Dodaj do ulubionych

Finanse w Podróży

08.10.14, 11:24
Cześć, jak radzicie sobie z finansami jak wybieracie się podróż? Do tej pory moje podróże nigdy nie trwały dłużej niż 3 tygodnie i łatwiej było zaplanować budżet. Tym razem wyjeżdżam na dwa miesiące do Azji. Jaki jest waszym zdaniem najlepszy sposób, żeby zapanować na finansami?

Ja nigdy nie trzymam pieniędzy w jednym miejscu kiedy jestem w podróży. Uważam, że to zbyt niebezpieczne. Tak jak to w zestawieniu zostało pokazane od tego co się bardziej opłaca
zwykle zależy dokąd się wybieramy. Są jednak uniwersalne metody jak nie dać się ograbić. Jeśli karta walutowa to taka, której transakcje nie będą dziesiątki razy przewalutowywane. Kredytowa też jest potrzebna, kiedy np. chcemy wynająć auto, albo zarezerwować hotel. No ale najważniejsze jest chyba dobre konto internetowe, które pozwoli nam w sposób szybki i bezpieczny manewrować środkami.

Ja od dłuższego już czasu korzystam ze sprawdzonych i co najważniejsze darmowych produktów finansowych takich jak:

- konto podstawowe w mBanku od 7 lat bez żadnych kosztów
- karty walutowe AliorBanku (USD - na Azję, EUR - na Europę), karty są bezpłatne a dodatkowo można zdefiniować automatyczne zlecenia kupna i sprzedaży waluty po interesującym nas kursie. Poza tym korzystne przewalutowanie bez dodatkowych prowizji
- karta kredytowa WizzAir - pozwala mi zbierać punkty dzięki czemu po Europie zaliczyłem już kilka darmowych przelotów.

Model się sprawdza i wcale nie jest to skomplikowane czy trudne do ogarnięcie i finanse organizuję w ten sposób: LifeTrip
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka