Dodaj do ulubionych

Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie?

12.01.14, 19:22
Gdzie byście zainwestowali tego typu kwotę? Jeśli chodzi o banki to najlepszą ofertę jaką znalazłem ma chyba Eurobank dla kwot powyżej 50 tys. złotych - rachunek oszczędnościowy 2,8% i chyba nic więcej się już nie wyciśnie nigdzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.14, 19:30
      Inwestycja czy lokata?
      Jak lokata, to na jak długo?
      Na długo to teraz najwięcej daje skok Wołomin i sk bank na rentierskich
      www.skbank.pl/pl/oferty/dla_ciebie/lokaty/rentierskie-275.html
      skok.wolomin.pl/159/Lokaty/Lokaty_rentierskie
      W skoku musisz od zysku odliczyć 75 zł

• ktosia321 Idea bank 20.01.14, 09:35
        Zakładałam w ubiegłym tyg. w Idea banku - 3,6% na 12 m-cy. Nie wiem jaka jest maksymalna kwota (ponad 40tys. przeszło), więc musiałbyś się zorientować ale to była najkorzystniejsza oferta banków bo ja w SKOKi nie wchodzę. W niektórych bankach można też negocjować oprocentowanie jak jest to większa kwota.
        • Gość: Maciek lokaty IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.14, 11:46
          ktosia321 napisała:
          > Zakładałam w ubiegłym tyg. w Idea banku - 3,6% na 12 m-cy. Nie wiem jaka jest m
          > aksymalna kwota (ponad 40tys. przeszło), więc musiałbyś się zorientować ale to
          > była najkorzystniejsza oferta banków bo ja w SKOKi nie wchodzę.

Nieprawda, to nie była najkorzystniejsza oferta. Dla takich dużych sum warto się dokładniej rozejrzeć. SK bank oferuje dużo więcej.
          www.skbank.pl/pl/oferty/dla_ciebie/lokaty
          • ktosia321 Re: lokaty 20.01.14, 13:23
            Lokując pieniądze biorę pod uwagę tylko znane i sprawdzone banki a ten przytoczony przez Ciebie Maćku niestety do takowych nie należy. Szczerze mówiąc pierwszy raz o nim słyszę/czytam, ale prześwietlę go gruntownie i jeśli okaże się być godnym zaufania to być może kolejnym razem wezmę i jego ofertę pod uwagę. Dzięki!
            • Gość: Maciek Re: lokaty IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.14, 14:54
              ktosia321 napisała:
              > Lokując pieniądze biorę pod uwagę tylko znane i sprawdzone banki

"Znane i sprawdzone banki". Jak sprawdzone? Przez kogo znane?
              Wszystkie banki (i od niedawna skoki) mają identyczne gwarancje BFG. Przy lokatach tylko to się liczy.
              • ktosia321 Re: lokaty 20.01.14, 17:47
                No cóż to jest moje subiektywne odczucie, do którego mam prawo. Po prostu SKOKI nie wzbudzają mojego zaufania a tym bardziej takie o których nigdy nie słyszałam... Podobnie jak niegdyś Amber Gold, którego "nie kupiłam" ;) Na szczęście jest w czym wybierać i za każdym razem bezpiecznie lokuję swoje finanse, czego życzę wszystkim oszczędzającym ;)
                • Gość: Lekarz Re: lokaty IP: *.free.aero2.net.pl 14.02.14, 22:12
                  > No cóż to jest moje subiektywne odczucie, do którego mam prawo. Po prostu SKOKI nie wzbudzają mojego zaufania a tym bardziej takie o których nigdy nie słyszałam... Podobnie jak niegdyś Amber Gold, którego "nie kupiłam" ;)

nie odróżniasz BFG od Amber Gold?
            • Gość: Smerfu Re: lokaty IP: *.dynamic.mm.pl 29.08.14, 17:00
              Osobisice mam założone lokaty w mbanku, 3,5%, okres lokaty 6/12/24 miesiące
              Do tego ROR/karta faktycznie za 0zł bez konieczności obrotu na koncie/przelewu wynagrodzenia,
              w tym momencie również na ROR kapitał do 5tys jest dodatkowo oprocentowany na 4%

Jeżeli oszczędzać planujesz przez kilka lat, bez konieczności wypłacania kapitału, osobiście wybrałbym akcje solidnej firmy która wypłaca coroczną dywidendę, można w miarę bezpiecznie uzyskać 7-8%,

Pozdrawiam
              • ahinger Re: lokaty 02.09.14, 15:09
                Jeśli chcesz inwestować w firmy na dywidendę to nie na naszej giełdzie. najlepiej na amerykańskiej. A jeżeli wolisz lokatę http://www.dobre-lokaty.com.pl to tutaj znajdziesz aktualne oferty.
                • Gość: mlody123 Re: lokaty IP: *.centertel.pl 02.09.14, 22:41
                  Z tymi lokatami to coś kiepsko szukacie - bzwbk ma 4% dla nowych środków z małymi haczykami, wystarczy otworzyć regulamin - lokata od 1tys - 500tys. Wcześniej miałem w meritum banku była oferta na 4%, jeszcze wcześniej miałem 4% w neobanku na 3 m-ce...

Obecnie troszkę za późno - zainwestowałbym w waluty - dolar w ciągu kilku miesięcy wzrósł z 3 zł do 3 ,21... I chyba jeszcze wzrośnie - jak Rosja się rozkręci na Ukrainie...
                  Spółki z wigu20 kupione na spadku... w ciągu krótkiego czasu można zarobić tyle co na lokacie... W mieszkania pod wynajem bym się nie bawił - społeczeństwo się starzeje, młodzi wyjechali albo już kupili własne m, starzy ludzie umierają-zostawią dużo mieszkań, jest rządowy program budowy tanich mieszkań pod wynajem, owszem za wynajem w ryczałcie zapłacisz 8,5% podatku a od lokaty 19%... Ale studenci często w wakacje płacą 50% czynszu albo wcale i jeśli trafimy na kogoś uczciwego to jako wynajmujący - prawo chroni lokatora....proszę poczytać procedury prawne aby kogoś wyrzucić gdy zaprzestanie nam płacić + czas do eksmisji... ceny mieszkań będą systematycznie spadać - obserwuje rynek deweloperski w Poznaniu - dużo mieszkań gotowych i nie sprzedanych - deweloperzy kupili działki na górce i nie mogą opuścić cen, mieszkania nowsze z rynku wtórnego i urządzone są tańsze niż te z dopłatą "golasy"... Ta tendencja będzie się utrzymywać - dlatego tak mało popularny jest Mdm - straszyli , że są limity na każdy rok jeśli chodzi o przyznawane dopłaty a okazuje się , że rok 2014 zakończy się nie wykorzystaniem puli powyżej 50% z puli dopłat...

Pozdrawiam i życzę dobrych i mądrych inwestycji
                • hankam Re: lokaty 04.09.14, 08:58
                  Czy ktoś może mi powiedzieć, jak się inwestuje w akcje na zagranicznych giełdach?
              • poczak12 Re: lokaty 04.09.14, 08:27
                Osobiście uważam że można zainwestować w lepsze lokaty np na 5% w skali roku i nie trzeba wcale inwestować w żadne spółki. http://www.celoszczedzanie.pl tu w rankingu czasem wskakują takie dobre oferty np na 5% i polecam wtedy w nie zainwestować.
            • Gość: sk Re: lokaty IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.14, 22:44
              Nie masz pojecia o bankach
      • emigrantkaaa Re: 100 - 200 tys. złotych gdzie? 26.02.14, 05:27
        Maćku, jak rozumiem, aby założyć lokatę rentierską w SK Banku, trzeba posiadać tam konto?
    • jaroslawzbydgoszczy Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 17.02.14, 11:16
      proponuje znaleźć dobry fundusz inwestycyjny i spokojnie czekać na zyski
      • Gość: ainafets Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: 109.95.25.* 17.02.14, 21:10
        jaroslawzbydgoszczy napisał:

> proponuje znaleźć dobry fundusz inwestycyjny i spokojnie czekać na zyski

Ja natomiast proponuję jak najdalej trzymać się od funduszy inwestycyjnych.
        Lepiej mniej zysku czyli lokata, ale za to pewnie i najlepiej w kilku bankach, powyżej 50.000 można spróbować negocjować oprocentowanie.
        • chiunki24 Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 18.02.14, 15:40
          Lokata oprocentowana na kilka procent nie generuje zysku.
          Odliczając inflację i podatek belki wychodzi się prawie na zero.

Mając na uwadze fakt ciągłego dodrukowywania pieniędzy przez rząd, oszczędzanie pieniędzy w jakiejkolwiek formie jest nieopłacalne. Z każdym rokiem oszczędności maleją pożerane przez inflację.

Dysponując kwotą 100-200 tys. kupiłbym nieruchomość na wynajem. Taka inwestycja generuje dodatni przepływ pieniężny, jest w miarę bezpieczna, a zyski są zabezpieczone przed inflacją. Jeśli inflacja rośnie wystarczy podnieść czynsz.
          Dodatkowo w momencie sprzedaży istnieje możliwość otrzymania zysku kapitałowego powstałego w wyniku wzrostu ceny nieruchomości.

Jedyny minus to mała płynność finansowa.
          • Gość: Inwestor Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.02.14, 17:43
            Lokata w nieruchomość to obecnie jeden z większych błędów (sam mam mieszkania na wynajem)Dlaczego - oto ryzyka
            - obecnie ceny wynajmu spadły
            - brak najemcy np.1-2 m-ce w roku
            - najemca nie płaci (nie takie proste go wyrzucić)
            - obecnie tendencja spadkowa cen na rynku nieruchomości i to się będzie utrzymywać
            - budowy mieszkań przez spółdzielnie (zakup mieszkania po kosztach budowy)
            W moim mieście widzę setki (jak nie tysiące) lokali czy mieszkań do wynajęcie od wielu,wielu miesięcy puste.Niestety nawet jak nikt nie wynajmuje ponosimy koszty czynszu,prądu i wody (mimo,że nie zużywamy to płacimy za to ,że możemy używać:))
            • chiunki24 Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 26.02.14, 08:24
              Nie proste wyrzucić? Wystawia się rzeczy na klatkę schodową, zmienia zamek i już, sprawa załatwiona.
              Gorzej jeśli lokator jest zameldowany. Tylko kto rozsądny pozwala się zameldować lokatorowi wyajmującemu mieszkanie??
              • Gość: franek Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.14, 18:23
                Jasne... Jak zmieni zamki to nawet nie wejdziesz do swojego mieszkania, a jak będziesz próbował to wezwie na ciebie policję że mu zakłócasz mir domowy..
                Musisz mieć wyrok eksmisyjny, albo mieć podpisane od wynajmującego notarialne poświdczenie że ma się gdzie wyprowadzić... Meldunek lub jego brak niewiele tu zmienia...
                • Gość: zulus'czaka Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.free.aero2.net.pl 27.02.14, 18:40
                  I to jest jeden z bzdurnych paragrafów dotyczący najmu mieszkań . Dlaczego chroni się nieuczciwych najemców ( i wielu im podobnych cwaniaków ) ??. Właściciel powinien mieć prawo po miesięcznym okresie wypowiedzenia najmu , właśnie na wywalenie na zbity pysk niechcianego lokatora . Chore prawo na to nie pozwala . Paranoja!
                  • Gość: franek Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.14, 18:55
                    Dlatego trzeba stosować zapisy o najmie okazjonalnym. Ale wiąże się to z obowiazkiem zgłoszenia do skarbówki, a niektórym jest żal kasy więc wynajmuja na czarno. A gdy trafią na nieuczciwego to jest problem i zgrzytanie zębami...
              • charlotte1991 Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 18.07.14, 22:17
                Wydaje mi się, ze Inwestor ma rację i inwestowanie w mieszkania na wynajem nie jest już tak opłacalne. Ja bym się bała, ze lokator nie będzie płacił i zdemoluje mi mieszkanie. Różnie przecież bywa. A wyrzucić kogoś z mieszkania mimo wszystko nie jest łatwo. Gdybym miała odłożone 200 tysięcy to wrzuciłabym je na jakąś miesięczną lokatę z dobrym oprocentowaniem. Na chwilę obecną moje zaskórniaki nie są tak pokaźne ale coś tam mam:) i szukam dla nich odpowiedniej lokaty. Niedawno rzuciła mi się w oczy lokata na piątkę w skoku wołomin. Oprocentowanie było dość wysokie bo chyba 5,5% a minimalny wkład wynosił 10 tysięcy.
                • Gość: niro Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.free.aero2.net.pl 19.07.14, 15:12
                  W SKOK Wołomin od dawna nie ma tak wysokiego oprocentowania lokat . Aktualnie jest ono na poziomie porównywalnym z bankami . Przykładowo taka lokata :
                  Lokata NOWA STAŁA 2014 (oprocentowanie stałe) o okresie oszczędzania
                  3 miesiące 3,20 %
                  4 miesiące 3,30%
                  6 miesięcy 3,20 %
          • x2468 Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 09.09.14, 23:11
            Nie masz pojęcia o pieniądzach. Rząd nie ma prawa "dodrukowywać pieniędzy". Przedostatni osioł to wie.
    • Gość: Inwestor Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.02.14, 17:36
      Nie będę reklamował banku (wystarczy poszukać takich ofert)natomiast osobiście zainwestowałem w lokatę podzieloną na część inwestycyjną i lokacyjną(bodajże 3% w skali roku lokata) Generalnie wyszło mi po roku 10%, więc miło.Dodam,że jeżeli inwestycja przyniesie straty,dostaje się zwrot zainwestowanej gotówki+odsetki z części lokacyjnej.Propozycje bywają różne ,ostatnio w 3 spółki na światowych giełdach,czasami jest w ropę.Natomiast jak wspomniałem,kapitału się nie traci,jest to ryzyko banku.
    • Gość: bożka Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.14, 17:38
      Idź do Skoku od dziś lokaty powyżej 5%
      • zubebe Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 30.08.14, 11:14
        Można wpłacić na konto do dowolnego banku w Egipcie odsetki na ten moment 9% w skali roku w walucie miejscowej funt egipski Le pozdrawiam :)
    • Gość: bożka Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.14, 17:39
      Skoku Wołomin, tylko u nich.
    • Gość: zulus'czaka Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.play-internet.pl 08.08.14, 13:29
      Berni , nie spamuj ! Te lokaty które polecasz to produkty powiązane , warunkowe, krótkoterminowe i o ograniczonej kwocie . Zatem nie dla każdego , a już na pewno nie dla założyciela wątku .
    • tata3ki Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 14.08.14, 00:48
      Inwestujcie/oszczędzajcie sami stosując proste zasady Warrena Buffetta. Jedyny od ponad 40lat regularnie zarabia ze średnią z tych lat ponad 20%rocznie (wysoki wynik dzięki specyfice rynku w USA z dużym udziałem firm globalnych).

Główne zyski z inwestycji długoterminowej są z dywidend, a nie z końcowej zmiany ceny akcji! OFE mają jedną wadę - zbyt wysokie koszty prowadzenia rachunku. Strategia inwestycyjna ze wszech miar słuszna. Nie wiedzieć czemu NIKT w dyskusjach nie podniósł tematu skumulowanych przez ponad 40lat dywidend.

Jak zrobić to samo, lecz bardzo tanio?
      Zakładamy darmowe konto maklerskie i kupujemy regularnie spółki dywidendowe.
      Zainteresowanych pomocą w wyborze solidnych spółek dywidendowych zapraszam do kontaktu: tom.jarocki(malpa)prokonto.pl
      DARMOWA PORADA - wskazanie darmowego konta bez opłaty minimalnej od transakcji lub z najniższą na rynku (zakup za niskie kwoty nie skutkuje pobraniem wysokiej procentowo prowizji). Wskażę także możliwość ucieczki od podatku Belki dla części kwoty inwestycji.

Kilkanaście spółek wypłaciło w 2014r. 8-10% dywidendy, a zdarzyły się przypadki ponad 10%.
      Wiele spółek wypłaciło 2razy więcej dywidendy, niż można otrzymać z najlepszej lokaty bankowej!
      • Gość: zulus'czaka Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.free.aero2.net.pl 15.08.14, 23:01
        tata3ki napisal :
        > Kilkanaście spółek wypłaciło w 2014r. 8-10% dywidendy, a zdarzyły się przypadki
        > ponad 10%.
        Kolejny bajkopisarz na forum . Żadna ze spółek GPW nie wypłaciła w tym roku dywidendy powyżej 7 %. Jedynie kilka spółek w tym względzie dało więcej niż dobre lokaty bankowe . Tu są konkrety : finanse.wp.pl/gielda-dywidendy.html?ticaid=113456
    • antyk-acap Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 18.08.14, 17:53
      W akcje firm lotniczych. Plus oczywiście dywersyfikacja. Dlaczego lotniczych? Słyszałeś o korkach na autostradach? Okazało się że Polacy chcą podróżować. Tyle że autostrady to kiepski pomysł. tego nie zmienią nawet otwarte bramki. Wyjście jest gdzie indziej - w transporcie publicznym. Czyli pociągach i samolotach. Gdybym miał rekomendować jakąś branżę to transport publiczny. UWAGA! Nie jest to zawodowa rekomendacja.
      • jolaniebieska Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 20.08.14, 13:38
        najlepszą lokatę dla dużej kwoty na tą chwilę ma chyba getin - 3.6 % na 6 miesięcy

_ _
        przewóz psów i paczek do Anglii
    • Gość: moron SKOK to tylko z dachu IP: *.si.res.rr.com 23.08.14, 20:19
    • maegwathien Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 27.08.14, 13:44
      gdybym dysponowała taką gotówką to prawdopodobnie zakupiłabym działkę/działki. w tej chwili sinusoida liczy dołki więc inwestycja na kilka lat, ale pewna, że przyniesie zyski
      • zelda87 Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 27.08.14, 15:14
        Dobrą inwestycją wg mnie byłoby mieszkanie które można wynająć. Wówczas masz co miesiąc do ręki więcej kasy niż na lokatach dostępnych w banku. Dajmy na to w Katowicach mieszkanie 2 pokojowe na dobrym osiedlu kosztuje 160 tys. Myślę że 1000 zł odstępnego przy 2 pokojach to jest akurat (studenci po 2 osoby w pokoju). Na lokacie raczej nie wyciągniesz 1000 zł miesięcznie z tej kwoty.
        • Gość: inwestor Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.e-wro.net.pl 28.08.14, 21:16
          Za rok, to mieszkanie będzie warte ok. 150 000zł, a za dwa lata ok. 140 000zł.
          20 000 zł stracić w dwa lata...super sprawa!
          • maro34 Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 31.08.14, 06:42
            To brednie, ceny nieruchomosci rosną z roku na rok. w Katowicach tez. Nie ma żadnego powodu zeby mieszkanie było warte 140 tys za 2 lata. Poza tym realna strata jest przy sprzedaży a nie w zależności od cen ofertowych w agencjach nieruchomosci
            • Gość: inwestor Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.e-wro.net.pl 31.08.14, 12:37
              -ogromna ucieczka Polaków z Tuskolandii
              -pokolenie powojenne właśnie zaczyna wymierać, będzie bardzo dużo wolnych mieszkań
              -za 4 miesiące już trzeba mieć 10% wkładu własnego, coraz mniej osób może podpisać umowę kredytową
              -kto chciał kupić, to już kupił
              -demograficzna zapaść, coraz mniej Polaków, w roku 2015 będzie o 50% mniej studentów niż było w roku 2000

takie są fakty

ceny mieszkań spadają od 2008 roku, średnio ok. 3-4% na rok
              • x2468 Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 09.09.14, 23:22
                O faktach nie masz pojęcia. Liczba emigrantów była najwyższa w latach 2006-2007.Wtedy w jednym roku wyjechało około 0,5 miliona osób w drugim prawie 400000 i osiągnęła liczbę około 2,3 miliona. Tego rekordu do dnia dzisiejszego nie przekroczono.
        • jaga1808 Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 29.08.14, 16:39
          od tego tysiąca musisz jeszcze odliczyć czynsz ok 300-350 zł i już tak kolorowe nie jest. Zysk porównywalny z lokatą
          • Gość: Paweł Mieszkanie na wynajem mniej opłacalne od lokaty. IP: *.centertel.pl 29.08.14, 18:41
            A i to tylko do warunkiem, że mieszkanie uda się wynająć cały czas, przez przestojów, najemca będzie płacił oraz nie zdewastuje mieszkania. I jeszcze wokół tego biznesu trzeba chodzić, doglądać, a to zajmuje czas.
          • piotrgagarin Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 12.09.14, 10:50
            dojdzie też remont mieszkania raz na rok i mebli jak będziesz miał żywiołowych studentów to zmiana mieszkańców i szukanie następnych, wtedy z własnej kieszeni czynsz itd itd
      • Gość: cv Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.204.168.190.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.08.14, 12:41
        Mieskzanie hmmm... z jednej strony tak, zdrugiej zaś... już Iwestor odpowiedział dlaczego to może być ryzykowne. Wg mnie można zainwestować np. w lokal pod usługi. na to jest popyt.
    • Gość: ZIZI Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: 1.125.213.* 29.08.14, 00:09
      KUPUJ ZLOTO I SREBRO TO JEST INWESTYCJA NA DLUGI OKRES
    • elizabethap Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 29.08.14, 15:06
      W pokoju najlepiej zainwestować w nieruchomości, które potem można podnająć. Na czas wojny w sztabki złota
    • Gość: 100 tys Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.214.136.195.macrosat.pl 29.08.14, 21:38
      Ja od kilkunastu miesięcy inwestuję w Idea Bank Czarneckiego. Dają najwyższe oprocentowanie w Polsce. Teraz mam lokatę na 3,75% na 4 miesiące (oprocentowanie w skali roku). Nie zrażam się że bank Czarneckiego bo lokaty bankowe są zabezpieczane BFG do 100 kEUR. Lepszej lokaty na razie nie ma (oczywiście jest pełno reklam o lokatach nawet do 5% ale uwaga - to ściema - możesz tam najczęściej zainwestować max 10 000 zł i musisz założyć konto - to chwyt reklamowy żerujący na klientach którzy nie czytają informacji drobnym drukiem)

Pozdrawiam
      • Gość: Magda Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.14, 21:58
        A ja proponuję jako alternatywę do banków - kupno ziemi zaraz po "odrolnieniu" i przekształceniu na zabudowę. Można kupić za 25-30 PLN/metr a po paru latach sprzedać za 4 razy tyle (albo i więcej w zależności od lokalizacji). Która lokata/akcje dadzą taką stopę zwrotu? :)
        m.
    • Gość: konsultant Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.08.14, 22:05
      proponuję ciekawe i dobrze zabezpieczone obligacje polskich firm - nawet 9-10% w skali roku, po więcej informacji proszę o kontakt mailowy - bewiser@interia.pl
    • Gość: Tom Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.14, 22:57
      Proponuje w sztabki złota. Najpewniejszą i najtańszą ofertę ma Mennica Małopolska- możesz kupić sam kruszec z minimalną marżą. I zostawiasz pieniądze w kraju a nie dajesz zarobić obcym banksterom.
    • techbud176 SKOKI - ograniczone zaufanie 30.08.14, 06:24
      W SKOKACH miesza Jarosław Kaczyński a on jeszcze nic dobrego dla Polski nie zrobił.
      • Gość: antyPOwiec Re: SKOKI - ograniczone zaufanie IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.14, 10:48
        A co dobrego w takim razie zrobił Tusk?
        • x2468 Re: SKOKI - ograniczone zaufanie 09.09.14, 23:37
          wybudował 4 tysiące dróg szybkiego ruchu i autostrad, setki mostów i obwodnic, tysiące, "orlików", stadiony, dwa porty ,podniósł jak nikt uposażenia lekarzy i nauczycieli, skasował areszty wydobywcze i okradanie państwa przez kk. I to wszystko w czasie światowego kryzysu gospodarczego. Do tego,jak by ci było mało podniósł PKB Polski o około 30%.
          A teraz napisz czego dokonał kaczy rząd. wypędzenie z Polski prawie miliona ludzi to chyba nie jest sukces podobnie jak sterowanie które również nie szło im(rodzinie Kaczyńskich) zbyt zgrabnie:
          s1.manifo.com/usr/2/22/a3/manager/kaczynscy1267803880.jpg
      • zielona-galazka ####SKOKI - nieograniczony brak zaufania#### 16.09.14, 09:23
    • bea.32 Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 30.08.14, 10:33
      Warto inwestować w ziemię. Polecam Ci działki w Suchym Dworze, od grupy TS Invest.
    • jarek.1982 Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 30.08.14, 19:04
      moim zdaniem znależć wspólnika i zainwestować a
      w eksport towaru za granice
      • Gość: RE Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.vtelecom.pl 30.08.14, 20:17
        Chcesz zarobić polecam Fundusze Inwestycyjne z Union Inwestment . Pronuje UniKorona Pieniężne. Są to fundusze pieniężne o niskim ryzyku. Zarobić można ok. 4- 5 % w skali roku. Do tego możesz założyć sobie konto z dostępem do konta przez internet i będziesz na bieżąco obserwował ile zarabiasz. Punktem odniesienia tego funduszu są lokaty 3 miesięczne. Na próbę możesz zainwestować mniejszą kwotę, żeby zobaczyć na czym to polega i porównać Sobie ile zarobiłeś przez ten czas na funduszach a ile na zwykłej lokacie. Jeśli chcesz w dzisiejszych czasach zarobić to tylko inwestując w TFI lub w nieruchomości.
    • bofhus Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? 30.08.14, 20:28
      Meritum Bank daje 3.6% na rok, normalna lokata bez żadnych promocji czy warunków.
    • Gość: xyz Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.play-internet.pl 01.09.14, 07:47
      EXPANDER zakłada w MERITUM banku lokaty miesięczne na 5,1% -od 30.000 do 50.000zł,a jeśli nie chcesz korzystać z pośrednictwa expandera to załóż sam w aliorze -2 miesiące 5%.
      Merutum ma gwarancje BFG do 100.000 euro
    • Gość: ml Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.09.14, 23:08
      zloto albo frank mozna isc w ciemno trudne czasy dla swiata. druga opcja mieszkanie na wynajem tylko nie miesieczny a okazjonalny dla firm podatek 8% badz ustawo zwolniony z podatku
    • Gość: Stefan Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.play-internet.pl 03.09.14, 09:13
      Moje doswiadczenie:
      i. Inwestowanie na gieldzie ok. 15 lat (gl. kontrakty terminowe i obligacje)
      ii. Posiadacz 2 mieszkan, z ktorych jedno wynajmowane
      iii. Edukacja w finansach

Zalozmy ze mamy 200tys zl, z ktorych co najmniej polowy nie bedziemy potrzebowali przez kilka lat

Sugerowalbym
      1. Rozwazyc ulokowanie polowy za granica - w instrument mozliwie niezalezny od polskiej waluty, kondycji polskiej gospodarki, np. w jakis niskoprowizyjny! fundusz indeksowy (prowizja roczna ponizej 0.5%)
      Dlug Polski sie zwieksza, w pewnym momencie moze okazac sie ze 'krol jest nagi', a urzednicy, gornicy, mundurowi, nauczyciele i inni 'rowniejsi' beda ciagle żądac... -zaglosuja na tego kto powiem 'dam' w kolejnych wyborach, a z czego da? Z ... oszczednosci tych ktorzy maja -> wyzsze podatki od nieruchomosci, (niejawne od) oszczednosci, rozne zawlaszczenia jak to z OFE...

2. W kraju wzialbym pod uwage obligacje korporacyjne - zakup notowanych na gieldzie obligacji min 5 firm (z roznych branz), najlepiej zabezpieczonych majatkiem np. w postaci nieruchomosci
      Odradzalbym natomiast zakup mieszkania - nie daje to zarobku wyzszego niz obligacje a trza sie narobic i sa roznie ryzyka - oto co radzilem znajomej w temacie zakupu m. w Trojmiescie, ale odnosi sie to i do innych miast
      docs.google.com/document/d/17_9PA3JHnvVhbgA1yBnGvslDcScZAeA51d2UOzZybFc/pub
      Polecam unikanie inwestycji o wysokich kosztach wejscia+utrzymania+wyjscia; sprzedajac cos takiego ludziom pokazuje sie wykresiki potencjalnie najlepszych wynikow ktore MOGLIBY zrealizowac w przeszlosci, nie pokazuje sie natomiast REALNYCH KOSZTOW ktore beda musieli poniesc...
    • Gość: satoshi Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.opera-mini.net 03.09.14, 11:26
      Tylko mieszkania.
    • Gość: raf Re: Inwestycja 100 - 200 tys. złotych gdzie? IP: *.play-internet.pl 03.09.14, 18:23
      Inwestowanie znacząco w definicji różni się od deponowania pieniędzy. Jeśli chcesz chronić przed inflacją - rachunek vs lokata, jeśli pomnażać - różne formy inwestycyjne, struktury, akcje, papiery skarbowe etc...
      • Gość: Zibi76 Kupno rubla w inkantorze IP: *.inqbator.poznan.pl 04.09.14, 08:36
        Ja wiem że może to mało popularne ale może być bardzo opłacalne.
        Rubel ostatnio jest na historycznych minimach. Za część kupiłbym Ruble w inkantor.pl.
        Nie ma bata Putin będzie musiał odpuścić Ukrainie.
        A wiadomo kupuje się jak się leje (krew na walucie) - Jak to mówią - kto nie ryzukuje ten nie pije szmapana.
        • Gość: Borec Re: Kupno rubla w inkantorze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.09.14, 08:53
          Gość portalu: Zibi76 napisał(a):
          > Nie ma bata Putin będzie musiał odpuścić Ukrainie.

Oczywiscie. Ale opuszczenie Polski zajelo ruskom 50 lat :)

> Ja wiem że może to mało popularne ale może być bardzo opłacalne.
          > Rubel ostatnio jest na historycznych minimach.

W gre wchodzi dluuuuuuuugoterminowa inwestycja :D
          • iskram Re: Kupno rubla w inkantorze 20.09.14, 11:58
            Kup działkę i pomyśl !
        • zielona-galazka Re: to ile rubli juz kupiles, Zibi? 16.09.14, 09:22
          Gość portalu: Zibi76 napisał(a):

> Ja wiem że może to mało popularne ale może być bardzo opłacalne.
          > Rubel ostatnio jest na historycznych minimach. Za część kupiłbym Ruble w h> ttp://inkantor.pl.
          > Nie ma bata Putin będzie musiał odpuścić Ukrainie.

Ruscy nie odpuscili Ukrainie przez ostatnie kilkaset lat. I nie odpusci. Zbyt dlugoterminowa inwestycja w porownaniu z czasem ktory jeszcze przezyje.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka