Dodaj do ulubionych

Komornik..........

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.09.05, 08:29
Czy komornik oprócz stanu mojego konta może dostać też np.informacje nt.historii mojego konta?
Zmieniłem bank , przesłałem pienidze z dotychczasowego banku na inne konto i ciekawi mnie czy komornik może w łatwy sposób dojść gdzie są pieniądze?
Dziękuję za info.
g,
Obserwuj wątek
    • Gość: odpowiedz Re: Komornik.......... IP: *.u.wavenet.pl 30.09.05, 08:59
      komornik zna stan Twojego konta? pierwsze slysze...

komornik wyslyla do banku "zajecie komornicze" i pieniadze jakie wplyna na Twoje
      konto zostana automatycznie sciagniete na poczet zajecia

• Gość: franki Re: Komornik.......... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.09.05, 11:30
      Czyli informacje np.skąd pochodzą pieniądze na koncie ( kto jest moim pracodawcą ) nie będą mu przez bank udzielone?

g,
      • Gość: Pooc Re: Komornik.......... IP: 62.87.128.* 30.09.05, 11:36
        O takie rzeczy komornik pyta Urząd Skarbowy a nie bank. Dopiero później może
        wystąpić z zapytaniami do banku.
        A jeśli ukrywasz majątek to pociągnie Cię do prokuratury.
    • Gość: leszek Re: Komornik.......... IP: *.catv.net.pl 02.10.05, 15:03
      a wogóle jak to jest z tym komornikiem.Mam zadłuzenie i komornik ściaga mi 50%
      pensji.Chciałbym aby to było mniej bo zostaje mi na życie 602 zł
      miesiecznie.Ten komornik przyjmuje interesantów dwa razy w tygodniu po 5
      godzin.Nie mozna się tam dodzwonić.Chciałbym wiedzieć jakie mam prawa.Nie chce
      sie wymigać od płacenia ani ukrywać,zależy mi na czystym koncie ale chyba mogę
      negocjować co nieco?gdzie ,u kogo dowiedzieć się mam?
      • Gość: zosia Re: Komornik.......... IP: *.aster.pl 06.10.05, 21:17
        komornik działa w majestacie prawa. poczytaj ustawę o komornikach. mozesz zawsze
        sprobowac sie z nim dogadac, albo z samym wierzycielem
    • Gość: komornik Re: Komornik.......... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.10.05, 01:35
      oczywiście, że istnieje mozliwość ustalenia aktulanego miejsca pracy (ZUS) i
      zobowiązania banku do przesłania historii rachunku. Komornik bez problemu
      ustali twoje wierzytelności, gdyż jako organ egzekucyjny łamie tak tajemnicę
      bankową jak i skarbową. To tylko kwiestia czasum któa działa na Twoją
      niekorzyść (odsetki płyną, oj płyną...)Pytanie czy zabawa w myszka i kotka nie
      zaszkodzi czy w przyszłości (po co figurować w rejestrze dłużników lub mieć
      same minusy w biurze informacji kredytowej). A potem martwicie się że nikt nie
      chce dać kredytów, że są drogie a ten komornik to tylko ten zły co mnie
      nachodzi. Trochę godności i zamokrytycyznu - po prostu płacić swoje
      zobowiązania...nawet ratalnie komornikowi. Przecież do pudła nas nie wsadzi i
      nie ugryzie...Pozdro
    • jasna_79 Re: Komornik.......... 09.10.05, 13:15
      Tajemnica bankowa wobec komornika nie istnieje. Art. 105 ust 1 pkt 2 lit ł ustawy Prawo Bankowe - bank ma obowiązek udzielić informacji na żądanie komornika sądowego. Podobnie regulacja kpc o informacjach niezbędnych do prowadzenia postępowania egzekucyjnego obejmuje banki jako zobowiązane do udzielenia informacji. Na pocieszenie dodam, że z kolei Prawo bankowe nic nie mówi o udzielaniu informacji na żądanie organu prowadzącego egzekucję administracyjną. Wspaniała ustawa.

Co do kont, z którch lub na które wpłacane są pieniądze - w systemie Elixir je widać, tak więc kiedy komornik wzywa bank na piśmie do udzielenia informacji o wszystkich znanych bankowi kontach dłużnika, bank rad nie rad przeszukuje historię konta albo rachunku umowy kredytu i wyłapuje te numery i podaje. Ma na to 7 dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka