kaskapp 20.07.06, 07:57 Przy umowie kredytowej chcą ode mnie weksel. Gdzie go można kupić i ile kosztuje? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel.usielski Re: weksel-pytanie? 20.07.06, 09:52 Dzień dobry, Proszę zapytać o to Doradcę Kredytowego/Pośrednika, który prowadzi wniosek kredytowy, powinien udzielić dokładnej odpowiedzi. Weksel można zakupić praktycznie w większości dużych oddziałów banków, najczęściej stosowane są o nominałach 10zł lub 20 zł, jednak proszę skonsultować to z osobą kompletującą dokumenty. Z poważaniem, Paweł Usielski Odpowiedz Link Zgłoś
deni10 Re: weksel-pytanie? 03.08.06, 21:02 Jasne, jasne 10-15 PLN... Większość banków każe sobie wystawić weksel na kwotę kredytu (blankiet musi być wypełniony drukiem wytłuszczonym) i zapłacić 0,1% od wartości kredytu, czyli dla kwoty 500.000 PLN płacisz za weksel 500 PLN. Jest to nieuczciwa praktyka, gdyż opłate tą powinno się ponosić w chwili gdy bank musi ściągnąć należności z kredytu, a nie za jego wystawienie. Jeżeli spłacisz kredyt a twój weksel nie będzie używany to te pieniądze ci przepadną a bank zarobi. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.usielski Re: weksel-pytanie? 04.08.06, 09:20 Więc zachęcam do korzystania z Banków, które stosują rozwiązanie, które ja opisałem. M. in. w „DomBanku” za weksel nie zapłaci Pani 0,1% kwoty kredytu. Z poważaniem, Paweł Usielski Odpowiedz Link Zgłoś