puszysta_gimnazjalistka Re: demonstracja 29.08.08, 12:48
                                              Tuż za tamą, Dunajec jest rzeką graniczną ze Słowacją, więc pewnie chodzi o to,
                                              że to co wstrzykneli powyżej spiętrzenia woda zniosła poniżej. Chociaż dla mnie
                                              to też brzmi jak bajka.
                                              • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:50
                                                Oj, dobrze, już dobrze, szukam linka do wiarygodnych informacji, ok?
                                      • puszysta_gimnazjalistka Re: demonstracja 29.08.08, 12:43
                                        Z Czechami to chyba trochę przesadziłaś:)
                                        • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 12:44
                                          Ee ja bym jeszcze Wegry i Austrie dodal.. po co sie ograniczac :P
                                  • puszysta_gimnazjalistka Re: demonstracja 29.08.08, 12:31
                                    A lasu tam nie było, od północno-wschodniej strony, czyli przy drodze na Nowy
                                    Targ były wsie, teraz zalane, nie las, może po przeciwnej stronie coś był, ale
                                    na pewno nie wiele, to zawsze była szeroka dolina bez drzew.
                                    • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:36
                                      Z drzewami :D
                                      I tak możemy sobie się przerzucać :D
                                      Jeździłam tam wiele razy, pomieszkiwałam tam, pamiętam i wsie, których już nie
                                      ma i te, które powstały gdzie indziej, te z klocków. I drzewa i motyle i
                                      "normalny" Dunajec, a nie błotniste bajoro.
      • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 11:26
        funny_game napisała:

> Pikietowałam też i "pomieszkiwałam" przed sejmem w proteście przeciwko budowie
        elektrowni w Żarnowcu.

Jak Cię lubię, tak tu masz minus, za to że uległaś lobby górniczemu. Gdyby ta
        elektrownia powstała - Polska miałaby znacznie mniej problemów...
        >
        >
        >
        • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:29
          Przeciwnicy elektorwni atomowych powinni pomieszkac kolo elektrowni
          weglowej a na weekendy wyjezdzac na haldy...
          • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 11:31
            kontik_71 napisał:

> Przeciwnicy elektorwni atomowych powinni pomieszkac kolo elektrowni
            > weglowej a na weekendy wyjezdzac na haldy...

Kontik, nie drażnij mnie - ja jestem zwolennikiem, a tak mieszkam :)
            • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:34
              Znaczy sie, ze sam sie podstawiles :P Zamien sie z Funny :)
              • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:35
                Unikam ludzi życzących źle ludziom, z którymi mają rozbieżne poglądy.
                • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:36
                  Tu nie chodzi o zle zyczenie.. tylko o poznanie rzeczywistosci..
                  ktos, kto nigdy nie zyl kolo elektrownie weglowej, nigdy nie bedzie
                  wiedzial jak to jest..
                  • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:41
                    Nie mieszkam, ale bywam na Śląsku.
                    I nie jestem na ślepo przeciwniczką energii atomowej, nie jestem po prostu osobą
                    do elektrowni atomowych przekonaną. Być może jeszcze nie jestem, a może się
                    nigdy nie przekonam.
                    • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:42
                      To powiedz m co Cie w elektorwniach atomowych tak martwi?
                      • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:46
                        Niepewność :)
                        Np. tego, co będzie z nimi, gdy już przestaną być bezpieczne, nowoczesne, sprawne.
                        • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:48
                          To co sie robi w Niemczech.. sa technologie wyburzania i recyklingu
                          elektrowni atomowych.. Niemcy juz pare NRDwoskich tak zlikwidowali i
                          kwiatki posadzili :)
                          • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:59
                            No popatrz, a ja myślałam, że w kosmos je wystrzeliwują :/
                            Wiem, że jakoś się je "usuwa", ale jak, gdzie są reaktory, na ile to bezpieczne?
                            Napisz coś o tym, konkretnie, bo nie znam się i ciekawa jestem, ok?
                            • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 12:32
                              Te najbardziej radioaktywne odpady sa rozdrabniane i zalewane w
                              szkle (pewnie specjalnym), nastepnie skladowane np w bylych
                              kopalniach soli. Skladowiska sa nieniernie dlugo badane zanim
                              zostanie tam zlozone cokolwiek co jest radioaktywne..
                        • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 11:57
                          funny_game napisała:

> Niepewność :)
                          > Np. tego, co będzie z nimi, gdy już przestaną być bezpieczne, nowoczesne, spraw
                          > ne.
                          >
                          Jedynym (ale za to niezwykle poważnym) obciążeniem dla środowiska, które
                          wywołują elektrownie atomowe - jest zużyte paliwo. Pojawia się problem
                          składowania, etc. Sama elektrownia nie jest trudniejsza do utylizacji, niż
                          jakikolwiek budynek podobnej wielkości.
                          • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:59
                            Tak, nie mówimy o ścianach, tylko o tym, co między nimi, więc? :)
                            • milleniusz Re: demonstracja 29.08.08, 12:02

> Tak, nie mówimy o ścianach, tylko o tym, co między nimi, więc? :)

Więc prawda jest taka, że eletrkownie węglowe są bardziej radioaktywne niż
                              atomowe. Serio. :)
                            • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 12:04
                              funny_game napisała:

> Tak, nie mówimy o ścianach, tylko o tym, co między nimi, więc? :)
                              >

Z tym też nie ma problemu.
                              A paliwo włożone do ołowianej, ocynkowanej i powleczonej polimerami skrzynki też
                              nie zaszkodzi.
                              Sam reaktor - to po prostu kupa złomu, którą można poddać procesowi recyklingu :)
          • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:34
            Zwolennicy tylko jedynego słusznego źródła energii powinni zostać powieszeni na
            wiatrakach elektrowni wiatrowych :///
            Kontik, czy możesz rozmawiać merytorycznie, a nie przerysowanie-demagogicznie?
            • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:35
              No wlasnie rozwazam merytorycznie.. Elektorownie konwencjonalne to
              syf i Co2, Wodne powoduja wielkie zmiany w naturze, wiatrowe to
              bajka, sloneczne - nie do uzycia w Europie.. wiec jak chcesz ten
              prad produkowac?
              • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:37
                Bardzo merytorycznie "wiatrowe to bajka". Powiedz to mamie mojej kumpeli. Stawia
                kolejny wiatrak.
                • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:38
                  No i ile tych wiatrakow potrzeba aby cale spoleczenstwo mogla
                  wlaczyc sobie zarowke w domu?
                  • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:42
                    Pewnikiem troszeczkę i ciut ciut. Ja nie mówię, że tylko i wyłącznie wiatrowe.
                    Tam, gdzie to możliwe.
                    • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:43
                      ale to i tak bedzie pare marnych % w sklali zapotrzebowania.. co z
                      reszta?
                      • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:49
                        Nie wiem, pewnie nie ma już za bardzo alternatywy dla jądrowych w takim
                        przypadku. Nie twierdzę, że lasy, pola, trzeba zamienić na całe, wymagające
                        miejsca, połacie wiatraków.

Mam tylko prośbę: potrafię się przyznać, że nie wie4m w tym temacie tyle, ile
                        bym chciała.
                        Nie udawajmy specjalistów, jeśli nimi nie jesteśmy.
                        • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:51
                          Nasaza rozmowa jest prowadzona na poziomie laikow i to jest fakt..
                          Ale tym gorzej jest, ze laicy zaczynaja szantazowac panstwo i
                          przyczyniaja sie do rozwalania energetyki tegoz...
                          • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:02
                            Rozumiem, że mogę się wypowiadać tylko w sprawach związanych z moim zawodem, a
                            poza tym morda w kubeł i bulgotać i niech robią ze mną, co chcą?
                            Kontik, ludzie mają prawo wyrażać swoje zdanie. Również masowo.
                            Jesteś specjalistą od praw człowieka? To zrób coś z prawem, żeby ludziom tego
                            zabronić.
                            • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 12:35
                              Oczywiscie, ze moga sie wypowiadac.. ale jesli ma to rozmiary
                              demonstacji i wplywa na cale spolczenstwo to demonstrujacy powinni
                              moiec jakas wiedze na ten temat.. A sama przyznajsze, ze
                              niespecjalnie wiesz.. wiec demonstrowalas nie swoje zdanie tylko
                              zdanie organizatora..
                              • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:39
                                Tak.
                                Jak rozumiem, Twoje zdanie = zdanie TV w takim razie, a TV wie wszystko?
                                • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 12:42
                                  Naprawde masz takie niskie zdanie o mnie?
                                  • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:47
                                    Nie, mam dobre zdanie o Tobie.
                                    Ale "jadę" takimi samymi argumentami, jakich Ty używasz w stosunku do mnie.
                                    Wiesz, kto mieczem wojuje... ;)
              • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 11:39
                kontik_71 napisał:

wiatrowe to bajka,
                nie do końca, tyle, ze one dla odmiany wytwarzają mikrodrgania, które płoszą
                faunę w promieniu kilkuset metrów.
                • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:39
                  Bajka bo aby mialy faktycznie znaczenie w skali kraju to trzeba by
                  zabudowac nimi pol Polski..
                  • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 11:41
                    kontik_71 napisał:

> Bajka bo aby mialy faktycznie znaczenie w skali kraju to trzeba by
                    > zabudowac nimi pol Polski..

No i wtedy nie byłoby tu ani jednego zwierzaka...
                    • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:42
                      Czyli ekologia pelna geba :)
                      • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 11:44
                        Dokładnie. Jak sobie taki wiatrak przy domu postawisz - to masz pewność, że nie
                        będziesz miał nornic i kretów. Ale psa lepiej też nie mieć, bo zgłupieje. Kot
                        tak samo.
                      • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:44
                        Wyciągacie wnioski na podstawie MITÓW.
                        • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 11:49
                          a gdzie tu mit?
                          • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:52
                            A dlaczego przy wiatrakach, które dość regularnie "zwiedzam" żyją i mają się
                            dobrze zwierzęta?
                            • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 11:53
                              funny_game napisała:

> A dlaczego przy wiatrakach, które dość regularnie "zwiedzam" żyją i mają się
                              > dobrze zwierzęta?
                              >
                              jak blisko? Mają tam swoje siedliska?
                              • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:08
                                Tak.
                                Będziesz kiedyś w okolicy Bydzi, to Cię zabiorę na wycieczkę.
                                • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 12:14
                                  funny_game napisała:

> Tak.
                                  > Będziesz kiedyś w okolicy Bydzi, to Cię zabiorę na wycieczkę.
                                  >

Powiem szczerze, że mnie zaskoczyłaś :)
                                • lupus76 I jeszcze 29.08.08, 12:17
                                  jak będziesz kiedyśw Zwardoniu i przejdziesz przez Skalite - popatrz na górę po
                                  prawej - Słowacy postawili tam właśnie wiatrowe generatory. Część muszą
                                  wstrzymywać (rzadko chodzą wszystkie - bodaj 8 sztuk), właśnie ze względu na
                                  zwierzaki. Podobnie jest zdaje się w okolicach Pucka.
                                  • funny_game Re: I jeszcze 29.08.08, 12:20
                                    Poczytam, poszukam, poanalizuję :)
                            • milleniusz Re: demonstracja 29.08.08, 11:57

> A dlaczego przy wiatrakach, które dość regularnie "zwiedzam" żyją
                              > i mają się dobrze zwierzęta?

Ja bym strzelił, że dlatego, że nie zwiadzasz wiatraków, których jest np. 100, o
                              rozpiętości śmigieł ponad 100 metrów i o prędkości obrotowej rzędu 2-5 obrotów
                              na minutę.

Dopiero to może dać trochę prądu w skali przemysłowej i dopiero taka farma
                              konkretnie "buczy". Taki jednostajny dźwięk niskiej częstotliwości. Plus
                              niewyczuwalne uchem drgania - infradźwięki. Miodzio. Jak ktoś ma tendencje
                              depresyjne, to już będzie wiedział, co musi w takiej sytuacji zrobić. :)
                              • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:09
                                W poniedziałek podam Ci na @ szczegóły techniczne, przypomnij mi.
                                Nie chcę publicznie, bo od razu da się zlokalizować moją kumpelę, a nie wiem,
                                czy ona tego chce :)
                  • milleniusz Re: demonstracja 29.08.08, 11:43
                    kontik_71 napisał:

> Bajka bo aby mialy faktycznie znaczenie w skali kraju to trzeba by
                    > zabudowac nimi pol Polski..

Ekologowie już nie lubią wiatraków. One są mało efektywne nie tylko płoszą
                    zwierzęta i zabijają ptaki, ale też depresyjnie wpływają na człowieka z powodu
                    infradźwięków. Żeby taki agregat coś dawał, to musi mieć śmigła o rozpiętości
                    kilkudziesięciu metrów i muszą być ich setki.

Od tego można dostać konkretnego świra.
                  • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:43
                    Kontik, ale tam, gdzie MOŻNA je postawić, chyba lepiej postawić właśnie je, a
                    nie elektrownię tradycyjną czy jądrową, tak?
                    • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 11:48
                      funny_game napisała:

> Kontik, ale tam, gdzie MOŻNA je postawić, chyba lepiej postawić właśnie je, a
                      > nie elektrownię tradycyjną czy jądrową, tak?
                      >

Nie do końca. To jest kwestia efektywności energetycznej. A wiatraki też nie są
                      obojętne dla środowiska. Najmniej uciążliwe w sumie są chyba spalarnie wierzby
                      energetycznej - ale ta energia jest koszmarnie droga (nawet 12-krotnie droższa
                      od węglowej).
                      Zależy od położenia, areału i możliwych do przeznaczenia środków.
                      • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:50
                        Można = kiedy to "zależy" wypada na korzyść wiatrowej, ok.
                        Tak samo można, czy lepiej pewnie postawić inną elektrownię tam, gdzie wiatrowa
                        jest niewskazana.
                        • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:52
                          Wiesz.. to niejest tak, ze 1 wiartowa = 1 atomowa..
                          • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:03
                            Wiem, a dałam do zrozumienia, że nie wiem?
                            Gdzie?
                        • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 11:53
                          dokładnie.
                          • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:03
                            Czy Wy przypadkiem nie próbujecie wmówić mi, że napisałam coś, czego nie napisałam?
                            • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 12:05
                              yyyy nie sądzę.
                              • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:10
                                Aha, to pokaż mi, gdzie napisałam, że same wiatrowe wystarczą i gdzie napisałam,
                                że 1 wiatrowa = 1 jądrowa, pliz :)
                                • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 12:18
                                  funny_game napisała:

> Aha, to pokaż mi, gdzie napisałam, że same wiatrowe wystarczą i gdzie napisałam
                                  > ,
                                  > że 1 wiatrowa = 1 jądrowa, pliz :)
                                  >
                                  A czy ja Ci coś takiego inputuję?????
                                  Ja się cały czas odnoszę do tego:
                                  Można = kiedy to "zależy" wypada na korzyść wiatrowej, ok.
                                  Tak samo można, czy lepiej pewnie postawić inną elektrownię tam, gdzie wiatrowa
                                  jest niewskazana.
                • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:43
                  lupus76 napisał:

> kontik_71 napisał:
                  >
                  > wiatrowe to bajka,
                  > nie do końca, tyle, ze one dla odmiany wytwarzają mikrodrgania, które płoszą
                  > faunę w promieniu kilkuset metrów.
                  >

