Dodaj do ulubionych

Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Drog...

IP: *.netfala.pl 06.05.11, 12:36
Jak nie będzie ściemy na polskim rynku paliw, to za jakiś czas ON i PB powinny SPORO stanieć.
Spekulanci wycofują się w panice z rynku ROPY:
na-plus.blogspot.com/2011/05/peka-banka-surowcowa.html
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Jakoś nie widzę mniej aut. Korki są jaki były. IP: 87.204.209.* 06.05.11, 16:11
      Zapomniałeś jeszcze o wartości waluty, akcyzie, EURO2012, Jarosławie K i Donaldzie T.
    • siny_ptak POdziekujmy wspanialemu rzadowi za ceny! 06.05.11, 16:14
      • Gość: logik Re: POdziekujmy wspanialemu rzadowi za ceny! IP: *.ip.netia.com.pl 06.05.11, 17:52
        Zdradzę Ci pewien sekret: od 1989 roku rząd Polski nie ustala już cen.
        • czarno_to_widze On nie wie o tym 06.05.11, 18:02
          on słucha tylko JaroSSława
        • Gość: HA! Re: POdziekujmy wspanialemu rzadowi za ceny! IP: *.elk.mm.pl 06.05.11, 18:05
          "od 1989 roku rząd Polski nie ustala już cen.'
          ustala 70 % ceny paliwa- VAT i akcyzę
          • Gość: xxx Re: POdziekujmy wspanialemu rzadowi za ceny! IP: *.internetia.net.pl 06.05.11, 18:10
            Ceny paliw w Polsce sa jednymi z najnizszych w europie, ale polaczkom nie wytlumaczysz.
            Co do przesiadki na "tansze" rodzaje transportu, to przypominam, ze autobusy nie jezdza na wode. Ceny biletow tez wiec wzrosna. Pozostaje rower, ale tylko dla kogos kto ma czas i lubi smierdziec w pracy. ;)
            • Gość: czester Radze prowincjuszu IP: *.static.tvk.wroc.pl 06.05.11, 18:49
              wysciubic czasem nos ze swojej wsi i zobaczyc np. taka Holandie. 30-40% pracowników w miastach dojezdza do pracy na rowerach. Nikt nie smierdzi i jeszcze mozna przyuwazyc kogos w gajerze.
              • Gość: Maxx Re: Radze prowincjuszu... IP: 173.233.212.* 06.05.11, 23:26
                Problem jest w tym, ze zimy w Polsce bywaja duzo ciezsze nizli, np. w Holandii i jezdzic rowerem, po prostu, sie nie da!
                • Gość: Byclista Re: Radze prowincjuszu... IP: *.pool.mediaWays.net 07.05.11, 00:55
                  Tak, szczegolnie z Lodzi do Warszawy, ciongle korki.
            • Gość: enemy_of_the_state rower to jest to IP: *.play-internet.pl 06.05.11, 21:05
              Ja przez cala zime jezdzilem w Brukseli wszedzie rowerem.
              Teraz w Polsce jezdze 10 km w jedna strone. Jak pada to biore samochod, jednak pogoda u nas jest bardziej przewidywalna niz np na wyspach lub w Beneluxie.
              P.S.
              Odor potu jest wynikiem jego rozkladu. Proces ten nastepuje po 24 godzinach. Wiec jesli jestes czysty a sie spocisz w drodze to i tak nie smierdzisz. A jaka przyjemnosc ;-)!!!!!!!!
            • zablokowany-obrazliwy-nick Re: POdziekujmy wspanialemu rzadowi za ceny! 06.05.11, 21:53
              Gość portalu: xxx napisał(a):

> Ceny paliw w Polsce sa jednymi z najnizszych w europie, ale polaczkom nie wytlu
              > maczysz.

skończ z tą demagogią!!!! zarobki też sa jednych z najmniejszych
            • Gość: ArcySzatan Re: POdziekujmy wspanialemu rzadowi za ceny! IP: *.globalconnect.pl 06.05.11, 22:48
              Kolejny burak się wypowiada. W Niemczech litr paliwa 98 kosztuje 1,60 Euro. Wiesz ile to jest? No właśnie - grosze więcej niż w Polsce. Natomiast wypłaty w znanych mi branżach zawierają się w granicach 4-12 tys. Euro. To oznacza, że cena paliwa w Polsce, aby była najtańsza powinna być na poziomie 1,50 pln, ponieważ w naszym kraju można wyciągnąć podobną wysokość pensji - tyle, że w złotówkach. Może i jesteśmy "polaczkami" jak to określiłeś, ale ty jesteś za to nawiedzonym lachociągiem, który daje się dymać w paszczę Tuskowi. Nie masz pojęcie o Europie, bo swoją wiedzę czerpiesz chyba z Wikipedii. Takich durniów już mamy dość... w sejmie.
              • negrar Hahahahahaha! Głupich nie sieją. 07.05.11, 16:25
                Gość portalu: ArcySzatan napisał(a):

> Kolejny burak się wypowiada. W Niemczech litr paliwa 98 kosztuje 1,60 Euro. Wie
                > sz ile to jest? No właśnie - grosze więcej niż w Polsce. Natomiast wypłaty w zn
                > anych mi branżach zawierają się w granicach 4-12 tys. Euro. To oznacza, że cena
                > paliwa w Polsce, aby była najtańsza powinna być na poziomie 1,50 pln, ponieważ

1,60 EUR * 4 = 6,40 PLN

Dlaczego ceny mają być zależne od zarobków? Czy koszt benzyny w 100% zależy od kosztu tańszej polskiej robocizny? Tłuk jesteś!
                Podziękuj dziadkom, którzy przez całe życie budowali socjalizm. Jakby się zbuntowali dwadzieścia lat wcześniej to mielibyśmy o połowę wyższe zarobki.
                Podziękuj rodzicom, którzy się w końcu zbuntowali. Bez tego byś dzisiaj miał zarobki jak na Ukrainie albo w Rosji. Czyli benzyna po tyle co teraz, ale zarobki o połowę niższe.
                I zacznij myśleć TŁUKU!!! Przez twoje roszczeniowe nastawienie będziemy jeszcze wiele lat biednym krajem.
            • Gość: Przedstawiciel Han Re: POdziekujmy wspanialemu rzadowi za ceny! IP: *.play-internet.pl 07.05.11, 07:32
              > Ceny paliw w Polsce sa jednymi z najnizszych w europie, ale polaczkom nie wytlu
              > maczysz.

Tja. A zarobki jednymi z najwyższych.
              • negrar Kolejny 07.05.11, 16:26
                Ibidem
            • Gość: Robert Re: POdziekujmy wspanialemu rzadowi za ceny! IP: 212.118.224.* 07.05.11, 08:36
              A takiemu Polaczkowi ja ty nie wytłumaczy, że zarobki w Europie są jedne z najniższych a jak mamy dwie takie same fabryki w Polsce i w Niemczech to wytłumacz mi dlaczego zatem Polak zarabia mniej skoro koszty produkcji są mniejsze bo tańsza energia, paliwo itp. a cena tego produktu z obu fabryk taka sama w Europie. Prawda jest taka, że ktoś tu jest dymany i ktoś tyra na kogoś więc tańsze paliwo i niższe ceny w Polsce należą się jak psu micha.
              • negrar Jeszcze jeden. 07.05.11, 16:28
                Gość portalu: Robert napisał(a):

> A takiemu Polaczkowi ja ty nie wytłumaczy, że zarobki w Europie są jedne z najn
                > iższych a jak mamy dwie takie same fabryki w Polsce i w Niemczech to wytłumacz
                > mi dlaczego zatem Polak zarabia mniej skoro ...

bo te fabryki powstały tu dla niższych kosztów, a nie wyższych.

Ibidem.
            • Gość: tomek_s_marki Re: POdziekujmy wspanialemu rzadowi za ceny! IP: *.146.181.24.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.05.11, 09:49
              Szanowny xxx, w warunkach warszawskich (a szczególnie podwarszawskich) rowerem do pracy w stolicy można dojechać szybciej niż samochodem (moje ostatnie rowerowe dojazdy są tego przykładem).
              Nie zgadzam się też z tym, że rower jest dla tych co lubią śmierdzieć w pracy - mój pracodawca oferuje pracownikom tzw. prysznic w miejscu pracy - myślę, że to nie ewenement.
              Myślę raczej, że rower jest dla tych, którzy są otwarci na takie atrakcje (jest to jednak wysiłek fizyczny - nie każdy to lubi). Niezdecydowanym polecam wykonać kurs w dzień wolny od pracy z domu do miejsca pracy, żeby zobaczyć czy po dojechaniu zmęczenie nie będzie zbyt duże.
              pozdrawiam rowerzystów, autora poprzedniej wypowiedzi, tych co mają czas i tych co lubią śmierdzieć w pracy a także tych, którzy nie zmieniając nawyków i kupując paliwa wspierają budżet Państwa.
    • Gość: imsocool Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Drog... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 16:32
      Jakoś nie zauważyłem mniejszego ruchu na ulicach.
      • one2be Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Dr 06.05.11, 23:42
        Dokładnie; gdyby ruch spadł chociaż o 10%
        Życie w tym mieście byłoby piękne..
    • zigzaur Mam znajomego Żyda, który mawia: 06.05.11, 16:51
      "Jak coś drożeje, to znaczy, że będzie tanieć.
      Jak coś tanieje, to znaczy, że będzie drożeć."
      • Gość: jack Re: Mam znajomego Żyda, który mawia: IP: *.radom.vectranet.pl 06.05.11, 18:41
        a ja mam znajomego żyda który mawia że za bandy ryżego nic nie stanieje
        • Gość: z Twoja głupota już staniała, masz ją za darmo, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.11, 21:29
          ćwoku :DDDDD
          • Gość: my ryży nie wypowiadaj się na forum, IP: *.radom.vectranet.pl 07.05.11, 08:09
            tylko ty inaczej mślisz wyory to pokażą
        • Gość: Wdzięcznyobywatel Re: Mam znajomego Żyda, który mawia: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.11, 15:50
          Ty nie ściemniaj !Wiadomo że masz jak bardzo wielu w twej profesji.
          I dlatego zapewne krzywdzisz ludzi?
          A niedogolona siwa gęba to z braku na higienę?
      • Gość: asdfsdf Inflacja udowadania, że ów Żyd się myli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 21:40
        i ceny mają tendencję do stałego rośnięcia.
        • Gość: kgb Re: Inflacja udowadania, że ów Żyd się myli IP: *.toya.net.pl 07.05.11, 08:29
          jasne jasne, developer z Japonii się odezwał.
    • Gość: aaa Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Drog... IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 06.05.11, 17:42
      ciekawe na co sie niby przesiada? na rower? przeciez komunikacja miejska to porazka
      • tymon99 Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Dr 07.05.11, 09:26
        przyjedź do polski i spróbuj. tu nie jest taka zła.
        • Gość: mk Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Dr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.11, 09:45
          zależy gdzie. Przykładowo - w Gliwicach zlikwidowali tramwaje, zeby (sic!) zaoszczędzić, w innych miastach do ich satelit kursowały często PKS-y - też w likwidacji często gęsto. O koleji regionalnej to już nawet nie warto wspominać - a w zwykłej Ostrawie w Czechach również kolej służy transportowi miejskiemu - mają taki odcinek, przez który nie jeżdżą dalekobieżne, a tylko właśnie lokalne, "wewnątrz-ostrawskie", a mimo to on istnieje (u nas już by zamknęli).
    • Gość: . Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Drog... IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.11, 18:13
      I dobrze. Będą jeździć tylko osoby które muszą. Prezesi, pracownicy firm innych niż supermarket itp. Nie wyobrażam sobie, jeżeli ktoś pracuje na wyższym stanowisku, do pracy jeździ w garniturze i miałby jechać autobusem.

Za to wieśniaki, jeżdżący golfami, i innymi starymi samochodami ledwo jeżdżącymi niech się gniotą w smrodzie.

A teraz po mnie jedźcie.
      • Gość: ~jakaja Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Dr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.05.11, 18:16
        Brym brym... :P
      • Gość: znak Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Dr IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.11, 18:25
        Minie jeszcze troche czasu zanim ludzie przestana odbierac samochod jako oznake zamoznosci i wstydzic sie podrozowania komunikacja miejska. Smutne. Ale jesli wybierzesz sie do krajow w ktorych ludzie bardziej cenia swoj czas i nie lubia spedzac go w korkach, zobaczysz ze garnitur w komunikacji miejskiej to normalne zjawisko i nie trzeba sie takiego czlowieka bac.
        • Gość: . Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Dr IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.11, 18:39
          Człowieka w garniturze nie trzeba się bać. Ale bać się należy żula, który siedząc w autobusie swój smród przenosi na garnitury innych. W krajach o których piszesz, albo ludzie się myją, nie ma żuli albo bóg wie co.

Autobus sam w sobie nie jest zły, ale źle funkcjonuje w naszym zażulanym społeczeństwie.

Jedźcie dalej.
          • Gość: Łukasz Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Dr IP: *.aster.pl 07.05.11, 01:07
            >>Człowieka w garniturze nie trzeba się bać. Ale bać się należy żula, który siedząc w autobusie swój smród przenosi na garnitury innych. W krajach o których piszesz, albo ludzie się myją, nie ma żuli albo bóg wie co.
            Autobus sam w sobie nie jest zły, ale źle funkcjonuje w naszym zażulanym społeczeństwie.<<

I tu masz rację. Ja np. zarabiam 11 tysi na rękę ale nie jeżdżę samochodem bo codziennie opie*dalam 9 dębowych mocnych, więc szkoda by się było porzygać we własnym samochodzie. Wolę puścić pawika w obskurnym tramwaju i obrzygać plebs.
    • taka_prawda500 Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Drog... 06.05.11, 18:24
      A czemuż to w ankiecie brak odpowiedzi "nie mam samochodu"? Żeby zobaczyć wyniki trzeba zagłosować niezgodnie z prawdą, czyli wyniki ankiety nijak się mają do rzeczywistości.
      • wlodekzpoznania Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Dr 06.05.11, 19:05
        taka_prawda500 napisała:

> A czemuż to w ankiecie brak odpowiedzi "nie mam samochodu"? Żeby zobaczyć w
        > yniki trzeba zagłosować niezgodnie z prawdą, czyli wyniki ankiety nijak się maj
        > ą do rzeczywistości.

Badanie zajmuje się tylko wrażliwością cenową. Nie uwzględnia jeszcze innej opcji, czyli np. mam samochód, ale już dzisiaj po mieście nim nie jeżdżę. Czasem to po prostu racjonalny wybór. Niestety polskie miasta słabo dążą do zwiększenia grupy ludzi, dla których taka zależność zachodzi.
      • Gość: Maxx Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? IP: 173.233.212.* 06.05.11, 23:23
        Te wszystkie "ankiety" wygladaja na ukladane przez pospolitych ignorantow...
      • Gość: zwoleń Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Dr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.11, 09:41
        mi brakuje w tej ankiecie tekstu "to przez PiS". Gdzie jak gdzie, ale w Wyborczej to powinno być i to na pierwszym miejscu i pogrubione.
    • Gość: tak ze teeego... nie tylko Polacy IP: *.105.98.207.dynamic.cablesurf.de 06.05.11, 20:00
      Niemcy i Francuzi juz dawno umawiaja sie na wspolne przejazdy dzieki serwisom podobnym do www.carpooling.pl itp.
      • Gość: gugcia0 oprocz komunikacji publicznej i roweru jest IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.11, 20:38
        jeszcze kilka drog tanszego jezdzenia:skuter,male auto na LPG,maly motocykl.Ja wybiore juz niedlugo zmiane mojego dosc duzego Diesla na mniejsze auto (typu Skoda fabia,Opel Astra,etc) przerobionego na LPG.jezdzilem juz 5 lat ,od 2003 do 2008,Megane na LPG,potem mnie diabel (i cena ON po 3,50 zl) podkusil aby kupic tego Diesla,ktory sie juz psul prze te 3 lata za prawie 10 tys zl, a cena ON doszla do 5,12 zl gdy LPG na Lukoil Krakow jest 2,34 zl.Male,lekkie auto do jazdy miejskiej,typu Fabia,zrobione na LPG spali ok.10 l gazu po 2,34 zl,gdy jezdzi sie te 1 tys km na miesiac,jak ja,to jest to jazda za ok.240 zl latem i do 300 zl zima,na miesiac,to cena do przyjecia dla przecietnego Polaka z przecietna pensja,oczywiscie mowie o zwyklej jezdzie po miescie,do pracy,do sklepu,nie ma w tym zadnych wyjazdow za miasto,z ktorych od pol roku zrezygnowalem,majac Diesla pale 100 l ON na miesiac i place 500 zl,to juz dla mnie za duzo,dlatego ograniczam wszelkie jazdy za miasto, mam na szczescie domek w parku ojcowskim 14 km od Krakowa i tam jeszcze jade autem,dalej nie.Takie czasy,albo rezygnacja z wozu,raczej nie chce,albo ograniczenia.Ale te 500 zl na ON juz mnie denerwuja,jezeli ceny nie spadna do jesieni sprzedaje Diesla ( i tak ma 11 lat,to mi go nie zal,stale sie psul dran Japonczyk),kupuje Fabie,robie w niej LPG i jade po 2,34 zl.Ktos powie,ze LPG tez moze zdrozec,tak,ale ile?Do 2,50?2,70?Dalej nie,przebiliby normy unijne co do LPG,LPG pozostanie w przedziale 2,30 do 2,60 zl,LPG nie jest elementem tego globalnego szalenstwa gieldowo-politycznego.Ropa to towar polityczny,zapala sie jeszcze 2 panstwa arabskie ceny ON pojda na 6 zl,spadnie jakis kataklizm na 7 zl,bedzie jakas wojna na 8 zl.To jest chory swiat chorych cen i chorych relacji.Ropa,jak zloto,czy frank szwajcarski,moze kosztowac jakies chore pieniadze,sky is the limit.LPG to szaraczek,niszowy gaz do ogrzewania domkow i do butli,pies z kulawa noga sie nim nie interesuje,mojego Megana z LPG ogladali w RFN jak jakis dziwolag,nigdy takiego auta nie widzieli,w powiecie,zachodnie Niemcy,byla w 2003 jedna stacja LPG dla turystow z NL,teraz sa juz trzy,bo Polacy nakrecili kilka lat temu koniunkture.Niemcy maja te nowe auta z TDI,pala po 4,5 l ON,ON po 1,40 euro,pensja w RFN ok.2 tys euro netto,kto sobie bedzie glowe jakims LPG zawracal.Stad LPG jeszcze wiele lat bedzie tanie,benzyna i ON beda absurdalnie drogie.Juz mysle o tej chwili gdy podjade na stacji do LPG,nabije te 40 l za np.90 zl na 10 dni,a obok ludzie beda tankowac do fulla za 300 zl na jeden bak(50 l).Skoda fabia lub podobne tanie,miejskie autko,5 letnie,jest w zasiegu prawie kazdego obecnego kierowcy,LPG to wydatek ok.3 tys zl,decyzja nalezy do Was!
        • Gość: g a potem sie obudzilem zlany zimnym potem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 22:29
    • Gość: mietex Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Drog... IP: *.olsztyn.mm.pl 06.05.11, 20:26
      No i dobrze, niech pajace giną na drogach tabunami, zwłaszcza bandyci od rozjeżdżania ludzi na pasach. A jak któryś przeżyje, to po zabiciu kilku pieszych w wieku 45 lat w piach na miażdżycę, wieńcówkę i inne patologie właściwe śmierdzącym leniom.
    • Gość: na luzie Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Drog... IP: *.bb.online.no 06.05.11, 21:36
      Nie ma obowiazku posiadania auta. Mieszkalem w Pl jako dziecko. Nie mielismy auta. I przezylem, mam sie teraz b. dobrze.
      • Gość: DNA Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Dr IP: *.bb.dnainternet.fi 07.05.11, 07:58
        Tez wyroslem bez samochodu, od paru lat juz mam. Ale nie czuje sie jakos wyrozniony..ot auto, i tyle.
        Sa miejsca na swiecie gdzie mozna spokojnie zaparkowac nawet i 5 metrowym chevroletem:)
        Terve!
      • Gość: Gość. Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Dr IP: *.play-internet.pl 07.05.11, 08:27
        jak siedzisz w norwegii to nie wypowiadaj sie to inny swiat
    • zablokowany-obrazliwy-nick Jak mam przestać 06.05.11, 21:51
      jeździć samochodem gdy do pracy mogę dostać się tylko tym środkiem lokomocji!!!!
      • tymon99 Re: Jak mam przestać 07.05.11, 00:38
        może zmień pracę na jakąś bardziej sensowną i lepiej płatną?
        • zablokowany-obrazliwy-nick Może wystartuję w jesiennych wyborach, 07.05.11, 11:19
          jest mały problem,żadna partia nie chce dać mi pierwszego miejsca na swojej liście..
          PS Myslisz że na tym forum wszyscy mają po pięć fakultetów i sa rozrywani przez pracodawców?
          Jak sie mają ceny w Polsce do tych informacji. wyborcza.biz/biznes/1,100896,9554960,Na_swiecie_hustawka_cen_ropy_i_surowcow.html
          • negrar Zmień pracę. 07.05.11, 16:33
            Poszukaj pracy, do której możesz dojeżdżać tramwajem. Weź odpowiedzialność za swoje życie. Jak wielu ludzi zacznie myśleć i działać jak ty to wreszcie to zauważą prezydenci miast i prezesi firm, którym na przedmieściach zacznie brakować pracowników i jak cała Europa zaczną przenosić biura do centrów a fabryki w okolice stacji kolejowych. Dzisiaj wszyscy się lokują przy podmiejskich drogach więc ludzie przez miasta na skos jeżdżą a potem się dziwią że korki. Weź odpowiedzialność za swój los i pie...ij pracę, która jest nie przemyślana.
    • Gość: mk no i co balcerowicze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.11, 22:11
      po co było kolej rozwalać?
    • disintegrator81 Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Drog... 06.05.11, 22:12
      Latem śmigam do pracy motocyklem, wychodzi taniej i szybciej niż komunikacją miejską. Liczę tylko koszt paliwa, bo motocykl i tak bym musiał utrzymywać, a do pracy mam na tyle blisko, że w rocznym rozrachunku zużycie motocykla na tej trasie nie ma znaczenia. No i zupełnie inny komfort podróży, przyjemne z pożytecznym. Zimą pewnie znów wrócę do jeżdżenia zbiorkomem. Z samochodu nie zrezygnuję, przepalam ok. 60 litrów miesięcznie, więc złotówka w jedną czy drugą stronę nie robi wielkiej różnicy.
      • Gość: czopciu Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Dr IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.05.11, 22:41
        skoro przepalasz 60 litrów miesiecznie to jazda samochodem czy motocylkem w twoim wypadku jest jedynie kwestią wyboru komfortu i nijak ma się tutaj do wyboru z powodu kalkulacji wydatków.
        • disintegrator81 Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Dr 07.05.11, 15:23
          Nie do końca precyzyjnie się wyraziłem. W sezonie motocyklowym te 60 litrów paliwa przepalam samochodem, do tego dochodzi paliwo do motocykla (pewnie następne 50-60). Kalkulacja jak najbardziej jest - ogólny koszt dojazdu do pracy motocyklem jest niższy, niż zbiorkomem. Mój czas też kosztuje, a komfort podróży jest nie mniej istotny od kosztów.
      • q-ku nie może być? 500km motocyklem? :-))) 07.05.11, 14:06
        niestety nie wszyscy mamy "do pracy" blisko
        --

a jaki motocykl byś polecił do jeżdżenia do pracy w mieście i troszkę poza?
        • disintegrator81 Re: nie może być? 500km motocyklem? :-))) 07.05.11, 15:20
          Nie do końca rozumiem, czemu dziwi Cię 500km motocyklem... jak jadę gdzieś dalej to tyle w dzień robię.

A jaki motocykl bym polecił? Jakiegoś nakeda, najbardziej to wszechstronne. Ja mam Magnę, która do miasta jest średnia, bo dość szeroka, ale daje radę. Wszystko kwestia budżetu i upodobań. Albo jakiś średni naked albo SM, tylko takim w trasę nie pojedziesz :)
          • q-ku Re: nie może być? 500km motocyklem? :-))) 08.05.11, 13:20
            "Albo jakiś średni naked albo SM, tylko takim w t
            > rasę nie pojedziesz :)"

ani mi się śni pojechać w trasę motocyklem;-)
            jak miałbym na motocykl zabrać garnitur??? A do pracy potrzebuję:-)
            dziękuję, poczytam o tych motorach

w korkach zaczyna się robić niewygodnie w samochodzie
    • divak2 Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Drog... 06.05.11, 22:17
      Trzy lata temu nie widywałem rowerzystów zimą, a teraz zawsze spotykam kilku jadąc do pracy, a na chodnikach widać zawsze kilkanaście - kilkadziesiąt śladów.
    • Gość: 2,39 - litr paliwa 2,39 za litr na BP IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.11, 23:43
      2,39 za litr paliwa na BP, na Orlenie taniej.
      Da się wytrzymać. :-)
    • Gość: glosnarodu.pl Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Drog... IP: *.blich.krakow.pl 07.05.11, 00:17
      I bardzo dobrze. Drozyzna moze nauczy Polaków poruszania sie w jakiś inny, bardziej ekologiczny sposób. W niektórych miastach nie da się oddychać przez te samochody, nie mówiąc już o tym, jak wyglądają ulice, zawalone wszędzie gdzie sie da samochodami. Bo każdy musi do sklepu za rogiem podjechać samochodem.
      • Gość: zenek Re: Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? IP: *.radom.vectranet.pl 07.05.11, 00:54
        do sklepu udaje sie po zakupy, matolku... jak lubisz zapitalac z kilkunastoma kilogramami zakupow taszczonymi w rekach, to prosze bardzo. ale nie wymagaj tego od innych. Kazdy wie ze wygodniej i zdrowiej pojechac do sklepu samochodem. nawet jesli jest za rogiem.
    • Gość: Boom-cyk-cyk Nabijamy konta bankowe Putina i szejkow... IP: 124.168.165.* 07.05.11, 02:09
      oraz roznych wielkich organizacji spekulanckich jak np. JP Morgan (
      • Gość: kgb Re: Nabijamy konta bankowe Putina i szejkow... IP: *.toya.net.pl 07.05.11, 08:31
        tak to już jest, kiedyś było chomąto i pańszczyzna teraz jest technologia.
    • adamdark01 Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Drog... 07.05.11, 05:30
      Prosze nie zapominac,ze jest polityka swiatowa tak zwana globalizacja,inaczej mowiac,
      kapitalisci wszystkich krajow laczcie sie,oni to nam ,zwyklym smiertelnikom narzucaja ceny,
      aby jak najwiecej zagarnac dla siebie,nie mowie,ze komuna byla lepsza,ale istnieje miedzy komuna a kapitalizmem swinskim,jeszcze inny kapitalizm'demokratyczny,ludzki,jak Norwegja,Szwecja,Holandja,a nawet Niemcy,gdzie poziom zycia przecietnego obywatela jest
      dostateczny i wiecej,ale sa kraje i tez Polska z nimi,uwazaja,ze kapitalista jest panem i wladca,
      ale wszystko zalezy od Was,od Narodu, nie dajcie sie dmuchac, kapitalisci nie zrezygnuja ani na grosza,a wy,narodzie,zmuszajcie ich sila.
      niechaj nie zapominaja ze jest narod a wsrod nich tez pszyszle pokolenia.

pozdrawiam przyjaciol.
      adamdark.
    • Gość: Przedstawiciel Han Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Drog... IP: *.play-internet.pl 07.05.11, 07:31
      Niestety muszę jeździć bo inaczej nie zarobię.
      :-(
    • Gość: kgb Zamiast stadiony budujcie drogi rowerowe IP: *.toya.net.pl 07.05.11, 08:36
      Sport masowy a nie dla 22 sterydów. Do tego kilku tysięcy preudokibiców.
      Impreza w Bydgoszczy kosztowała 1 MILION złotych z moich podatków.
      Policzcie ile cen cały mizerny futbol kosztuje społeczeństwo.

Do tego zbudowano w wawie dwa stadiony obok siebie. To tylko w Polandii mozliwe. Gdzie jest prokurator? na meczu z szalikiem?
    • Gość: tzz Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Drog... IP: *.gliwice.vectranet.pl 07.05.11, 08:39
      4.6% ogółu wydatków to paliwo piszą w artykule tyle wydaje statystyczny Polak, jeśli ogół jego wydatków wynosi tylko tyle :) to czym się tu przejmować? Chyba, że statystyczny Polak ma koszty nie wiem na jakim poziomie, albo dojeżdża do pracy 5 km, jeśli tak to po te larmo ??? ja do pracy miałbym samochodem koło 30 km w jedną stronę, powiedzmy ze koszt paliwa na cały miesiąc do samej pracy to min 400 zł , 400 x 12 m-cy = 4.800. i to jest kwota ogółu całych moich wydatków na paliwo czyli 4,6%, to ja dziękuje co ja miałbym za rachunki za cały rok, jak tylko taki procent to tylko paliwo.
      Piszcie o ludziach a nie o takich którzy zarabiają po 6 tys. chociaż Polak lubi marudzić głupia mentalność, każdemu źle.
      Poza tym , chcecie mieć tańsze paliwo, to wróćmy do stanu dróg jakie były kiedyś, wróćmy do płac jakie były kiedyś. Będzie paliwo tańsze ale pamiętajcie, skądś kasa na drogi musi iść, robotnik przy drodze nie zarabia mało, koszt materiału nie jest mały, pracownik rafinerii też chce zarobić więc to po części każdy z nas ma wpływ na takie wysokie ceny, czy to nie jest prawda?Nie wiem może mam złe pojęcie i ktoś niech mnie wyprowadzi z błędu
    • Gość: student24 za PiSu benzyna kosztowała 3.5zł za litr IP: *.play-internet.pl 07.05.11, 10:09
      chce powrotu do normalności i powrotu na szybką ścieżkę wzrostu jak za PiSu.
      • Gość: hanssa Re: za PiSu benzyna kosztowała 3.5zł za litr IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.11, 12:24
        > chce powrotu do normalności i powrotu na szybką ścieżkę wzrostu jak za PiSu.

Za PIS .. to Polska byla na dobrej dorodze na "Scieszki zdrowia"

p.s

Za Hitlera benzyna tez byla po 34 Pfennigi a tylko nazisci i PIS-bolszewicy chcieli by jego powrotu
    • Gość: Marzena Coraz rzadziej jeździmy samochodem. Powód? Drog... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.11, 11:40
      Ucieszyła mnie ta informacja i to bardzo!.
      Ponieważ kraj ten nie posiada infrastruktury drogowej, nie wspomnę o innych, mniejszy ruch spowoduje że będzie ginąć mniej ludzi a ja będę mogła bezpiecznie przemieszczać się z północy na południe. Dotychczas podrózując raz w miesiącu z Gdańska do Rzeszowa, przeżywamy wraz z mężem katusze, które zaczynają się od momentu zjazdu z promu. Zawsze radzę moim szwedzkim przyjaciołom by zamiast płacić duże sumy za uprawianie ekstremalnych sportów, przypłyneli do Polski i przejechali się kilkaset kilometrów, adrenalina MUROWANA.....
    • loban1980 4.6% to ma piwo. Przeciętny Polak wydaje 10-20% 07.05.11, 12:25
      Chyba ten bank samych prezesów i kierowników ankietował bo ja wydając 400 zł/mies. na benzynę przejeżdżam ledwie 1000 km/mies. i musiałbym zarabiać 8695 zł /mies , żeby ta statystyka była prawdziwa. Zarabiam 4 x mniej więc ta ich statystyka pozostaje tylko statystyką i nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka