rromero
15.09.11, 14:14
Mam pewien problem z PEKAO S.A.
Otóż mam u nich kredyt hipoteczny od 2000 roku. W 2002 miałem krótki okres problemów ze spłatą od razu w tym samym roku wszelkie zaległości zostały uregulowane. Niestety jak się okazało trafiłem do Bankowego rejestru. Właściwie mi to nie przeszkadzało - korzystałem od czasu do czasu i zakupów na raty i z innych rodzajów kredytów. Aż do niedawna ...
Nagle zaczęły się problemy ...
Po nitce do kłębka (sprawdzanie BiK i innych) doszedłem że chodzi o ów nieszczęsny wpis (widocznie dotąd nie był on sprawdzany a teraz jest).
Problem w tym że PEKAO S.A. odmawia jego usunięcia twierdząc że mają prawo go utrzymywać jakiś czas po spłacie kredytu (sprawdziłem 5 lat). Do końca spłaty hipoteki zostało mi lat 10 czyli łącznie przez 15 lat mam być odcięty od możliwości wzięcia jakiegokolwiek kredytu czy zakupu na raty ? (a właściwie w zamyśle banku przez 24 lata bo ten wpis już 9 lat tam widnieje...)
Mam pytanie czy jest jaka kolwiem możliwość usunięcia tego wpisu - lub zmuszenia banku by to uczynił. (nadmienię że z tego co wiem z wpisu wynika że w 2002 roku powstała zaległość a nie ma nic że została spłacona - gdyby taka informacja się tam znalazła nie było by problemu)