Dodaj do ulubionych

Jakie konto osobiste ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.10, 10:31
Witam,

mam 18 lat i proszę o poradę, ponieważ nigdy nie miałem konta. chciałbym
założyć konto aby wpłacać swoją pensję, robić zakupy przez internet, płacić
kartą w sklepie itp. Zależy mi, aby konto było za darmo, przelewy także i dużo
bankomatów. Co wybrać?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: JolkaKoz Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.147.114.204.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.01.10, 16:21
      tani i dobry jest mBank, ale słaby, jeśli chcesz na konto wpłacać gotówkę
    • zbysiu_rysiu Re: Jakie konto osobiste ? 12.01.10, 18:12
      Ja bym Ci polecił 2 konta, tzn. albo Inteligo, albo, tak jak JolkaKoz, e-konto w mBank
      e-konto masz praktycznie darmowe, a jeśli mieszkasz w dużym mieście, to z wpłatą gotówki też nie powinieneś mieć problemu, gdyż są wpłatomaty (sam czasem korzystam)
      Jeśli chodzi o Inteligo - tam za kartę płacisz 1zł/miesiąc, ale za to możesz nią płacić w internecie - podobnie jak kartą kredytową
      Poniżej link, do oprocentowania i opłat w mBanku
      www.produkty.ocenbank.pl/mbank/ekonto.html#tabs=2
      • Gość: mateusz Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.10, 20:31
        a kartą z mbank mogę płacić ? alior bank jest dobry?
        • Gość: Egzist Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.10, 21:11
          Tak. Trzeba tą funkcję uruchomić przez mlinię.
          Alior ostatnio zaszalał z opłatami i traci klientów.
          Bierz mbank.
          Dziwne, że kasę wypłacają ci do ręki a nie na konto ...
    • krzysztofsf Re: Jakie konto osobiste ? 13.01.10, 00:13
      Wariant minimum mBank + Bank Pocztowy (konto Standard bez karty debetowej)

Oba konta bezplatne.
      Do mBanku przelew wynagrodzenia z pracy i bezplatna karta debetowa do konta i
      bakomatow, mozna nia rowniez placic w internecie, przelewy bezplatne z
      bezplatnymi haslami sms-owymi.
      Pocztowy - wplaty gotowki. wyplaty wiekszej gotowki, jesli obawiasz sie wyplacac
      wiekszych kwot z bankomatow. Przelewy bezplatne, bezpaltna karta kodow
      jednorazowych. karty debetowej nie bierzemy - kosztuje 4 zl miesiecznie.
      Przelew pomiedzy bankami realizuje sie w ciagu jednego dnia - jesli rano (lub
      poprzedniego dnia popoludniu) zlecisz w systemie internetowym przelew, to gora
      godz 14-15 masz pieniadze do dyspozycji w drugim z bankow.
      • Gość: mateusz Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 11:32
        Dzięki wszystkim. Wybiorę mbank. Pozdrawiam!
    • ablims Re: Jakie konto osobiste ? 27.06.13, 11:12
      Jest dużo darmowych kont dla młodych, np. w BOŚ :)
      Dobre jest też konto z subkontem konta oszczędnościowego, poczytaj:
    • Gość: gość www.gazetabiznesowa.pl IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.06.13, 13:17
      Tam są konta. Polecam
    • Gość: aska35 Re: ranking kont osobistych 2013 IP: 82.160.252.* 26.07.13, 18:12
      ranking kont bankowych 2013

www.konto-banki.pl/
      • finanse-forum Re: ranking kont osobistych 2013 31.10.13, 12:46
        Patrząc na rankingi:
        www.tanie-konto.pl/porownanie-kont-osobistych/
        www.konta-studenckie.info/ranking-kont-studenckich/
        zdecydowanie najtańsze konta to alior sync i godne polecenia bz wbk

• volkenban Re: Jakie konto osobiste ? 27.07.13, 12:40
      Zastanawiałbym się miedzy mbank, getin czy alior, ewentualnie coś jeszcze, warto sprawdzic najnowsze rankingi kont bankowych.
    • Gość: fifi Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.13, 23:40
      Ja proponuję konto dla młodych w PKO BP które jest dla osób w wieku 18-30 lat,
      Nie płacisz nic za prowadzenie konta, kartę debetową, krajowe przelewy internetowe, wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce i na świecie!
      • nekekpl Re: Jakie konto osobiste ? 04.08.13, 20:44
        A wypłaty ze wszystkich bankomatów to są za jakąś opłatą lub pod jakimiś warunkami?
        W millenium za darmo jak są wpływy 1000...
        • Gość: fifi Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.13, 22:13
          nie tu akurat w tym koncie PKO BP jest tak że wypłaty ze wszystkich bankomatów zarówno w Polsce jak i na świecie są bezpłatne dla wszystkich bez żadnych gwiazdeczek!
          • Gość: Alvar Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.13, 18:07
            Miałem konto w mbanku. Co miesiac oplata za utrzymanie karty, dodatkowo oplata 5zl za wyplacenie pieniedzy z bankomatu (wykupienie uslugi - za darmo z bankomatów - też 5zł miesiecznie). W koncu przeszedłem do Skok Wołomin. Tam mam konto, żadnych opłat za kartę i za wpłaty i wypłaty. A teraz pojawiła się szansa założenia tam korzystnej lokaty.
    • prawieposel Re: Jakie konto osobiste ? 15.10.13, 08:24
      Mega polecam PKO za zero: skroc.pl/96d5
    • Gość: dw Re: Jakie konto osobiste ? IP: 194.251.119.* 16.10.13, 08:11
      Ja polecam Meritum.
      - darmowe prowadzenie konta (bez kruczków w stylu - wydaj 100zł kartą, to będzie darmowe)
      - darmowe bankomaty w całej Polsce
      - Nienajgorsze oprocentowanie lokat i rachunków
      Wady:
      - mało oddziałów
      - brak paypassów
    • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.13, 07:57
      > Mam konto w inteligo i jest całkowicie darmowe: przelewy, prowadzenie, wpłaty,
      > wypłaty, karta.

Dziwne rzeczy wypisujesz, też mam konto w inteligo i nie zauważyłem by karta była darmowa, co więcej ostatnio wcisnęli szmelc bez możliwości zablokowania operacji zbliżeniowych...
    • marecki_1 Re: Jakie konto osobiste ? 16.11.13, 20:08
      PKO Konto za zero. Min. 1500 zł wpływów miesięcznie, 250 zł płatności kartą co miesiąc i nie płacisz złamanego grosza za nic. Sprawdzone, ponieważ od wielu miesięcy korzystam.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.13, 08:01
        ale to jest to to prawie co robi różnicę. Dajesz bankowi pieniądze do obrotu, a on, żebyś miał za darmo zmusza cię jeszcze do wykonywania operacji kartą....
    • Gość: sceptic Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.13, 09:43
      Alior ma jedną ale mega duża wadę - nie ma możliwości zablokowania zbliżeniówek. Czyli w sytuacji jeśli ktoś zwinie Ci kartę Twoje konto staję się dla niego dostępne. A nie daj Boże jak nie masz dostępu do neta lub telefonu....

Payback jest fajny ale....dopóki Pan Rostowski nie zacznie się mu lepiej przyglądać. Bo uzyskana kasa jest dochodem, który powinneś ujawniać w określonym PIT, przy czym bank Ci tego PITa nie wystawi bo inaczej interpretuje przepisy. Niestety, jeśli skarbówka zinterpretuje je na swoją korzyść (a na pewno tak zrobi) to za nieujawnienie dochodu możesz bulic nawet 5K kary.
      • Gość: marek Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.31.92.252.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.11.13, 14:53
        bez przesady, zawsze możesz zamienić na kartę bez pay passu, a lepszego konta niż w Aliorze nie znajdziesz
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.13, 07:57
          W jakim banku i na jak długo? Bo ci co nie dawno nie mieli kart z paypassami, teraz wymieniają na karty z nimi. I żeby nie było - nie am nic przeciwko możliwości zapłaty zbliżeniowemu, ale - chciałbym być zmuszony do podania w takim wypadku pinu.
        • Gość: sceptic Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.13, 09:01
          "bez przesady, zawsze możesz zamienić na kartę bez pay passu, a lepszego konta niż w Aliorze nie znajdziesz"

Nieprawda. W aliorze nie masz możliwości otrzymania karty bez pay passu - jesteś na niego skazany. Inna sprawa, że jeśli komuś to nie przeszkadza - obecnie chyba AliorSync jest najlepszy na rynku.
          Niestety - dla mnie możliwość zablokowania paypassu jest priorytetem, więc brak takiej opcji w AliorSync z góry dyskwalifikuje ten bank.
          • Gość: hermes Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.147.113.142.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.11.13, 15:20
            wejdź na stronę, np. konta rozsądnego i zobacz jakie karty możesz zamówić: www.aliorbank.pl/pl/klienci_indywidualni/konta_osobiste/konto_rozsadne podpowiem, chodzi o: Płaską kartę MasterCard Debit, dodam że jest bez pay passu
            • Gość: sceptic Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.13, 10:59
              Po pierwsze AliorSync to nie Aliorbank i vice versa (chociaż właściciel jeden). AliorSynk to inny bank, a nie aplikacja to konta w aliorbanku.

Po drugie: w wymienionym koncie rozsądnym płacisz 5 pln za kartę co miesiąc. A co więcej:

"W przypadku braku wpływów z tytułu wynagrodzenia, stypendium, emerytury bądź renty na Konto Rozsądne, od drugiego miesiąca prowadzenia konta będziemy pobierać dodatkową opłatę za kartę płatniczą debetową w wysokości 4 zł miesięcznie oraz opłatę za prowadzenie konta w wysokości 8 zł miesięcznie i nie będziesz otrzymywać zwrotu 5% wydatków na zakupy."

Więc w najmniej optymistycznej opcji obsługa konta skacze Ci do 17 pln/mc. Dziękuję bardzo za takie propozycje.
              • Gość: waldus Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.181.170.121.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.11.13, 14:25
                szkoda, że pomijasz inne ważne części oferty Aliora takie jak bezpłatne przelewy i bankomaty, czy też 400 zł rocznego zwrotu za spożywkę.
    • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.13, 08:15
      Ale to tez nie jest za darmo.... Dodatkowo - obecnie np Inteligo też będzie za darmo, jeżeli zrobisz zakupy kartą za 100zł... Ale też nie uważam, że jest za darmo.
    • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.13, 08:02
      a dopiero ktos pisał, że jednak nie za darmo, bo trzeba zrobić zakupy... Dodatkowo chwalenie jako klient banku pocztowego z domeny *.pocztowy.pl jest trochę mało wiarygodne...
      • Gość: gość Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.13, 23:16
        sprawdź ofertę. W pocztowym nie wymagają wpływów żeby konto było za darmo chcą tylko żeby kartą płacić a jak tego nie zrobisz to tylko 5zł za konto zapłacisz. inne banki wymagają tego wpływu żeby za konto nie płacić a jak nie chcesz płacić za kartę to musisz z niej aktywnie korzystać. a Pocztowy jest najuczciwszy i nie ma u nich żadnych haczyków.
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.13, 08:00
          Jeśli czytasz tak samo dokładnie umowę jak i moją wypowiedź, to nie dziwię się, że wciskają wszyscy wszystkim kit... Nie jest to konto bezpłatne, bo trzeba płacić, albo musisz używać karty w punktach płatniczych, więc tez płacisz...
          • Gość: Agata Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.cli.nitronet.pl 25.11.13, 10:13
            Jak skończyłam 18lat to założyłam sobie konto dla młodych w PKO. Wygodne jest to konto tym bardziej że niebawem idę na studia. Prowadzenie konta mam bez żadnych opłat a za wypłaty z bankomatów w Polsce i na świecie są za free.
    • Gość: Kaman Re: Jakie konto osobiste ? IP: *.204.5.179.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.11.13, 14:45
      Niby w mbanku to nigdy nie ma awarii… - wyguglaj i sprawdź tylko się nie przestrasz. Niestety w każdym banku się to zdarza i generalnie nie ma idealnych banków. Wszystko zależy od tego, jakie masz potrzeby. Ja lubię czasem coś załatwić w oddziale, a pko mam blisko.Może w innych oddziałach są kolejki, ale u mnie nie czekam dłużej niż 5 minut. No i mam u nich kredyt hipoteczny - nie z sentymentu, ale dlatego że jest tani i na 100% nieruchomości. Wiadomo, wolałbym żeby byli tańsi, ale generalnie jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka