Dodaj do ulubionych

Konto dla studenta.

10.07.11, 01:13
Witam!
Nie znam się na kontach bankowych, a wiem, że tutaj sporo osób siedzi w temacie, dlatego bardzo proszę o poradę. :)
Jestem studentką, nie mam konkretnych wpływów na konto co miesiąc, ogólnie wszędzie płacę gotówką, na koncie trzymam kilkaset złotych i jedynie od czasu do czasu robię jakiś przelew, drobne zakupy przez internet, kilka razy do roku używam karty podczas zakupów w sklepie.
Do tej pory miałam konto w mBanku i bardzo je sobie chwaliłam. Jednak, jak pewnie wiecie, przepisy się zmieniają i od sierpnia trzeba będzie płacić 2zł. za kartę, lub robić zakupy za min. 100zł. Nie mam zamiaru płacić 2zł. co miesiąc, bo nie mam stałych przychodów i mnie na to nie stać. Natomiast robienie zakupów w sklepie za stówę jest dla mnie sporą niedogodnością (ciągle trzeba o tym pamiętać, itd.). Zastanawiam się nad zmianą banku, przejrzałam kilka ofert, ale z tego co widzę, żaden inny bank nie ma takiej oferty jak mBank przed zmianą dotyczącą płatności za kartę. Chyba, że się mylę?

W każdym razie bardzo proszę o pomoc w wyborze nowego banku. Nowe konto musi spełniać poniższe wymogi:
1. brak określonych minimalnych wpływów co miesiąc,
2. darmowe prowadzenie konta,
3. darmowa karta (interesuje mnie zwykła karta, nie musi być debetowa, bo i tak z takiej nie korzystam). Ewentualnie mogę robić jedną transakcję w miesiącu (albo zakupy przez internet, albo w sklepie stacjonarnym z wykorzystaniem karty), ale za obojętnie jaką kwotę, np. za 20zł.,
4. darmowe przelewy w kraju (za granicę też nie zaszkodzi ;)),
5. dostęp do konta 24h na dobę przez internet,
6. jeśli chodzi o bankomaty to nie mam specjalnych wymagań, wystarczy mi jeden darmowy bankomat i wpłatomat w centrum miasta (Kraków).

Będę bardzo wdzięczna za pomoc! Pozdrawiam! :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Jolka Re: Konto dla studenta. IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.11, 09:54
      Na najbliższy rok sprawdź tę promocję w Aliorze
      www.aliorbank.pl/pl/klienci_indywidualni/konta_osobiste/konto_z_lokata_nocna
      www.mbank.pl/forum/read.html?f=1&i=982265&t=982265&sr=ld&pn=1&cat=0
      Potem nie wiadomo...
      • ciastko_owsiane Re: Konto dla studenta. 10.07.11, 13:57
        "bezpłatna karta debetowa przez 12 miesięcy dla nowych Klientów, którzy potwierdzą umowę przelewem;"
        "wydajemy Ci kartę debetową, pozwalającą na dowolne korzystanie ze środków na koncie przy zakupach oraz poprzez wypłatę z bankomatu; sam ustalasz łatwy do zapamiętania kod PIN;
        opłata za kartę to tylko 5 zł miesięcznie jeśli Alior Bank jest Twoim "głównym bankiem" (sprawdź, co to oznacza);"

Czyli po roku 5 zł. za kartę? :/
        Nie ma żadnego innego banku, który oferowałby ją za darmo?
        • Gość: tomekjot Re: Konto dla studenta. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 15:28
          Jest jeszcze to:

www.pekao.com.pl/indywidualni/kontaosobiste/eurokontointro#tab1
          • ciastko_owsiane Re: Konto dla studenta. 10.07.11, 17:08
            Tutaj trzeba płacić 1,98zł. za kartę za miesiąc, chyba że zrobisz 4 transakcje bezgotówkowe to kwota maleje do 0,99zł.
            Nie ma żadnego normalnego bezpłatnego konta w Polsce czy jak? :/
            • dallia-x Re: Konto dla studenta. 10.07.11, 17:47
              No cóż... Za usługi i wygodę trzeba płacić.
    • Gość: mm Re: Konto dla studenta. IP: *.150.129.25.internetia.net.pl 10.07.11, 18:02
      Konto www.getinnonline.pl wszystkie podstawowe operacje (karta, przelewy, prowadzenie) za 0 zł. W placówkach getinu możesz jedynie wpłacać kasę, reszta obsługi to internet i telefon.
    • wicehrabia.julian Re: Konto dla studenta. 10.07.11, 18:55
      ciastko_owsiane napisała:

> Będę bardzo wdzięczna za pomoc! Pozdrawiam! :)

toyota ma konto click, wszystko za zero plus 5% netto oprocentowania (dzienna kapitalizacja), trzy wypłaty za darmo z dowolnego bankomatu (następne 4.5)

z tym, że nie ma wpłatomatów i to konto dla uczniów i studentów do 24 lat
    • brandmind.pl Re: Konto dla studenta. 11.07.11, 10:53
      Witam!
      Posiadam konto w mBanku i nie mam zamiaru z niego rezygnować, bo niestety konta z podobnymi warunkami bez stałych wpływów na rachunek ciężko znaleźć. Biorąc pod uwagę Twoje wymagania, oferta mBanku jest dalej atrakcyjna, pomimo wprowadzenia nowych warunków. Może zainteresują Cię jeszcze oferty kont osobistych: Konto z Lwem Direct ING, Deutsche Bank konto dbNET, Inteligo w PKO BP.

Pozdrawiam, Barbara
      Doradztwo Finansowe on-line Brandmind

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka