Dodaj do ulubionych

zmienne oprocentowanie

20.12.04, 11:24
Proszę o informację dotyczącą zmiennego oprocentowania kredytu - co oznacza
dla mnie wybór takiej opcji. Ile razy w roku bank może zmieniać
oprocentowanie (czy są jakieś ograniczenia?). Mam kredyt w dolarach,
cieszyłam się że przez jakiś czas będę pałcić mniej ze względu na to że
kiepsko stoi, a tu co raz dostaję info z banku o podwyższeniu oprocentowania -
początkowo było ok.3,68 a teraz jest 4,60. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • pawel.usielski Re: zmienne oprocentowanie 20.12.04, 12:20
      Dzień dobry,
      Zmienne oprocentowanie kredytu hipotecznego indeksowanego do waluty obcej,
      najczęściej składa się z dwóch składników – stałego (określonej w umowie marży
      banku, która uzależniona jest od stopnia ryzyka wynikającego z oceny zdolności
      kredytowej, wiarygodności kredytowej, waluty kredytu, wartości nieruchomości,
      celu kredytu oraz sposobu jego zabezpieczenia) oraz zmiennego, odnoszącego się
      do jakiegoś wskaźnika rynkowego – co również precyzować winna umowa kredytu lub
      jego regulamin.

W DomBanku, część zmienna - Indeks DBD (dla USD) dla każdego kwartału
      kalendarzowego oblicza się jako arytmetyczną średnią stawek LIBOR 3m (dla lokat
      międzybankowych trzymiesięcznych), obowiązujących w dniach roboczych w okresie
      od 26 dnia miesiąca zamykającego kwartał poprzedzający ostatni kwartał
      kalendarzowy do 25 dnia miesiąca kończącego kwartał poprzedni.

Indeks DBD dla każdego miesiąca oblicza się jako średnią arytmetyczną stawek
      LIBOR 3m, obowiązujących w dniach roboczych w okresie liczonym od 26 dnia
      miesiąca, poprzedzającego miesiąc ostatni do 25 dnia miesiąca poprzedzającego
      zmianę.

Indeks DBD ulega zmianie zgodnie z następującymi zasadami:

a)Indeks DBD ulega zmianie w okresach kwartalnych, w przypadku, gdy bieżąca
      wartość Indeksu jest różna od obowiązującej poprzednio o przynajmniej 0,1
      punktu procentowego i obowiązuje od 1 dnia kalendarzowego kwartału.

b)Indeks DBD ulega zmianie w okresach miesięcznych i obowiązuje od pierwszego
      dnia miesiąca, jeżeli wartość Indeksu jest różna od obowiązującej stawki
      Indeksu DBD o przynajmniej 0,25 punktu procentowego.

c)W przypadkach określonych w pkt. a) i b) Indeks DBD przyjmuje wartość
      obliczoną jako średnia arytmetyczna stawek LIBOR 3m dla ww. okresów.

d)W kwartałach, w których nastąpiła zmiana Indeksu DBD w okresach krótszych niż
      kwartalne, sprawdzenie czy występuje konieczność zmiany Indeksu na koniec
      kwartału kalendarzowego odbywa się poprzez porównanie średnich arytmetycznych
      stawek LIBOR 3m, obowiązujących w dniach roboczych w okresie od 26 dnia
      miesiąca, poprzedzającego ostatnią zmianę do 25 dnia miesiąca kończącego
      kwartał kalendarzowy

Z poważaniem,
      Paweł Usielski
      • narodowy1 Re: zmienne oprocentowanie 20.12.04, 18:34
        W obecnej sytuacji gospodarczej USA oprocentowanie kredytow hipotecznych bedzie
        roslo dlatego, ze obecnie jest na samym dnie. W obec tego im szybciej tym
        lepiej trzeba przefinansowac zmienny kredyt na staly i spac spokojnie
        obserwujac jak dolar traci na wartosci a oprocentowanie kredytu w dolarach
        rosnie az do 15% na skutek zlej sytuacji gospodarki USA.
        • lajkonik521 Re: zmienne oprocentowanie 21.12.04, 21:39
          narodowy1 napisał:

> [ciach, bo o Ameryce]
          > W obec tego im szybciej tym
          > lepiej trzeba przefinansowac zmienny kredyt na staly i spac spokojnie
          > obserwujac jak dolar traci na wartosci a oprocentowanie kredytu w dolarach
          > rosnie az do 15% na skutek zlej sytuacji gospodarki USA.

Kolego Narodowy,
          Czy chcesz powiedzieć, że gdybym ja miał bank (żebyś ty wiedział jak ja bym
          chciał) i miał naszej przedpościance zmienić stawkę oprocentowania ze zmiennej
          na stałą, to bym postapil tak idiotycznie jak przewidujesz w swoim scenariuszu?
          Ona miałaby spać spokojnie, a ja co spoko straty??? Mieści ci się to w głowie???
          No bank musiałby byc skończonym idiotą, wówczas tak. Przecież wiesz, ze there's
          no dinners for free.

Otóż ustaliłbym Przedposciance stawkę stałą, OK. Ale na odpowiednio wyzszym
          poziomie, zeby sobie zabezpieczyc przyszłe dochody (na wypadek gdyby stawki
          rynkowe nadal rosły, żebym nie został za bardzo w tyle ze stałą stawką
          przedposcianki). Nic za nic.

Jaka na to rada - moim zdaniem żadna. Po prostu trzeba mieć szczęście, to jest
          totolotek. Niektórzy trawią w górkę inni w dołek. A ja jak zwykle - raz pod
          wozem, a drugi raz też pod wozem. Ale staram sie nie udzielać cienkich rad.

Pozdrawiam

L.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka