Gość: mabc IP: *.stk.vectranet.pl 09.12.09, 09:38 To po co nam taki system emerytalny? Płacimy składki o 30 proc. wyższe (bo przecież ubytki w ZUS związane z transferami do OFE uzupełniamy z podatków) po to, żeby mieć emerytury niższe o połowę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: 83.238.13.* 09.12.09, 09:51 odkladam na swoja emeryture, ktorej byc moze nigdy nie zobacze.... jezeli zdarzy mi sie umrzec przed momentem nabycia prawa do "swiadczenia" odnosze wrazenie, ze w majestacie prawa i przy poklasu bandy zalosnych naukowców stworzono piramide finansowa, nazwaną zakładem ubezpieczen spolecznych przy wsparciu prywatnych instytucji, ktorym wyniki sa zupelnie niezagrozone przy obnizonej efektywnosci... i nawet swiadomosc katasftrofy demograficznej i przekonanie o bankructwie stworzonego przez ich samych calego systemu nie jest w stanie sklonić do zmiany calego systemu... doprawdy załosne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: 85.17.146.* 09.12.09, 14:46 Nie daj się złodziejom. Jak uniknąć ZUS? zus.pox.pl/bezskladek.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kij Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 15:56 Pijany kierowca który został niedawno skazany na 12 lat za przejechanie dwóch 16 - latek , to 41 letni emeryt wojskowy . Stopień wojskowy dziennikarzyny podają tylko tytułując Jaruzelskiego . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korpisz Błędne wyliczenia!!! Bzdury!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 17:00 Na fundusz emerytalny odprowadzane są środki do max podstawy rocznej około 94 tysiace. Czyli jak ktoś zarabia mało to skałdka jest odprowadzana przez cały rok ale jak ktoś zarabia dużo i ma 94 tysiące już w lipcu to od sierpnia składki nie płaci. Dlatego max emerytura na dzień dzisiejszy wynosi około 2800 PLN, czyli stopa zastąpienia jest dużo niższa dla ludzi zarabiających bardzo dużo. Jak ktoś Zarabiał 10 tyś miesięcznie a dostanie 2800 to..... Ale ten artykuł świadczy o zupełnej arogancji merytorycznej ludzi z GW. Jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotna50+ Proszę o eutanazję! Nie chcę zdychać z głodu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 20:46 Każecie mi się martwić o emeryturę? A z czego mam żyć dziś? Po co ten bełkot o tym, że kobiety później przechodzące na emeryturę dostaną wyższe świadczenie, skoro już dziś masa kobiet po 50 nie ma pracy? Mam jeszcze 5 lat do emerytury, gdybym mogła, już dziś wzięłabym nawet najmniejszą, bo dziś na dorywczych zleceniach wcale nie zarabiam więcej, za to pracuję ciężko i do lat pracy mi się to wcale nie liczy! Jakim cudem ma mi się opłacić ciągnięcie tego dłużej niż muszę? Zwłaszcza że żyję z dnia na dzień i w ciągłej obawie, czy dostanę za swoją pracę wynagrodzenie? Fajnie jest tak sobie pisać te bzdury, jak się jest 30-letnim mężczyzną nieźle zarabiającym mężczyzną! Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Błędne wyliczenia!!! Bzdury!!! 09.12.09, 23:16 Gość portalu: Korpisz napisał(a): > Dlatego max emerytura na dzień dzisiejszy wynosi około 2800 PLN,... Od 10 lat "wchodzę w limit", tzn odprowadzana jest składka od zarobków równych rocznie 30 prognozowanym na dany rok zarobkom miesięcznym średnim. W marcu tego roku obliczono mi emeryturę. Wynosi ona 4800 a nie 2800 jak piszesz! Fakt, że mam 69 lat i przepracowane do marca 46,5 lat (+5 lat nieskładkowych). Ale nawet, gdybym urodził się 4 lata później i miał lat 65 i 42,5 letni staż, obniżyło by to emeryturę o jakieś 360 pln. do wartości 4440 ale nie 2800!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Wypisz się z ZUS już dziś! UK czeka IP: 84.38.22.* 09.12.09, 13:31 Ja jestem out Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thx Jesli wolne miasto Gdansk to zagranica... IP: 195.50.96.* 09.12.09, 17:01 nwo patrzy Odpowiedz Link Zgłoś
komisyja Płaćcie dalej na KRUS na kler 09.12.09, 13:41 i na utrzymanie 560 + pomocników doradców i innych pasożytów z parlamentu. Zostało wam się modlić tylko pytanie do kogo bo was bóg ma was gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Płaćcie dalej na KRUS na kler IP: 82.177.26.* 28.03.10, 13:20 Wszystko się zgadza do tego należy dodać służby mundurowe które nie płacą składek tylko za nich płacą podatnicy i po 16 latach zawodowy po średnim ma 1700 zł a ja też po średnim technicznym z tą różnicą że przepracowałem prawie 46 lat składkowych mam niecałe 1600zł oni mają liczone po 2,6 % a pozostali po1,3% ale rząd tego nie zmieni bo nie będzie miał poparcia. A pozatym póżniej jako 40 letni emeryt zawsze pracę prędzej dostanie niż inny za którego trzeba płacić wszystkie składki a oni mają zabezpieczenie tak że można pracować też na czarno za którego pracodawca nie musi rejestrować i placić składek ale widocznie rządzącym to pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
olias Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje eme... 09.12.09, 13:52 trzeba być kretynem odrwanym od świata realnego by wqu...ać ludzi bredzeniem o potrzebie odkładania dodatkowych pieniędzy na uzupełnienie emerytury. Z czego qrwa mam odkładać? Zmniejszę ilość chleba jedzonego przez dzieci? Zrezygnuję z pasty do zębów, proszku do prania czy z obu naraz? A jak już to zrobię to co mam robić z tak uzyskaną fortuną? Kupować złoto? dolaryY może juany? A może powierzyć tę kasę tym finansistom którzy wpędziwszy świat w kryzys grożą zwolnieniami jeśli nie dostaną milionowych premii? Akurat byłaby kasa na te premie i swiat ocaleje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuuuu Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: *.c194.msk.pl 09.12.09, 16:24 olias napisał: > trzeba być kretynem odrwanym od świata realnego by wqu...ać ludzi bredzeniem o > potrzebie odkładania dodatkowych pieniędzy na uzupełnienie emerytury..... > A jak już to zrobię to co > mam robić z tak uzyskaną fortuną? Kupować złoto? dolaryY może juany?..... qvra, masz rozum to mysl ktos za ciebie ma troszczyc sie o twoja emeryture i zabezpieczenia na przyszlosc ? widac, ze pare pokolen musi minac (od komuny) zanim ludzie zrozumieja, ze trzeba samemu o siebie dbac bylo biednie, ale pewnie - teraz moze byc bogato, ale to przywilej zaradnych, nie liczacych na .... panstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Keev-__-- Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: 109.78.169.* 09.12.09, 16:42 "bylo biednie, ale pewnie - teraz moze byc bogato, ale to przywilej zaradnych, > nie liczacych na .... panstwo" Ja niemam nic przeciwko radzeniu sobie bez pomocy panstwa , ale w takim razie niech to panstwo przestanie mnie okradac na kazdym kroku obiecujac w zamian swiadczenia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: 213.199.193.* 09.12.09, 16:48 W dupę się ugryź ze swoim dbaniem. Na twoje oszczędności emerytalne dybie cały czas banda hyclów bankowych obiecujących cuda z których nigdy nie zamierzają się wywiązać. Ch... mi z twojego zabezpieczenia skoro 90% społeczeństwa zostanie w majestacie prawa oszukane. Skończmy wreszcie z rozpanoszoną w Polsce zasadą, że oszukującemu nie dzieje się krzywda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuuuu Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: *.c194.msk.pl 09.12.09, 21:22 Gość portalu: Macho napisał(a): > W dupę się ugryź ze swoim dbaniem. > Na twoje oszczędności emerytalne dybie cały czas banda hyclów bankowych > obiecujących cuda z których nigdy nie zamierzają się wywiązać. Ch... mi z > twojego zabezpieczenia skoro 90% społeczeństwa zostanie w majestacie prawa > oszukane. > Skończmy wreszcie z rozpanoszoną w Polsce zasadą, że oszukującemu nie dzieje si > ę > krzywda. znaczy sie, nie umiesz sobie w du..ie rady dac sam, musi ci ktos pomagac licz na to dalej, twoja strata Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e 09.12.09, 19:26 nnnno tak! dzisiejsi młodzi rewolucjoniści widzą komunę wszędzie. nawet pod własną kołdrą. co ma wspólnego komunizm z moją niezgodą na okradanie mnie Z MOICH pieniedzy? Muszę DAWAĆ moje pieniądze, przeze mnie zarobione na emeryturę. a potem proponują mi żebymsobie sam składał. Muszę DAWAĆ moje pieniądze, przeze mnie zarobione na opiekę zdrowotną. Po czym jesli ktokolwiek z rodziny zachoruje na coś ponad katar - leczy się prywatnie. Przecież nie polecę moim dzieciom stomatologa "państwowego". Z MOICH podatków utrzymuje się policję. Żeby mnie broniła. nawet szkoda komentować. A na końcu MOJE podatki i dą na kształcenie bachora, który fakt że państwo grabi mnie z mojej kasy wykorzystuje do oskarżania mnie o ... komunizm. ja się zgadzam na wszystko. tylko żeby w tych finansowanych przezemnie szkołach uczli myśleć. Choć trochę. Troszeczkę. byle jak, byle uczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuuuu Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: *.c194.msk.pl 09.12.09, 21:27 olias napisał: > Muszę DAWAĆ moje pieniądze, przeze mnie zarobione na emeryturę. a > potem proponują mi żebymsobie sam składał. > Muszę DAWAĆ moje pieniądze, przeze mnie zarobione na opiekę > zdrowotną. Po czym jesli ktokolwiek z rodziny zachoruje na coś ponad > katar - leczy się prywatnie. Przecież nie polecę moim dzieciom > stomatologa "państwowego". > Z MOICH podatków utrzymuje się policję. Żeby mnie broniła. nawet > szkoda komentować. > A na końcu MOJE podatki i dą na kształcenie bachora, który fakt że > państwo grabi mnie z mojej kasy wykorzystuje do oskarżania mnie > o ... komunizm. przyznajesz wprost, ze nie wiesz na czym "polega panstwo" milego powrotu do epoki kamienia lupanego ps bachor ma prawie 60 lat Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje eme... 09.12.09, 13:52 Jednak aż 40 proc. wszystkich wydatków publicznych idzie na transfery społeczne 40% wszystkich składek i podatków które płacisz ty i twój pracodawca NIE idą na utrzymanie Państwa i zapewnienie usług, ale przepływają do innych ludzi. Innymi słowy żyją z mojej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e 09.12.09, 19:28 a potem jeszcze oskarżają Cię o komunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: 213.199.193.* 09.12.09, 13:53 Artykuł to zwykłe naganianie do rozmaitych szemranych pseudoubezpieczeń emerytalnych. Drogich, nieefektywnych, niepewnych. W historii Polski wielokrotnie zachodziły zjawiska obracające oszczędności długoterminowe w niwecz. Nie ma żadnego powodu sądzić, że taka sytuacja się nie powtórzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: 213.199.193.* 09.12.09, 13:54 Skoro to takie proste, że 200kPLN podzielone przez 209 miesięcy daje 956PLN to na jakiego ch... potrzebny ZUS z całym aparatem skoro wystarczy kalkulator? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: *.adrenalina.pl 09.12.09, 15:01 A wiesz co jest lepsze? Że nawet gdybyś te 200 000 PLN odkładał całe życie do skarpety, a po przejściu na emeryturę wsadził je na konto do banku (załóżmy, że na 5% rocznie) to z samych odsetek miałbyś co miesiąc 833 PLN. I dodatkowo swoim dzieciom po śmierci zrobił jeszcze prezent z 200 tysi. A teraz co? Jak umre w wieku 64 lat to co? Gówno zobacze z tych pieniędzy z ZUS, i moje dzieci tez! Może ktoś wie co sie stanie z tymi wszystkimi pieniędzmi? Moze ktoś z ZUSu sie odważy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budyn Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: 168.168.33.* 09.12.09, 16:23 Z ZUS nie jestem ale odpowiem - te pieniadze zostana przeznaczone na dozywotnie wyplaty dla osob ktore zyja dluzej niz srednia wieku przewidziana przy wyliczaniu emerytury. Swoja droga wyliczenie polegajace na podzielniu zaoszczedzonej kwoty przez ilosc miesiecy odpowiadajce sredniemu czasowi zycia nie calkiem mi sie podoba... Co z zyskami z dzialalnosci lokacyjnej. Przeciez te 200k skubie sie co miesiac o relatywnie niewielka kwote, reszta ciagle moze zarabiac powyzej inflacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuuuu Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: *.c194.msk.pl 09.12.09, 21:34 Gość portalu: G napisał(a): > A wiesz co jest lepsze? > Że nawet gdybyś te 200 000 PLN odkładał całe życie do skarpety, a po > przejściu na emeryturę wsadził je na konto do banku (załóżmy, że na > 5% rocznie) to z samych odsetek miałbyś co miesiąc 833 PLN. I > dodatkowo swoim dzieciom po śmierci zrobił jeszcze prezent z 200 > tysi. tiaaaa, a banki ci daja gwarancje przez 40 pare lat ha ha ha prosty czlowiek, to i mysli ze wszystko jest proste no i przenies sie gdzies, gdzie nie ma systemu emerytalnego ! bedzie trudo, ale moze ci sie uda znalezc taki kraj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje eme... IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.09, 14:00 Gdy przechodziłem na emeryturę obniżono mi jej wysokość ponieważ mój wskaźnik do średnej krajowej wynosił 437 %,obecnie moja emerytura jest już dużo niższa od średniej krajowej,choć muszę przyznać,że jest stosunkowo wysoka jak na Polskie warunki.Ludzie wszystko to co obiecują o "wyjazdach",wypoczynku etc to jedna wielka BZDURA.Niestety przechodząc na emeryturę trzeba się liczyć z tym że powolutku człowiek staje się DZIADEM!!!!!!!!!!!!!!! % Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: 213.199.193.* 09.12.09, 14:07 To nie dziwi, gdyż nakręcanie dochodów tuż przed emeryturą było i jest powszechną praktyką nie mającą żadnego związku z poziomem składek przez cały okres pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuuuu Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: *.c194.msk.pl 09.12.09, 21:45 Gość portalu: Macho napisał(a): > To nie dziwi, gdyż nakręcanie dochodów tuż przed emeryturą było i jest > powszechną praktyką nie mającą żadnego związku z poziomem składek przez cały > okres pracy. nie rozumiesz o czym kol. pisal to nakrecanie zarobkow przed przejsciem na emeryture mialo sens tylko za starej ustawy emerytalnej teraz praktycznie na nic nie wplywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuuuu Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: *.c194.msk.pl 09.12.09, 21:42 Gość portalu: gość napisał(a): > Gdy przechodziłem na emeryturę obniżono mi jej wysokość ponieważ mój wskaźnik > do średnej krajowej wynosił 437 % tak, max wartosc tego wskaznika to 250% ale nie zapominaj, ze nie placisz skladki od zarobkow powyzej tej kwoty jedynie ci co wiekszosc lat przepracowali przed reforma emerytalna sa stratni, bo wtedy skaldka nie byla ograniczona - czyli placili za wszystko a do emerytury maja wskaznik obnizony do 2.5 Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e 09.12.09, 23:39 Gość portalu: uuuuuuuu napisał(a): > tak, max wartosc tego wskaznika to 250% > ale nie zapominaj, ze nie placisz skladki od zarobkow powyzej tej kwoty > jedynie ci co wiekszosc lat przepracowali przed reforma emerytalna sa stratni, > bo wtedy skaldka nie byla ograniczona - czyli placili za wszystko a do emerytur > y > maja wskaznik obnizony do 2.5 Mylisz chyba dwa wskaźniki 250%. Obecnie wskaźniki z każdego roku są ograniczone, ale też od 10 czy 11 lat składki płaci się tylko od 250% średniej (oczywiście mówię o osobach przekraczających takie zarobki). Jeśli ktoś do emerytury może wskazać lata sprzed reformy, gdy płacił składkę od całości, to za taki rok, wskaźnik do średniej z 10 (albo 20)lat jest brany w całości!!! W efekcie można uzyskać ostateczny wskaźnik, np 300%. Gdy z taką średnią ktoś ma staż 30 letni, to emeryturę dostanie (24%+3*30*1,3%)*baza=141% bazy. Przy stażu 40 letnim, wynik będzie 180% bazy. Przy stażu 50 letnim 219% procent. Nie widać żadnego obcięcia. Jeśliby średnia do obliczenia emerytury wynosiła 400% (Możliwe przy wysokich zarobkach przed rokiem 1999), to nadal przy stażu 30 letnim emerytura wyniosłaby (24%+4*30*1,3%)*baza=180% bazy, a przy stażu 40letnim 232% bazy. Nadal żadnego obcięcia. Dopiero przy stażu 45 letnim wyszłoby 258% i ta wartość została by obcięta do 250% bazy, czyli w roku bieżącym 2,5*2580pln, czyli ok 6450pln. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e 09.12.09, 23:55 Dodam jeszcze, że gdy ktoś z taką emeryturą maksymalną 250% średniej krajowej (po odjęciu ZUS, czyli właśnie bazą) przechodził na emeryturę 3 lata temu, dostał 250% ówczesnej bazy 1970 pln, czyli ok. 4925 pln, co po zwaloryzowaniu wynosi w roku 2009 ok. 5500pln. Prawie 1000 zł straty w stosunku do waloryzacji płacowej, która obowiązywała kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
natter2 Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje eme... 09.12.09, 14:02 A ja siębędeczepiał treści ;) A co to jest 20gr szynki? 20 GROSZY szynki??? A poza tym, ile to jest, nawet przyjmujac że "r" wskoczyło przypadkowo? Jeden plasterek? Ja rozumiem, że emerytka, że emerytura to nie kokosy... A może chodziło o 20 dag, czyli 200 gram? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert wysokość emerytury IP: *.acn.waw.pl 09.12.09, 14:29 W obecnym systemie wysokość emerytury mało zależy od składek i ilości lat pracy(trochę to zalezy ale ma mały wpływ), najwięcej zalezy od róznych przywilejów i zalezy w jakiej jest się grupie społecznej. Obecny system jest mocno dofinasowywamy przez Państwo. W nowym systemie emerytura ma zależec tylko od wysokości odłożonych składek. System ma nie mieć dofinanswania Panstwa. Takie artykuły jak ten sugeruja aby dalej istniało dofinasowanie Panstwa dla "pokrzywdzonych przez nowy system". Tylko z czego to dofinasowac to już nie mówi się. Ponadto - wiele osób sugeruje by nie płacic ZUS (wypisac się ?!), te same osoby nic nie mówią skąd będa miały emerytuturę. Czy znowy "nalezy się !". Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: wysokość emerytury 09.12.09, 14:36 Przecież zasada "należy się" sprawdza się bez zarzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: wysokość emerytury 09.12.09, 14:44 Gość portalu: albert napisał(a): > W nowym systemie emerytura ma zależec tylko od wysokości odłożonych > składek. System ma nie mieć dofinanswania Panstwa. Czy jesteś w stanie przewidzieć na np. 30-40 lat do przodu ile pieniędzy będzie ci potrzebne w formie comiesięcznej emerytury? Przecież tego nie wie nikt. Kwoty które poważnie wyglądają dzisiaj mogą być w takiej perspektywie czasowej nic nie warte. Dodatkowo nie sposób ustalić ile to należy odkładać na przyszłość aby można było sensownie żyć tu i teraz. Nie można przecież zarżnąć się oszczędzaniem na coś czego efekty są bardzo trudne do przewidzenia. > Ponadto - wiele osób sugeruje by nie płacic ZUS (wypisac się ?!), te > same osoby nic nie mówią skąd będa miały emerytuturę. Czy > znowy "nalezy się !". Ci którzy sugerują opuszczenie ZUS mają na myśli przeniesienie opłacania składek za granicę. Przepisy UE tego nie zabraniają. ZUS wyje bo traci składki, ale z formalnego punktu widzenia jest to tak samo dobra forma oszczędzania na emeryturę jak płacenie w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z17 Re: wysokość emerytury IP: *.aster.pl 09.12.09, 19:16 cloclo80 napisał: > Czy jesteś w stanie przewidzieć na np. 30-40 lat do przodu ile pieniędzy będzie ci potrzebne w formie comiesięcznej emerytury? > Przecież tego nie wie nikt. Kwoty które poważnie wyglądają dzisiaj mogą być w takiej perspektywie czasowej nic nie warte. > Dodatkowo nie sposób ustalić ile to należy odkładać na przyszłość aby można było sensownie żyć tu i teraz. Nie można przecież zarżnąć się oszczędzaniem na coś czego efekty są bardzo trudne do przewidzenia. Bez przesady. Wiadomo tyle, że aby nie odczuć spadku stopy życiowej na emeryturze trzeba dodatkowo odkładać 10% swoich miesięcznych zarobków netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: wysoko?? emerytury IP: 188.33.188.* 09.12.09, 19:40 Nie wiadomo. Zale?y to od tego ile lat b?dziesz ?y?. Systemy ubezpieczeniowe mog? dok?adnie okre?li? wysoko?? emerytury dlatego, ?e maj? miliony ubezpieczonych dzi?ki temu s? w stanie wyliczy?, ?e b?d? ka?demu wyp?aca? emerytur? ?REDNIO przez np 15 lat i 4 miesi?ce. Ty nie wiesz, ile b?dziesz ?y? na emeryturze, mo?e 4 lata, a mo?e 40, wi?c sk?d takie oszacowanie ? PS. Odk?adaj?c 10% zgromadzisz ok. 120 tys. Jest to cena dobrej klasy samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
tokida Drogi Albercie! 09.12.09, 18:56 Gość portalu: albert napisał(a): > > Takie artykuły jak ten sugeruja aby dalej istniało dofinasowanie > Panstwa dla "pokrzywdzonych przez nowy system". Tylko z czego to > dofinasowac to już nie mówi się. > > Ponadto - wiele osób sugeruje by nie płacic ZUS (wypisac się ?!), te > same osoby nic nie mówią skąd będa miały emerytuturę. Czy > znowy "nalezy się !". Ależ nie. Dlaczego uważasz, że ukrócając "należy się dziś" musimy je reanimować jutro? Jak nie zabezpieczysz się dziś to na starość będziesz biedny i żarł odpadki ze śmietników. Każdy powinien dbać o siebie. Jeśli stworzymy system, który jasno mówi - przeżresz kasę dziś będziesz musiał pracować do końca życia, albo będziesz emerytem-żebrakiem. Co w tym takiego dziwnego? Tu chodzi o wolność wyboru!!! Jak mam skazę genetyczną i wiem, że zdechnę przed 40tką to jakim prawem ktoś nakazuje mi pod lufą karabinu płacić "skłądki ubezpieczeniowe". A może chcę hulać przez całe zawodowe życie, a na starość wieść żywot pustelnika z dala od cywilizacji? Człowiek ma wolną wolę i dokonuje świadomie wyborów. Jeśli nie potrafi tego robić to niech szuka opieki w przytułkach i instytucjach charytatywnych. Nie można wrzucać całego społeczeństwa w chory system, stworzonym pod potrzeby pewnej grupy idiotów i ludzie nieodpowiedzialnych. Wystarczy dać ludziom wyraźny sygnał, że mają zadbać o siebie dzisiaj, bo jutro mogą liczyć tylko na siebie. To bardzo, bardzo proste. --------------------------------- www.tokida.blox.pl Poczytaj o ZUS i (nie tylko) na moim blogu. tutaj i tutaj tutaj też oraz tutaj tutaj Tutaj i tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuuuu Re: Drogi Albercie! IP: *.c194.msk.pl 09.12.09, 22:10 > Gość portalu: albert napisał(a): > Co w tym takiego dziwnego? Tu chodzi o wolność wyboru!!! Jak mam skazę > genetyczną i wiem, że zdechnę przed 40tką to jakim prawem ktoś nakazuje mi pod > lufą karabinu płacić "skłądki ubezpieczeniowe". > > A może chcę hulać przez całe zawodowe życie, a na starość wieść żywot pustelnik > a > z dala od cywilizacji? > > Człowiek ma wolną wolę i dokonuje świadomie wyborów. Jeśli nie potrafi tego > robić to niech szuka opieki w przytułkach i instytucjach charytatywnych. Nie > można wrzucać całego społeczeństwa w chory system, stworzonym pod potrzeby > pewnej grupy idiotów i ludzie nieodpowiedzialnych. > > Wystarczy dać ludziom wyraźny sygnał, że mają zadbać o siebie dzisiaj, bo jutro > mogą liczyć tylko na siebie. pokaz mi jakies (powazne :-)) panstwo, gdzie tak jest - znaczy, nie ma systemu emerytalnego ! > To bardzo, bardzo proste. proste to jest tylko koło :-) a co radzisz tym ktorzy beda zyli (i rzadzili) za 40-80 lat, kiedy okaze sie, ze 90% "poprodukcyjnych" nic nie uskaladalo ? a to u nas jest prawie pewne Odpowiedz Link Zgłoś
tokida Re: Drogi Albercie! 10.12.09, 00:24 Martwisz się co będzie za 40 - 80 lat kiedy to 90% wg Ciebie nic nie uzbiera. To społeczeństwo wróci do epoki łowiecko-zbieraczej. A na poważnie, mnie martwi nie to czy jakiś jeden, drugi czy milion idiotów nie będzie inwestowało w swoją emeryturę. Martwi mnie, że za kilka lat ten złodziejski system runie na pysk. I wtedy to będzie dramat bo te miliony biedaków, emerytów i rencistów pozbawionych środków do życia, kiedy ostatni młodzi opuszczą w pośpiechu Polandię, będą mieli podstawy wszcząć rebelię i spalić urzędy. Wszak "składali" na swoje emerytury! Nikt im tylko zawczasu nie uświadomił, że ich składki bezwstydnie zrabowano. Tylko, że jak przyjdzie co do czego nie będzie winnych. Podstarzały Tusk z Millerem i Pawlakiem czmychną przed Trybunałem Stanu czy inszym Trybunałem Ludowym do Peru. Ja wiem dzisiaj, że składki na ZUS są bardzo wysokim podatkiem - a raczej haraczem czy nawet czymś gorszym, bo w małym stopniu uzależnionym od wysokości dochodów. Ja to wiem dziś i pókim młody wypisuję się z tego góvna - wybrałem emigrację. Chcesz "poważne" Państwo bez systemu emerytalnego? Chiny są dla Ciebie za mało poważne? Nie patrzę na nich przez pryzmat polityczny czy kulturowy a wzrostu gospodarczego. Nasze ślepe zapatrzenie w kraje Europy Zachodniej zawiedzie nas na manowce. Ich jeszcze stać na to socjalno-emerytalne-dopłatowe rozpasanie (nachapali się dość za czasów kolonialnych). Polska takich zasobów nie ma. Polacy muszą k.r.a ciężko pracować i w pocie czoła sobie ten wyśniony dobrobyt zbudować. Jak to jednak ma się stać przy wzroście rzędu 0,8%, który uważa się za "sukces"??? Jak to ma się stać przy jednej z najniższej na świecie proporcji zatrudnionych do emerytów, bezrobotnych i socjalnych??? Na naszych oczach następuje zmierzch potęgi świata zachodu a Ty za nimi jak ten dureń chcesz biec z wywieszonym jęzorem i obłędnym podziwem w oczach. Chuda Polska w tym biegu straceńców zginie znacznie wcześniej niż tłuste Niemcy czy Francja. Olek Filipiński ostrzegał: "Nie idźmy tą drogą". No to znajdźmy własną, dla nas najlepszą. --------------------------------- I dlatego uważam, że ZUS należy ZLIKWIDOWAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuuuu Re: wysokość emerytury IP: *.c194.msk.pl 09.12.09, 21:57 Gość portalu: albert napisał(a): > W obecnym systemie wysokość emerytury mało zależy od składek i > ilości lat pracy... > W nowym systemie emerytura ma zależec tylko od wysokości odłożonych > składek. jaki nowy system ??? tak dzialajacy (nowy) system obowiazuje juz od 1999r stary, to byl przed ta data a to co "wprowadzono" w 2009r, to tylko kosmetyka tego juz istniejacego nowego systemu ps taka ciekawostka m.in. w niemczech nadal obowiazuje "stary" system (panstwowy worek) podobno zazdroszcza nam odwagi we wprowadzeniu naszej ustawy emerytalnej - chca, ale sie ...boja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: *.ericpol.pl 09.12.09, 14:30 >> to nie kokosy... A może chodziło o 20 dag, czyli 200 gram? Mówi się 200 gramów, a nie 200 gram, pseudo-humanisto, korektorze od siedmiu boleści :] Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l W barze mówi się własnie: Proszę 100 gram! 09.12.09, 14:40 A nie żadnych gramów. Odpowiedz Link Zgłoś
red.kazik eutanazje czas usankcjonować! 09.12.09, 14:14 a jesli jakies bydlaki beda protestowac to niech dadzą jasna i klarowna odpowiedż jak przeżyc za 650 zł brutto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 99009900 Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje eme... IP: 86.47.59.* 09.12.09, 14:18 Wlasnie dostalem oferte pracy w PL i w Styczniu zaczynam- CALKOWICIE NA CZARNO wiec CH wam w D. Odpowiedz Link Zgłoś
mimasz Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e 09.12.09, 14:39 No to kobiety dbajcie o przyrost naturalny a w nagrodę dostaniecie na starość super emeryturkę!To jest właśnie dyskryminacja!Kilkoro dzieciaków to tak ok.6 lat w plecy.Niższe pensje,więcej zwolnień na dzieci ale pracować to najlepiej do końca życia i oczywiście składki płacić.przed emeryturą obniżka pensji bo co taka 50-latka potrafi młodzi wszystko wiedzą lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: 195.205.195.* 09.12.09, 16:12 ale jak każde dziecko co miesiąc dorzuci Matce która poświęciła dla nich swoje życie po parę setek to i kwota większa jak emerytura z ZUS-u wyjdzie... tak to działało przed Bismarkiem :).. a jeśli nie będą chciały dorzucić to widać cały ten trud wychowania o kant d..py potłuc ... ps. wiem ze to co pisze jest brutalne ale życie też takie jest niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baden Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje eme... IP: *.kalisz.mm.pl 09.12.09, 14:24 To niesprawiedliwość pokoleniowa, żebyśmy musieli utrzymywać obecnych emerytów i odkładać składki jeszcze na swoje nędzne emerytury. Pracowałem w szkole i nie raz byłem świadkiem, jak 40-letnie emerytki oprócz emerytury wyższej niż moja pensja dorabiały dalej drugie tyle. Żeby było sprawiedliwie, należałoby wg nowego procentowego przelicznika roczników zweryfikować emerytury wszystkich, którzy przeszli na emeryturę przed 2009. Wszystkim obniżyć emerytury, a nie tylko młodszym. Odpowiedz Link Zgłoś
rookie256 Kryzys finansowy - zobaczcie wyniki badania ! 09.12.09, 14:28 kryzys.4-all.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje eme... IP: *.toya.net.pl 09.12.09, 14:30 "Państwo przewidziało emerytury minimalne (dziś to 675 zł brutto):" to jakiś żart? tyle ale netto wynoszą mnie same opłaty za 2 pokojowe mieszkanie własnościowe w Łodzi: eksploatacja, woda, gaz, prąd, internet i TV a gdzie żywność, ubrania, lekarstwa? nie wspominam już o samochodzie czy wakacjach! mam przez całe życie odkładać pieniążki do ZUS i OFE aby na emeryturze nic nie jeść, bo jeszcze na mieszkanie zabraknie? to jest ten cud Tuska? jak przejdę na emeryturę to tego pana już dawno robaczki zjedzą, ale przynajmniej on się o pieniądze na emeryturze nie martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia-monter-christo Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e 09.12.09, 22:16 Gość portalu: xxx napisał(a): > to jest ten cud Tuska? cicmoku niedouczony, taki system emerytalny mamy juz od ....1999r co ma do tego Tusk ??? Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l III kapitalistyczna RP jest oparta na gigantycznym 09.12.09, 14:37 oszustwie. Od początku zaniżano składkę emerytalną aby dawać ludziom wiecej na rękę. To miało stwarzać pozory, że starcza na zakup BMW ze szrotu i wodnista szynkę z Biedronki. Aby ludzie nie buntowali się przeciw nowemu systemowi wyzysku. Teraz wszystko wyszło na jaw. Pierwsi zostaną wykończeni głodem, chorobami i zimnem emeryci. A bogaci nadal zarabiają miliony. Rozwarstwienie zarobków mamy rekordowe w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judyta Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje eme... IP: *.mofnet.gov.pl 09.12.09, 14:40 z tego artykułu wynika ze do emerytury brany będzie tylko wiek. A gdzie lata pracy i kwota odprowadzanej składki ZUS ? Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e 09.12.09, 14:47 ZUS nie jest instytucją przeznaczoną do prowadzenia polityki tzw. społecznej. A ona zazwyczaj jest na bakier z ekonomią. Jeśli wyliczenie emerytury jest tak proste jak podane w artykule przykłady, to na jaką cholerę jest potrzebny ZUS skoro wystarczy kalkulator? Odpowiedz Link Zgłoś
dejot7 Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje eme... 09.12.09, 14:56 "Gdy np. dwie sąsiadki będą porównywać swoje odcinki emerytalne i okaże się, że jedna ma 5 czy 7 proc. więcej od drugiej, która przeszła na emeryturę rok wcześniej. Dłuższa praca w nowym systemie się opłaca. Ludzie muszą to poczuć na własnej skórze." Ludzie to się szybko dowiedzą, że wysokość emerytury będzie zależała głównie nie od wieku przejścia na emeryturę, ale od tego, czy akurat jest bessa na giełdzie, czy hossa. W efekcie różnice na odcinkach emerytalnych sąsiadek mogą być jeszcze większe i często będzie tak, że to ta, co się posłucha Gazety i będzie pracowała dłużej, będzie miała niższe świadczenie. Ciekawe co wtedy napisze Gazeta. Ale cóż, widocznie jednak ludzie muszą to poczuć na własnej skórze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: 213.199.193.* 09.12.09, 16:37 Dokładnie tak. Nawet proste symulacje sugerują, że o powodzeniu oszczędzania decydują ostatnie lata. Po prostu _duży_ kapitał z założenia jest bardziej podatny na zmiany stopy zwrotu. Jeden procent od dużej kwoty to spore pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyh A pltforma ma 50 proc. poparcie. ale jaja IP: *.chello.pl 09.12.09, 15:00 ZŁODZIEJE!!! DZIS dZIENNIK zACHODNI PISZE JAK UBEZPIECZYĆ SIĘ W ANGLII I NIE PLACIĆ ZUSOWI. TU BEDZIE WALKA KTO KOGO WYDYMA Odpowiedz Link Zgłoś
szymon-flaka Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje eme... 09.12.09, 15:03 w końcu trochę danych i wyliczeń zamiast budzących wątpliwości dywagacji. Dobrze ze konczy się era nieświadomości i ignorancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewaryst Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje eme... IP: 145.100.197.* 09.12.09, 15:07 Przepraszam bardzo, ale jeśli ktoś ma moje 200.000 i chce wypłacać jedną z 209 równych części co miesiąc, to co w tym czasie się dzieje z resztą moich pieniędzy? Zakładając inwestycję na 4% i 18 lat to wyjdzie około 1300zł a nie niecały tysiąc. Co więcej, żeby uzbierać 200.000 trzeba (przy tych samych założeniach) odkładać ok. 225zł na miesiąc przez 35 lat więc przy płaconych obecnie podatkach (w sumie około 45%) wychodzi, że te ten system to jeden wieli kant! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e IP: *.google.com 09.12.09, 23:29 > to co w tym czasie się dzieje z resztą moich pieniędzy Już dawno zostały wydane na poprzedników w piramidzie :) Same "uzbierane pieniądze na koncie" to fikcja, nie mówiąc nawet o odsetkach. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje e 09.12.09, 15:13 Ale przeciez TUSKA stac na wojne w Afganistanie! Stac na gigantyczne wydatki z tytulu imprezy sportowej - wiec o co wam wszystkim chodzi? Beda igrzyska - a tlum niech dalej bedzie taki glu*pi jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ers a na drzewach zamiast liści, będą wisieć ... IP: *.chello.pl 09.12.09, 15:16 a na drzewach zamiast liści, będą wisieć kapitaliści. Na miejscu polityków już dziś bym się obawiał i zbierał pieniążki na ochronę w wieku emerytalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile fajnie, miało być więcej a wyjdzie mniej 09.12.09, 15:27 i to w dodatku bez nieograniczonego dziedziczenia II filaru. no nie ma wyjścia, trzeba sobie przez 20-25 lat zarobić zagranicą na normalną emeryturę i można wtedy wrócić na emeryturę do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: navaris Kasa Staropolskich. Komu i jakie przywileje eme... IP: 193.108.194.* 09.12.09, 15:28 1. Zaproponujcie lepszy system 2. Pokażcie mi te emerytury z UK (przy składce 50 funtów - pewnie z 2000 GBP emerytury byście chcieli mieć, najlepiej po 3-5 latach, problem w tym, że za 5 lat GB może zbankrutować, albo znacjonalizować wasze składki, żeby łatać przepaść w budżecie...) 3. Czy naprawdę jesteśmy narodem który umie tylko narzekać, mam w d*** moją emeryturę, jeśli ja o nią nie zadbam, nikt tego nie zrobi. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś