ciastko_owsiane
10.07.11, 01:13
Witam!
Nie znam się na kontach bankowych, a wiem, że tutaj sporo osób siedzi w temacie, dlatego bardzo proszę o poradę. :)
Jestem studentką, nie mam konkretnych wpływów na konto co miesiąc, ogólnie wszędzie płacę gotówką, na koncie trzymam kilkaset złotych i jedynie od czasu do czasu robię jakiś przelew, drobne zakupy przez internet, kilka razy do roku używam karty podczas zakupów w sklepie.
Do tej pory miałam konto w mBanku i bardzo je sobie chwaliłam. Jednak, jak pewnie wiecie, przepisy się zmieniają i od sierpnia trzeba będzie płacić 2zł. za kartę, lub robić zakupy za min. 100zł. Nie mam zamiaru płacić 2zł. co miesiąc, bo nie mam stałych przychodów i mnie na to nie stać. Natomiast robienie zakupów w sklepie za stówę jest dla mnie sporą niedogodnością (ciągle trzeba o tym pamiętać, itd.). Zastanawiam się nad zmianą banku, przejrzałam kilka ofert, ale z tego co widzę, żaden inny bank nie ma takiej oferty jak mBank przed zmianą dotyczącą płatności za kartę. Chyba, że się mylę?
W każdym razie bardzo proszę o pomoc w wyborze nowego banku. Nowe konto musi spełniać poniższe wymogi:
1. brak określonych minimalnych wpływów co miesiąc,
2. darmowe prowadzenie konta,
3. darmowa karta (interesuje mnie zwykła karta, nie musi być debetowa, bo i tak z takiej nie korzystam). Ewentualnie mogę robić jedną transakcję w miesiącu (albo zakupy przez internet, albo w sklepie stacjonarnym z wykorzystaniem karty), ale za obojętnie jaką kwotę, np. za 20zł.,
4. darmowe przelewy w kraju (za granicę też nie zaszkodzi ;)),
5. dostęp do konta 24h na dobę przez internet,
6. jeśli chodzi o bankomaty to nie mam specjalnych wymagań, wystarczy mi jeden darmowy bankomat i wpłatomat w centrum miasta (Kraków).
Będę bardzo wdzięczna za pomoc! Pozdrawiam! :)