Dodaj do ulubionych

Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?....

10.05.06, 22:49
kredyt na 30 lat, mieszkanie 279 tys pln (100% wkład banku), rata 1139 pln

Wibor 1,56% + marża 1,32 %, 0% prowizji udzielenia kredytu, 0 opłat za
przygotwanie wniosku, ubezpieczenie pomostowe 3,5% od 15%, uebzpieczenie do
czasu wpisu w KW 0,96%, przewalutowanie na PLN 0%, 0% za spłate wczesniejszą
po 3 latach , 0% za podwyższenie kredytu

ale za to brak wyceny mieszkania przez Banku ;-(

Co sądzicie?

Może macie jakieś wieści o lepszych warunkach? Chętnie się zapoznam wink
Pozdrawiam,
Robert
Obserwuj wątek
    • wieslaw.tomczyk Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 10.05.06, 23:44
      Proszę o kontakt. Na pierwszy rzut oka widzę że jest możliwość w innym banku. Jestem pod telefonem lub mailem.
      -----------
      Wiesław Tomczyk
      Creditfield
      tel: 501 405 111
      e-mail: wieslaw.tomczyk@creditfield.pl
      Doradztwo - bezpłatnie
    • zbooycerz Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 11.05.06, 10:08
      ogolnie niezle
      nie ma polisy na zycie?

moze z uwagi na wysokosc kredytu daloby sie cosik wynegocjowac

np mBank dalby 2.45% ale jest prowizja 1% i pewno zdolnosci tam nie macie

Fortis bazuje na LIBOR 6M, teraz placicie wiecej, ale jak stopy zaczna spadac
      bedziecie mieli nizej niz ci co maja na LIBOR 3M... co kto lubi

pzdr
      • jacieniepierdziu Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 11.05.06, 22:01
        hej,
        o polisie nic nie mówili. W sumie trzeba by to przeliczyć: różnica 0,40% czy
        2790 pln (1% prowizji)... jakby to na lekko policzyć to 0,40% to jest 1116 pln
        zaś tutaj trochę więcej... ale pewnie źle to liczę.

a 2,45% mbanku to tak standard czy do negocjacji?

no i chyba mbank ma trochę więcej opłat...chyba że się mylę
        • kajka777 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 11.05.06, 22:28
          jacieniepierdziu napisał:

> >
          > a 2,45% mbanku to tak standard czy do negocjacji?

standard z kartą z miesięcznika Ładny Dom

>
          > no i chyba mbank ma trochę więcej opłat...chyba że się mylę

prowizja 1%, weksle 0,10%, ubezpieczenie niskiego wkładu 3,5%. dO czasu
          wpisania hipoteki 1% wiecej.

wcześniejsza spłata i przewalutowanie dowolne 0zł w dowolnym momencie.
          nie ma ubezpieczeń na życie

• ziut19 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 11.05.06, 22:30
          Marza powinna byc 1,2%. Takie sa warunki dla kredytow powyzej 200.000. Ponadto
          w przypadku rat malejacych nie ma ubezpieczenia niskiego wkladu.
          • kajka777 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 11.05.06, 22:52
            ziut19 napisał:

> Ponadto
            > w przypadku rat malejacych nie ma ubezpieczenia niskiego wkladu.

Czy piszesz o mBanku? bo jak tak, to jest to ubezpieczenie bez względu na
            rodzja rat
            • ziut19 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 11.05.06, 23:02
              Nie Kajkosmile tym razem o Fortisie. Przeciez mBank ciagle jeszcze nie ma stalej
              marzy.
              • jacieniepierdziu Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 11.05.06, 23:11
                no to jeśli jest faktycznie tak (a nigdzie tego nie znalazłem) to warto sie nad
                tym pochylić bo w fortisie to uebzpieczenie to 3,5% od 15% wartości mieszkania
                (jakieś 1344pln). warto się chyba pochylić nad takim kąskiem...?

a czy ubezpiecznie do czasu wpisu do KW 0.96% to standard czy są mniejsze u
                innych?
                • ziut19 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 12.05.06, 08:56
                  Brak ubezpieczenia niskiego wkladu to standard. Co do marzy, to ... nie wiem.
                  Ja mam takie warunki dla swoich klientow. Nie wiem jak wyglada to bezposrednio
                  w banku. Ale skoro jest taka mozliwosc to wa
                  lcz o nia.
              • kajka777 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 11.05.06, 23:59
                ziut19 napisał:

> Nie Kajkosmile tym razem o Fortisie. Przeciez mBank ciagle jeszcze nie ma stalej
                > marzy.

no właśnie, właśnie smile Tak sie chciałam upewnić, bo się wzięłam i zaskoczyłam smile
          • jacieniepierdziu Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 11.05.06, 23:09
            do ziut19:
            czy taka marża to coś normalnego na rynku czy trzeba sobie to przenegocjowac.
            doradca w fortisie powiedział że jak gdzieś znajdę lepsze warunki to pomyślą
            trochę nad zejściem z marży. pewnie to jest ten sposób...

Mam nieco z innej beczki.

Czy w każdym kredycie wymagane jest ubezpiecznie niercuhomości i na zycie? tzn
            czy to może być wymóg formalny u wszystkich bankow czy niektore tego nie
            wymagają? Doradca z fortisa o takim ubezpieczeniu nie wspominał i nie wiem czy
            żeby mnie nie zniechęcac na starcie czy może tego nie chcą...

dzieki za ew. posty wink
            • kajka777 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 12.05.06, 00:00
              jacieniepierdziu napisał:

>
              >
              > Czy w każdym kredycie wymagane jest ubezpiecznie niercuhomości i na zycie?
              tzn
              >

ubezpieczenie nieruchomości - tak
              na życie - nie w każdym
      • jacieniepierdziu Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 12.05.06, 22:48
        Bylem dzisiaj w OF i radzą wziąść w mbanku/multibanku ze względu na to że w
        Fortsie przewaultowanie kredytu nie jest tego samego dnia. tzn coś żew niu
        wypłaty kredytu kurs może być niższy i dostanę mniej złotówek. No al efrank
        jest tak nisko że raczej nie spadnie w bliskiej przyszłości.

mbank/multibank poza tym mają 2,45% CHF (różnica 0,40% to sporo), wycena w
        cenie, wcześniejsza spłata wczesniej, mniejszy spread, no ale 1+0,2%=1,2%
        prowizja, +1% CHF do czasu KW, 0,1% weksel, ubezpieczenie niski wpłat na
        3,5% ...

Sam już nie wiem...
        • kajka777 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 13.05.06, 00:39
          ja już dochodzi do takich rozważań to nie sugeruj się wysokością jednorazowych
          opłat. Patrz na ta czynniki, z którymi bedziesz mial do czynienia przez cały
          okres kredytowania, a także na to, gdy będzie coś nie tak, czy będziesz mógł
          bezboleśnie uciec od danego banku.

Kurs CHF rośnie.
          Brak ubezpieczenia niskiego wkładu to spora suma w kieszeni.
          Sam musisz zdecydować
          • zbooycerz Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 13.05.06, 10:02
            kajka777 napisała:

> ja już dochodzi do takich rozważań to ...

do takich rozwazan zawsze powinno dochodzic smile

> Kurs CHF rośnie.

akcje.net/q/?s=chfpln&d=&c=1y&t=l&a=lg
            na razie mozna powiedziec, ze przestal spadac i krotkotermionowo juz rosnie

w srednim terminie zacznie rosnac gdy przekroczy 2.53 czyli juz blisko wink

pzdr
            • kajka777 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 13.05.06, 13:32
              zbooycerz napisał:

>>
              > do takich rozwazan zawsze powinno dochodzic smile

ale nie wszyscy to wiedzą smile rzadko to robią. Wciąż główny argument to prowizja

>
              > na razie mozna powiedziec, ze przestal spadac i krotkotermionowo juz rosnie
              >

czyli rośnie smile
        • ziut19 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 13.05.06, 10:51
          W mBanku/Multibanku przewalutowanie tez nie nastepuje tego samego dnia.
          Przeciez musza Ci przygotowac aneks, musisz zmienic dokumenty w sadzie. To
          akurat byl zupelnioe chybiony argument. Co do wyboru ja jednak sklanialbym sie
          do Fortisa. Stala marza, to jednak mimo wszystko pewnik. A pracujac w mBanku
          napatrzylem sie troche na sposoby zmiany oprocentowania w grupie BRE. Pamietaj,
          ze do konca roku LIBOR pojdzie do gory i nikt nie wie o ile podniesie Ci
          oprocentowanie m/Multibank.
          • jacieniepierdziu Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 13.05.06, 11:29
            Doradca twierdził że pieniądze wypłacane są w złotówkach a nie we CHF przez to
            mam 100% pewność że dostanę w dniu wypłaty tyle ile wnioskuje. Chyba że coś
            pomyliłem. A co do zmian oprocentowania to BRE może sobie zmienić poziom marży
            w trakcie trwania umowy? Czy to nie jest niezgodne z jakimś prawem?
            Rozumiem że sie zmienia Libor/wibor ale marża?

Skąd mam pewność że fortis nie zmieni marży..?

Pracowałeś w mbanku, czy biorąc pod uwagę twoje doświadczenia można powiedzieć
            że mają dobrą ofertę? Tak ogólnie. Czy jest coś na co szczególnie powinienem
            zwrócić uwagę wprzypadku mutibank/mbank? coś ukrytego? wink

Poza tym czy oferty multibank i mbank są jednakowe? Bo w OF powiedziano mi że
            tak ale w Expander multibank ma 2,65% CFH vs 2,45 mbank...

Dzięki za opowiedź!
          • kajka777 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 13.05.06, 13:31
            ziut19 napisał:

> W mBanku/Multibanku przewalutowanie tez nie nastepuje tego samego dnia.
            > Przeciez musza Ci przygotowac aneks, musisz zmienic dokumenty w sadzie. To
            > akurat byl zupelnioe chybiony argument.

Ziut, ja myślę , że autorowi chodziło o wypłatę kredytu: w mBanku dostajesz
            tyle PLN o ile wnioskujesz i kwota jest przeliczana w chwili wypłaty, a w
            Fortisie dana ilość CHF jest przeliczona wg kursu z dnia podpisania umowy?
            dyspozycji?, więc w przypadku spadku kursu można dostać mniej PLN niż się
            chciało

> Stala marza, to jednak mimo wszystko pewnik.

to racja

A pracujac w mBanku
            > napatrzylem sie troche na sposoby zmiany oprocentowania w grupie BRE.

o ile wiem, jakoś specalnie nie rzucają się na podnoszenie %. Co nie wyklucza,
            że podniosą, bo LIBOR rośnie. Niemniej ja zawsze powtarzam: debilami chyba nie
            są i wiedzą, że wszyscy uciekną, gdy podniosą wyżej niż standardowe % na rynku.
            • ziut19 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 13.05.06, 15:11
              Jesli chodzi o wyplate srodkow, to faktycznie w m/Multi dostaniesz tyle ile
              chcesz. W Fortisie jest drobne ryzyko. Co do marzy: w m/Multi nie ma stalej
              marzy a oprocentowanie jest podawane decyzja zarzadu banku, wiec nigdy nie ma
              pewnosci o ile podniosa (oczywiscie takze obniza). Kajko, ja powiedzialbym w
              ten sposob: podnosza rzadko, ale za to dosc znaczaco. Przypuszczam, ze teraz
              podniosa po zakonczeniu promocji z Ladnym Domem. A pozniej jest problem z
              obnizeniem. Obawiam sie, ze teraz podniosa stopy wszystkim, a gdy tendencja sie
              zmieni, to obnizone oprocentowanie dostana tylko nowi klienci. Zreszta tak jest
              w tej chwili. 90% starych klientow (dwu-trzyletnich) ma oprocentowanie 3,7-3,8%
              w CHF. A z ta ucieczka tez nie jest tak latwo. Wszystkie procedury, koszty, to
              wielu ludzi zniecheca. Zwlaszcza jak przypomna sobie jaka gehenne przechodzili
              przy uzyskaniu kredytu. A BRE tez tego nie ulatwia (chociazby 25-dniowy termin
              oczekiwania na zaswiadczenie).
              • kajka777 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 14.05.06, 00:27
                ziut19 napisał:

> . Przypuszczam, ze teraz
                > podniosa po zakonczeniu promocji z Ladnym Domem.

jeżeli LIBOR będzie rósł, to niewykluczone

a gdy tendencja sie
                >
                > zmieni, to obnizone oprocentowanie dostana tylko nowi klienci. Zreszta tak
                jest
                >
                > w tej chwili.

zauważ, że tak jest w większości banków. Oferta z lepszym oprocentowaniem jest
                głównie skierowana do nowych klientów.

A z ta ucieczka tez nie jest tak latwo. Wszystkie procedury, koszty, to
                > wielu ludzi zniecheca.

Teraz sporo banków, przy refinansowanie kredytów, rezygnuje z kredytów,
                ubezpieczeń i sami załatwiają hipotekę.

. A BRE tez tego nie ulatwia (chociazby 25-dniowy termin
                > oczekiwania na zaswiadczenie).

to prawda, ale w niektówtych bankach, aby przenieść kredyt wystarczy umowa
                kredytowa, w której jest określone, ze w przypadku spłaty kredytu w ciągu
                ileśtam dni bank wystawi odpowiednie oświadczenie o zwolnienie hipoteki. Wtedy
                nie trzeba starać się o oświadczenie
                • kajka777 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 14.05.06, 00:27
                  kajka777 napisała:

>
                  > Teraz sporo banków, przy refinansowanie kredytów, rezygnuje z kredytów,

miało być oczywiście - rezygnuje z prowizji smile
              • jacieniepierdziu Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 14.05.06, 13:27
                Apropos promocji z Ładnym Domem. Jeśli teraz jest 2,45% i takie wezmę to czy po
                zakończeniu promocji mogą podnieść mi od tak %?? To tak jakbym w promocji
                kupił jakąś taryfę w sieci komórkowej a po promocji zabrali mi wcześniejsze
                warunki... przecież to zgroza!! czy tak faktycznie może się zdarzyć?

Oczywoście nie mówię o wzroście % jeśli wzrosna stopy Libor bo to jasne ale
                mówię o wzroście marży.

Proszę o poradę. dzięki!
                • kajka777 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 14.05.06, 18:41
                  jak podniosą to wszystkim. Skąd pomysł,że tylko uczetnikom promocji? O tyle
                  samo % od wyjściowego oprocentowania.
                  • kriss_333 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 14.05.06, 18:49
                    jakiej marzy???, kto wie jaka jest marza w mbanku?, przeciez mbank wlasnie sie
                    roznie od prawie wszystkich bankow tym, ze nie podaja marzy, tylko
                    oprocentowanie i jasne ze jest ono zmienne !
                    • kajka777 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 15.05.06, 00:17
                      kriss_333 napisał:

> jakiej marzy???,

gdzie ja użyłam słowa "marża"?
                      • kriss_333 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 15.05.06, 17:55
                        Kajka oczywiscie to nie do Ciebie, ale poprzednika smile
                        • jacieniepierdziu Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 16.05.06, 17:55
                          No właśnie to jest w mbnaku najbardziej "ticky". Z jego poczynan i produktów
                          mozńa by pomyśleć że najłatwiejszy bank do robienia z nim interesów.
                          eKonto/emakler/przelewy/euronet. Nic wiecej nie trzeba. A tutaj robią sobie w
                          sumie bezsensowny czarny PR tylko dlatego że nie rozdzielą marży i liboru. I
                          tak mają bardzo dobre warunki więc jakby podali marże 1% totylko by im więcej
                          wniosków spływało. ale najwyraźniej coś im na to nie zezwala...
                          • ziut19 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 16.05.06, 20:57
                            Gdyby podali marze 1%, to wowczas nie mogliby żonglowac oprocentowaniem, a tak:
                            zapisy w umowie sa bardzo metne, wiec moze byc roznie. To nie jest czarny PR.
                            Do niedawna jeszcze calkiem sporo bankow mialo w ten sposob ustalane
                            oprocentowanie, ale o m/Multi mowi sie najwiecej, bo ta oferta wyglada
                            ciekawie. W tej chwili tak naprawde nie wiesz na czym stoisz.
                            • jacieniepierdziu Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 16.05.06, 22:23
                              Fakt. I zauważ jak niewiele trzeba by to zmienić. Bo w sumie po tym co robi dla
                              ludzi mbank z ekontem to bank generalnie ma opinię pozytywną. Wystrczyłoby
                              puścić niewielkiego newsa że od 1.06.2006 zmienie ulega sposób ustalenia
                              oprocentowania kredytow hipo. Libor 3M + marża terefere. Koniec temu. Widziałem
                              już tyle wątkow na temat dobre/złej woli prezesa mbanku że niby siedzi taki w
                              centrali w łodzi i knuje podwyżkę stóp. Jedno krótkie hasło i po sprawie.
                              Może czyta to forum jakiś ważniejszy mbankowiec od kredytów i niedługo nas
                              dobiegnie jakieś dobre info z tego banku bo zycze mu jak najlepiej.

A tak na marginesie:

Rozważałem fortis jak w temacie. A skończyło się na wnioskach do Millenium +
                              Multibank. To śmieszne ale to teraz od nich zależy gdzie ten kredyt wezmę.
                              Teraz kto pierwszy ten lepszy wink
                              • kajka777 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 16.05.06, 22:40
                                ja myślę, że mBank zmieni ten punkt i będzie stała marża. Osoby, nazwijmy to
                                władne, zdają sobie sprawę, że to odstrasza klientów.
                                Natomiast pewnie nie będzie to prędko z przyczyn "technicznych". Dużo innych
                                zmian bezpośrednio w systemie za soba to pociąga, a mBank nie jest do tego
                                przygotowany
                                • ziut19 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 17.05.06, 08:56
                                  Kajeczko, na ile znam osoby "wladne" w mBanku, to taka rewolucja potrwa
                                  baaaardzo dlugo. Chyba, ze znowu nastapi spore tapniecie jak rok temu i trzeba
                                  bedzie szybko podejmowac odwazne decyzje, bo nie bedzie klientow.
                                  • kajka777 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 17.05.06, 21:24
                                    ziut19 napisał:

> Kajeczko, na ile znam osoby "wladne" w mBanku, to taka rewolucja potrwa
                                    > baaaardzo dlugo.

ja też uważam, że tyle potrwa. Niestety.
                              • ziut19 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 17.05.06, 08:54
                                Jesli to jest kwestia czasu i terminu rozpatrywania, to jestem prawie pewien,
                                ze wygra Multismile Chyba, ze trafiles na wyjatkowo nieudanego doradce.
                                Ciekawi mnie cos innego. W wiekszosci wypadkow porownujac oferte dla tego
                                samego kredytu mBank ma nieco lepsze warunki niz Multi, wiec dlaczego Multi?
                                Udalo Ci sie cos wynegocjowac czy tez chodzilo Ci, by inne kredyty miec na
                                preferencyjnych warunkach? Czym sie kierowales?
                                • jacieniepierdziu Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 17.05.06, 14:45
                                  hej,

Generalnie kieruje sie zawsze warunkami. Nie ma czegoś takiego jak "lubienie
                                  banku". Kierowałem się przede wszystkim oprocentowaniem i elastycznością we
                                  wczesniejszej spłacie. Prowizja wszedzie jesy podobna wieć choć niechętnie to
                                  przełknąłem i to. Poza tym gdybym chciał wziąć kredyt na samochód to jest ten
                                  plan finansowy który może sie przydać.

279 tys kredytu, 0% własnego, 30 lat, CHF - w tych warunkach dostałem:
                                  - 2,45% CHF (to samo co mbank przy czym słyszałem że normalnie multi do 300 tys
                                  daje na 2,65% a ja mam 2,45 %),
                                  - 1% prowizji + 0,2% ubezpiecznie (1,2 %),
                                  - ubezpieczenie niskiego 3,5% od 20% (standard)
                                  - oczywiście te wszystkie rzeczy z wczesniejszą spłatą itp
                                  Tak więc identycznie to samo co mbank ale zapewne szybciej i bez tego durnego
                                  ładnego domu (sic!)

może być?
    • krupcia71 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 19.05.06, 11:55
      masz informację czy Fortis jest bardzo restrykcyjny jeśli chodzi o info z BIK-u?
      • jacieniepierdziu Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 19.05.06, 12:09
        Nie doszło do tego w moim przypadku więc nie wiem. Ostatecznie złożylem wnioski
        w Millenium i Multibanku. Jak sie czegoś dowiem to napiszę wink
        • krupcia71 Re: Fortis: 2,85% CHF dobre warunki ?.... 19.05.06, 12:54
          Byłabym bardzo wdzięczna !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka