IP: *.e-wro.net.pl 17.12.12, 17:18
mam pytanie, czy to mozliwe aby przelew szedł między bankami dwa dni- z banku nr 1 wyszedł pierwszą sesją dziś, w banku nr 2 nie został zaksięgowany, pani z infolini twierdzi,ze pieniądze między bankami mogą iśc dwa dni, ja pierwszy raz ise z taka sytuacją spotkałam?
Obserwuj wątek
    • wandotroll2 Re: przelew 17.12.12, 17:52
      To zależy między jakimi bankami. Między takimi, które uczestniczą bezpośrednio w sesjach KIR nie ma możliwości by przelew nie dotarł do banku docelowego tą samą sesją, którą był wysłany, bądź kolejną. Dwa dni zapisano wyłącznie ze względu na możliwość wysłania ostatnią sesją dnia przed dniem wolnym.
      • Gość: jagoda Re: przelew IP: *.e-wro.net.pl 17.12.12, 18:03
        zawsze tego samego dnia dochodziły...;-(przelew był z inteligo do eurobanku....dziwnę to bardzo-dzwonię a pan z infolini mówi,że na przelewy między bankowe są dwa dni...nie wiem czy jakąś reklamacje pisać czy grzecznie czekać kolejną dobę.....
        • wandotroll2 Re: przelew 17.12.12, 18:06
          Eurobank to pseudo bankowość internetowa. Zaloguj się kilka razy i poklikaj różne opcje, pewnie przelew się w końcu pokaże. Oba banki korzystają z KIR, więc przelew zgodnie z ustawą musi dojść tego samego dnia, a jeśli mają dwa dni to niech wskażą przepis, który tak stanowi.
          • Gość: jagoda Re: przelew IP: *.e-wro.net.pl 17.12.12, 18:11
            zaloguje się jeszcze wieczorem, dziękuję za informację, wg mnie przelew powinin dotrzeć tego samego dnia-jesli rano wyszedł z inteligo
            • sesjebankowe Re: przelew 17.12.12, 19:56
              Bank musi zaksięgować przelew do następnego dnia roboczego.
              www.sesjebankowe.pl/news.html
              • Gość: jagoda Re: przelew IP: *.e-wro.net.pl 17.12.12, 20:29
                dziękuję za odpowiedź...przelew się zaksięgował wieczorem...tylko zastanawia mnie-dlaczego skoro wyszedł o 7 rano a sesje przychodzące są o 11, 15 i 17 to kasa jest widoczna na koncie po 18......tak na logikę powinien się zaksięgować po 11....po to sa chyba 3 sesje?
                • wandotroll2 Re: przelew 17.12.12, 20:38
                  Bank ma księgować niezwłocznie, ale to niezwłocznie nie jest nigdzie zdefiniowane dokładnie, więc jeśli dostał danego dnia i tego dnia zaksięgował, bądź następnego to ta niezwłoczność uważana jest za zachowaną. Poza tym, ten przelew pewnie był już koło południa. Tak jak mówiłem, Eurobank to taka biedronka bankowości, jeśli chodzi o system transakcyjny,
                  • sesjebankowe Re: przelew 18.12.12, 15:29
                    Przelew powinieneś mieć na koncie o godzinie 11
                    Istnieje możliwość że przelew się zawieruszył w banku wychodzącym lub przy księgowaniu przelewu.
                    Weź pod uwagę że banki mimo że mają twój przelew kilka godzin to i tak nim obracają i na nim zarabiają.
                    • Gość: jagoda Re: przelew IP: *.e-wro.net.pl 19.12.12, 10:48
                      myśłam,że banki zarabiają na lokatach, depozytach a nie na pieniądzach z przelewów....;-( to chyba przesada
                      • sesjebankowe Re: przelew 19.12.12, 13:08
                        Banki zarabiają na takich rzeczach o których większość ludzi nie ma pojęcia.
                        Chyba najwięcej zarabiają na tych ludziach co nie spłacają w terminie zaciągniętych kredytów.
                • Gość: jurecka Re: przelew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.12, 17:37
                  ja robię przelewy o 14 w dniu roboczym i wieczorem dochodzą do innego banku-taki jest chyba standard-tylko trzeba się załapać przed sesją wychodzącą
        • alana7 Re: przelew 09.01.13, 13:00
          przelew powinien być na koncie tego samego dnia lub następnego rano

www.dankomp.pl
    • masqara Re: przelew 18.12.12, 17:31
      mogą iść nawet więcej
    • Gość: antywierzyciel przelew euro pseudo bank IP: *.multimo.pl 24.12.12, 15:35
      eurobank to rzeczywiście jakiś kicz. problem polega na tym, iż jakbyś poszła np. po 14tej do placówki, to byś te pieniądze widziała. ich on-line jest specyficzne i saldo aktualizuje się przeważnie właśnie wieczorem. co dziwne, czasem uaktualnia się na bieżąco, a wiec przelewy widać już po 13 czy 14tej.
      ogólnie jednak ten bank z bankowością internetową (on-line) ma tyle wspólnego, co z tanimi kredytami. a więc nic.
      • masqara Re: przelew euro pseudo bank 24.12.12, 17:54
        jedyne wyjście to zmiana banku na inteligo
    • zarabianie.internet Re: przelew 27.12.12, 11:16
      w zależności z jakiego do jakiego Banku wpłacałaś oraz w jakich godzinach i dniach, czasami się to różni,oraz jakiej opcji użyłaś przy składaniu przelewów,np w mBank mamy opcję przelewu ekspresowego i przelew jest księgowany w kilka minut.Mam ekonto ,teraz jest fajna promocja jeśli założymy darmowe ekonto i zrobimy np 3 transakcje kartą obojętnie na jaką kwotę np kupimy 3 lizaki w sklepie,od banku dostajemy w prezencie 50 zł.Darmowe Konto można założyć w kilka minut wniosek o ekonto
    • marc_polo Re: przelew 27.12.12, 12:38
      Gość portalu: jagoda napisał(a):

> mam pytanie, czy to mozliwe aby przelew szedł między bankami dwa dni- z banku n
      > r 1 wyszedł pierwszą sesją dziś, w banku nr 2 nie został zaksięgowany, pani z i
      > nfolini twierdzi,ze pieniądze między bankami mogą iśc dwa dni, ja pierwszy raz
      > ise z taka sytuacją spotkałam?
      Teoretycznie jest to możliwe - kwestia zaksięgowania przelewu. W Inteligo nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Zresztą chyba nieliczne banki coś takiego jeszcze robią. Z tego, co wiem, to to już pomału się kończy - dostosowanie do norm unijnych.
      • sesjebankowe Re: przelew 27.12.12, 13:08
        Każdy bank może mieć jakieś nieprzewidziane trudności z sesją elixir.
        Ale ta pani z infolini powinna cię przeprosić, a nie wciskać kit.
      • Gość: jagoda Re: przelew IP: *.e-wro.net.pl 31.12.12, 13:10
        a tak z ciekawości pytam jak sprawa wygląda w sylwestra? czy sesje rozliczeniowe są jak w dni robocze?
        • Gość: darek Re: przelew IP: *.play-internet.pl 31.12.12, 19:34
          W zwiazku z zakończeniem roku obrachunkowego w tym dniu nie ma wszystkich sesji. KIR ostatnie przelewy rozlicza o 15
          Te wysłane po 12 , 14 będą u adresata w nowym roku
    • kiliusz Re: przelew 27.12.12, 23:01
      Tak mogą. Banki w swoich regulaminach mają zawartą taką informację. W moim banku jest wyraźnie powiedziane, że do 2 dni roboczych.
      • sesjebankowe Re: przelew 02.01.13, 20:13
        Jak zleca ktoś przelew bankowy jednego dnia to bank musi tak naprawde wysłać go do następnego dnia roboczego, a następny bank na zaksięgowanie przelewu ma znowu czas do następnego dnia roboczego, czyli przelew może iść nawet dłużej, ale banki przeważnie trzymają się procedur i stosują się do wyznaczonych sesji przychodzących i wychodzących.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka