Dodaj do ulubionych

Multibank rozdaje nasze dane firmie APS POLAND

IP: *.acn.waw.pl 20.01.10, 10:33

Witam dziś dostałem maila od tajemniczej firmy APS POLAND, zadzwoniłem tam i
się okazało że jest to prywatna firma windykacyjna !!! że muszę uregulować
zaległość na koncie w wysokości 40 zł!!
Przeczytałem umowę nie ma tam mowy o takich działaniach, zadzwoniłem następnie
do multibanku pani z którą rozmawiałem nie wiedziała co mi odpowiedzieć...
Ludzie przecież to jest chore...jak tu zaufać takiemu bankowi?
Myślałem że skoro bankowi zależy byśmy mu zaufali to on także nam choć trochę
ufa, a tak poczułem sie jak jakiś przestępca, złodziej...
Dodam jeszcze że nie jestem żadnym przedstawicielem konkurencji, konto w
multibanku mam ok 11-12 lat, zawsze chwaliłem ten bank, panie w banku tez miłe
i pomocne zawsze...ale niestety nie mogę pozwolić na to by osoby trzecie
dysponowały moimi danymi (które prawdopodobnie zostały im sprzedane) dziś
zapłace te 40 zł i przenoszę się do innego banku, niestety jeszcze nie wiem
jakiego
Obserwuj wątek
    • slowenia Re: Multibank rozdaje nasze dane firmie APS POLAN 20.01.10, 11:01
      Kwestia czy wierzytelność została sprzedana APS POLAND, czy firma ta tylko prowadzi windykację dla gurpy BRE (bo to nie tylko w przypadku MultiBanku ale i mBanku tak działa)

Co do złamania ustawy o ochronie danych osobowych, to sprawa przekazywania danych osobowych w przypadku przelewu wierzytelności była już przedmiotem rozstrzygania przez sądy. W dniu 30 listopada 2004r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie wydał precedensowy wyrok, odmienny od dotychczasowej linii orzecznictwa. WSA orzekł, iż można było przekazać dane osobowe dłużniczki przy sprzedaży wierzytelności. Kolejny wyrok NSA potwierdzający dopuszczalność zbywania wierzytelności konsumenckich zapadł 20 grudnia 2004r. NSA stwierdził, iż zbycie wierzytelności dłużnika będącego konsumentem nie jest uzależnione od zgody dłużnika. NSA uznał, iż zawarcie umowy przelewu wierzytelności oraz zgoda (bądź jej brak) dłużnika na przekazanie danych osobowych firmie windykacyjnej to dwie różne kwestie.
      • Gość: jerzy gurdała Re: Multibank rozdaje nasze dane firmie APS POLAN IP: *.acn.waw.pl 20.01.10, 16:15
        od razu widać że autor o pseudonimie "słowenia" to jakiś podstawiony
        "forumowicz" , widać multibank musi tracić sporo klientów, poczytałem troszkę na
        necie artykułów o problemach multibanku.
        Posłuchaj podstawiony forumowiczu multibankowi już nigdy nie zaufam, odradzam
        posiadanie konta w tym banku każdemu komu zależy na prywatności
        • slowenia Re: Multibank rozdaje nasze dane firmie APS POLAN 20.01.10, 17:10
          Gość portalu: jerzy gurdała napisał(a):

> od razu widać że autor o pseudonimie "słowenia" to jakiś podstawiony "forumowicz"

A skąd taki wniosek? Bo umiem google używać? I tak znalazłem informację na temat
          wierzytelności i windykacji...

Równie dobrze można powiedzieć, że forumowicz o pseudonimie "jerzy gurdała" to
          podstawiony forumowicz, działający jako czarny PR przeciwko multibankowi...

> multibankowi już nigdy nie zaufam

To nie ufaj. Ciekawe za ile będziesz pisał na temat następnego banku, który
          rzekomo 'rozdaje nasze dane'...
        • slowenia Re: Multibank rozdaje nasze dane firmie APS POLAN 20.01.10, 17:16
          PS. Zacytowałbym dokładnie to samo, jakbyś napisał o innym banku. Skoro chcesz
          wylewać swoje żale, a nie uzyskać jakieś informacje (nota bene ogólnie dostępne
          - i wcale nie jest powiedziane, że dotyczyło to akurat multibanku), to OK, ale
          nie musisz obrażać innych ludzi...
          • Gość: jerzy gurdała Re: Multibank rozdaje nasze dane firmie APS POLAN IP: *.acn.waw.pl 20.01.10, 18:47
            nie obrażam
            nie ukrywam się także pod pseudonimem...po prostu straciłem zaufanie do banku w
            którym trzymałem pieniądze ponad 10 lat...
            Czuję ogromny zawód, że bank "szasta" moimi danymi na lewo i prawo, uświadomiłem
            sobie także że dla multibanku nie liczę się jako "ja" lecz jako "pieniądz", ani
            trochę humanizmu
            Jeszcze raz powtórzę jeśli nie chcesz by dane o Twoim stanie konta wypływały do
            firm trzecich zrezygnuj z multibanku
            I to nie są żale tylko opis mojego zawodu, naprawdę ufałem temu bankowi okazało
            się że ma mnie "gdzieś"
            • slowenia Re: Multibank rozdaje nasze dane firmie APS POLAN 20.01.10, 19:14
              Gość portalu: jerzy gurdała napisał(a):

> nie obrażam
              Wiesz, przez bezpodstawne oskarżanie w stylu 'od razu widać że autor o
              pseudonimie "słowenia" to jakiś podstawiony "forumowicz"' czuję się obrażony
              takim posądzeniem

> po prostu straciłem zaufanie do banku w którym trzymałem pieniądze ponad 10 lat...
              To akurat rozumiem

> że bank "szasta" moimi danymi na lewo i prawo
              Jedno 'ale' - orzeczenia sądów przytoczyłem, bo mniemam, że to nie jest kwestia
              tylko multibanku...
              W zasadzie jeszcze jedno 'ale' - z tego co wiem, to podobnie postępują nie tylko
              inne banki (czy wszystkie, to nie wiem), ale również firmy ubezpieczeniowe

> uświadomiłem sobie także że dla multibanku nie liczę się jako "ja" lecz jako
              "pieniądz", ani trochę humanizmu

Khm, jakby to ująć... Dla każdego banku liczymy się jako 'przychód' a nie 'osoba'...
              Nie bronię multibanku, tylko przytoczyłem fakty dotyczące, jak sądzę, podobnej
              sytuacji. Swoją drogą, to będąc w takiej sytuacji, złożyłbym pisemne
              zapytanie/reklamację i oczekiwał od banku pisemnego wyjaśnienia zaistniałej
              sytuacji. A wtedy, no cóż, łatwo jest przytoczyć stanowisko banku :)
    • tomekwwa Re: Multibank rozdaje nasze dane firmie APS POLAN 20.01.10, 22:43
      MultiBank istnieje od września 2001 roku. W jaki sposób korzystasz z niego od 11
      lat?
      • Gość: jerzy gurdała Re: Multibank rozdaje nasze dane firmie APS POLAN IP: *.acn.waw.pl 21.01.10, 11:19
        ma to jakieś znaczenie ? niech ci będzie może się lepiej poczujesz to może to
        było 9 lat
        Zamiast wytykać pomyłki zająłbyś jakieś stanowisko w tej kwestii, twoja
        odpowiedź nic do dyskusji nie wniosła
        Kolega Tomek z wawy pracownik multibanku tak?:)
        sama pisownia nazwy banku mówi ze nim jesteś, zresztą kto by po przeczytaniu
        wątku szukał w necie daty utworzenia tego banku.
        Mam nadzieję że tym bardziej inni forumowicze uświadomią sobie jak wiele osób
        odchodzi z tego banku, że musi on "prostować" wszelkie wiadomości nawet te forumowe
        • tomekwwa Re: Multibank rozdaje nasze dane firmie APS POLAN 21.01.10, 19:13
          Niestety nie jestem pracownikiem MultiBanku, ale jak chcę mówić o jakiejś
          instytucji to staram się poprawnie napisać chociaż jej nazwę, na co Ciebie nie
          stać. Grupa BRE ma umowę o windykację należności z APS Poland. Zbyt wiele tych
          danych osobowych to oni na Twój temat nie mają, poza kontaktem i kwotą
          zadłużenia, zresztą nie zawsze aktualną. A wiem to tylko dlatego, że to samo
          spotyka klientów mBanku, którym jestem. Więcej pokory chłopie.
          • Gość: jerzy gurdała Re: Multibank rozdaje nasze dane firmie APS POLAN IP: *.acn.waw.pl 23.01.10, 23:50
            hehe sam się sprzedałeś a skąd niby wiesz ile mają moich danych?niech zgadne,
            przeczytałeś gdzieś zapewne HAHAHA
            TO FORUM SLUŻY DO DZIELENIA SIĘ OPINIAMI A NIE PODSZYWANIA SIĘ POD FORUMOWICZA W
            CELU POPRAWIENIA WIZERUNKU BANKU
            Nie usisz odpisywać już w ty wątku ponieważ zależy mi na obiektywnych opiniach,
            a każdy kto ma trochę oleju w głowie już wie że ty jako pracownik multibanku do
            obiektywnych nie nalezysz.
            Wyłącz komputerek i już nic nie pisz bo te żałosne próby odbicia piłeczki w moją
            stronę pokazują tylko w jakiej sytuacji jest twój pracodawca
            • tomekwwa Re: Multibank rozdaje nasze dane firmie APS POLAN 24.01.10, 16:05
              Odpowiem ci bucu po twojemu, bo inaczej nie zrozumiesz. Ileś osób ci pisze, że
              jesteś baran i ćwok i czytać nie umiesz, a ty dalej swoje pieprzysz i robisz z
              siebie biedaka, którego nie stać by spłacić swoje poważne długi w wysokości 40
              zł... Raczej ciesz się, że nie pracuję w żadnej windykacji, ani banku, bo bym
              takim mordę obijał, że muszę się takimi glutami i aspołecznymi śmierdzielami
              zajmować. Teraz dotarło mendo i wszo społeczna?

Pozostałych przepraszam, ale niektórzy inaczej nie rozumieją...
    • Gość: abc Re: Multibank rozdaje nasze dane firmie APS POLAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.10, 09:56
      Witam dziś dostałem maila od tajemniczej firmy APS POLAND, zadzwoniłem tam i się okazało że jest to prywatna firma windykacyjna !!! że muszę uregulować zaległość na koncie w wysokości 40 zł!!
      Przeczytałem umowę nie ma tam mowy o takich działaniach, zadzwoniłem następnie do multibanku pani z którą rozmawiałem nie wiedziała co mi odpowiedzieć...
      Ludzie przecież to jest chore...jak tu zaufać takiemu bankowi?

Gdybyś czytał umowę, wiedziałbyś, że jest w niej punkt o zgidzie klienta na dobrowolne przekazanie swoich danych osobowych i informacji o długu firmie trzeciej.
      Jeżeli takowej klauzuli nie masz w oryginalnej umowie sprzed 9, czy 11 lat, to najprawdopodobniej masz ja w aneksie.
      Banki uzupełniają zapisy w umowach i dosyłają je klientom na bieżąco.
      Nie musisz niczego podpisywać, bo warunki domyślnie wchodzą w życie. Możesz się jedynie na nie nie zgodzić i wypowiedzieć umowę.
      Ja w tym tygodniu podpisywałem umowę o KK i klauzula o zbyciu wierzytelności tam się znajduje!

Czuję ogromny zawód, że bank "szasta" moimi danymi na lewo i prawo, uświadomiłem sobie także że dla multibanku nie liczę się jako "ja" lecz jako "pieniądz", ani trochę humanizmu. Jeszcze raz powtórzę jeśli nie chcesz by dane o Twoim stanie konta wypływały do
      firm trzecich zrezygnuj z multibanku.
      I to nie są żale tylko opis mojego zawodu, naprawdę ufałem temu bankowi okazało się że ma mnie "gdzieś"

Zawód i żal to możesz czuć do żony, która Ci rogi przyprawia.
      Banki działają w obronie swoich interesów. Bardzo często jednostronnie. Umowy sa tak konstruowane, że Bank moze "wszystko", Ty "nic".
      Pisanie, że dla Banku liczysz się "Ty" jako "Ty" jest po prostu ośmieszaniem się na forum publicznym!
      Musisz postępować wyłącznie w swoim interesie. Jeżeli Bank wysyła informacje o windykacji na 40 PLN do zewnętrznej firmy, robi się to po prostu śmieszne i rzeczywiście nie warto kontynuować współpracy z taka instytucją.
      Wyjaśnij za co te 40 PLN musisz oddać i jeżeli maja rację to je spłać i się wynoś od nich.
      Tylko pamiętaj, inne Banki postępują dokładnie tak samo.

Zamiast wytykać pomyłki zająłbyś jakieś stanowisko w tej kwestii, twoja odpowiedź nic do dyskusji nie wniosła.
      Nie usisz odpisywać już w ty wątku ponieważ zależy mi na obiektywnych opiniach,

Moja opinia i opinia innych jest obiektywna.
      Wydaje mi się jednak, że nie Ty szukasz obiektywnej opinii, a kogoś, kto zacznie pisac o MB w kategoriach złodzieje, oszuści itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka