anmari77 03.08.05, 09:36 Niedługo szczęśliwie spłacę kredyt hipoteczny i bank zwóci mi mój podpisany weksel. W związku z tym mam pytanie. Co mam zrobić z tym wekslem? Zachować na pamiątkę czy zniszczyć? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel.usielski Re: weksel własny inblanco 03.08.05, 11:28 Dzień dobry, Część z Banków (w tym „DomBank”) da bezpieczeństwa Klienta automatycznie niszczy komisyjnie weksel po całkowitej spłacie (w Banku znajduje się protokół zniszczenia weksla, którego Kredytobiorca może dostać odpis) chyba, że Klient wyraźnie poprosi o jego zwrot. Weksel, jeżeli zostanie zwrócony powinien mieć pieczątkę „anulowany” i staje się przez to bezuzytecznym, jeżeli nie miałby jej to proponowałbym go zniszczyć, bo istnieje wtedy możliwość wykorzystania przez niewłaściwa osobę w sytuacji np. zgubienia go (bo weksel in blanco jest szczególnym rodzajem weksla, zawierającym tylko niektóre elementy weksla, jednak musi być podpisany przez wystawcę – a brak na nim np. beneficjenta). Z poważaniem, Paweł Usielski Odpowiedz Link Zgłoś
anmari77 Re: weksel własny inblanco 03.08.05, 14:20 Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś