Dodaj do ulubionych

Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór

30.09.11, 12:05
Typowe u ekipy tuska - obiecanki, paplanki, kolorowe wykresy i ustawy.

A potem jakis "twor", ludzie sa zakreceni i nikt nie wie co i jak. Program dobry, teraz kazdy przejdzie na umowy-zlecenia. Tego bylo potrzeba???
kolorowy swiat tuska...
Obserwuj wątek
    • hansfakir BRAWO 30.09.11, 12:51
      Emeryci na emerytury! Zakaz pracy na emeryturze na państwowych stanowiskach. Koniec pijących kawe emerytów w Urzędach.
      • needmoney To tylko przedwyborczy pierd 30.09.11, 13:16
        To tylko przedwyborczy pierd naprawdę nic się nie zmieni tak jak z ubeckimi i mundurowymi przywilejami ... zwolni się paru pryków na pokaz a potem zatrudni bo nie będzie "kompetentnych" osób na ich miejsce ;-)
        Oczywiście cały ten cyrk dotyczy instytucji budżetowych czyli urzędów, agencji, komitetów itp. itd.
      • kjanka Re: BRAWO 30.09.11, 15:21
        Popieram, emerytury i praca były tylko dla wybrańców, uczciwi ludzie nie mają nic. Wykształceni młodzi ludzie bez pracy. Tych pobierających emerytury i pracujących oraz ich pracodawców powinny prześwietlić organa ścigania!!!!
      • jo5348 Re: BRAWO 30.09.11, 16:47
        Też tak uważam, państwo jest za biedne. Masa osób przeszła na wcześniejsze emerytury
        i dalej pracują. To NIEUCZCIWE, zwłaszcza wobec bezrobocia młodych
        Wkurza mnie to, że muszę na nich płacić. Przekręty szaraków, kurczę.
    • Gość: baartek87 I tak powinno być IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 12:59
      Masz emeryturę jedź na działkę i ciesz się z pieniążków, a nie siedzisz dalej na stołku chcąc się więcej nachapać. Zwolnij miejsce dla bezrobotnych absolwentów, młodzi też chcą pracować!! Skończyłem w lipcu studia z tytułem magistra inżyniera i poszukuje pracy bez rezultatów między innymi przez takie osoby jak ty!!
      I niech tu nikt nie pisze, że starszy człowiek chce nadal żyć aktywnie, pracować, bo jeśli zależy mu tylko na aktywności to może pracować za darmo, na cele społeczne !
      • Gość: Gość Re: I tak powinno być IP: *.home.aster.pl 30.09.11, 13:17
        I co z tego, że skończyłeś studia? Ktoś ci obiecał, że w związku z tym będziesz miał pracę? Jeśli podpierasz się tylko papierkiem nic nie umiejąc to nic dziwnego, że nie masz pracy. Pewnie jeszcze pracę magisterską kupiłeś a na studiach ściągałeś - na szczęście życie weryfikuje roszczenia takich jak ty. Do łopaty też potrzeba ludzi - nie krępuj się.
        • kjanka Re: I tak powinno być 30.09.11, 15:24
          Jak ma być dobrze w tym kraju, jak takie cwaniaczki jak Ty w nim żyją????
      • porannakawa01 Re: I tak powinno być 30.09.11, 19:05
        Gość portalu: baartek87 napisał(a):

> Masz emeryturę jedź na działkę i ciesz się z pieniążków, a nie siedzisz dalej n
        > a stołku chcąc się więcej nachapać. Zwolnij miejsce dla bezrobotnych absolwentó
        > w, młodzi też chcą pracować!!

Fedak i ZUS chcą regulować rynek pracy.
        I miałbyś racje pisząc - Masz emeryturę jedź na działkę i ciesz się z pieniążków, a nie siedzisz dalej na stołku chcąc się więcej nachapać. Zwolnij miejsce dla bezrobotnych absolwentó
        > w, młodzi też chcą pracować!!

Ludzie w Kanadzie, w USA mają się zwolnić z pracy aby ktoś taki jak ty do pracu w zamian, z Polski - przyjechał?
        Przecież ci ludzie muszą pracować aby się utrzymać. Wg tamtejszych przepisów są jeszcze daleko do czasu emerytury. Nie pracują przecież aby młodym z Polski miejsce zabierać.
        Jakieś wizy pracownicze dla młodych, jak ty - przyjeżdżających do USA aby stanąć do konkursu o etat - Fedak zamierza załatwiać?
        Fedak chce wpływać na rynek pracy w USA?
        Ci ludzie zwolnili ci miejce pracy w Polsce kilka, kilkanaście lat temu.
        To kto wszedł na ich miejsce?
        Znowu mają robić miejsce jakiemuś tam z Polski przysłanemu?
        Zwolnić się w Stanach, Kanadzie gdy prowadzi się biznes? Zamknąć biznes - jak to domaga się Fedak - choćby na jeden dzień?
        Ogłosić u Sekretarza Stanu zamknięcie korporacji potem renegocjować lub pozrywać kontrakty, pozwalniać pracowników - rodowitych Amerykanów na polecenie Fedak i ZUS z dalekiej Bolanda?
        Stracić ubezpieczenie zdrowotne?
        A potem co? Znowu przechodzić proces otwierania korporacji, znowu zatrudniać pracowników, znowu negocjować pozrywane kontrakty, znowu negocjować z firmami ubezpieczeniowymi pokrycie ubezpieczeniem zdrowotnym przyjetych pracowników?
        A co z reputacją firmy, co z twoją reputacją co to na żądanie urzędniczyny z Polski postępuje tak jakby oszalał i nigdy w życiu żadnego biznesu nie miał? I z takim robić kontrakty długoterminowe gdy znowu na następne żądanie Fedak je pozrywa?
        A co się stanie gdy taki ktoś, już bez ubezpieczenia - zwolniony na żądanie ZUS, Fedak zachoruje?
        Fedak opłaci koszty leczenia? Za szpital to często sprawa kilkunastu, kilkudziesięciu tysięcy dolarów za dzień pobytu w szpitalu.
        I co - walczyć w Sądach Pracy oskarżanym przez zwolnionych pracowników na żądanie z dalekiej Bolandy?
        Przed sądami cywilnymi oskarżonym o pozrywanie kontraktów?
        A kto miałby potem te odszkodowania i kary zasądzone zapłacić?
        Fedak? ZUS?
        Ewidentny skok na kasę, wypracowaną rzetelnie przez emeryta - kasę.
        Emerytura to nie jest jałmużna rozdzielana skąpą reką dobrotliwej urzedniczyny rządowej lub zusowskiej.
        Emerytura to świadczenie wynikające z umowy społecznej - bedziesz pracować, my ci będziemy potrącać składki a ty, gdy dojdziesz to wieku emerytalnego otrzymasz emeryturę.
        Taka był umowa.

A teraz urzędnicy stawiają warunki blokady uniemożliwiające jej podjęcie.
        Bo przecież w Stanach legalnie pracują tysiące Polaków, które podczas swojej, tam w USA pracy żadnego "paska" wymaganego przez ZUS - nie widziało.
        W ZUS wiedzą o tym - bo przecież mają tam referat rent i emerytur zagranicznych - więc postawili taki warunek, aby tylko nie wypłacić emerytury.
        Emeryt potrzebuje swojej emerytury. Polski rząd jednak potrzebuje jej bardziej.
        Ewidentny skok rządu Tuska na kasę.
        Przygotowali to Kaczyńscy z ichnim rządem, Lech porozumienie z USA, Kanadą podpisał a teraz tuskie to twardo i bezrozumnie realizują.
        Trzeba Palikota wpuścić do tego kurnika pełnego wypasionych kapłonów. Czas te kapłony na rożen.
        Od dziesięcioleci przywarli na stołkach realizując POPiS.

I jeszcze - piszesz: starszy człowiek chce nadal żyć aktywnie, pracowa
        > ć, bo jeśli zależy mu tylko na aktywności to może pracować za darmo, na cele sp
        > ołeczne !

W Stanach, Kanadzie ludzie w polskim wieku emerytalnym muszą pracować aby żyć! Nie utrzymają się bowiem bez pracy.
        Ty zapłacisz za wynajecie mieszkania, ty zapłacisz za lekarstwa, ty zapłacisz na życie? Ty, z dalekiego Bolanda?
    • romad2447 Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór 30.09.11, 14:21
      Widac wyraznie,ze komuchy nadal rzadza Polska.
    • mimad Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór 30.09.11, 14:26
      Emerytura powinna oznaczać jedno - koniec aktywności zawodowej. Jesli chcesz pracować, zawieś emeryturę i płać wszystkie podatki (w tym składkę emerytalną), tak by nie zaburzać konkurencji na rynku. Po zakończeniu zatrudnienia będziesz mieć przeliczoną emeryturę uwzględniając składki płacone podczas pracy. Każde inne rozwiązanie to patologia.
      • kjanka Re: Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór 30.09.11, 15:25
        Yes, Yes, Yes
      • porannakawa01 Re: Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór 30.09.11, 19:50
        mimad napisał:

> Emerytura powinna oznaczać jedno - koniec aktywności zawodowej. Jesli chcesz pr
        > acować, zawieś emeryturę i płać wszystkie podatki (w tym składkę emerytalną), t
        > ak by nie zaburzać konkurencji na rynku. Po zakończeniu zatrudnienia będziesz m
        > ieć przeliczoną emeryturę uwzględniając składki płacone podczas pracy. Każde in
        > ne rozwiązanie to patologia.

Kto miałby sfinansować utrzymanie Polaków pozwalnianych z pracy na żądanie FGedak i ZUS, pracujących w pełnym biegu, bo do kanadyjskiej czy amerykańskiej emerytury daleko?
        Kto?
        Kto zapłaci za ich ubezpieczenie zdrowotne, które mieli gdy tam pracowali?
        Ty? Fedak? Tusk? Kaczyński?

Usiłować wpływać na rynek pracy w Kanadzie gdy na swoim ryneczku się nie daje rady?
        To jest patologia!
        • mimad Re: Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór 03.10.11, 14:44
          porannakawa01 napisała:

> Kto miałby sfinansować utrzymanie Polaków pozwalnianych z pracy na żądanie FGed
          > ak i ZUS, pracujących w pełnym biegu, bo do kanadyjskiej czy amerykańskiej emer
          > ytury daleko?
          > Kto?

Mówimy tu o emerytach, więc w przypadku ustania zatrudnienia dostawaliby emeryturę, czyż nie?

> Kto zapłaci za ich ubezpieczenie zdrowotne, które mieli gdy tam pracowali?
          > Ty? Fedak? Tusk? Kaczyński?

A emeryci to są pozbawieni świadczeń zdrowotnych?

> Usiłować wpływać na rynek pracy w Kanadzie gdy na swoim ryneczku się nie daje r
          > ady?

Jesteś pewna/pewny że odpowiadasz na mój post?

• porannakawa01 Re: Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór 24.10.11, 23:39
            mimad napisał:

> porannakawa01 napisała:
            >
            > > Kto miałby sfinansować utrzymanie Polaków pozwalnianych z pracy na żądani
            > e FGed
            > > ak i ZUS, pracujących w pełnym biegu, bo do kanadyjskiej czy amerykańskie
            > j emer
            > > ytury daleko?
            > > Kto?
            >
            > Mówimy tu o emerytach, więc w przypadku ustania zatrudnienia dostawaliby emeryt
            > urę, czyż nie?
            W przypadku ustania zatrudnienia w Stanach natychmiast tracą ubezpieczenie zdrowotne.
            Dostawali by polską emeryturę lecz niesposób za nią zapłacić choćby za czynsz. A reszta?
            A koszty leczenia? Fedak czy ZUS zapłacą?
            >
            > > Kto zapłaci za ich ubezpieczenie zdrowotne, które mieli gdy tam pracowali
            > ?
            > > Ty? Fedak? Tusk? Kaczyński?
            >
            > A emeryci to są pozbawieni świadczeń zdrowotnych?
            Polscy emeryci w Stanach i kanadzie nie mają żadnych polskich swiadczeń oprócz emerytury polskiej.
            Polscy emeryci w Australii nie są pozbawieni ubezpieczenia zdrowotnego - takie rząd Kaczyńskich podpisał umowy.

Co będzie, gdy na żądanie Fedak, ZUS z dalekiej Polski taki pracownik w USA sie zwolni tracąc ubezpieczenie - zachoruje?
            Za dzień w szpitalu często kilka tysięcy dolarów.
            Fedak albo ZUS zaplacą?
    • kjanka Re: Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór 30.09.11, 15:18
      A cóż to za bełkot bez ładu i składu, to wina Tuska, że jesteś analfabetą????
    • Gość: finansista Re: Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór IP: 193.111.166.* 30.09.11, 15:23
      Niech wybierają

finanse-dla-kazdego.blogspot.com
    • Gość: kabaret Oczywiście są wyjątki, przepis nie dotyczy posłów IP: *.wyszkow.fuz.pl 30.09.11, 15:47
      i senatorów, a także prezydentów miast, burmistrzów i wujtów, a także sędziów, prokuratorów i służb mundurowych, a także bezrobotnych, zatrudnionych na zlecenie i innych wymienionych w załączniku numer 13
    • Gość: emeryt Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór IP: 178.73.48.* 30.09.11, 15:58
      emeryci pracowali,pracują i dalej beda mogli pracować na 3/4 etatu,ale jeżeli ktos odchodzi na emeryture to musi naprawdę odejsc i moga go zatrudnić powiedzmy na część etatu,tak było od początku świata,niedawno ktoś wprowadzil przepis dla swoich że pisze podanie o odejsciu na emeryturę z tego powodu bierze emeryturę,odprawę i dalej pracuje na cały etat,ta paranoja weszła w życie kilka lat temu ,po cichutku i dziadkowie siedzą mają odprawę 2 pensje i nie wiedzą co robic z pieniędzmi,tego nie bylo wjeszcze w 2004 roku kiedy ja z powodu przejscia na emeryturę musiałam odejśc bo takie były przepisy a potem można było pracować .Inie mieszajcie ciemnym ludziom że po przejsciu na emeryturę nie będą mogli pracowac .
    • Gość: Krociech Ustawa godna najgorszych komuchów IP: *.abaks.pl 30.09.11, 15:58
      naprawdę. Tylko nawet oni nie zmuszali ludzi do masowego odchodzenia z pracy do podstawie USTAWY, raczej starali się z tym kryć, mieli trochę fałszywej przyzwoitości.
      • Gość: jkibic Re: Ustawa godna najgorszych komuchów IP: *.finemedia.pl 30.09.11, 22:08
        Walnij sie w dekiel.Sam znam kilkanaście osób mających od 1600 do 3200 emerytury pracujących.Chcesz pracować zrezygnuj z emerytury.Młodych na dorobku zatrudnia sie na śmieciówki/brak możliwości kredytowych/niższe pensje,a emeryt z kasą zabiera miejsce pracy.
    • Gość: ĄgośćĘ kac_moraly napisał IP: *.pl 30.09.11, 16:07
      Jak żyć!!!!!!!!!!!!!?
      Moja rodzina liczy pięć osób.
      Mieszkam z żoną (bez prawa do zasiłku), dwójką dzieci ( 15 i 16 lat) i teściową ( nigdy nie pracowała).
      Zarabiam netto 1300 zł. plus zasiłek na dzieci 182 zł. = 1482 zł.

Na śniadanie zjadamy, każdy, po dwie suche bułeczki po 50 gr - bacia nie je bo jest w kościele na jutrzni,

obiad jemy wszyscy (babcia też) - koszt 12 zł. na osobę,

na kolację zjadamy, każdy, po dwie suche bułeczki po 50gr - bacia nie je bo jest w kościele na nieszporach.

Koszt miesięcznego wyżywienia:

śniadania i kolacje : 16 X 50 gr = 8 zł X 31 dni = 248 zł
      obiady : 5 X 12 zł = 60 zł X 31 dni = 1860 zł
      RAZEM 2108 zł

Na:
      abonament RTV,czynsz, światło, ubrania, teatr, kino, prasę, itd, itp zostaje nam dług

- (minus) 626 zł.

Panie Tusk,
      Panie Kaczyński,
      Panie Napieralski,
      Panie Pawlak,
      Panie Palikot,
      i reszta

JAK ŻYĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?
      NIE zagłosuję na WAS.

Nie chcę aby WAM żyło się dobrze.
    • jagger2009 Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór 30.09.11, 16:39
      czy to nie jest nielogiczne zwolnij sie i zatrudnij sie na nastepny dzien o co tu chodzi walcze z ZUS-em od Marca bo mieszkam w Kanadzie prawnie i legalnie w Polsce przyznano mi emeryture za wypracowane lata i wyplacone skladki, w Kanadzie pracuje bo wiek emerytalny dla kobiet i mezczyzn jest 65 lat i jak dozyje do 65 roku to ZUS okradnie mnie z 25,000 ZL, bo za lata wypracowane w Polsce przyznano mi 513.00 zl. Czy ktos moze mi logicznie wytlumaczyc o co tu chodzi bo ani ZUS ani pani Fedak ani Ministerstwo Pracyt nie potrafilo tego zrobic
      • porannakawa01 Re: Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór 01.10.11, 02:42
        jagger2009 napisała:

> czy to nie jest nielogiczne zwolnij sie i zatrudnij sie na nastepny dzien o co
        > tu chodzi walcze z ZUS-em od Marca bo mieszkam w Kanadzie prawnie i legalnie w
        > Polsce przyznano mi emeryture za wypracowane lata i wyplacone skladki, w Kanadz
        > ie pracuje bo wiek emerytalny dla kobiet i mezczyzn jest 65 lat i jak dozyje do
        > 65 roku to ZUS okradnie mnie z 25,000 ZL, bo za lata wypracowane w Polsce przy
        > znano mi 513.00 zl. Czy ktos moze mi logicznie wytlumaczyc o co tu chodzi bo an
        > i ZUS ani pani Fedak ani Ministerstwo Pracyt nie potrafilo tego zrobic

Kaczyński i Tusk z Fedak doskonale wiedzą, że gdy się w Kanadzie lub Sttanach zwolnisz na własną prośbę natychmiast tracisz wszystkie przywileje pracownicze - wysługę lat, ubezpieczenie zdrowotne i mozliwość pracy na emeryturę. Tracisz możliwość utrzymania się w Kanadzie, w Stanach. Gdy nie daj Boze dopadnie ciebie wtedy choroba lub wypadek - po dwóch, trzech tygodniach w szpitalu dostajesz rachunek na 41 tysięcy dolarów.
        Fedak to zapłaci?
        Kaczyński lub Tusk realizujący POPiS niszczacy zwykłych ludzi?
        I co dalej z takim?
        Gdy sobie to uswiadomią to raczej z pracy nie rezygnują i o to chodziło.
        Cała ich emerytura wypracowana mozolnie w Polsce staje się własnością Fedak.
        Ona z PSL - na wsi tam od niej trzeba jakiej kasy?
        O co Fedakowej chodzi?
        Skok na kasę emerytów?
        Jak ci mają logicznie wytłumaczyć coś czego sami nie rozumieją a w oczach jedynie maja twoje - już ich pieniadze, które wypracowałaś w Polsce.
        Zwyczajny ordynarny przekręt, skok na kasę tuskowy.
    • Gość: mong Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.09.11, 16:52

CZYŻ TO NIE JEST DOWÓD ŻE W POLSCE RZĄDZĄ DEBILE?
      • romad2447 Debili popireraja debile 30.09.11, 18:04
        A zobacz ile jeszcze debili popiera tych debili,szkoda wylewac atramentu na tych idiotow i pania Fedak.
    • Gość: Bezrobotny Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 19:16
      ja jestem bezrobotny i jeszcze nie znalazłem pracy bo starzy zajmują nam miejsca pracy
      • porannakawa01 Re: Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór 30.09.11, 19:43
        Gość portalu: Bezrobotny napisał(a):

> ja jestem bezrobotny i jeszcze nie znalazłem pracy bo starzy zajmują nam miejsc
        > a pracy

Może oni są lepsi od ciebie?
        Wolisz lecieć ze starym pilotem i dobrym niż młodym i niedoświadczonym?
    • porannakawa01 Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór 30.09.11, 19:52
      Dlaczego to jest na forum pieniądze a nie na forum gospodarka?
      Przecież to jest temat szerszy niż tylko pieniadze!
      To jest temat skoku na kasę emerytów.
    • Gość: kokopo Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór IP: *.texaschildrenshospital.org 30.09.11, 19:56
      Gdyby glupota umiala fruwac to przylecialaby by za ocean i popatrzyla na zycie codzienne. Ale moje nastepne posuniecie bedzie wyslanie do ZUSu rachunku za moj pobyt w szpitalu i usuniecie kamieni zolciowych. Kwota tylko 16 tys $ z malym kawalkiem. Gdybym zgodnie z zaleceniem ZUS zrezygnowala z pracy w wieku 60 za przyznane mi 547zl miesiecznie to nie mialabym tutejszego ubezpieczenia, bo oczywiscie osoba samodzielnie zwalniajaca sie z pracy nie ma ubezpieczenia dla bezrobotnych Medicaid, a ponizej 65 roku nie ma Medicare, czyli tzw d... zimna. I wtedy ZUS jest moim jedynym ubezpieczycielem no i musi placic bo wraz z przyjeciem emerytury i rezygnacji z pracy ZUS jest moim jedynym ubezpieczycielem, a emerytowi nalezy sie opieka zdrowotna!!! A ja bardzo chetnie poleze sobie na zieleonej trawce odpoczywajac. Z drugiej stronyZUS nie bedzie mial dlugo ze mna klopotow bo umre z glodu i wycienczenia, na ulicy bo oczywiscie nie zaplace wszelkich innych oplat, ktore miesiecznie wielokrotnie przekraczaja kwote 167 dolarow (dzisiejszy kurs 3.27 za dolara). Ale mimo wszystko nie zaglosuje na PiS bo wtedy moze bede musiala jeszcze doplacac drugie tyle zebym mogla zyc.
    • porannakawa01 Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór 30.09.11, 19:59
      Ta specjalna linia ZUS, którym się tak chwalą ma jakiś numer, godziny w których można telefonować?
      Jakaś tajemnica czy następny wybieg - pisz na Zaleszczyki, odpowiemy na święty nigdy?
    • porannakawa01 Emerytura czy etat - ostatni moment na wybór 01.10.11, 03:06
      Autorzy niefrasobliwie na końcu zdania dopisują akapit - Emeryci nie mają się czego bać - gdyby po przeliczeniu okazało się, że emerytura będzie niższa (może się tak stać, gdy np. nowa kwota bazowa będzie mniejsza), emeryt będzie dostawał poprzednie, wyższe świadczenie.
      Tej jednak emerytury, której nie pobierał licząc na wyższą emeryturę pracując często za małe pieniądze - już nie dostanie.
      Zostały one skonfiskowane przez rząd RP w majestacie prawa.
      Emeryt potrzebuje swojej emerytury. Rząd Tuska, Kaczyńskiego (POPiS) potrzebują ją bardziej!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka