Dodaj do ulubionych

karta kredytowa

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.07.02, 07:37
Mozecie mi powiedzcie czy oplaca sie dokonywac platnosci za granica- karta
kredytowa VISA? Czy moze lepiej wziac gotowke? Podobno zadnych prowizji nie
ma za transakcje bezgotowkowe ale zastanawiam sie jak sie wychodzi na tych
wszystkich przeliczeniach Euro?
Obserwuj wątek
    • skowi Re: karta kredytowa 21.07.02, 07:28
      Gość portalu: monika napisał(a):

> Mozecie mi powiedzcie czy oplaca sie dokonywac platnosci za granica- karta
      > kredytowa VISA? Czy moze lepiej wziac gotowke? Podobno zadnych prowizji nie
      > ma za transakcje bezgotowkowe ale zastanawiam sie jak sie wychodzi na tych
      > wszystkich przeliczeniach Euro?

Karta na pewno jest wygodniej, bo nie musisz nosic gotowki. Ale uwazaj - karty
      czasem nie dzialaja! Wez ze soba przynajmniej 2, a najlepiej 3 karty roznych
      bankow i w roznych systemach platniczych. Przygotuj tez sobie numery telefonow
      do zastrzegania kart w swoim banku, jak masz wypukla karte to rowniez do
      PolCardu (czasami sa duzo szybsi niz nieruchawe banki).

Co do prowizji za transakcje bezgotowkowe - nie ma "podobno", jest tabela oplat
      z banku i koniec. Aczkolwiek nie slyszalem o karcie kredytowej, przy ktorej
      bylaby taka prowizja. Co innego karta charge (obciazeniowa) - tu dla odmiany
      niemal zawsze jest taka prowizja. Bezprowizyjne charge sa w Polsce w Pekao SA,
      LG Petro i Fortis Banku.

Co do przelicznikow - jak jedziesz do strefy Euro, to lepiej wziac karte z
      Europay (Mastercard lub Maestro), bo unikasz podwojnego przeliczania. Jak do
      USA, to lepiej Vise. A jak do innej czesci swiata - nie ma to wlasciwie
      znaczenia. I tak lepiej jest miec obie.
      O ile wiem, najkorzystniejsze przeliczniki kursowe ma Diners Club - ale sam nie
      sprawdzalem, wiec nie moge powiedziec na 100%.

Generalnie przeliczanie dziala tak:

waluta miejscowa -> USD -> PLN w przypadku Visy.
      Pierwsze przewalutowanie po ichnim kursie, a drugie po kursie Twojego banku.
      Bank dostaje kwote obciazenia w USD, przelicza i obciaza Twoje konto.

waluta miejscowa -> EUR -> PLN - analogicznie w przypadku Europay.

Wszystko powinno byc zreszta sprecyzowane w regulaminie kartowym Twojego banku -
      niech Ci dadza i sobie sprawdzisz. Uwazaj na Mastercard z Citi - o ile wiem,
      jest przeliczany przez USD tak jak Visa.

ukłony
      -skowi-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka