Gość: ekonomista W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.08.11, 18:07 Czemu ma służyć ten artykuł? prasa powinna edukować ludzi , którzy bezmyślnie chcą brac kredyty a matematyki się nie uczyli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 18:41 W tej chwili ma już 8 kredytów,a co tam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cub I o co afera, o głupotę? IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.08.11, 19:01 Niestety, Pani w wieku 66 lat nie cierpi jeszcze na starczą demencję i raczej nie powinna mieć problemów z logicznym myśleniem ... niestety, jak się jest głupim to się potem za to płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: I o co afera, o głupotę? 21.08.11, 23:25 ona wcale nie była głupia, tylko niedoinformowana. gdyby wiedziała od początku że dług po jej śmierci spłacić musi rodzina, nie brałaby serii pożyczek. Pewnie nie wzięłaby nawet pierwszej. po prostu .. myslała że jest mądrzejsza od bankowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robercik a może i jest mądrzejsza i może ze sobą sko,ńczyć IP: *.75.54.162.debica54.ptc.pl 22.08.11, 13:19 jeżeli prawdziwe są opłaty jakie jej pobierali to musi mieć ubezpieczony kredyt - to teraz niech przestanie spłacać (np w skutek choroby, pogorszenia się stanu zdrowia, itp.) i niech spłaca ubezpieczyciel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szanel59 W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.08.11, 19:05 A gdzie u tej Pani byl zdrowy rozsadek? Czy liczyla ze banki daruja jej zadluzenie?Kilka razy bralem w zyciu kredyty i nigdy nie zdazylo sie iz nie otrzymalbym deklarowanej kwoty pozyczki.Chyba ze owa Pani brala pozyczki w parabankach typu "Provident".Wtedy to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
boobooo TO zeby czlowiek siadl i plakal nad ludzka glupota 21.08.11, 19:33 Emerytka glupia !!!!!!!!!!!!!!!! Banki drapiezne !!!!!!!!!!!!!!!! Rodzina do d............... Ten artykul to chyba po to zeby czlowiek siadl i plakal nad ludzka glupota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Kto jest większym złodziejem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 19:47 Ten, który bank zakłada czy ten, który bank okrada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AllyGatorek W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 20:25 chachacha!! Jak ktoś bierze kredyt żeby kupić komórkę i rower - sam sobie winny. Dzięki takim debilom banki będą miały się dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobru W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... IP: *.230.5.92.gl.digi.pl 21.08.11, 20:27 Nastepny artykul bedzie o idiocie, ktory obcial sobie obie rece i biadoli czemu system nie robi zeby mu pomoc? Prosba, babie komornik powinien zajac mieszkanie i z miejsca ja eksmitowac. Za glupote trzeba placic, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuu eh polskie banki. IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.11, 20:29 Nie wiem kto jest personalnie odpowiedzialnym za funkcjonowanie systemu przyznawania kredytow. Jedno co wiem to to , ze jest inteligentny inaczej i za chwile polskie banki zalicza wywrotke finansowa w tym systemie kredytowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrgm W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... IP: *.play-internet.pl 21.08.11, 21:01 chciwych idiotek mi nie żal,poza tym babcia coś ściemnia, bo 3 rowery i 3 komórki to góra 1,500 zeta wystarczy , a nawet mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
tad-tad W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... 21.08.11, 21:07 Mówili że analfabetyzm został zlikwidowany ,a tu okazuje się że Pani emerytka nie potraił przeczytać, i co ważniejsze zrozumieć. To jest jedno wytłumaczenie ,a drugie ,które ja obstawiam to jest takie Pani emerytka jest cwana ipostanowiła na stare lata dorobić się. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... 21.08.11, 21:08 Redaktorzy gazety.pl robią wszystko, by naród współczuł emerytom z kredytami, a wydawca sprzedaje reklamę pod artykułem Polbankowi...:) Cóż za ironia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... IP: *.play-internet.pl 21.08.11, 21:17 xały artykoł to pic na wodę i bajeczki dla grzecznych dzieci, szkoda czasu na bzdety wyssane z palca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx jakie te opłaty? IP: *.toya.net.pl 21.08.11, 21:30 "Zofia wzięła pierwszą pożyczkę - 15 tys. zł. Wystarczył dowód osobisty i oświadczenie o dochodach. Do ręki dostała jednak tylko 8 tys. zł. Resztę pochłonęły opłaty, prowizje i ubezpieczenia. Przez pięć lat miała zwrócić trzy razy tyle." Brałem w zyciu tylko jeden kredyt, studencki, ale tam nie było żadnych opłat, prowizji, ubezpieczeń. To chyba jakies oszustwo aby połowę kredytu stanowiły opłaty? A te 3x tyle to 3x8 czy 3x15? Odpowiedz Link Zgłoś
split-fire Kiedy długi przepadają, a kiedy przechodza na rodz 21.08.11, 21:51 Kiedy długi przepadają, a kiedy przechodza na rodzinę?? - Wtedy przyszedł sąsiad - opowiada Zofia. - Niedawno zmarła mu żona. Spłacała pożyczkę, taką na dowód. Sąsiad zaniósł akt zgonu i bank umorzył dług. Pomyślałam: to dobre rozwiązanie, razem ze mną umrą moje długi. Kto wie, jakby się to skończyło, gdyby Zofia nie trafiła na artykuł w "Gazecie". Opowiadał o 45-letnim przedsiębiorcy, któremu banki wciskały na siłę kredyty, a potem kolejne, by miał na spłatę wcześniejszych. Gdy miesięczna rata przekroczyła 10 tys. zł - było to dużo więcej, niż miesięcznie zarabiał - mężczyzna uznał, że nie ma innego wyjścia, jak odebrać sobie życie. Zostawił żonę, córkę i 350 tys. zł długu, który wcale nie znikł wraz z jego śmiercią. W całości przeszedł na rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
panbies guzik z pętelką 21.08.11, 22:51 I tak powstaje spirala zadłużenia. Czy z winy emerytki? Z winy banków które rozdają kredyty na prawo i na lewo bez żadnych ograniczeń. Jak można komuś przyznać kredyt na sumę przekraczającą dochody? Pazerność banków doprowadza ich samych do kryzysu. Za dużo takich niespłacalnych kredytów i w Stanach Zjednoczonych wszyscy widzieliśmy skutki rozdawnictwa pieniądza. Odpowiedz Link Zgłoś
olias W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... 21.08.11, 23:23 z podziwem nieraz obserwowałem jak starsza, miła, ledwo włócząca nogami babcia w odpowiednim momencie tygrysim skokiem wskakuje bez kolejki. tak samo i tu. babcia od samego początku zakładała że będzie brała kolejne kredyty aż do końca życia. sprytna babcia myślała że jst sprytniejsza od lichiarzy z banku (myslę tu o prezesach, nie o pracownikach którzy nie maja wyjścia - muszą babcię prowadzić do rzeźni. I tak było slicznie ... aż tu nagle rodzina dowiaduje się z prasy że długi babci przechodzą na córkę. Musieli przeżyć szok. Oczywiście można po śmierci babci zrezygnować ze spadku i długu, ale to oznacza połowę domu. źle. piękny sen skończył się. zwłaszcza że córka jak widać też pokochała pieniądze "za darmo". Reasumując - babcia mieszka z rodziną córki na wspólnym gospodarstwie. Ma 1600 zł emerytury .... no, nic tylko współczuć, na kawior brakowało. A banki mają wymówkę i pretekst by nam, zykłym UCZCIWYM frajerom dawać najniższe w Europie oprocentowanie i najwyższe w Europie koszty. Bo ktoś musi płacić za przewały babć i dziadziów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzich W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.08.11, 23:25 sprawa nie jest pewnie totalnie wyzssana z palca i pewnie podobne przypadki się zdarzają, ale nie Banki są tu winne - mimo dość ostrej wymowy artykułu. Ogólnie w obrocie gospodarczym jest swoboda zawierania umów. Nikt nie zmuszał do zawarcia umowy - sam fakt istnienia możliwości wydania pieniędzy nie determinuje konieczności zadłużania. Sam wyciągam ze skrzynki pisma Banków z kolejnymi propozycjami kredytów, ale po prostu z nich nie korzystam, bo mimo tego, że byłoby na co wydać kasę. Ponadto w umowie pewnie wskazano dokładnie jakie są koszty danego kredytu i dokładny harmonogram spłat. Niestety taka umowa wiąże i jeśli chcemy żyć w kraju, w którym istnieje obrót gospodarczy to należy wymagać od rodaków, że z umów będą się wywiązywać. Pytanie jest takie czy jeśli jak piszą w gazecie "Raty są dwa razy wyższe niż jej dochód" to jak wyglądało informowanie Banków o posiadanych zobowiązaniach? Sprawa trudna sugeruję restrukuryzację i większą dojrzałość w podejmowanie decyzji o zawieraniu kredytów. Co do KNF-u ciekawe jak ich działania wpłynęły na obroty parabanków... gdzie orpcentowanie nie idzie w dziesiątkach procentow ale w setkach i tysiącach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.11, 01:34 Lichwa nie na darmo była zakazana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eith W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... IP: *.ennet.pl 22.08.11, 03:02 Ostatnio miałam do czynienia z panią urodzoną w latach trzydziestych, której pracownicy w oddziale wepchnęli kartę kredytową. Podejrzewam, że babcia kompletnie nie znała działania tego produktu i traktowała ją jak zwykłą kartę do rachunku, gdyż jej jedyne transakcje to były wypłaty z bankomatu. Karta z limitem 700 PLN, a same prowizje od wypłat już ponad 40 PLN. A to dopiero pierwszy cykl. Nie nadaję się do tej pracy, gdyż do tej pory męczy mnie sumienie, że nie mogłam jej choćby zasiać cienia wątpliwości, bo sama straciłabym pracę. Wspominała coś o swoim synu, mam nadzieję, że może on się zorientuje o co chodzi i jak najszybciej wypowiedzą umowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xor W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... IP: *.knc.pl 22.08.11, 04:30 nooo... rzeczywiście bidulka złe Banki "nawciskały" jej kredytów a ona przy dochodach 1.6oozł nie daje rady ich pospłacać nie miała babcia rozumu to ma kłopoty! Odpowiedz Link Zgłoś
krzychuberlin Re: W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczka 22.08.11, 04:37 Troche za stara na ten dziki kapitalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skoro Tak hojnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 07:19 obdarowała rodzinę , to niech rodzina niech teraz pomaga spłacać . To nie była nieprzewidziana tragedia tylko głupota . Niech więc ta głupia kobieta wyprzeda cały swój majątek wyprowadzi się do swojej rodziny a swoje mieszkanie wynajmie i ... spłaca . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alboalboalbo W pętli długów. Emerytka z sześcioma pożyczkami... IP: *.pkol.pl 22.08.11, 09:12 Wspólczuje jej, że od Losu nie dostała wystarczajaco rozumu. W dzisiejszych czasach trudno się takim ludziom żyje. Odpowiedz Link Zgłoś