Gość: Franuś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 16:19 Czy to o ten bank chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rechott Re: Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał praw 07.10.09, 19:26 Ktoś w redakcji gazety musi być w grupie mających ten kredyt, bo od miesięcy temat nie schodzi z czołówek a o innych bankach mających podobne zasady cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariah Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał prawo ... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.10.09, 19:58 ja sie wlasnie zastanawiam gdzie isc po kredyt na mieskzanie zeby tak nie umoczyc, chyba pojde do open finance zeby mi doradzili bo dokazdego banku wchodzic to troche za duzo bieganiny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychiatra Re: Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał praw IP: *.autocom.pl 08.10.09, 03:38 tam znajdziesz akurat najslabszych doradców - dobrzy są tylko w reklamie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke czy złamał prawo czy nie IP: *.c198.msk.pl 07.10.09, 20:01 to jedno.. ale na pewno postąpił nieetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_ufaj BRE (mBank, Mutibank) walczy ze swoimi klientami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 21:11 BRE (rękami mBanku i Multibanku) paskudnie naciągnął kilkadziesiąt tysięcy swoich klientów. Oni mu zaufali, a on przy pierwszej nadarzającej się okazji (skok CHF tak że finansowym koszmarem stało by się przeniesienie kredytu do innego banku) zwielokrotnił marże którymi obciąża klientów. Wiedząc że trzyma ich za gardło i nie spłacą w tej chwili kredytów (skoro CHF skoczył dramatycznie) postanowił ograbić ich maksymalnie. Gdy klienci innych banków płacili coraz niższe odsetki (spadał LIBOR) co jakoś chroniło ich portfele mimo wzrostu CHF, klienci Multibanku-BRE i mBanku-BRE płacili coraz i coraz większe raty (i płacą je do tej pory). Bank śmiał się w żywe oczy komentując to w stylu "ale was zrobiliśmy frajerzy, jak się nie podoba to spie....." - klientom został sąd (wiadomo, w Polsce to wiele lat rozprawy) i akcje w stylu wynajęcia informacyjnych mobili (bank od razu wtedy zaatakował firmę reklamową którą wynajęli klienci), oklejanie własnych aut z informacją do innych ludzi: galeria.nabiciwmbank.pl/main.php?g2_itemId=36 czy np. żartobliwe piosenki na youtube: www.youtube.com/watch?v=rCR-nRDcy9I lub wersja upload - film/piosenka: upload.undergrand.com.pl/storage/nabiciwmbank/historia_pewnej_ bankowosci.avi oraz informacja dla krewnych i znajomych (zmultiplikowana razy kilkadziesiąt tysięcy), ostrzeżenia w necie. Jakby się sprawa nie skończyła, rozsądnie jest unikać takiego banku. Odpowiedz Link Zgłoś
tw.jacek_i_placek Moja racja jest mojsza! 07.10.09, 21:41 Moja racja jest mojsza! Bo nawet jeżeli twoja jest twojsza to moja jest najmojsza! Dlatego zamiast głosić święte racje lepiej poczekać do ogłoszenia wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przeszedlem Re: BRE (mBank, Mutibank) walczy ze swoimi klient IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.10.09, 22:48 Rzygać mi się chce gdy słysze żale biednych i uciskanych przez BRE Bank "nabitych". Sam mialem taki kredyt hipoteczny w BRE Banku od 2004 roku i pamiętam, że przez rok bylo fajnie - oprocentowanie stalo w miejscu. Potem zaczeła się wędrówka w góre co 0,25 pkt. proc. i chociaż kurs CHF spadał ja płaciłem coraz wyższe raty. Pamiętam również bardzo dobrze, że przez dłuższy czas bank namawiał mnie na zmianę warunków i przejscie na stałą marżę + LIBOR. Z _lenistwa_ tego nie robiłem. Kiedy oprocentowanie wzrosło moim zdaniem za wysoko postanowiłem działać i zmieniłem warunki. Przy okazji zrobiłem wycenę nieruchomości i utargowałem ciut niższą marżę. I dlatego właśnie chce mi się rzygać jak słyszę lament "nabitych", bo gdyby kiedyś poświęcili na zainteresowanie się swoim kredytem choć 10% tej energii co teraz na płacz to cieszyliby się malejącymi wraz z LIBOREM ratami kredytu. Z jakiej racji mają się "nabitym" należeć jakieś lepsze warunki niż innym kredytobiorcom? "Widziały gały co brały" i jak się nie podobało to trzeba było zmianiać bank lub warunki kiedy to było możliwe i w miarę korzystne. Przecież bodajże od 2006 roku BRE zaprzestał udzielania kredytów z oprocentowaniem ustalanym przez zarząd banku i _namawiał_ wszytkich do zmiany warunków. Trzeba się było wtedy obudzić a nie czekać do chwili obecnej kiedy marże wszystkich banków poszły w góre. Nie żal mi ani jednego "nabitego" i uważam, że sami się nabili w takie kredyty przez swoją opieszałość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuzo Przeszedłem o jeden most za daleko IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.10.09, 23:10 Idź się przejść. Przeszedłem Król Dobrej Rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: BRE (mBank, Mutibank) walczy ze swoimi klient IP: *.c198.msk.pl 08.10.09, 03:49 jaki to ty chłopie jesteś zaradny, poinformowany, cudowny po prostu. Lepiej ci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dre Re: BRE (mBank, Mutibank) walczy ze swoimi klient IP: *.geofizyka.pl 08.10.09, 09:14 Ciesz się, że ktoś walczy za ciebie o respektowanie prawa i nie pozwala się oszukiwać leniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eko Re: BRE (mBank, Mutibank) walczy ze swoimi klient IP: 82.160.135.* 08.10.09, 09:18 jesteś zwykłą szują i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PJ Re: BRE (mBank, Mutibank) walczy ze swoimi klient IP: 195.205.49.* 08.10.09, 12:07 Niestey rzeczywistość jest z goła inna niż opisujesz. Interesowałem się moim kredytem bardzo mocno i poszedłem do mbank w 06/2008 roku (jak marże były na poziomie 1%) z prośbą o zmianę umowy na marża + libor. I po kilku tygodniach owszem okazało się że jak najbardziej bank przygotował aneks ale ku zdziwieniu pracownika CF sumaryczne oprocentowanie wzrosło z 3,95 do 4,15. Więc jak to można wytłumaczyć..?. Chyba tylko tak, że mbank chciał dodatkowo zarobić 0,2% przy takiej okazji więc nie można mówić o uczciwości tego banku. Owszem udałem się wtedy do niby doradców openfinance, którzy przedstawili mi ofertę rynkową ok 1% marża + libor. Niestety cały manewr był opłacalny jedynie przy wzięciu kredytu na min 30 lat. Posiadełem na 20 więc nie było sensu tego robić bo przy takiej operacji byłem w plecy na spredzie.... - pewnie bank sobie to przekalkulował. Dlatego nigdy się nie zgodzą z opinią, że bank wykazał się dobrą wolą bo tak na pewno nie było..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: BRE (mBank, Mutibank) walczy ze swoimi klient IP: *.zenithoptimedia.pl 08.10.09, 12:25 Od tego tekstu na kilometr smierdzi manipulacja - to niewątpliwie ktoś z BRE albo osoba wynajeta przez BRE. Te same slogany powtarzane od miesięcy, nie dotykajace istoty problemu, te same zdanie i sformułowania: kropka w kropke. Ostrzegam Cie "ktosiu". Nawet jeżeli jesteś tylko "przeskolony" do zamieszczania takich tekstów. Nie jesteś dobrym człowiekiem. Niegodnie zarabiasz pieniądze. Kiedys za to odpokutujesz, jak sie obudzisz w nocy zlany potem i zrobisz rachunek sumienia: "co zrobiłem w zyciu dobrego?" Smiej się, poki mozesz. Niedługo zapłaczesz. Jak się bedziesz rozliczał przed Klientem albo przełozonymi z zamieszczenia niniejszego postu, to doklej moja odpowiedź. I wiedz, ze to jest odpowiedź osoby walczacej o sprawiedliwość, ktora nie spocznie poki nie dopnie swego. Jest nas wiecej, walczacych w słusznej sprawie. Jest w nas entuzjazm, przekonanie i siła. Nie pozwolimy szargac swojego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuzo Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał prawo ... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.10.09, 23:13 czy Tomek lub Małgosia już tu byli...? Nie muszą. To nie dotyczy mBanku, bo mBank to nie BRE S.A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3 metry drutu Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał prawo ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 23:29 Weszło na główną to jutro rano jedno z nich na pewno się tu pojawi, ja obstawiam, że będzie to nadworny błazen BRE Banku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jednoklasy Re: Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał praw IP: *.acn.waw.pl 07.10.09, 23:57 Blaznem jestes Ty, zero klasy - nie dosc, ze lamentuja, chociaz podpisali wszystkie dokumenty i znali wszystkie zasady, to jeszcze najezdzaja na ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuzo kto mieczem wojuje ten od miecza ginie IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.10.09, 00:13 poczytaj co te osoby wypisują, może zrozumiesz trochę więcej. podpisanie wszystkich dokumentów, znanie zasad czy też ,,wiedziały gały co brały" itd- nie oznacza, że bank może wszystko - polecam lekturę ,,klazule zakazane" Więcej na www.uokik.gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: kto mieczem wojuje ten od miecza ginie IP: 80.50.15.* 08.10.09, 08:23 Jest was "nabitych" podobno około 20 tysięcy - teraz każdy dostrzega "klauzule zakazane", a wcześniej jak jeden mąż 20 tysięcy osób ich nie zauważyło. Pomroczność jasna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuzo Re: kto mieczem wojuje ten od miecza ginie IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.10.09, 10:07 szkoda,że w Polsce nie ma samych takich maciejów. Wtedy UOKIK nie ,,marnotrawił" by publicznych pieniędzy. Król maciuś Mądry I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m www.nabiciwsantander.pl IP: *.17.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 07.10.09, 23:36 santander bank jest równie lichwiarski!!! problem drogich kredytów w santandr consumer banku opisany na forum nabitych nabiciwsantander.pl santander,consumer, kredyt hipoteczny, samochodowy. nabici, wysokie, oprocentowanie, lichwa, lichwiarstwo, uokik, decyzja zarządu, forum Odpowiedz Link Zgłoś
wojgas klienci banków Santander i Raiffeisen też czekają 08.10.09, 08:10 klienci banków Santander i Raiffeisen też czekają. I tak uokik banków nie ukara ale jest szansa na powrót do oprocentowania z czasów podpisania umowy. Wtedy raz klient, raz bank bedzie tracil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris0s Co robić żeby nie dać się nabić ? Unikać banków na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 09:17 W sprawie wcale nie chodzi lepsze warunki jak pisze autor ale o zachowanie tych z dnia podpisania umowy. Tymczasem bank łamiąc umowę zmienił je w trakcie trwania umowy a teraz jeszcze chce to swoje dziłanie utrwalić "namawiając" klientów na zmianę umów wg. reguł banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traktor Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał prawo ... IP: 82.160.135.* 08.10.09, 09:49 Do wszystkich którzy piszą tekty typu:"widziały gały co brały", "mam dosyć nabitych", itp.: Proszę Państwa, bardzo mnie smuci nabijanie się z tych kredytobiorców. To takie "polskie" nabijać się z sąsiada, któremu coś się stało. Jak zauważyliście tych "oszukanych" jest prawie 20 000. To chyba coś znaczy. Tak wielka liczba wciągniętych w pułapkę ludzi jest przerażająca. Jeśli dodamy do tego klientów w podobnej sytuacji uwikłanych w kredyty w innych bankach zaczynam mieć wrażenie, że Polska to taki dziki kraj, gdzie banki polują na frajerów, nikt ich za to nie potępia, a reszta ludzi nabija się z tych nabitych. Wśród tych nabijających się są zwykłe trolle, piszące byle co na wszystkich forach. Są też tzw. mądrale, popisujący się w necie swoją mądrością (w necie, bo w życiu pewnie są zwykłymi szarakami). Ale są też normalni, rozgarnięci ludzie, którzy bez ogródek wskazują tych "nabitych" jako winnych sytuacji. "Przecież mogliście nie podpisywać" - piszą. Do Was teraz piszę: około 20 000 osób zostało wmanewrowanych w niekorzystny kredyt. Fakt, że mogli nie podpisywac. Jednak nie wymagajmy od każdego człowieka specjalistycznej wiedzy z ekonomii i budowy umów. Okłamywano ich (to udowodnione - doradcy banków BRE mówili, że oprocentowanie będzie się zmieniało tylko z LIBOR). Niedawno przedstawiciele tych banków powiedzieli im że te informacje doradcy przekazywali klientom "w dobrej wierze", oraz że "nikt się nie spodziewał, że sytuacja na rynkach finansowych tak się zmieni". I po tych wyjaśnieniach uważają, że są wytłumaczeni i nie odpowiadają, dlaczego całe skutki tych zmian przerzucili na tych "niechcący oszukanych klientów". Prosze Państwa, zanim zaczniecie dalej potępiać "nabitych" pomyślcie proszę o tym, że tak naprawdę oni walczą także w Waszym imieniu. Żeby w tym dzikim kraju, kiedy znowu zarządowi jakiejś pseudo instytucji zaufania publicznego (taki powinien być bank) przyjdzie do głowy żeby ograbić kolejne kilkadziesiąt tysięcy ludzi, żeby wtedy zadrżały im brudne łapy nad kartkami z takimi decyzjami. Żeby przypomnieli sobie że był kiedyś taki przypadek, kiedy wielka firma nie liczyła się z ludem i robiła co chciała. I wtedy nagle ten lud zjednoczył się i zrobił niezłe kuku tej firmie. Mając bardzo ograniczone środki dała się mocno we znaki molochowi z milionami oraz sztabem PRowców, prawników itp. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MałgosiaK(mBank) Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał prawo ... IP: *.bremultibank.com.pl 08.10.09, 10:51 Podkreślę to o czym autor również wspomniał w swojej publikacji zaplanowana na dziś rozprawa przed Sądem Ochrony Konkurencji i Konsumentów dotyczy wyłącznie zapisów stosowanych w umowach o kredyt odnawialny w złotym zabezpieczony hipoteką. Rozprawa nie dotyczy kredytów hipotecznych we franku szwajcarskim zawieranych przed 2006 rokiem przez mBank Cały czas staramy się znaleźć rozwiązanie zaistniałej sytuacji, która dotyczy kredytów hipotecznych. Przedstawiamy różne mozliwości zmiany oprocentowania. Cały czas podkreślamy, że warto spotkać się z Pracownikiem w CF i przedyskutować, przeanalizować swoją sytuację. Znaleźć rozwiązanie. Warto podkreślić, że wraz ze zmieniającą się sytuacją na rynku bank wychodzi do Klientów z kolejnymi propozycjami dając im możliwość zmiany oprocentowania kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eko Re: Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał praw IP: 82.160.135.* 08.10.09, 13:22 cały czas kłamiecie i udajecie że chcecie coś zrobić. A tymczasem fakty są takie: nie obniżacie ludziom oprocentowania, tylko proponujecie przyjmowanie nowych jeszcze gorszych warunków. Tak wygląda prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MałgosiaK(mBank) Re: Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał praw IP: *.bremultibank.com.pl 08.10.09, 14:06 eko widzę, że jesteś doskonale zorientowany aby wysuwać tak daleko idące wnioski. Znam nie jeden przypadek Klientów którzy przy zmianie sposobu naliczania oprocentowania uzyskali niższe oprocentowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eko Re: Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał praw IP: 82.160.135.* 08.10.09, 19:47 tak, ma Pani podwójnie rację: 1. jestem zorientowany, bo jestem jednym z tych którym od roku proponujecie różne "cudowne" rozwiązania. Każde z nich zarzuca mi na szyję jeszcze gorszą pętlę niż mam już teraz. 2. Ma pani rację, że są przypadki kiedy po waszej propozycji % się obniżało. Podam Pani przykład. Proponujecie często: dzisiejsze oprocentowanie - dzisiejszy LIBOR. Wiadomo, że (chwilowo) wyjdzie mniej. LIBOR wynosi dziś 0,25%. Kiedy się podniesie (a musi, przecież jest najniższy od wieeeeeelu lat) nasze oprocentowanie zwyczajnie nas wykończy finansowo. To jest zwykłe zakłamywanie faktów i udawanie że się negocjuje. Nie zakryjecie naszego krzyku w necie kłamstwami!!! Przestroga dla innych będzie ciągle przypominana!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuzo Re: Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał praw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 13:32 Pani Małgosiu. Zastanawiam się kiedy przestanie Pani wprowadzać ludzi w błąd. Byłem u doradcy w CF - i co...i jajco jedym słowem. Cytuję słowa doradcy - nie mam komoetencji, dyr. CF też nie ma. Niech pan zadzwoni na infolinie po ofertę. Pani na infolini tyeż nie wiedział czay z tą ofertą którą mi wyśle mogę iść do CF. Powtarza to Pani jak mantrę a to po prostu jest wprowadzaniem ludzi w bład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MałgosiaK(mBank) Re: Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał praw IP: *.bremultibank.com.pl 08.10.09, 16:11 Powtórzę to, co już niejednokrotnie podkreślałam każdy Klient ma możliwość rozmowy w CF. Doradca powinien przedstawić możliwości jakie obecnie bank proponuję aby zmienić warunki. Co do dzisiejszej rozprawy, bo to temat artykułu. Decyzja SOKiK w sprawie dwóch zapisów z wzorów umów kredytowych została odroczona. W przypadku BRE Banku zapisy te dotyczyły kredytu złotowego w linii zabezpieczonego hipoteką. Przyszła decyzja sądu w sprawie obu zapisów nie będzie miała bezpośredniego wpływu na kredyty hipoteczne we frankach szwajcarskich z tak zwanego „starego portfela”. Niezależnie od decyzji sądu BRE Bank zdecydował się poddać dobrowolnemu audytowi wzorów umów kredytowych pod kątem ich przejrzystości i czytelności dla klienta. Audyt rozpoczął się 20 lipca. Przeprowadza go na prośbę BRE Banku Stowarzyszenie Konsumentów Polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Jasne IP: *.kalisz.mm.pl 08.10.09, 16:43 "mstop: Czy UOKiK rozważał złożenie pozwu/kwestionowanie klauzul z umów BRE lub innego banku, dotyczących kredytów hipotecznych tzw. “starego portfela CHF”? Jeśli tak – jakie klauzule były kwestionowane i dlaczego nie został złożony odpowiedni pozew? rzecznik prasowy UOKiK: Pozwy, które kieruje UOKiK do sądu dotyczą każdego przedsiębiorcy – bez względu na to, czy i jakich kredytów udziela i w jakiej branży działa. Analogicznie: klauzule stosowane w turystyce dotyczą każdego typu wycieczek." Brnijcie dalej w zaklinanie rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuzo Re: Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał praw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 20:54 sorry ale dalej powtarza Pani te dyrdymały - idź do doradcy i pocałuj go w nos, o nic nie wie i nic nie może ale Pani Małgosia doradzi: idź do doradcy. a co do reszty to: Ma POŚREDI wpływ, jeśli dojdzie do wpisania na listę klauzul zakazanych skarżonego zapisu to prosta droga do uznania naszego zapisu jak klauzuli tożsamej w procesach cywilnych przed sądami. To że są to dwa różne produkty nie ma znaczenia, spór dotyczy dowolności zmiany oprocentowania przez BRE S.A., braku jasnych przesłanek, parametrów itd (było o tym wielokrotnie mowa). Jakiego poroduktu to dotyczy nie ma znaczenia. Czy to stowarzyszenie sprawdzi umowy ,,starego portfela"...? Hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuzo Re: Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał praw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 13:35 Podkreślę to o czym autor również wspomniał w swojej publikacji zaplanowana na > dziś rozprawa przed Sądem Ochrony Konkurencji i Konsumentów dotyczy wyłącznie > zapisów stosowanych w umowach o kredyt odnawialny w złotym zabezpieczony > hipoteką. Rozprawa nie dotyczy kredytów hipotecznych we franku szwajcarskim > zawieranych przed 2006 rokiem przez mBank taaaaaaaaaa.. to już wiemy mBank to nie BRE. Zadam pani pytanie z kim nabici mają umowy z mBankiem/Multibankiem czy z BRE S.A. Hahahahahah.. Pani naprawdę ma ludzi za debili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał praw IP: *.wincor-nixdorf.com 08.10.09, 13:36 Proponuję się douczyć czym jest klauzula tożsama. Nie ważne czego dotyczy ważne jaki jest sens i skutki prawne danej klauzuli. BĘDZIE ONA WIĄŻĄCA także dla kredytów CHF. Taka jest wykładnia obowiązująca w tym państwie - a przypominam, że to jest Polska a nie Gwinea Bissau... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekL(mBank) Re: Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał praw IP: *.bremultibank.com.pl 08.10.09, 14:18 > Proponuję się douczyć czym jest klauzula tożsama. Nie ważne czego dotyczy ważne > jaki jest sens i skutki prawne danej klauzuli. BĘDZIE ONA WIĄŻĄCA także dla > kredytów CHF. Taka jest wykładnia obowiązująca w tym państwie - a przypominam, > że to jest Polska a nie Gwinea Bissau... Niestety sprawa nie jest tak oczywista. Zdaniem Banku, gdy mowa o dwóch różnych produktach, wyrok w sprawie zapisu w umowie jednego, nie może być stosowany do drugiego, skoro jest on zupełnie inny. To tak jakby sąd wydał wyrok skazujący w sprawie jednej osoby, a ukaranych miało być od razu dziesięć innych za samo podejrzenie, że mogły popełnić podobne wykroczenie. Ograniczałoby to prawo każdego do obrony i udowodnienia własnej niewinności. Jest to także zgodne z orzecznictwem. Nawet, jeżeli SOKiK uzna, że zapisy w umowie o kredyt złotowy w linii zabezpieczony hipoteką nie powinien być stosowany przez banki, uchwały Sądu Najwyższego jasno wskazują, iż nie ma mowy o jakimkolwiek porównywaniu czy dopasowywaniu klauzul już wpisanych do rejestru z funkcjonującymi w obiegu, SN przerwał i „zakazał” takiej praktyki. (uchwała Sądu Najwyższego z dnia 7 października 2008 r.). Pisał o tym też wczoraj Maciek Samcik na swoim blogu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał praw IP: *.wincor-nixdorf.com 08.10.09, 14:37 To żart prawda? Jeśli sąd zakazuje np. że w umowie nie można zastrzec konfiskaty majątku drugiej strony i wpisze je na listę klauzul zakazanych, to nie będzie to miało znaczenia czy taki punkt jest w umowie o kupno samochodu, czy grzechotki.... Chodzi o stwierdzenie, że praktyka tego typu jest NIEZGODNA z prawem. Skoro bank jest tak pewny, że prawo nie jest złamane, to niech się szykuje na lawinę pozwów. Zapewniam, że będą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuzo Re: Jutro sąd zdecyduje, czy BRE Bank złamał praw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 20:58 oj tak tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuzo pozwany przez UOKiK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 21:04 oj Tomku Tomku... ładnie to tak ludzi w błąd wprowadzać...? Kluczowym dla sprawy jest orzeczenie SN z d. 13.07.2006 przesądzająca temat klauzul tożsamych, o tym też była wielokrotnie mowa. Odpowiedz Link Zgłoś