MIT!
                  I krowy zielone mleko dają :D
                  • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:45
                    Niedawno ogladalem filmik przedtsaiajacy wies w Niemczech gdzie
                    postawiono farme wiatrakowa.. oni, ci Niemcy, zyja w ciaglym
                    przesuwajacym sie cieniu lopat.. chcialabys tak?
                    • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:54
                      To wina wiatraków, czy złej lokalizacji? Widzisz, ludzie jak mają coś spartolić,
                      to spartolą. Postawią bezmyślnie, za blisko, krzywo...
                      Jądrową też spartolą, a które spartolenie jest groźniejsze?
                      • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:55
                        Ile w Europie jest miejsc gdzie nie ma siedlisk ludzkich? Kontrola
                        wiatrakow i kontrola atomowki to sa tak rozne rzeczy, ze nie ma co
                        porownywac...
                        • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:07
                          Polecam wycieczkę do Andaluzji.
                          W góry, te niedostępne dla turystów, te w drodze z Kadyksu do Sewilli.
                          Ot tak, na przykład.
                          I co to za argument: ile jest?
                          Jak jest mało, to będzie tych wiatrowych mało.
                          I tyle.
                          Nie znaczy, że innych ma nie być.
                          Zrozumiałeś w końcu? :/
                          • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 12:38
                            Czyli kazdy dziki kawalek Europy ma byc zabudowany farmami? Oj
                            biedne Bieszczady, biedne..
                            • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:41
                              Demagogia, łapiesz się dziwnych, niemerytorycznych, a bajkowych argumentów,
                              jeśli ktoś się z Tobą nie zgadza. Demagogia, przejaskrawienia, nadinterpretacja.
                              Nieładnie :(
                              • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 12:44
                                W Europie nie ma prawie wolnych miejsc, ktore mozna zabudowac
                                wiatrakami.. Polska ma jeszcze taki i ktos moze wpac na pomysl
                                zabudowania ich farmami..
                                • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:51
                                  Jeśli takich miejsc pod elektrownie wiatrowe już nie ma, to przecież one nie
                                  powstaną, tak?
                                  Dal linka, pliz, do informacji o braku wolnych, odpowiednich miejsc pod
                                  elektrownie wiatrowe.
                                  • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 12:54
                                    Ale one powstaja.. bo sa takie ekologiczne i sie je stawia w poblizu
                                    skupisk ludzkich..
                                    • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:58
                                      Hm, Kontik, serio pytam i bez podtekstów lub ironii:
                                      Myślę, że ludzi podzielających Twoje poglądy jest spora rzesza. Dlaczego się nie
                                      skrzykniecie, nie poszukacie ekspertów do współpracy, nie zaprotestujecie czy po
                                      prostu nie wyrazicie swojego zdania masowo?
                                      • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 13:00
                                        Nie mam takiej potrzeby.. tutaj wiatrakow jest malusienko i duzo
                                        wiecej nie bedzie.. ja zyje w poblizu dwoch atomowek i zyje dosc
                                        dobrze :P
                                        • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 13:08
                                          No ok, ale nie miej pretensji do ludzi o to, że swoje zdanie w taki sposób
                                          manifestują. I nie rób z nich bandy nieodpowiedzialnych kretynów.
                                          • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 13:12
                                            Z nikogo nie robie bandy kretynow.. mowie jedynie, ze wiekszosc tzw
                                            zielonych nie wie o czym mowi.. a ci, ktorzy nimi steruja to sa
                                            politycy majacy swoje wlasne interesy w tym aby mlodzi byli widoczni
                                            i sie przywiazywali lancuchami do szyn..
                                            • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 13:19
                                              Ech, oni mogą powiedzieć, że ci, co nie protestują są zmanipulowani przez
                                              przeciwników politycznych tych, co manipulują nimi i jest remis...
                                              • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 13:22
                                                Powiedzmy tak.. ja przynajmniej zdaje sobie sprawe z tego, ze powrot
                                                do jaskimi bymi sie specjalnie nie spodobal i chce miec prad..
                                                • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 13:25
                                                  Powiedzmy tak... oni przynajmniej wiedzą, że jak się cytrynę wyciska, to się ją
                                                  kiedyś wyciśnie albo nam ona w łapkach popęka.
                                                  • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 13:28
                                                    Wiesz.. jesli ktos chce byc wiarygodny to nie uzywa tego przeciw
                                                    czemu protestuje.. Jesli zieloni przeniosa sie do jaskin i nigdy nie
                                                    uzyja niczego co wyprodukowno przy uzyciu pradu, to stana sie dla
                                                    mnie wiarygodni..
                                                  • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 13:37
                                                    Na tej samej zasadzie Ty nie powinieneś korzystać z niczego, co powstało dzięki
                                                    ludziom, od których masz inne zdanie?
                                                  • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 13:37
                                                    Np. z dorobku tzw. cywilizacji chrześcijańskiej?
                                                  • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 13:54
                                                    Zdecydowanie nie korzystam z tego dorobku :P
                                                  • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 13:54
                                                    A czy ja sie gdziesz zawieszam, przyczepiam do szyn?
                                                  • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 14:05
                                                    Oczywiście, że korzystasz, nie łudź się :)
                                                    Np. bankowość w dzisiejszej formie wymyślili Templariusze :DDD

Nie wieszasz się, ale teraz jest o wiarygodności opinii :)
                  • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 11:52
                    funny_game napisała:

> lupus76 napisał:
                    >
                    > > kontik_71 napisał:
                    > >
                    > > wiatrowe to bajka,
                    > > nie do końca, tyle, ze one dla odmiany wytwarzają mikrodrgania, które pło
                    > szą
                    > > faunę w promieniu kilkuset metrów.
                    > >
                    >
                    > MIT!

Ten "mit" dostałem na papierze firmowany "Ministerstwo środowiska". I uciąłem
                    sobie na ten temat pogawędkę z kimś kto miał ode mnie duuuuużo większe pojęcie o
                    ochronie i kształtowaniu środowiska, niż ja.

> I krowy zielone mleko dają :D
                    >
                    Tylko u Jana Kaczmarka:D
                    www.youtube.com/results?search_query=do+serca+przytul+psa&search_type=&aq=0&oq=do+serca
                    • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:55
                      Bardzo chętnie bym poczytała, serio. Jestem otwarta i nie jestem fanatyczka idei
                      wiatraków.
                      Choć możecie mi mówić Don Quijote ;)
                      • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 12:01
                        funny_game napisała:

> Bardzo chętnie bym poczytała, serio. Jestem otwarta i nie jestem fanatyczka ide
                        > i
                        > wiatraków.
                        > Choć możecie mi mówić Don Quijote ;)

Chyba mi się już nie ostało, bo to miałem w czasach, jak MŚ był Czesław Śleziak,
                        czyli kawałek temu :)
                        Ale poszukam.
                        Generalnie konkluzje z tego raportu były takie, ze najczystsze są wierzba sj i
                        biomasa, ale nie ma technicznej możliwości, żeby ta energia wystarczyła Polsce :)

>
                        • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:05
                          Też poszukam.
                          Ja nie mówię, że to wystarczy, no ile mam to powtarzać :D
                          Ja mówię: tam gdzie można, gdzie się da, gdzie są przeciwwskazania dla np.
                          elektrowni jądrowe. Gdzie jest spełnionych ileś tam warunków.
            • milleniusz Re: demonstracja 29.08.08, 11:39

> Zwolennicy tylko jedynego słusznego źródła energii powinni zostać
              > powieszeni na wiatrakach elektrowni wiatrowych :///

Elektrownie wiatrowe zabijają ptaszki i zwiększają ilość samobójstw wśród
              okolicznej ludności. :)

• funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:45
                Obosze...
                Każda elektrownia ma skutki uboczne, każda. Ale z tymi samobójstwami to już
                chyba Sapkowski wymyślał :D
                • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:47
                  NIestety Funny, to nie sa juz tylko mity.. Niektore niepopularne
                  badania potwierdzaja zgubny wplyw na psychike mieszkancow.
                  • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 11:51
                    Podaj linka, pliz.
                    Wiem, że np. Halny, Sirocco, wiatry w Tarifie wpływają na psychikę. Ale same
                    wiatraki???
                    • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 11:52
                      Sorry, ale moje informacje pochodza z TV.. to jest dosc popularny
                      temat u Niemcow..
                      • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:11
                        :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
                        A TV to jakaś świątynia obiektywnej prawdy?
                        • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 12:48
                          A co jest swiatynia obiektywnej prawdy?
                          • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:52
                            Nie ma czegoś takiego jak obiektywność i prawda.
                            Pracownicy, goście, eksperci TV mają, jako i my, własne poglądy.
                            Przyjmujesz je, albo i nie.
                            • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 12:55
                              Albo sluchasz obu stron i wyrabiasz sobie wlasne zdanie..
                              • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 13:00
                                Tak najlepiej i wydaje mi się, że wysłuchałam racji drugiej strony, rozmów i
                                polemik obu stron. Tak, będąc szczeniarą łatwiej łykałam coś bezkrytycznie, ale
                                miałam sporo czasu, żeby, chcąc nie chcąc, móc to przemyśleć. Moje stanowisko
                                się złagodziło, ale nie stało się przeciwnym, ani nie jest "obojętne".
                                • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 13:02
                                  Nastolatki przewaznie sa latwe do zmanipulowania.. tak to juz jest
                                  • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 13:10
                                    Oczywiście, przypomnij sobie, jak sam ulegałeś manipulacjom i jak Ci teraz
                                    głupio ;)))
                                    Ale później mogłeś zmienić zdanie, sprecyzować je, przemyśleć.
                                    Nie jestem wiele młodsza od Ciebie i doceniam zmiany, jakie zaszły w moim myśleniu.
                                    • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 13:13
                                      Oczywiscie, ze mna tak samo manipulowano.. dlatego wiem jak to jest
                                      dostac pala zomowca i wiem jak "smakuje2 gaz lzawiacy :)
                • milleniusz Re: demonstracja 29.08.08, 11:53
                  > Ale z tymi samobójstwami to już chyba Sapkowski wymyślał :D

No nie mam żadnych danych, więc sobie tak strzeliłem by sprowokować. ;) Ale
                  infradźwięki wpływają depresyjnie na człowieka, a farmy wiatraków generują
                  mnóstwo infadźwięków.
                  • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:12
                    Pogrzebię i zobaczę, do czego się dogrzebię. Poprzednie grzebania w temacie nie
                    doprowadziły do wygrzebania samobójstw i depresji wiatrakowych ;)
                    • milleniusz Re: demonstracja 29.08.08, 12:16

No z tymi samobójstwami, to trochę pojechałem. :) Ale infradźwięki wpływają
                      depresyjnie na człowieka. Jakby obsiać wiatrakami cały kraj, to skutki mogłyby
                      być niezbyt ciekawe.
          • izabellaz1 Re: demonstracja 29.08.08, 12:14
            kontik_71 napisał:

> Przeciwnicy elektorwni atomowych powinni pomieszkac kolo elektrowni
            > weglowej a na weekendy wyjezdzac na haldy...

Dokładnie...
            • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:22
              Ech, Iza, dlaczego życzysz komuś źle? Tylko dlatego, że nie podziela twoich
              poglądów?
              Ja nie życzę zwolennikom elektrowni jądrowych, by wpadli do reaktora, czy
              zwolennikom zbiornika w Czorsztynie, żeby się w nim utopili :(((
              • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 12:30
                funny_game napisała:

> Ech, Iza, dlaczego życzysz komuś źle? Tylko dlatego, że nie podziela twoich
                > poglądów?
                > Ja nie życzę zwolennikom elektrowni jądrowych, by wpadli do reaktora,

Ale ja na przykład wolałbym mieszkać przy elektrowni jądrowej, niż węglowej, czy
                wiatrowej.

>
                • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:33
                  Co nie znaczy, że Ci życzę, byś musiał w ogóle dokonywać takich wyborów.
                  Zaryzykuję i "podłożę się", że to taka nasza typowo polska cecha: ktoś ma inne
                  poglądy, mam go za głupca i życzę mu wszystkiego najgorszego :(
                  • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 12:38
                    funny_game napisała:

> Co nie znaczy, że Ci życzę, byś musiał w ogóle dokonywać takich wyborów.
                    > Zaryzykuję i "podłożę się", że to taka nasza typowo polska cecha: ktoś ma inne
                    > poglądy, mam go za głupca i życzę mu wszystkiego najgorszego :(
                    >
                    W tym przypadku - raczej uczę sympatii. Zwłaszcza, że zeszliśmy na tematy
                    eko-energetyki - a możliwe są właściwe 4 źródła zasilania: węgiel, metan, ropa
                    naftowa i atom.
                    I wtym kontekście uważam, że atom jest naj: czystszy, wydajniejszy, bezpieczniejszy.
                    • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 12:43
                      Wiem, że tak uważasz i przyjmuję to do wiadomości.
                      Możemy o tym rozmawiać i wymieniać się poglądami. Ba, nawet próbować się do nich
                      przekonywać, trudno ;)
                      Dyskusja z kimś, kto z moich poglądów na temat jednego w morzu aspektów życia,
                      wyciąga wnioski na temat tego czy jestem fajna czy niefajna i jakim jestem
                      człowiekiem, to nie rozmowa :(
                      To nie zarzut do Ciebie.
                      • kontik_71 Re: demonstracja 29.08.08, 12:45
                        Funny.. jestes fajna, nawet jesli protestowalas przeciwko
                        elektrowniom atomowym... :)
                      • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 12:54
                        funny_game napisała:

> Wiem, że tak uważasz i przyjmuję to do wiadomości.
                        > Możemy o tym rozmawiać i wymieniać się poglądami. Ba, nawet próbować się do
                        nich przekonywać, trudno ;)

Chcesz, to poszukam Ci mieszkanka w Świętochłowicach - będzie Ci łatwiej przyjąć
                        moją optykę:D

> Dyskusja z kimś, kto z moich poglądów na temat jednego w morzu aspektów życia,
                        wyciąga wnioski na temat tego czy jestem fajna czy niefajna i jakim jestem
                        człowiekiem, to nie rozmowa :(

Primo: minusa za Żarnowiec masz (kurde Ty już masz tyle lat, że mogłaś wtedy
                        protestować??? - na forum tego nie widać :D) minusa. Nic nie poradzę - uważam,
                        że wycofanie się z tej - zaawansowanej - inwestycji było potwornym marnotrawstwem.
                        Jakim jesteś człowiekiem? Nie wiem. Nie znam Cię. Wiem tyle, że wyświetlasz mi
                        się na zielono i lubię prowadzić z Tobą netowe dyskusje. Może kiedyś dane mi
                        będzie powiedzieć, że jesteś fajnym człowiekiem, czy raczej fajną osobą :)

> To nie zarzut do Ciebie.
                        >
                        UFfff.
                        • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 13:02
                          Co do samego Żarnowca, a nie energetyki jądrowej:
                          Słyszałeś o uskokach tektonicznych pod tą lokalizacją, czy ja znowu mam wątpliwe
                          dane? Serio pytam.
                          I o, (cyt.) "niekorzystnej róży wiatrów"?
                          • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 13:06
                            funny_game napisała:

> Co do samego Żarnowca, a nie energetyki jądrowej:
                            > Słyszałeś o uskokach tektonicznych pod tą lokalizacją, czy ja znowu mam wątpliw
                            > e
                            > dane? Serio pytam.
                            > I o, (cyt.) "niekorzystnej róży wiatrów"?
                            >

O uskokach tektonicznych nie słyszałem.
                            Niekorzystną różę wiatrów - wedle moich wiadomości wymyślili dyrektorzy
                            zjednoczeń węglowych. Podobnie, jak cały żarnowiecki eko-protest.
                            Poza tym - jaki uskok tektoniczny? To znaczy, że na całkiem długim i szerokim
                            pasie ziemi niczego nie możnaby zbudować, bo groziłoby rozpadnięciem...
                            • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 13:11
                              Wiesz, jak zawali się szopa albo fabryka kredek, to trochę inaczej, niż jak
                              pierdyknie reaktor.
                              • lupus76 Re: demonstracja 29.08.08, 14:02
                                Jak pierdyknie - to inna bajka. Tyle, ze one rzadko pierdykają:)
                                • funny_game Re: demonstracja 29.08.08, 14:06
                                  Cieszę się, wiesz?
                                  Masz @ :F